גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד

גלובס והתאחדות הקבלנים דירגו בעזרת 253 קבלנים את איכות העבודה של העיריות הגדולות והצומחות בארץ בתחום התכנון והבנייה ● התוצאה: פערים דרמטיים בין ערים סמוכות - ומסקנה אחת ברורה שמלמדת מי העיר שבאמת פועלת לקדם בנייה והתחדשות עירונית ● סקר מיוחד לכבוד ועידת ישראל לנדל"ן

תוכנית להתחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. האתגר של העיר עדיין לפניה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים
תוכנית להתחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. האתגר של העיר עדיין לפניה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים

היכן תיבנה הדירה הבאה שלכם? מי יקדם אותה - ומי יעכב אותה שנים? את השאלות האלה כדאי להפנות לא רק לממשלה, אלא קודם כול לראש העיר.

סקר הערים הגדול של גלובס והתאחדות הקבלנים חושף מי מהמובילות באמת מקדמות תכנון ובנייה - ומי רק טוענת כך. באילו ערים תמצאו שקיפות, מהירות ויעילות, ואילו הפכו לשם נרדף לסחבת, חוסר ודאות ונטל רגולטורי? ואולי השאלה האמיתית: האם עיר שנוחה ליזמים - היא גם נוחה למי שעתיד לגור בה?

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"
התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

השלטון המקומי הוא המפתח המרכזי לפתרון משבר הדיור - וזה מה שעמד בבסיס סקר הערים הגדול של גלובס והתאחדות הקבלנים. גם בגלל היעדר המשילות מצד השלטון המרכזי, גם בגלל הסחות הדעת - המוצדקות יותר או פחות - של הפוליטיקאים בירושלים מ"החיים עצמם", וגם בגלל שראשי הערים לגמרי בצדק דורשים ומקבלים בשנים האחרונות לא מעט כוח וסמכויות מהממשלה.

השלטון המקומי והעומדים בראשו מכירים הכי טוב את עירם ואת צרכיה. ולא פחות חשוב - זהו המנדט שהם קיבלו מהתושבים, שכמעט ולא מערבים שיקולים כמו שיוך פוליטי או אידיאולוגיות לאומיות בהצבעה על ראשות העיר.

התושבים הם שיחליטו בחלוף חמש שנים אם הם ממשיכים לתת להם את המנדט או "מעיפים" אותם הביתה, בעיקר על בסיס איכות החיים ואיכות העיר שבה הם גרים.
אבל אליה וקוץ בה. השלטון המקומי מפוזר בין 257 רשויות מקומיות, והשונות בין אחת לשנייה אדירה.

בסקר שערכנו, בקרב 253 קבלנים, המטרה הייתה להצביע בעיקר על השונות הזו בכל הנוגע לפיתוח ולבנייה של העיר, כולל הניסיון לחלץ אותה מהסחבת הבירוקרטית הידועה לשמצה. אלפי יזמים וקבלנים נקראו לדרג את העיריות לפי שלושה פרמטרים מרכזיים: שקיפות ואמינות, מהירות ויעילות, ונוחות ושירותיות.

שקיפות ואמינות הן אולי תנאי ראשון כדי לצאת לדרך ארוכה ומסוכנת שכרוכה ברכישת קרקע או החתמת דיירים על פרויקט שייקח שנים. מהירות ויעילות בקידום תוכניות בנייה (ומנגד - איטיות ועיכוב תוכניות) הן פרמטרים שהפכו משמעותיים ביותר בשנים האחרונות, כשהריבית נסקה והפכה את התמשכות הפרויקטים והאישורים לסעיף מרכזי שהקפיץ את הוצאות המימון ונגס ברווחיות החברות. את הנוחות והשירותיות בדקנו כי החיכוך עם העירייה הוא כמעט יומיומי. היא שותפה של היזמים והקבלנים במאמץ להוציא פרויקט בנייה הכי מהר, הכי טוב ועם כמה שפחות נזקים לסביבה, ודאי כשמדובר בהתחדשות עירונית שמוקמת בתוך ערים ושכונות שכבר גרים בהם תושבים רבים שמנסים לצלוח את תקופת הבנייה.

הנה כמה תובנות מרכזיות שעולות מן הסקר:

1הערים שהוכיחו שלא צריך לעגל פינות

עניין של החלטה: ירושלים ובת ים הגיעו לצמרת הערים היעילות והפרו־יזמיות בתוך שנים ספורות. וזה קורה, בעיקר בעקבות החלטת העומדים בראשן לשנות גישה.

