מנהטן / צילום: Shutterstock
חברת מנורה מבטחים הישראלית היא בין המשקיעים המרכזיים בקרן חוב חדשה של SL Green, בעלת הנדל"ן המסחרי הגדולה ביותר במנהטן, שגייסה בשבוע האחרון למעלה מ-500 מיליון דולר, ובכך חצתה את רף מיליארד הדולר בהתחייבויות, כך לפי דיווח של בלומברג. הקרן, שנקראת SLG Opportunistic Debt Fund, הוקמה בתחילת 2024 ומכוונת לרכישת חוב נדל"ני בנכסים מסחריים שנקלעו לקשיים, בעיקר בשוק המשרדים והקמעונאות של ניו יורק. התחום הזה חווה ירידה חדה בביקושים, בין היתר בשל המעבר של חברות הייטק לעבודה מרחוק והקשיים של בעלי נכסים לגייס מימון מסורתי.
● מנכ"ל Astronomer שנתפס ברומן עם עובדת החברה - הושעה מתפקידו
● מנכ״ל אנבידיה מגלה: "אם הייתי סטודנט היום זה המקצוע שהייתי מתמקד בו"
לצד מנורה מבטחים השקיעו בקרן גם CDIB Capital מטייוואן וקרן הפנסיה הקנדית Caisse de Dépôt et Placement du Québec, שהתחייבה ל-250 מיליון דולר. לפי מקור בשוק ההון, היקף ההשקעה של מנורה מבטחים צפוי לעמוד על סכום שנע בין 100 ל-150 מיליון דולר. הקרן כבר החלה לפרוס את ההון שגויס, בין היתר דרך הנפקת הלוואות חדשות, רכישת תיקי חוב קיימים וניירות ערך מגובי משכנתאות מסחריות (CMBS). לפי SL Green עצמה, הקמת הקרן נובעת גם משיקולים פנימיים: בשנה שעברה הורידה סוכנות הדירוג פיץ' פעמיים את דירוג האשראי של החברה, זאת בין היתר על רקע לחצים בתיק הנדל"ן שלה וחשש מיכולתה להתמודד עם סביבה כלכלית תנודתית. אזי, המעבר לניהול קרנות והשקעה בחוב מאפשר לה למשוך הון חדש ולמנף את קשריה בשוק המקומי.
גיוון החשיפה לתחום הנדל"ן הטכנולוגי
עבור מנורה מבטחים, מדובר בהשקעה אלטרנטיבית שנועדה לגוון את החשיפה לתחום הנדל"ן הטכנולוגי, לא דרך מניות של חברות הייטק, אלא דרך חוב מסחרי בנכסים שבעבר אוכלסו על ידי אותן חברות. בשוק שבו ענקיות כמו מטא , אמזון וטוויטר מצמצמות שטחי משרדים במנהטן, גופים מוסדיים מהמרים דווקא על מה שההייטק השאיר מאחור, בתקווה שהשוק יתייצב, וששוכרים חדשים או גלי צמיחה עתידיים יחזירו את הביקושים לנכסים הללו.
ולראייה, לצד הפגיעה מהנסיגה של חברות טכנולוגיה גדולות, מתחילה להירשם התאוששות מסוימת בשוק המשרדים של ניו יורק, ובעיקר ביקוש מחודש מצד חברות AI וחברות טכנולוגיה חדשות, שמחפשות שטחים איכותיים באזורים מרכזיים בעיר. כך, לפי נתונים שפרסמה חברת המחקר הגלובלית CBRE, ברבעון השני של 2025 נרשמה עלייה של כ-34% בהיקף השכרת המשרדים במנהטן לעומת התקופה המקבילה אשתקד, עם סך של 14.9 מיליון רגל רבועה של שטחי משרדים שהושכרו במחצית הראשונה של השנה. הזינוק נרשם במיוחד מצד חברות טכנולוגיה, מדיה ופרסום (TAMI), ובעיקר מצד חברות בינה מלאכותית, שביקושיהן למשרדי Class - המדרג הגבוה ביותר באיכות בנייני משרדים, ממשיכים לצמוח. כמו כן, לפי חברת הנתונים והאנליטיקה CoStar Group, חברות בינה מלאכותית אחראיות כיום לכ-19% מהיקף השכרת המשרדים בענף הטכנולוגיה בעיר, לעומת כ-8% בלבד בין השנים 2020 ל-2022.