מכרה המתכות הנדירות של MP בקליפורניה / צילום: ap
לפני פחות משבועיים נסחרה חברת MP Materials לפי שווי של 4.9 מיליארד דולר. מאז, תוך 7 ימי מסחר שוויה יותר מהוכפל, ובסוף השבוע האחרון הוא הגיע ל־10.3 מיליארד דולר (אפילו שהחברה ניצלה את הגאות במניה וביצעה גיוס הון בדיסקאונט).
● המניה שקפצה ביום המסחר הראשון בבורסה, והאנליסט שמאמין: "תכפיל את הונה"
● הענקית שאיכזבה והדוחות שיכריעו: איך יראה השבוע בשווקים?
MP Materials פועלת בתחום המתכות הנדירות לאורך כל שרשרת האספקה, מכרייה, דרך עיבוד ועד הייצור עצמו של מתכות ומגנטים. שני אירועים משמעותיים הובילו לקפיצה הגדולה במנייתה: הסכם עם משרד ההגנה האמריקאי (DoD) שנחתם ב־10 ביולי, ושיתוף פעולה עם ענקית הטכנולוגיה אפל שדווח כמה ימים לאחר מכן.

ההסכם הראשון נחתם במטרה לחזק את שרשרת האספקה של מגנטים נדירים בארה"ב ולהפחית את התלות במדינות זרות. במסגרתו, משרד ההגנה משקיע כ־400 מיליון דולר ב־MP (עם אפשרות להגדלת ההשקעה בהמשך), שישמשו את החברה לבניית אתר ייצור חדש לצרכי לקוחות ביטחוניים ומסחריים, החל מ־2028.
ההשקעה בוצעה במניות בכורה שניתנות להמרה למניות רגילות של החברה, כשמחיר המימוש שנקבע היה זהה למחיר המניה באותו יום (30.03 דולר), אך מאז המניה עלתה כאמור יותר מפי 2. ההסכם עם משרד ההגנה כולל גם הלוואה בסך 150 מיליון דולר ל־MP, עבור הרחבת אתר אחר שלה, וגם קובע מחיר רצפה לרכישות המשרד מ־MP.
לאחר ההשקעה, משרד ההגנה הופך לבעל המניות הגדול בחברה עם כ־15% מההון.
מנכ"ל MP, ג'יימס ליטינסקי, מסר כי היוזמה משקפת פעולה החלטית של ממשל טראמפ להאיץ את העצמאות האמריקאית בהקשר של שרשרת האספקה.
בחברה הוסיפו כי מגנטים נדירים (Rare earth magnets) הם בין הרכיבים החשובים ביותר אסטרטגית במערכות טכנולוגיה מתקדמות, גם בתחום הביטחוני וגם במסחרי, וכיום ארה"ב תלויה בתחום זה במקורות זרים (הכוונה בעיקר לסין). בין היתר, הם משמשים לייצור רכיבים חיוניים בסמארטפונים, מחשבים, כלי רכב, רובוטים ומערכות אנרגיה.
500 מיליון דולר מאפל
בתגובה להסכם עם משרד ההגנה, מניית MP קפצה בכ־62% בימי המסחר שלאחר מכן, ואז הגיע דיווח נוסף (ב־15 ביולי) על שיתוף הפעולה עם אפל, שהוא למעשה הסכם אספקה לטווח ארוך בהיקף של 500 מיליון דולר.
הרקע זהה: כוונתה של אפל להשיג 100% מהמגנטים הנדירים שהיא זקוקה להם לייצור המכשירים שלה, מייצור מקומי בארה"ב. במסגרת ההסכם עם אפל, MP תספק לה מגנטים שהיא מייצרת במפעלה בטקסס, ואפל אף הסכימה לתשלום מראש בסך 200 מיליון דולר.
טים קוק, מנכ"ל אפל, מסר כי "חדשנות אמריקאית מניעה את כל מה שאנחנו עושים באפל, ואנו גאים להעמיק את ההשקעה שלנו בכלכלת ארה"ב. חומרים נדירים חיוניים לייצור טכנולוגיה מתקדמת, והשותפות הזו תסייע לחזק את האספקה של החומרים האלה כאן בארה"ב". נזכיר שאפל ספגה ביקורות רבות על התלות שלה בחומרי גלם המיובאים מסין.
הדיווח על שיתוף הפעולה עם אפל המשיך את המגמה החיובית במניית MP, שבמצטבר נסקה בכ־111% תוך 7 ימי מסחר בבורסת ניו יורק. כאמור, הנהלת החברה החליטה לנצל את ההזדמנות לגייס הון, ודיווחה בשבוע שעבר על גיוס 500 מיליון דולר בהנפקה משנית בהובלת ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס ומורגן סטנלי.
בסופו של דבר היקף ההנפקה גדל ל־650 מיליון דולר, והוא עשוי לגדול ב־97.5 מיליון דולר אם החתמים יממשו אופציה לרכוש עוד מניות.
למרות הגיוס בדיסקאונט, המניה ננעלה גם בסוף השבוע בעליות ובמחיר שיא. מניית MP רושמת תשואה של 342% בשנה האחרונה וזינוק של פי 6 מאז השפל שבו נסחרה באוגוסט שעבר. MP החלה להיסחר בניו יורק בשנת 2020 כשמוזגה לחברת SPAC, לפי שווי של כ־1.5 מיליארד דולר "בלבד".
החדשות כבר מתומחרות?
לאן המניה ממשיכה מכאן? בשבוע שעבר, דויטשה בנק הקפיץ את מחיר היעד שלו ל־MP ביותר מפי 3, מ־20 דולר ל־67 דולר - פרמיה של 6% על מחיר המניה בסוף השבוע, על רקע שני הדיווחים שלהערכת הבנק מורידים את הסיכון במניה ומייצרים ביקוש מובטח למוצר החברה. גם ב־Canaccord Genuity מחיר היעד עלה, מ־55 דולר ל־64 דולר, פרמיה של 1.2%.
לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, 10 אנליסטים מסקרים את המניה, מתוכם 7 חיוביים והיתר נייטרליים, אך עקב הזינוק מחירה עקף את מחיר היעד הממוצע של האנליסטים, המשקף כיום דיסקאונט של 31%.
באתר המשקיעים The Motley Fool הזכירו לצד החדשות החיוביות, גם את סיכוני הביצוע הכרוכים בבניית האתר החדש של MP, וציינו כי יהיה הגיוני לממש קצת רווחים במניה לאחר העליות, משום שלהערכתם רוב החדשות הטובות כבר מתומחרות כיום.