העובדה שמדובר דווקא בשתי הערים הללו מרתקת, בין השאר כי קרבה מושחתת ליזמי נדל"ן הכניסה בעבר הלא ממש רחוק שני ראשי ערים שלהן, אנשים מאוד מוכרים וחזקים, לכלא. ובכל זאת, מאסרם של אהוד אולמרט ושלומי לחיאני, ראשי הערים ירושלים ובת ים לשעבר, בהתאמה, לא הקפיאה את התנופה בערים הללו. מי שטען, והיו לא מעט כאלה, שכדי לרוץ ולקדם אישורי בנייה מוכרחים כנראה לעגל פינות ולסלוח לראשי ערים סוררים, צריך להביט על ירושלים ובת ים. "מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים", אבל הזהירות הזו לא באה על חשבון שקיפות, אמינות, יעילות וכו' - אלא בדיוק להפך.

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים / צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

אבל במקביל, צריך גם להזכיר שלשתי הערים הללו גם לא הייתה ברירה. הביקושים הנמוכים, ההגירה השלילית, העדר שטחי תעסוקה מניבי ארנונה והמצוקה הפיננסית, הכריחו אותן לשנות ולהתייעל.

צריך גם לזכור שנדל"ן הוא עסק לטווח בינוני וארוך. האתגר של ירושלים ושל בת ים עדיין לפניהן - איך מתרגמים את המחמאות ואת תנופת הפיתוח בשנים האחרונות גם לתנופה של ביקושים, כולל לתעסוקה, ולא פחות חשוב - גם לשדרוג איכות החיים של התושבים החדשים והוותיקים בעיר.

לבת ים, להבדיל מירושלים, גם אין מענק ממשלתי יוצא דופן שמסדר לה מידי שנה את הקופה (בירושלים "מענק הבירה" עומד על יותר ממיליארד שקל בשנה). בפני בת ים ניצב גם אתגר ייחודי: במהלך המלחמה עם איראן נהרסו בעיר כליל כמה בניינים, ויהיה צריך לקדם בנייה שלהם מחדש במהירות וביעילות.

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: רפי דלויה

2תל אביב בראש: לחיוב ולשלילה

תל אביב במבחן: בירת הנדל"ן, העיר עם המחירים הכי יקרים למ"ר ועם הכי הרבה היצע דירות לא מכור (יותר מ־10,000 דירות נכון למאי האחרון, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), מבלבלת גם את היזמים והקבלנים.

12.1% דירגו אותה כהכי שקופה ואמינה (מקום שני), אבל 10.8% דירגו אותה הכי פחות שקופה ואמינה (מקום שני לשלילה). 18.5% דירוג אותה כעיר הכי נוחה ושירותית (מקום ראשון, יחד עם ירושלים), אבל 19.4% דירגו אותה הכי פחות נוחה ושירותית (מקום ראשון לשלילה). וגם 17.1% הציבו אותה בראש הערים הכי איטיות ומעבות קידום תוכניות בנייה.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב / צילום: תמר מצפי

האנומליה הזו - בצמרת החיובית והשלילית, תואמת את הרושם שאני מקבל גם משיחות עם אינספור יזמים בעיר. מצד אחד, מדובר ברשות מקומית שהסירה הרבה מאוד אי־ודאות ואישרה עקרונות מאוד מפורטים לגבי מרכז העיר - רובעים 3 ו־4, בנוגע להיקפי הבנייה, הזכויות, הבתים לשימור ועוד. מצד שני, היא עדיין מתמהמת בנוגע לרובעים האחרים, והעיר מחולקת לתשעה כאלו. המשמעות היא שבשכונות כמו פלורנטין קשה מאוד לקדם כרגע פרויקטים קטנים שפעם נפלו תחת תמ"א 38, שתוקפה פג.

מעבר לכך, כמי שמודעת לאטרקטיביות הגדולה שלה, בעירייה יודעים למקסם את התועלת שהם מוציאים מכל פרויקט שמוקם בעיר - זכויות לדיור בר השגה, שטחים ציבוריים ולתועלת הציבור ועוד. אבל "סחיטת הלימון" הזו, לא פעם אולי חזקה מעט יותר מדי. וכשמדובר ביזמים שמגלים בישורת האחרונה ואפילו אחריה עוד דרישה להוצאה ציבורית שנוגסת ברווחיהם הצפויים, גם הטרוניות על מדיניות העירייה נראית מובנת מאליה.

