פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים

בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת • הסיכומים כוללים תוספות תקציביות לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לאחר חודשים של משא-ומתן סוער, במשרד האוצר ובמערכת הביטחון הגיעו לסיכומים על מתן תוספות תקציביות לשנים 2025-2026 - כך נודע לגלובס. בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת.

הגשת התקציב מתעכבת, ובאוצר אומרים: "הכול תלוי בתוספת לביטחון"
חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

הסיכומים כוללים תוספות בעשרות מיליארדי שקלים לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל להגדלת תקציב הביטחון.

בין הצדדים סוכם על תוספת בגובה של 42 מיליארד שקל לתקציב הביטחון לשנים 2025-2026. עוד סיכמו כי מערכת הביטחון תגבש תכנית להתעצמות ארוכת טווח, החל משנת 2027.

עד לפני שבועות אחדים עוד עמדו הפערים בין האוצר למערכת הביטחון על כ-45 מיליארד שקל בסך הרכיבים השונים: 30 מיליארד על כיסוי עלויות הלחימה עד כה ועוד 15 מיליארד שקל להתעצמות ובניית כוח, לרבות כוננות לסבב הפוטנציאלי הבא מול איראן.

במסגרת ההסכמות, צה"ל יחויב בהתנהלות הדוקה יותר בתשלום ימ"מים לאנשי מילואים. במסגרת המשא-ומתן הלינו בכירים באוצר על על שימוש לא יעיל במילואימניקים: "כולם מכירים עשרות סיפורים על חיילים שיושבים בבסיסים ללא מטלות משמעותיות או עושים מילואים מהבית".

התוספות התקציביות במערכת הביטחון לשנה הבאה יעוגנו כבר בתקציב המתוקן ל-2025. מעבר לרצון לתכנן קדימה, מדובר גם בהיערכות לתרחיש שבו הממשלה לא תקדם בזמן את תקציב המדינה ל-2026.