גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר טוב מהשקעה בנדל"ן? "באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"

שוק המניות זינק והותיר את האג"ח הממשלתיות מאחור, אבל אנליסטים מעריכים כי השקעה בו כעת עשויה לתת את התשואה הטובה ביותר בשוק הסולידי: "כשהריבית תרד זה יכול לייצר תשואה של שוק מניות" ● וגם: מה המלצתם עבור בעלי קרנות כספיות ופיקדונות בבנקים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשנה האחרונה זינק שוק המניות הישראלי לשמיים, עם תשואה של 51% במדד ת"א 125, יותר מכל בורסה אחרת במערב, תודות לניצחונות הצבאיים על חיזבאללה ואיראן. עם תשואות כאלה שוק האג"ח המקומי נשאר בצל, למרות שהוא הגדול יותר מהשניים.

המניה שקפצה ביום המסחר הראשון בבורסה, והאנליסט שמאמין: "תכפיל את הונה"
הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

אך בניגוד למה שחושבים רבים, גם בשוק האג"ח נרשמו תשואות מרשימות. כך למשל, מדד איגרות החוב הממשלתיות לטווח הבינוני־ארוך (תל גוב־שקלי +5) זינק ביותר מ־10% בשנה האחרונה. אז האם נשאר עוד בשר לעליות באג"ח, האם הגיע גם הזמן לצאת מהפיקדונות בבנק ומהקרנות הכספיות, והאם שוק האג"ח עשוי להוות חלופה טובה יותר מדירה להשקעה? ננסה לענות.

ראשית נסביר כי שוק האג"ח מתנהג בצורה שאינה מתואמת לשוק המניות. בדרך כלל (למעט שנת 2022) הוא מהווה כרית ביטחון בזמן ששוק המניות רועד. כשזה עובר לירידות, מחירי האג"ח עולים.

עלייה במחיר מביאה לירידת התשואות באג"ח, וכך נוצרים רווחי הון מעבר לתשואה השוטפת שהיום נחשבת יחסית גבוהה - יותר מ־4%. אבל רווחי ההון מגיעים גם כשחל בארץ שיפור ביטחוני או כשהריבית במשק יורדת.

המקרה ההפוך היה עם עליית ריבית בנק ישראל ב־2022, שהובילה להתרסקות בשוק האג"ח, אז נרשמו בו הפסדי הון ניכרים של יותר מ־20% באיגרות במח"מ (משך חיים ממוצע) הבינוני־ארוך.

אבל מה שפעל באותם ימים לשלילה עשוי להוות כעת הזדמנות. גם אחרי עליית מחירים נאה בשוק האג"ח בשנה האחרונה, האנליסטים סבורים שמדובר בשוק אטרקטיבי במיוחד בשנה הקרובה. הסיבה הראשונה היא השיפור במצב הגיאופוליטי של ישראל (שמתבטא בירידת פרמיית הסיכון של המדינה), והשנייה היא ריבית בנק ישראל שצפויה לרדת, השאלה רק מתי.

ערן פסטרנק, יו"ר בית ההשקעות פסטרנק שהם, טוען כי "עכשיו זו הנקודה הכי טובה להיות בשוק האג"ח, כשנמצאים בפיק של הריבית לקראת הורדה שלה. אין נקודה יותר טובה לאג"ח, עם תשואות שלא יהיו כמותן בעוד שנה מהיום. אני חושב שהריבית תרד בערך ב־1% תוך שנה, וזה יכול לייצר תשואה של 6%־7% באג"ח בשנה הקרובה. זו תשואה של שוק מניות.

"מאחר שהאינפלציה החזויה היא 2.3% בעוד שנה, בנק ישראל מכוון לריבית ריאלית חיובית של חצי אחוז עד אחוז (מעל האינפלציה, נ"א), כדי לשמור על הכסף של החוסכים, על קצב צמיחה טוב ועל אינפלציה שנמצאת בשליטה.

"המלחמה 'תקעה' את הריבית אבל אין שאלה אם היא תרד, אלא מתי. חודש לפה או לשם לא ישנה, ברגע שבנק ישראל 'ילחץ על הכפתור', האג"ח יתחילו לרוץ פעם נוספת. ואני מזכיר שמתחילת השנה הנוכחית האג"ח כבר נתנו יותר מ־3%".

תשואה באג"ח של 10% בשנה?

במגדל ביטוח מתרגמים את העליות באג"ח למספרים: "בשנה האחרונה אפשר היה לקבל תשואה של 9%־10% בשוק האג"ח בטווח הבינוני-ארוך. במח"מ 7 שנים נוצרו רווחי הון של 4%, שהצטרפו לתשואה שעמדה על 4.5%", מפרט שי בנישו, מנהל השקעות הנוסטרו של מגדל ביטוח.

