"היא מגנה על תל אביב ותגן גם עלינו": המדינה המפתיעה שרוכשת את כיפת ברזל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רומניה בדרך לרכוש את כיפת ברזל; איראן מתכוננת לסבב הסלמה נוסף מול ישראל; בשוויץ שוב מאוכזבים מאלביט, והמשטר בדמשק עומד בפני דילמה קיומית • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון
הישראלית שזינקה במעל 30% ביומיים בוול סטריט

1 רומניה צפויה לרכוש כיפת ברזל

בדיפנס פוסט פורסם כי רומניה צפויה לרכוש את כיפת ברזל וכך להפוך למדינה האירופית הראשונה שתאמץ את הטכנולוגיה הישראלית.

הרכישה נחשפה בראיון של שר ההגנה של רומניה, יונוץ מושטיאנו, לערוץ הממלכתי TVR. שר ההגנה אמר כי "המדינה צפויה לחתום על הסכם הרכש בסתיו הקרוב".

מושטיאנו אמר כי רומניה זקוקה למערכת ההגנה האווירית שפותחה על ידי רפאל "מדובר בסוללות טילים הגנתיות שאין לנו ואנחנו זקוקים להן".

"כשאנחנו רואים תמונות מתל אביב כשהאיראנים תוקפים, ורואים את כיפת הברזל בפעולה - זו מערכת הגנה לטווחים קצרים, והיא מגנה על תל אביב. היא תגן גם עלינו, אם אלה שדות תעופה, בסיסים צבאיים או, חס וחלילה, במקרה שנצטרך להגן על הערים שלנו", אמר מושטיאנו, והוסיף כי רומניה צפויה להגדיל את הארסנל הצבאי שלה ולחזק את שיתוף הפעולה האזורי.

בנוסף, השר ציין כי נשיא רומניה החדש, ניקושור דן, יציג "מדיניות ביטחונית חדשה שתשים דגש על שותפויות עם האיחוד האירופי, ארה"ב וטורקיה באזור הים השחור".

מאת רוחוף מנואל, מתוך הדיפנס פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.

2איראן מחמשת את הפרוקסי שלה ונערכת לעימות נוסף עם ישראל

לאחר הפסקת האש השברירית בין ישראל לאיראן, טהרן מתכוננת להסלמה נוספת ודואגת לבנות מחדש את הפרוקסי שלה, פורסם בלונג וור ג'ורנל.

בשבוע שעבר דווח כי מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, איסמעיל קאאני נפגש עם נציגי מיליציות בעיראק והזהיר אותן כי "תקיפה ישראלית נגדן בעיראק קרובה מאוד".

בנוסף, בפגישה שהתקיימה השבוע בטהרן הצבא ומשמרות המהפכה הצהירו כי "איראן ערוכה להסלמה נוספת". עוד נכתב כי "מפקד הצבא אמיר חתאמי ומפקד כוחות הקרקע של משמרות המהפכה מוחמד פקפור סקרו את האסטרטגיה האיראנית במלחמת 12 הימים והצהירו כי הם מוכנים להכות שוב באויב".

לפי גורם איראני, המודיעין מצביע כי "וושינגטון מחפשת משא ומתן כהכנה למלחמה - לא לשלום", לכן לדבריו "עדיף להתכונן לעימות", נכתב בלונג וור ג'ורנל.

ב-CNN אף נכתב כי איראן ממשיכה לחמש את המילציות שלה כמו החותי'ם בתימן, עם שלוחות בעיראק ואפילו בלבנון. כעת, המילציות האיראנית "מגבירות את פעילותן" מה שמשקף "את נחישותה של איראן להמשיך לתמוך בשלוחות שלה - חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה ההרתעתית של טהרן".

מייקל נייטס, עמית בכיר במכון וושינגטון אמר ל-CNN כי "לא היה סיכוי שאיראן תפסיק לחמש את השלוחות שלה" והוסיף "ייתכן שהם לא יכולים להעביר כמויות נשק כמו בעבר או בקביעות - אולי יותר משלוחים יורטו - אבל אם אתה כוח קודס של משמרות המהפכה, אתה מנסה להראות: 'אנחנו עדיין קיימים, לא נפגענו, שום דבר לא השתנה'".

מאת ג'נאתן סאיה וברידג'ט טומי, מתוך הLong War Journal. לקריאת הכתבה המלאה.
מאת מוסטפא סאלם וניק רוברטסון, מתוך ה-CNN. לקריאת הכתבה המלאה.

