גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכות ההגנה החדשות שפורסת איראן - באוויר ובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האנטישמיות באוסטרליה הפכה ל"מקובלת יותר וקיצונית יותר"; תוכנית חלוקת המזון בעזה רוויה בבעיות, לפי ה-WSJ; מערכות ההגנה החדשות של איראן; ומה מחפשת ישראל בסוריה? ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

כותרות העיתונים בעולם | "היא מגנה על תל אביב ותגן גם עלינו": המדינה המפתיעה שרוכשת את כיפת ברזל
ברלין מתכוונת להתנות קבלת אזרחות גרמנית בהכרה במדינת ישראל

1"יהודים לא אמורים לחיות כך": האנטישמיות באוסטרליה עולה על גדותיה

האנטישמיות הגוברת באוסטרליה משפיעה עמוקות על הקהילה היהודית המקומית, והקיטוב הפוליטי "מזין גל חדש של אנטישמיות", פורסם בפודקאסט של הרשת האוסטרלית SBS.

יהודי אוסטרליה מדווחים על "תקיפות פיזיות, התעללות מילולית והטרדות" ומתארים תחושות קשות של "בידוד חרדה ופחד".

ד"ר דייוויד סלוצקי, מנהל המרכז האוסטרלי לציוויליזציה יהודית, אמר ל־SBS כי "בכל בית כנסת במלבורן יש שמירה חמושה מחוץ למקום, רק כדי להגן על המתפללים. ואני חושב שרוב האוסטרלים יופתעו לשמוע שכך יהודים חיים במדינה הזו. זה די מטריד לחיות כך, התרגלתי לזה, אבל איני מקבל שזה המצב שצריך להיות - כך לא אמורים יהודים לחיות במדינה הזו".

סלוצקי אומר כי האנטישמיות החלה לעלות "בשבועות שלאחר השביעי באוקטובר". וכי למרות שזו אינה תופעה חדשה באוסטרליה, היא הפכה "מקובלת יותר וקיצונית יותר".

סלוצקי הסביר כי "מה שאנחנו רואים זה שאנטישמיות משמשת ככלי בשיח הפוליטי - גם בימין וגם בשמאל. בימין, אנחנו רואים תאוריות קונספירציה, אידיאולוגיה של עליונות לבנה, וסטריאוטיפים אנטישמיים קלאסיים. בשמאל, זה בא לידי ביטוי לעיתים ברטוריקה אנטי־ציונית שלפעמים גולשת לאנטישמיות".

בפודקאסט נאמר כי במלבורן, בתי כנסת פועלים תחת אבטחה מוגברת, והורים חוששים לשלוח את ילדיהם לבתי ספר יהודים. בנוסף, סטודנטים יהודים דיווחו שהפכו למטרה בקמפוסים.


סלוצקי אומר שעבור יהודים רבים, במיוחד בני הדור הצעיר, הדבר יצר בלבול ופחד. "אנחנו רואים אנשים שמתחילים לשאול שאלות על הזהות שלהם, על הביטחון האישי שלהם, ועל מקומם בחברה.חלקם נסוגים מפעילות פוליטית. אחרים מרגישים מבודדים במרחבים שבעבר הרגישו להם כמו בית - כמו אוניברסיטאות או תנועות חברתיות פרוגרסיביות", הוסיף.

כעת, רבים טוענים שהממשלה לא עושה מספיק כדי להתמודד עם האנטישמיות הגוברת. הורה אחד סיפר כי "הילד שלי שאל אותי למה יש גברים עם רובים מחוץ לבית הספר שלו. לא ידעתי מה לענות".

מתוך SBS מאת ניקולס זומבוליס וניקולה מקאסקי. לכתבה המלאה

2הוול סטריט ג'ורנל: כך הפכה חלוקת המזון בעזה לשדה קרב

חלוקת המזון באיזורי הסיוע בעזה הפכה כאוטית ומסוכנת כאשר עזתים רבים נהרגים עקב דוחק וירי אזהרה של צה"ל. כעת לאחר שהאו"ם וחמאס יצאו מהמשוואה החלוקה "מושכת פלסטינים רעבים לעימותים קטלניים" פורסם בכתבה לוול סטריט ג'ורנל שכותרתה "מדוע תוכנית המזון החדשה והכאוטית של ישראל בעזה הפכה לקטלנית כל כך".

