משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
שעה לתוך הדיון המכריע בוועדת הכספים של הכנסת, נכנס לאולם הוועדה היו"ר המתפטר, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). הוא התיישב בסמוך לראש השולחן, בדיון על מתווה הפיצויים של המדינה לעסקים עבור תקופת מבצע "עם כלביא" מול איראן. "הגעתי לכאן כחבר ועדה", אמר לנוכחים, "בכלל לא הייתי אמור להיות כאן היום".
● ההסכמות הושגו, אבל מאבקי התקציב בין האוצר לצה"ל מקבלים טוויסט מכיוון אחר
● בלעדי | פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים
בפועל, נמצאה הנוסחה ("מעלית השבת", אם תרצו) שתשמר את גפני כאיש החזק בוועדת הכספים למרות פרישת מפלגתו מהממשלה.
שעה אחת שימש גפני כחבר ועדת הכספים בדיון עד ששב אל מושבו המוכר בכיסא יו"ר הוועדה. אל מול עיניהם המשתאות של חברי הוועדה, הסביר גפני את המחזה: "היושב ראש הזמני של הוועדה הוא אופיר כץ, ומי שמילא את מקומו זה ינון אזולאי (ש"ס), שבינתיים יצא ואני ממלא את מקומו. אני רק ממלא מקום של ממלא מקום", ניסה גפני לרכך בהומור את ההתרחשות.

רה"מ התערב
בהמשך הדיון גפני אכן חזר למקומו החדש מסביב לשולחן. אלא שבפועל, לגלובס נודע כי מדובר במהלך שתואם מראש, ועוד עשוי לחזור בהמשך.
נסביר: מאז פרישתו של גפני מראשות הוועדה, נתקע מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים במשך כשבוע. הוועדה לא הייתה יכולה לקיים את הדיונים ולהגיע להצבעה ללא יושב ראש. ימי ראשון ושני השבוע הם הימים האחרונים שבהם עוד ניתן להעביר בוועדה את המתווה לפני פגרת הקיץ הארוכה של הכנסת. בהמשך השבוע הוועדה לא יכולה להתכנס מכיוון שמליאת הכנסת תעבוד כמעט ברציפות עד היציאה לפגרה בסוף השבוע.
במעורבות ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוחלט לאייש זמנית את תפקיד יו"ר ועדת הכספים ביו"ר הקואליציה, ח"כ אופיר כץ. אלא שמינוי זה נועד להיות על הנייר בלבד. כץ לא נכח בדיון המדובר וכלל לא שהה במשכן הכנסת בשעה שהוועדה פעלה. עצם האיוש הטכני של התפקיד איפשר לוועדה להתכנס. כץ, שמכהן במקביל כיו"ר ועדת הכנסת, מונה לוועדת הכספים רק לצורך דיון אחד או שניים, להשלמת מתווה הפיצויים והעברתו לקריאה שניה ושלישית בכנסת.
איזון עדין יישמר
כשתחזור הכנסת מפגרת הקיץ, לא צפוי כץ להישאר כיושב ראש, גם לא על הנייר. ישנן כמה אפשרויות במידה שהקואליציה תשרוד. הראשונה היא שגפני יחזור סופית לתפקיד, אם יושגו עד אז הסכמות על חוק הגיוס מול החרדים.
אפשרות אחרת היא שיימצא לגפני מחליף אחר, כאשר בליכוד מעוניינים שאת התפקיד יאייש ח"כ חנוך מלביצקי ואילו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מקדם מטעם מפלגתו את מועמדותו את ח"כ משה סולומון.
בין אם יבחר מלביצקי או סולומון, ההערכות הן שהם ימונו כ"שומרי מקום" לגפני, למקרה שישוב סופית. ההבנות בקואליציה מדברות כרגע על איזון עדין שבו גפני ימשיך להיות האיש החזק בוועדה כחבר מן המניין ובתמורה לא יערער את יציבות הקואליציה - כל זאת מבלי לפגום במראית העין של המאבק החרדי בחובת הגיוס.
מיישב בעיות
בינתיים הוועדה מתנהלת במתכונת של "עסקים כרגיל". את רוב הדיון ניהל ח"כ ינון אזולאי, כפי שניהל כבר עשרות או מאות דיונים כמחליף זמני לגפני. חשוב להבין שבכל דיון יכול כל חבר ועדה להחליף זמנית את היו"ר ולצורך כך לא נדרש מינוי מראש. בהתאם להבנות, גפני עוד יוכל להחליף את היו"ר בהמשך בדיונים שיקרים לליבו.
עדות נוספת לכך שמעמדו של גפני לא התערער היא שבמהלך הדיון, כאשר התגלעה מחלוקת בין משרד האוצר לנציגי העסקים על פרטי המתווה, פנו נציגי האוצר ללחוש על אוזנו של גפני בבקשה ליישב את הבעיה.
גפני ניהל את הוועדה הכלכלית החשובה בישראל לסירוגין מאז שנת 2009 ולא נראה שהוא מתכוון לעזוב בקרוב את מפעל חייו, למרות התפטרותו הפורמלית.