"במבט קדימה, שוק המניות עלה חזק ואין ספק שהוא כבר לא זול כפי שהיה. מנגד, שוק האג"ח הממשלתיות עוד לא אמר את דברו. אני לא חושב שיש אפיק השקעה סולידי היום שיכול להתחרות בו. אפשר יהיה לקבל בשנה הקרובה באג"ח תשואה של 7% שהיא לא רחוקה ממניות, בסיכון הרבה יותר נמוך. אתה יכול היום לקבע תשואה של 4.2% ל־10 שנים קדימה וליהנות מרווחי הון. לא תקבל בשום מקום תשואה כזו ברמת סיכון כה נמוכה, בטח לא בנדל"ן, שם התשואה השוטפת משכירות בפריפריה היא 2.5% ואולי קצת יותר. בגוש דן מקבלים היום 2% עד 2.25%".

לדברי בנישו, "לאג"ח הממשלתיות יש עוד לאן להתקדם. הסיבה המרכזית היא ריבית בנק ישראל. עוד לא התחלנו את סייקל הורדות הריבית; הקצב הואט כי אין רגע דל במדינה שלנו, המלחמות, המצב הגיאופוליטי, הרפורמה המשפטית, מלחמות הסחר וחוסר הוודאות בשווקים. אבל בנק ישראל והשוק חושבים שנראה שלוש הורדות ריבית השנה. אני חושב שנראה לפחות 3, וזה יבוא לידי ביטוי ברווחי הון. למי שלא מתרגש מתנודתיות אני חושב שכדאי לו ללכת למח"מים המאוד ארוכים של 15 שנה. שם אפשר יהיה לקבל גם 10% בשנה הקרובה".

להוציא את הכסף מהפיקדונות

גת מגידו, שותפה מייסדת ומנכ"לית של פינסה קפיטל בית השקעות, אף קוראת לציבור לצאת מהקרנות הכספיות ולעבור לאג"ח. "כעת גם האפיק צמוד המדד וגם השקלי אטרקטיביים להשקעה", לדבריה. "מהבחינה הזו חלף זמנן של הקרנות הכספיות. הדרך ליהנות מתשואה שוטפת ומרווחי הון פוטנציאליים בעת הורדות הריבית - לכשיגיעו, והן בסוף יגיעו - היא באמצעות השקעה בתיק אג"ח מפוזר.

"יהיו רווחי הון בנוסף לתשואה השוטפת וזה יקרה בזמן שהריבית בקרן הכספית תלך ותישחק". עוד מוסיפה מגידו כי "ככל שבנק ישראל ימשיך להמתין, הפחתות הריבית בעתיד יהיו מהירות יותר, או במדרגות גדולות יותר מ־0.25%".

ערן פסטרנק מסכים: "האמת היא שבנק ישראל בעצמו אומר שמי שקונה היום אג"ח קונה ריבית שלא תהיה פה. אבל לך תסביר את זה לעם ישראל שתקוע בפק"מ (פיקדונות בבנק, נ"א). להיות בפוזיציה של 70% אג"ח ו־30% מניות כעת זה מצוין, כי שניהם אמורים לעבוד יפה. אפשר לקחת את מדד תל גוב ממשלתי שקלי אפילו ל־5 שנים, ולשלב עם אג"ח קונצרניות חזקות כמו בנקים וביטוח לזמנים קצרים יותר".

האפסייד מתומחר, ומה עם הסיכונים?

ובכל זאת יש מי שחולק על הדעה הרווחת וסבור שיהיו פחות הפחתות ריבית של בנק ישראל. יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, שדווקא חשב עד לאחרונה שהריבית תחל כבר לרדת עד עתה, סבור כעת ההיפך. לדבריו, "ההתלהבות שלי פחתה. בנק ישראל עדיין מוטרד מפרמיית הסיכון שעדיין לא ירדה ביחס לתחילת המלחמה, וגם חברת הדירוג מודי'ס שלילית בסוגיה זו.

"ללא סיום הלחימה בעזה, האפסייד באג"ח הארוכות נראה מוגבל לעומת הסיכון בתרחיש של דשדוש או הסלמה, וגם בשל הגישה הניצית של בנק ישראל, מה שמצמצם את הפוטנציאל להורדת ריבית. אני חושב שבנק ישראל ישמור על ריבית ריאלית גבוהה של 1.5%. לכן, אם נגיע לריבית בנק ישראל של 3.75% (ירידה של 0.75% ביחס לנוכחית, נ"א), זה הכי טוב שאפשר לצפות.

"השוק כבר מתמחר חדשות טובות במשק הישראלי, אבל מה עם הסיכונים?", מזכיר כץ. "לכן כדאי דווקא לצמצם את המח"מ באג"ח", לדבריו.