ברגע שהשערים נפתחים בחלוקת המזון "ההמון פורץ את המחסום ולוקח קופסאות מזון" השבוע בזמן החלוקה "נשמעו יריות" אך לא היה ברור מאיפה ותוך זמן קצר כל המזון נעלם.

בוול סטריט ג'ורנל טוענים כי חלוקת המזון החדשה שמופעלת על ידי קרן הסיוע ההומניטרי לעזה (GHF) שנתמכת על ידי ישראל היא "בעייתית".

"מאז תחילת התוכנית לפני חודשיים, מאות בני אדם נהרגו ומאות נוספים נפצעו בזמן שניסו להשיג מזון מארבעת אתרי GHF, לפי רשויות הבריאות המקומיות. צה"ל מאשר שפתח באש לעבר המונים שהתקרבו מדי לחייליו", נכתב. ארגוני סיוע והאו"ם מגנים את החלוקה החדשה.

לפי הוול סטריט ג'ורנל החלוקה בעייתית משום שהיא נשענת על צה"ל שצריך לספק אבטחה ולהגן על עובדי הקרן "מה שמוביל לכך שהמון פלסטינים נואשים מוצאים עצמם בקרבת חיילים".

בעיה נוספת היא שהביקוש למזון עולה על יכולת ההפצה של הקרן "מה שמוביל להמונים שנאבקים להשיג מנות מצומצמות".

האלימות בחלוקת המזון נובעת משום שהמוני עזתים מתאספים קרוב לצה"ל מה שגורם לו לבצע "יריות אזהרה" כדי להסיר איומים שמופנים כלפי חיילים.

ישראל זיו, אלוף במיל' אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "האיזור אינו יציב, שורר כאוס. האיום של רעב תחת תנאים כאלה כל כך חמור, שאין אפשרות להקים מערכת יציבה בסביבה לא יציבה".

חיילים שהתראיינו לוול סטריט ג'ורנל אישרו כי "ירו רובים, מקלעים ואפילו ארטילריה כשקהל סטה מהמסלולים המאושרים לאתרי GHF או ניסה לעקוף".

צה"ל הבהיר כי הוא מנסה להימנע מירי ובודק כל תקרית.

חייל מילואים אמר כי ראה חיילים יורים לעבר פלסטינים שנשאו דגלים לבנים וסטו מהמסלול. החייל סיפר כי "יש לנו כלל לא כתוב: אם אתה מודאג, והם מתקרבים מדי ואתה רואה שזה יכול לסכן אותך ואת הצוות - אתה לא לוקח את הסיכון".

"החיילים מקבלים הוראה לירות ירי אזהרה באוויר או לעבר הברכיים - אבל קורות טעויות", הוסיף.

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת דוב ליבר וענת פלד. לכתבה המלאה

3באוויר בים וביבשה: איראן מחדשת את ההגנה הצבאית

איראן מנסה להתאושש מההתנגשות האחרונה עם ישראל ובונה מחדש את ההגנה האווירית והימית. טהרן מדווחת כי החליפה את מערכות ההגנה האווירית שניזוקו במלחמה עם ישראל, כך פורסם ברויטרס.

החידוש פורסם בתחילת השבוע בציטוט של מוחמוד מוסוי סגן ראש אגף המבצעים בצבא האיראני, לעיתון של הצבא האיראני Defah Press.

"מספר מערכות הגנה אווירית שלנו ניזוקו - זה לא דבר שנוכל להסתיר - אך עמיתינו השתמשו במשאבים מקומיים והחליפו אותן במערכות שהוכנו מראש ואוחסנו במיקומים מתאימים כדי לשמור על ביטחון המרחב האווירי", אמר מוסוי.

במבצע "עם כלביא" חיל האוויר "הנחית מכשה קשה על מערכות ההגנה האווירית של המדינה".

"לפני המלחמה, היו לאיראן מערכות הגנה אווירית לטווח ארוך מתוצרת עצמית מסוג Bavar-373, בנוסף למערכת הרוסית S-300. הדיווח של Defah Press לא הזכיר כל יבוא של מערכות הגנה אווירית זרות לאיראן בשבועות האחרונים", נכתב.

