האם יולי 2025 ישבור את שיאי הקניות של הקיץ? זה בהחלט אפשרי

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל • מנתוני הפניקס גמא עולה כי סל הקנייה הממוצע בענף המחשבים והסלולר זינק בכ־20%

קניות בקניון / צילום: גיא חמוי
קניות בקניון / צילום: גיא חמוי

בולמוס הקניות של הישראלים נמשך, וגם השבוע נרשמת מגמה חיובית, מה שעשוי להפוך את יולי 2025 לחודש הקניות החזק ביותר שנרשם בתקופה זו בשנים האחרונות - כך לפי מדד הפניקס גמא. גם אם חלק מהענפים הראו ירידה מינורית השבוע, עדיין מדובר במחזורי קניות חריגים וגבוהים מהרגיל.

ההסבר לכך עשוי להגיע משדה הפסיכולוגיה: שופינג יכול לשמש כאמצעי להתמודדות עם לחץ ולהחזרת השליטה לחיים, הקלה זמנית או בריחה מהמציאות - עניין רלוונטי במיוחד אחרי העלייה במפלס החרדה בעקבות המערכה האיראנית.

היקף הרכישות באשראי חזר לרמות שלפני המלחמה עם איראן
אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל־4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

העלייה הגבוהה של השבוע שייכת לענף המחשבים והסלולר, שרושם עליות נאות במחזורי הקניות זה שבוע שלישי ברציפות. השבוע מדובר בעלייה של 7% ביחס לשבוע קודם, ו־30% בהשוואה לשנה שעברה.

הנתון המעניין הוא שסל הקניות הממוצע בענף עלה ב־18%, מ־671 שקל ל־791 שקל. עלייה זו מצביעה על רכישות יקרות יותר, שיתכן ונובעות מפתיחת עונת הקיץ שמושכת ישראלים רבים לאילת, שם ניתן לרכוש מוצרים ללא מע"מ, או בשל התארגנות קדימה לקראת שנת הלימודים.

נציין כי ענף התיירות, שרשם עליות חדות של מאות אחוזים בשבועות האחרונים, התייצב השבוע וירד באחוז אחד בלבד ביחס לשבוע שעבר. למרות ההתאזנות, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, מחזור הקניות בענף עדיין נמוך ב־12%.

"הצרכן הישראלי לא רק חזר לשוק, אלא עושה זאת בעוצמה חסרת תקדים", מציין נדב לחמני, מנכ"ל קונטרול מבית הפניקס גמא. "מעבר למספרים, אנו רואים כאן ביטוי לצורך עמוק בחזרה לשגרה, וייתכן אף פיצוי על תקופה ארוכה של אי-ודאות.

"העובדה שחודש יולי מסתמן כחודש קניות שיא, ללא מבצעים חריגים, מדגישה את חוסנו של הצרכן ואת הפוטנציאל לצמיחה כלכלית גם בתקופה מאתגרת זו".