עוד כתבות

סמי תורג'מן, יו''ר חברת נגה / איור: גיל ג'יבלי

אחרי התפטרות המנכ"ל, החברה הממשלתית נגה תתנהל גם ללא יו"ר

סמי תורג'מן, יו"ר החברה לניהול רשת החשמל בארץ, סיים את תפקידו בתחילת יולי ● במקביל, מאז ינואר נגה מתנהלת ללא מנכ"ל

אלי כהן, מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

שני רכבים והחזר נסיעות ברכבת: למה נאלץ מנכ"ל הכללית להחזיר כסף לקופה

עתירת קופ"ח כללית נגד ועדת הבדיקה של משרד הבריאות חושפת במרומז גם את הסיבות לעזיבתו של המנכ"ל אלי כהן - ואיך הכול החל מתלונה של אחד הסמנכ"לים ● וגם: רשת יהלומי המעבדה X Lab מתרחבת עם סניף רביעי, ומחפשת שותף אסטרטגי שיסייע בפיתוח העסקי ● אירועים ומינויים

תמונה של דונלד טראמפ עם ג'פרי אפשטיין נתלתה במחאה בתחנת אוטובוס, לונדון / צילום: ap, Thomas Krych

טראמפ נוחל הצלחות מבית ומחוץ, אבל מסתבך בתיק אפשטיין

נשיא ארה"ב רשם הישגים לאחרונה: הוא העביר את חוק ה"סטייבל־קוין" להסדרת השימוש במטבעות דיגיטליים יציבים, סיים את מימון השידורים הציבוריים ונפטר מאחד ממבקריו החריפים בטלוויזיה ● אולם כעת בארה"ב הרוחות סוערות סביב הפרסום הקושר את שמו לג'פרי אפשטיין

ראש עיריית ברלין, קאי וגנר / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

ברלין מתכוונת להתנות קבלת אזרחות גרמנית בהכרה במדינת ישראל

ראש העיר המכהן של ברלין מהמפלגה השמרנית, אמר את הדברים על רקע חוק דומה שכבר אושר בחודש שעבר במדינת המחוז ברנדנבורג ● החקיקה המוצעת תהפוך את ההכרה הברורה בזכות הקיום של מדינת ישראל לאחד מהסעיפים שמי שמבקשים אזרחות יצטרכו לאשר באופן אישי

ד''ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: כפיר זיו

ד"ר חן קוגל מבקש לתבוע את מטא על שימוש בדמותו בפרסומות כוזבות

מנהל המכון לרפואה משפטית טוען כי פרסומות למוצרים בריאותיים מפוקפקים בפייסבוק ובאינסטרגם עושות שימוש בדמותו ● מטא בתגובה: לא מתייחסים להליכים משפטיים

עסקים סגורים במהלך מבצע ''עם כלביא'', יוני 2025 / צילום: רמי זרנגר

נתוני האבטלה ביוני: כמעט 300 אלף יצאו לחל"ת במערכה מול איראן

מדובר בנתון גדול בהרבה מהערכת האוצר הראשונית, שעמדה על כ-100 אלף עובדים בחל"ת בזמן מבצע "עם כלביא" ● עפ"י הלמ"ס, נתון האבטלה הרשמי בחודש יוני ירד ל-2.7%, מהנמוכים ביותר שנראו

ח''כ דוד אמסלם / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

השרים ישלטו במינויים, וגם בוועדה לבדיקתם: ההשתלטות של אמסלם על החברות הממשלתיות עולה שלב

בתזכיר החוק שפורסם הלילה, מוצע כי השרים יקבעו מי יהיו יושבי הראש ולא הדירקטוריונים ושזיקה פוליטית תוגדר רק כחברות בגוף הבוחר במפלגתו של השר ● עוד נקבע כי יו"ר הוועדה לבדיקת מינויים כבר לא ימונה על ידי היועמ"ש אלא על ידי השרים וכן שורה של שינויים מרחיקי לכת במבנה החברות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; הנאסד"ק וה-S&P 500 נסחרו סביב שיאי כל הזמנים

מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4% ● סולאראדג' קפצה בכ-8% ● סין הותירה הבוקר את הריבית הבסיסית ברמת שפל היסטורית ● עונת הדוחות בעיצומה, וול סטריט שולחת מסר ברור: "טוב" זה כבר לא מספיק טוב • ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות" - ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוזיל בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף, סקר את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

חברת התעופה האמריקאית חזרה לישראל. כמה תעלה טיסה?