3אלביט ממשיכה לאכזב את שוויץ וזה עולה לה ביוקר

שוויץ שוב מתאכזבת מאלביט. לאחר הפיאסקו עם המל"טים שלא עמדו בציפיות כעת מתגלה כי מכשירי קשר שסופקו לצבא השוויצרי "אינם שמישים", כך פורסם בעיתון הגרמני די וולטווכה.

אלביט סיפקה מכשירי קשר לפרויקט התקשורת הצבאי TK A, "שמוערך ב־1.8 מיליארד פרנק, ושנועד לשדרג את מערך התקשורת של הצבא השוויצרי", נכתב. הרכיב שמוערך ב-300 מיליון פרנק "צריך להשתלב בכל מערכות ה-IT", אולם "לא ברור האם המוצר יבשיל לכדי הפעלה מבצעית".

בעיתון הגרמני נכתב כי "כבר בתחילת השנה התריע ראש מערך הסייבר ומפקח הפרויקט, סימון מילר 'לחברה יש קושי להבטיח את איכות מוצריה ולספק בזמן הנדרש'". לדבריו, לדוגמה, חלק מהרכיבים סופקו עם אורך כבל שגוי'".

כעת, "קשה עדיין להעריך כמה יעלה הכישלון האפשרי למשלם המסים, אך על הכף מונחים כספי ציבור בשווי של יותר מחצי מיליארד פרנק - שוב פעם", נכתב.

מאת רפאל לץ, מתוך הדי וולטוכה. לקריאת הכתבה המלאה.

4 א-שרע נמצא בדילמה קיומית: "תגובתו תכריע את גורל שלטונו"

לאחר עימותים ממושכים ואלימים בסוריה בין הבדואים והדרוזים, הוכרזה הפסקת אש שברירית, כעת נשיא סוריה אחמד א-שרע "ניצב בפני אתגרים עצומים" שיכריעו האם שלטונו ישרוד, פורסם בניתוח של העיתונאי קיאן וורד לניו ערב.

העימות בא-סווידא התחיל לאחר דיווח ב-11 ביולי "על חטיפתו של גבר דרוזי בידי חמושים בדואים". לאחר מכן, כוחות הביטחון הסורים התערבו "לכאורה במבצע שמירת שלום". אולם, ההתערבות הסורית הסלימה מהר מאוד לעימות בין הכוחות הסורים למילציות הדרוזיות תוך "הפרות חמורות מצד כוחות המקורבים לממשלה".

"צצו תיעודים של הוצאות להורג, השפלה פומבית של אסירים ואזרחים, כולל גילוח שפמו של שייח' בן 80, מרהג' שחין, בכפר א־תעלה", נכתב.

ישראל התערבה במהרה על מנת להגן על המיעוט הדרוזי ופתחה "במבצע תקיפות אוויריות נגד כוחות הממשלה".

השבוע הוכרזה הפסקת אש בתיווך ארה"ב אולם הנקמה לא איחרה להגיע "רצח נקמה נגד קהילות בדואיות הציתו גיוס כללי של שבטי הבדואים והבהירו שהסכסוך רחוק מסיומו".

ננאר חואך, אנליסטית בכירה אמרה לניו ערב כי המצב החמיר בשל "חישוב מוטעה מצד הממשלה, שחשבה שתוכל להמשיך לפתור משברים ביטחוניים באמצעים כוחניים בלבד". לדבריה שורש הבעיה הוא ב"גישה הבלעדית של הממשלה לניהול המדינה, וכישלונה לשלב מיעוטים במנגנוני הביטחון שלה".

ההיסטוריון איימן אל־תמימי אמר לניו ערב כי כעת "הממשלה הסורית מצאה עצמה מוחלשת לאחר ששיחקה יותר מדי - וספגה תבוסה צבאית קשה בא-סווידא". המצב "מחליש את סיכוייו של אחמד אל־שרע להגיע להסדר פוליטי כל עוד הלחימה נמשכת", נכתב.

לדברי האנליסטית חואך, "המשך ההתפתחויות תלוי בשאלה האם הממשלה תאפשר לאותם כוחות שבטיים להתקדם".

למרות הכרזתו של א־שרע על "הפסקת אש מיידית" היא נותרה שברירית עם חילופי אש בין הבדואים לדרוזים.

"כעת, דמשק מוצאת את עצמה באור זרקורים בינלאומי - לכודה בתוך נקמת דם משתוללת, חמורה בהרבה מכל תחזית. האופן שבו תגיב - עשוי לקבוע את עתידה של הממשלה החדשה", נכתב.

מאת קיאן וורד, מתוך הניו ערב. לקריאת הכתבה המלאה.