בנוסף, ב-Shafaq News סוכנות הידיעות העיראקית פורסם כי "איראן פרסה כוחות קומנדו ימי חדשים לאבטחת הגבולות". בתחילת השבוע "מפקד משמר הגבול של איראן, תת־אלוף אחמד עלי גודרזי, הודיע על הקמת יחידות קומנדו ימי חדשות שמיועדות לבצע מבצעים מיוחדים בים".

במסיבת עיתונאים גודרזי חשף כי כוחות איראניים החלו לפרוס "מערכות מכ"ם מתקדמות, חיישנים אלקטרו־אופטיים, ומגוון רחב של מל"טים קטנים לאורך גבולות יבשתיים וימיים".

"הטכנולוגיות האלה משולבות כעת במגדלי תצפית, מוצבי גבול ויחידות קומנדו" הסביר.

מתוך רויטרס. לכתבה המלאה
מתוך Shafaq News. לכתבה המלאה

4עורך הערב ניוז: "ישראל לא צריכה להתערב בסוריה"

ההתערבות האחרונה של ישראל בעימותים האלימים בין הדרוזים לבדואים בסוריה היא "אופורטוניסטית" ולא "אלטרואיסטית". "תל אביב משחקת משחק סכום אפס - לתפוס קרקע, לצבור מנופים, ולהגיע למשא ומתן עתידי כשהקלפים כבר בידה", נכתב בניתוח שכותרתו "אחדות סוריה צריכה לרדת משולחן ההימורים של ישראל" מאת פייסל ג'. עבאס, העורך הראשי של העיתון הסעודי הערב ניוז.

"הפתרון הוא ללא ספק לעודד ולקדם אחדות לאומית ולכידות - לא להפציץ או לתקוף את הממשלה החדשה כשהיא מנסה להשתלט על המצב", אומר עבאס.

כעת טוען עבאס כי "התגובה הטובה ביותר לפרובוקציות המערערות של ישראל איננה תגמול - אלא המשך הרפורמות" ואומר "ההנהגה החדשה של סוריה מבינה זאת".

עבאס אומר כי ישראל לא מעוניינת להגן על מיעוטים כמו הדרוזים, וזאת משום שאם "הייתה באמת מודאגת מזכויות מיעוטים, ייתכן שהייתה שוקלת מחדש את פעולותיה בעזה".

"לנוכח ההצלחות הצבאיות האחרונות של ישראל - מעזה ועד איראן - אפשר להבין את העזות של נתניהו. אבל להמר על אחדותה של סוריה זה לא משחק בלאק ג’ק. זו רולטה רוסית. והכדור לא מאיים רק על סוריה - הוא מאיים על כל האזור", מבהיר עבאס.

עבאס קורא לקהילה הבינלאומית לרסן את ישראל ואת "רעבונה לכאוס". "הממשלה החדשה של סוריה אינה מושלמת - אך היא לגיטימית. היא מנסה לעשות את מה שמעט מאוד משטרים באזור העזו: רפורמה מבפנים. את המאמץ הזה יש להגן - לא רק על ידי הסורים עצמם, אלא גם על ידי שכניהם ובעלי בריתם. משום שאם סוריה תיפול, האזור לא יאבד רק מדינה - הוא יאבד את המצפן שלו", מסכם עבאס.

מאת פייסל ג'. עבאס, העורך הראשי של עיתון Arab News. לכתבה המלאה

עוד כתבות

עסקים סגורים במהלך מבצע ''עם כלביא'', יוני 2025 / צילום: רמי זרנגר

נתוני האבטלה ביוני: כמעט 300 אלף יצאו לחל"ת במערכה מול איראן

מדובר בנתון גדול בהרבה מהערכת האוצר הראשונית, שעמדה על כ-100 אלף עובדים בחל"ת בזמן מבצע "עם כלביא" ● עפ"י הלמ"ס, נתון האבטלה הרשמי בחודש יוני ירד ל-2.7%, מהנמוכים ביותר שנראו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; דלק נכסים זינקה ב-8%, משק אנרגיה ב-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% ● בנק ישראל: "ללא פרמיית הסיכון שמלווה אותנו מתחילת המלחמה, השקל היה צפוי להיסחר ב-3 שקלים לדולר ● מיטב: "שוק האג"ח מגלם תרחיש שיש בו סתירות פנימיות" ● קופיקס מזנקת בעקבות הצעת הרכש של רמי לוי ● עונת הדוחות בעיצומה ווול סטריט שולחת מסר ברור: "טוב" זה כבר לא מספיק טוב