יונייטד איירליינס תחל היום להפעיל שתי טיסות יומיות בין תל אביב לניו יורק ● מחירי כרטיסים של הרגע האחרון לניו יורק דרך החברה מתחילים מ-1,650 דולר הלוך ושוב

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות": ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

למרות השקעות מסיביות בתשתיות, מטא צפויה להציג צמיחה חזקה בהכנסות וברווחיות ● ההתמקדות המתמשכת של אלפאבית בחדשנות תשתלם לה ● אובר תמנף את ההשקה המרשימה של שיתוף הפעולה עם Waymo באוסטין ● אנליסטים מובילים בוול סטריט ממליצים

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

שליח של תן ביס / צילום: שלומי יוסף

משכירים לעצמאים: תן ביס משנה את מודל התעסוקה - בדומה לוולט

התהליך נעשה יחד עם ההסתדרות הלאומית ועם ועד העובדים, והוא יחל בשבועות הקרובים ● לדברי תן ביס, המהלך יבוצע באופן מדורג, ובסיומו לא יועסקו עוד שליחים כשכירים בחברה ● עם זאת, הזכויות הסוציאליות, כולל הפנסיה, עדיין ישולמו לשליחים

השר דודי אמסלם / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השרים משתלטים על החברות הממשלתיות בחוק חדש. במוקד: התעשייה האווירית ונתיבי איילון

תזכיר חוק שפורסם באישון לילה מפרט את התוכנית של דוד אמסלם, השר הממונה על רשות החברות הממשלתיות ● על הפרק: השרים יקבעו מי יהיו היו"ר ולא הדירקטוריונים, וזיקה פוליטית תוגדר רק כחברות במפלגת השר ● כיום חלק מהגופים הגדולים מתנהלים ללא יו"ר קבוע, בהם התעשייה האווירית ונתיבי איילון

מטבעות דיגיטליים

עתירה לבג"ץ: "להורות למדינה לאפשר לנו לשלם את המס על רווחי קריפטו"

בעתירה שהוגשה לבג"ץ טוענות שתי חברות ישראליות מתחום הקריפטו כי הן מעוניינות לשלם 3.5 מיליון שקל מס על רווחיהן ממסחר במטבעות דיגיטליים, אך רשות המסים לא מוכנה לקבל את הכסף לחשבון הייעודי שנפתח לשם כך - מה שיוצר "מצב אבסורדי וקפקאי" והופך אותן ל"למפרות חוק בעל-כורחן"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה אינה מתנגדת להשהיית הדחתה של היועצת המשפטית לממשלה

הממשלה נמנעה מלהגיב על החלטתו של שופט העליון נעם סולברג, לפיה הדחתה של בהרב-מיארה לא תהיה מיידית, אלא יינתן זמן לעתור נגד ההדחה ● אתמול ביקשה היועמ"שית להוציא צו ביניים שיאסור על הממשלה לדון בהדחתה, בנימוק שמדובר בהליך בלתי חוקי; הממשלה נמנעה מלהגיב גם על כך

אבנר נתניהו / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

אבנר נתניהו מצטרף למיזם של דובי פרנסס

בהודעה שפרסם אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, הוא כתב כי הוא מצטרף ל-The Umbrella Corporation, מיזם חדש של קרן ההון סיכון Group 11, בתפקיד שותף בכיר ● מדובר ביוזמה אותה מוביל דובי פרנסס, שעומד בראש הקרן, שעוסקת בקידום טכנולוגיות בתחומי ההגנה והחדשנות

מערכות ההגנה החדשות שפורסת איראן - באוויר ובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האנטישמיות באוסטרליה הפכה ל"מקובלת יותר וקיצונית יותר"; תוכנית חלוקת המזון בעזה רוויה בבעיות, לפי ה-WSJ; מערכות ההגנה החדשות של איראן; ומה מחפשת ישראל בסוריה? ● כותרות העיתונים בעולם

עורכי הדין דורון לוי, אלדד כורש ויונתן אלטמן / צילום: תמר מצפי, איל יצהר ואייל טואג

האשמות הדדיות ומחלוקות על מיליונים: נחשף סכסוך ענק בצמרת משרדי עורכי הדין

עמית פולק מטלון, ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, הדהים לפני מספר שנים את הענף כשהתפצל, והשותף המנהל שלו עזב ● מסמכים שהוגשו באחרונה לבית המשפט שופכים אור על סכסוך בין שלושה מהשותפים הבכירים, שהתגלגל להאשמות חריפות ולתביעות במיליונים

דיון בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רוטמן מקדם: מס של 23% על עמותות המבקרות את הממשלה

יוזמה של יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן מציעה להטיל מס של 23% על עמותות המקבלות תרומות ממדינות בחו"ל ● העמותות יזכו בפטור ממס אם יתחייבו להימנע במשך שלוש שנים מהשתתפות בהפגנות ומהסעת בוחרים ● רוטמן מציע גם להגדיל את האגרה שישלמו ארגוני זכויות אדם העותרים לבג"ץ ● תורמים מרכזיים בעולם: "חוק ציני ומסוכן"