כל עוד המחירים רק עלו, זה כנראה היה נסלח, אבל אם השוק עוצר - מה שבהחלט רואים בחודשים האחרונים בתל אביב, נראה יותר ויותר יזמים וקבלנים שמתקשים להשלים את המדיניות של קברניטי העיר. גם ביקורת שלילית על תפקוד העירייה זה שלב בדרך.

3היזמים אולי מרוצים, אבל מה עם התושבים?

האם עיר פרו־יזמים היא בהכרח גם עיר פרו־תושבים? לא בהכרח. בירושלים מקודמות בימים אלה תוכניות לעשרות מגדלים, שכל אחת מהן זוכה להתנגדויות מכיוונים רבים. התושבים טוענים שהדירות שייבנו במגדלים הללו תהיינה יקרות מדי לרוב אוכלוסיית העיר, ויירכשו בסופו של דבר על ידי תושבי חוץ עשירים שבאים לישראל רק לחגים. התנגדויות אחרות מתבססות על הפגיעה בנוף המיוחד של העיר, על היעדר מענה מספק של תשתיות ועל צפיפות יתר.

ייתכן שהפגיעה בתושבים מסבירה גם את הדירוג השלילי שקיבלו רמת גן ונתניה בסקר שלנו. הערים מדורגות בראש הדירוגים השליליים, ואינן זוכות לשום ייצוג בפרמטרים החיוביים.

אבל זה לא המכנה המשותף היחיד שלהן. בשנים האחרונות, רמת גן ונתניה בלטו מאוד בקושי להוציא בהן לפועל תוכניות של בנייה, בדגש על התחדשות עירונית, בעיקר תמ"א 38. זה אולי יכול להסביר את הביקורת של אנשי הנדל"ן על המדיניות העירונית ותפקוד העירייה. בנתניה, שזכתה בסקר לציון לא טוב, נפתח קצת לאחרונה הפקק של ההתחדשות העירונית.

לפי דוח הרשות להתחדשות עירונית, ברמת גן לוקח 5.4 שנים להוציא היתר בנייה בהתחדשות עירונית משלב הבקשה. רק בגבעתיים (6.3) ובראשון לציון (6.2) המצב קשה יותר. בתל אביב, אגב מדובר ב־3.9 שנים ובירושלים ב־3.3 שנים בלבד.

נתניה ורמת גן נחשבו בעשורים האחרונים לשיאניות התנופה הנדל"נית. נתניה בעיקר בבנייה חדשה, ורמת גן בפרויקטים להתחדשות עירונית. בשלב מסוים, זה ללא ספק פגע באיכות החיים שהן יכלו להציע לתושבים - בפקקים הגדולים בתוך וביציאות מהעיר, בקושי לבנות מבני ציבור בקצב הדרוש.

האנומליה הזו, שאינה מתמרצת ערים להיות יעילות, שירותיות ושקופות מול יזמים, אינה מתקבלת על הדעת. הבעיה היא, שרוב הפתרונות לכך צריכים להגיע מירושלים, בעיקר דרך תמריצים הפוכים לגמרי, אבל שרי הממשלה עסוקים בעיקר בעניינים אחרים.

עוד כתבות

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

"חוסר איזון וזילות": יו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה ברשות החברות מתנער מתוכנית אמסלם

פרופ' אסף מידני, שעמד בראש הוועדה הציבורית לרפורמה במינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, מבקר את התזכיר שפורסם לחוק ● לדבריו, השר אמסלם הלך רחוק מדי, והפערים בין ההמלצות לתוכנית המתגבשת גדולים ● הוא מזהיר מפגיעה בעצמאות ועדת המינויים ומפוליטיזציה מרובה

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד / צילום: Upwind

מו"מ לרכישת ענקית הסייבר הישראלית בסכום המוערך בכמיליארד דולר

דאטה דוג האמריקאית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אפווינד, בעסקה צפויה לכלול שילוב של מזומן ומניות ● אם הרכישה תצא לפועל, היא תהיה הגדולה ביותר של דאטה דוג בישראל

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

נדחתה בקשת אאורה להעביר לעליון את הערעור בתביעה הנגזרת נגד בעל השליטה אטרקצ'י

אחרי שביהמ"ש הכלכלי אישר בקשה לתביעה נגזרת נגד יעקב אטרקצ'י על ניצול הזדמנות לרכישת קרקע בקריית אונו ב-57 מיליון שקל לטובתו האישית, אאורה ביקשה לקיים דיון חוזר בהחלטה התקדימית – ולהעבירו לעליון ● ואולם השופטים קבעו כי מדובר ב"לחם חוקה של המחלקה הכלכלית", ולכן הדיון יישאר אצלה