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מניות קטנות טומנות פוטנציאל גדול, ובמחירי מציאה. תעשו להן מקום בתיק שלכם

הנהירה למניות הטכנולוגיה בהובלת הייפ ה-AI הותירה מתחת לרדאר הזדמנויות באזורים הפחות נוצצים של השוק ● אבל המחירים והיתרונות לקוטן במדדים של שווי נמוך מצדיקים הקצאה של לפחות 5%-10% מתיק ההשקעות למניות הלא פופולריות

הדיון בועדת החוץ והביטחון היום / צילום: דוברות הכנסת- נועם מושקוביץ

"לא מוכנים לשלטון גנרלים": ועדת חוץ וביטחון לא העבירה את הגדלות הרמטכ"ל

ועדת חוץ וביטחון כשלה באישור ההסדרה של תוספות הפנסיה לקציני צה"ל ● מטעם הצבא הציעו הצעת פשרה, אך הח"כים מצד הקולאיציה דחו אותה ● בג"ץ הציב דדליין ל-27 ביולי, אך הממשלה עשויה לבקש דחייה נוספת

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?

הקואליציה מקדמת צעדים לסיום תפקידו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין ● אבל איך הדבר אמור להיעשות, אילו סיבות כשרות לכך, ואילו משוכות משפטיות יש על מהלך כזה? ● וגם: על מקרי העבר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יותר טוב מהשקעה בנדל"ן? "באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"

שוק המניות זינק והותיר את האג"ח הממשלתיות מאחור, אבל אנליסטים מעריכים כי השקעה בו כעת עשויה לתת את התשואה הטובה ביותר בשוק הסולידי: "כשהריבית תרד זה יכול לייצר תשואה של שוק מניות" ● וגם: מה המלצתם עבור בעלי קרנות כספיות ופיקדונות בבנקים

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

ברגע האחרון: פעילות הותמ"ל הוארכה בשנה נוספת

הכנסת האריכה את תוקפו של החוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור, שמסמיך את ההותמ"ל לפעול עד ל-8 באוגוסט 2026 ● מינהל התכנון: "הארכה זו נועדה לאפשר לותמ"ל להמשיך במימוש יעדיה הלאומיים בתחום התכנון, בראשם קידום פתרונות דיור רחבי-היקף ושיקום מתחמים שנפגעו במלחמה"

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים

באוצר מעוניינים להעניק הטבת מס ליבואנים העקיפים במטרה להגביר את התחרותיות בענף הרכב ● מה כולל הצו, מי ירוויחו ממנו, והאם ההטבה תגולגל בוודאות לציבור? ● על אף שהמדינה מעודדת את הסגמנט, המהלך לא יכלול את המכוניות החשמליות ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוזיל בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף, סקר את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

משלוח יקר, המתנה ארוכה: 70% מעדיפים ביקור בסופר על פני הזמנה באונליין

מסקר חדש שנערך ע"י שופ אנליטיקס עבור גלובס עולה כי הזמנות המזון אונליין עדיין תופסות נתח קטן מהשוק, גם בשנת מלחמה ● בשביל הרשתות מדובר בסגמנט שמתקשה להשיג רווחיות, ובענף יש כאלה המודים כי הן מתפעלות מערך משלוחים רק כדי לא להישאר מאחור

עו''ד יהונתן תדמור / צילום: תמר מצפי

התובע במשפט נתניהו נבחר למשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית

עו"ד יהונתן תדמור, המוביל בימים אלה את החקירה הנגדית במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יחליף בתפקיד את עו"ד ליאת בן ארי, שהובילה את תיקי נתניהו ופרשה בינואר ● עו"ד שלי זאבי-ברזילי נבחרה למנהלת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות, אחרי שנטען כי המכרז "נתפר" לנוכח קירבתה לפרקליט המדינה עמית איסמן

