תשואה של 190% ב-4 שנים: קרן אלומה בדרך לעסקת ענק עם בזק

קרן אלומה צפויה למכור לבזק את החברה הבת שלה, אקסלרה טלקום, שברשותה כבל תת ימי ב-160 מיליון דולר • אקסלרה נותנת שירותי תקשורת באמצעות כבל תת ימי מבוסס סיבים אופטיים, מחזיקה אתר נחיתה בקפריסין ומפעילה חוות שרתים • מניית אלומה זינקה במסחר בכ-30% לאחר פרסום הדיווח

כבלים תת ימיים / צילום: Shutterstock
כבלים תת ימיים / צילום: Shutterstock

חברת התקשורת בזק מעוניינת לרכוש מקרן אלומה את החברה הבת שלה אקסלרה טלקום (לשעבר טמרס טלקום), וחתמה על מזכר הבנות לא מחייב לרכישת החברה, שברשותה כבל תת ימי בין ישראל לאירופה. בזק תרכוש את החברה תמורת 160 מיליון דולר. אלומה מחזיקה ב-82% מהמנות ואיילון ביטוח מחזיקה ב-18% הנוספים. בנוסף, ייתכן שקרן אלומה תקבל מבזק עוד 10 מיליון דולר בעתיד, בהתאם לתנאים מסוימים.

מנכ"לית אל על פורשת עם 20 מיליון שקל בכיס ולאחר שהמניה טסה ב-300%, וזה עדיין לא ההישג הכי גדול שלה
מימושים במיטב: מכרו 3.5% ממניות בית ההשקעות תמורת כ-200 מיליון שקל

אקסלרה נותנת שירותי תקשורת באמצעות כבל תת ימי מבוסס סיבים אופטיים, מחזיקה אתר נחיתה בקפריסין ומפעילה חוות שרתים. בחברות מציינים כי אם לא תושלם העסקה בזק תרכוש 4.9% מהמניות תמורת 7.5 מיליון דולר.

את אקסלרה ייסד איש העסקים היהודי מפינלנד פויו (חיים) זבלודוביץ' בשנת 2011. ב-2021-2022 רכשה קרן אלומה את המניות בשני שלבים תמורת 40 מיליון דולר, מחצית במזומן ומחצית במניות הקרן כך שזבלודוביץ' מחזיק כיום ב‑20% מקרן אלומה.

אלומה נהנית מתשואה של 190% תוך 4 שנים בלבד על השקעתה

קרן אלומה הגיעה לבורסה לפני מספר שנים בהובלתו של אורי יוגב, לשעבר ראש אגף התקציבים במשרד האוצר ומנהל רשות החברות הממשלתיות. היא השקיעה ב-4 חברות כשאקסלרה היא ההשקעה העיקרית שלה. אלומה רכשה את השליטה בחברה במרץ 2021 והשקיעה בה עד היום 173 מיליון שקל. המשמעות היא שאלומה נהנית מתשואה על השקעתה של 190% תוך 4 שנים בלבד. בדוחות אלומה מוערכת אקסלרה לפי שווי של 360 מיליון שקל.

לדברי בזק, ההשקעה מגיעה לאחר "בחינת החברה האפשרות להקמת כבל תת ימי חדש שיחבר את ישראל לנקודת נחיתה אסטרטגית באירופה". לדבריה, "בזק בוחנת בימים אלה שורה של מהלכים עסקיים על רקע מגמות עולמיות של גידול דרמטי בנפחי התעבורה הדיגיטלית, הן לתוך ישראל והן בנתיב שבין אירופה למזרח הקרוב והרחוק, בין היתר על רקע התבססותם של שחקני ענק בתחום הדאטה והענן בישראל ובאזור כולו, בהם הקמת תשתית כבל תת ימי נוסף."

בדוחות לשנת 2024 של קרן אלומה מצוין כי הם חתמו באותה שנה על "הסכם המתווה את הדרך לכבל חדש שיחבר בין אירופה והמזרח הרחוק, דרך ישראל. משמעות הדבר עצומה - ישראל תקבל גיבוי מלא ומסלול חליפי ומשלים לתקשורת העוברת כיום בתעלת סואץ, שעומד במבחן התהפוכות הגיאופוליטיות באזורנו... הישג משמעותי נוסף בשנה החולפת הוא הפעלת רשת הכבלים היבשתית של חברת יוניגיאה, חברה בת של אקסלרה, שמקשרת בין חוות שרתים ומרכזי עסקים בישראל. זהו פיתוח אסטרטגי המאפשר ריבונות דיגיטלית ישראלית ומספק תשתית חיונית לכלכלה הדיגיטלית הצומחת שלנו".

העסקה כפופה להשלמת בדיקת נאותות וקבלת אישור הממונה על התחרות ומשרד התקשורת.