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

פריצת דרך בטכניון: מד סוכרת חדש עם ניטור מדויק יותר

חברת התרופות שמסרבת לדרישת ה־FDA להסיר מהשוק תרופה שקשורה למקרי מוות בבני נוער ● מרכז שניידר פיתח בדיקות מתקדמות לאבחון סרטן בילדים בלי מעורבות של תעשיית התרופות ● הטכניון הציג מכשיר חדש לניטור סוכר ותרופות בגוף ● השבוע בביומד

אלי כהן, מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

שני רכבים והחזר נסיעות ברכבת: למה נאלץ מנכ"ל הכללית להחזיר כסף לקופה

עתירת קופ"ח כללית נגד ועדת הבדיקה של משרד הבריאות חושפת במרומז גם את הסיבות לעזיבתו של המנכ"ל אלי כהן - ואיך הכול החל מתלונה של אחד הסמנכ"לים ● וגם: רשת יהלומי המעבדה X Lab מתרחבת עם סניף רביעי, ומחפשת שותף אסטרטגי שיסייע בפיתוח העסקי ● אירועים ומינויים

תמונה של דונלד טראמפ עם ג'פרי אפשטיין נתלתה במחאה בתחנת אוטובוס, לונדון / צילום: ap, Thomas Krych

טראמפ נוחל הצלחות מבית ומחוץ, אבל מסתבך בתיק אפשטיין

נשיא ארה"ב רשם הישגים לאחרונה: הוא העביר את חוק ה"סטייבל־קוין" להסדרת השימוש במטבעות דיגיטליים יציבים, סיים את מימון השידורים הציבוריים ונפטר מאחד ממבקריו החריפים בטלוויזיה ● אולם כעת בארה"ב הרוחות סוערות סביב הפרסום הקושר את שמו לג'פרי אפשטיין

מכרה המתכות הנדירות של MP בקליפורניה / צילום: ap

הסכם עם אפל הזניק את מניית המתכות הנדירות

בתוך שבעה ימי מסחר זינק שווייה של MP Materials בבורסת ניו יורק למעל 10 מיליארד דולר, בזכות הסכמי אספקה של מגנטים נדירים עם משרד ההגנה האמריקאי וענקית הטכנולוגיה אפל

מלון הילטון בתל אביב / צילום: Shutterstock

כך ניצח הילטון את עיריית תל אביב וחסך 5 מיליון שקל

עיריית ת"א החליטה לגבות תעריף ארנונה גבוה עבור אולמות במלונות; מלון הילטון התנגד, והתיק הגיע לביהמ"ש המחוזי בת"א ● המאבק המשפטי הסתיים בהסכם פשרה לטובת הילטון

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה אינה מתנגדת להשהיית הדחתה של היועצת המשפטית לממשלה

הממשלה נמנעה מלהגיב על החלטתו של שופט העליון נעם סולברג, לפיה הדחתה של בהרב-מיארה לא תהיה מיידית, אלא יינתן זמן לעתור נגד ההדחה ● אתמול ביקשה היועמ"שית להוציא צו ביניים שיאסור על הממשלה לדון בהדחתה, בנימוק שמדובר בהליך בלתי חוקי; הממשלה נמנעה מלהגיב גם על כך

ח''כ דוד אמסלם / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

השרים ישלטו במינויים, וגם בוועדה לבדיקתם: ההשתלטות של אמסלם על החברות הממשלתיות עולה שלב

בתזכיר החוק שפורסם הלילה, מוצע כי השרים יקבעו מי יהיו יושבי הראש ולא הדירקטוריונים ושזיקה פוליטית תוגדר רק כחברות בגוף הבוחר במפלגתו של השר ● עוד נקבע כי יו"ר הוועדה לבדיקת מינויים כבר לא ימונה על ידי היועמ"ש אלא על ידי השרים וכן שורה של שינויים מרחיקי לכת במבנה החברות

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

שיגרו אישיבה, ראש ממשלת יפן / צילום: ap, Philip Fon

הבוחר הכריע: אחת הכלכלות הגדולות בעולם תעבור זעזוע

יפן מתמודדת עם חוב תופח, אינפלציה וזינוק בתשואות האג"ח, וגם עם איום המכסים f בשל קואליציה צרה, לראש הממשלה אישיבה לא תהיה ברירה, אלא לשתף פעולה עם האופוזיציה שמעוניינת לחתוך מסים ולהגדיל את החוב - מהלך שעשוי להשפיע על הכלכלה העולמית