ועדת החוץ והביטחון (ארכיון) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין יוצאת לדרך: ח"כ ביסמוט הוא המועמד המועדף במקומו על החרדים

החרדים סימנו מועמד חדש ומפעילים לחץ על רה"מ להביא לבחירתו ● ההליך שייצא היום לדרך כולל כמה משוכות, ובהן הבחירה שיקיימו בליכוד, דיון והצבעה בוועדת הכנסת והחלטה של ועדת החוץ והביטחון ● N12 עושים סדר בהליך החריג, ומה קרה בעבר כשניסו להדיח יו"ר ועדה?

אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי: "נגדל בביצוע למגורים וכבר בשנת 2026 נכפיל את היקף הפעילות"

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן לאתגרים בענף הבנייה בצל המלחמה ואמר כי "המחסור של 100 אלף עובדים פלסטינים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים" ● בנוסף התייחס ענבר לתאונות בענף הבנייה ואמר כי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות

אבי כץ, יזם קרן הגשמה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את הסדר הנושים בקרן השקעות הנדל"ן הגשמה ● בלב המחלוקת: חסינות מפני תביעות לצמד מייסדי הקרן, אבי כץ וחנן שמש, הצפויים להזרים בהסדר 350 אלף שקל בלבד מתוך תביעות חוב בהיקף של 460 מיליון שקל

קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman

סקנדל בדאבוס: המייסד המיתולוגי מואשם שהטריד עובדות ו"שיפץ" דוחות כלכליים

האשמות חדשות מתוך חקירה פנימית התפרסמו בסוף השבוע בשווייץ, ולפיהן קלאוס שוואב ביצע מניפולציה בפרסומי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס כדי לשרת צרכים פוליטיים ● בין יתר המניפולציות המיוחסות לשוואב: "שדרוג" הודו והורדת בריטניה בדירוג התחרותיות של הפורום מחשש לשרת את תומכי הברקזיט

"ריגול למען המוסד": מאות אזרחים איראנים נעצרו אחרי מבצע "עם כלביא"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בלי חלופה שילטונית, עזה מתדרדרת לכאוס; איראן מהדקת את שליטתה על האזרחים; הגרדיאן פנו לפייסבוק בבקשה להסיר פרסומות פרו-ישראליות; והאם חיזבאללה בדרך להפוך למפלגה פוליטית? ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי אמר בוועידת ישראל לנדל"ן: "ככל שההתחדשות העירונית תגדל, נוכל לבנות 150 אלף דירות בשנה" ● מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י: "מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר" ● המהנדס ישראל דוד: "בתחום הבנייה, ישראל במקום האחרון בעולם - הכול בגלל רגולציה מטופשת"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת ת"א; מדד הביטוח מזנק ב-4.5%, מדד תשתיות אנרגיה ב-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% לשיא חדש ● נופר אנרג'י בחרה מנכ"ל חדש, עד לכניסתו לתפקיד, עופר ינאי ינהל את החברה ● בהתאם למגמה בעולם, השקל מתחזק מול הדולר ● מניית משק אנרגיה מתקרבת לשיאה משנת 2022 ● טראמפ הכריז על הסכם סחר "עצום" עם יפן, הבורסות בעולם מגיבות בחיוב ● דוחות אלפאבית וטסלה יפורסמו אחרי הנעילה הלילה, מה צפוי בהם?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"

טראמפ מודיע על פרישה מאונסק"ו: "ארה"ב תהיה חברה רק בגופים בינלאומיים שתואמים את ערכיה של אמריקה" ● בבית הלבן מצביעים על יחס עוין כלפי ישראל, נטייה לנרטיב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של סין בארגון ● זוהי הפעם השלישית שארה”ב יוצאת מאונסק"ו בשל ביקורת דומה

תומר אבנון, נשיא ומייסד קבוצת אבנון / צילום: אורן כהן

לאחר עלייה של כמעט 200% בשנה: טכנופלס של תומר אבנון פוזלת לתחום ביטחוני לוהט

לאחר שקלטה חלק מהפעילות הביטחונית של קבוצת אבנון, עשויה טכנופלס לרכוש מבעל השליטה חברה שבדית הפועלת בתחום המצלמות המיוצבות - שבו מתמחה אחת מכוכבת הבורסה, נקסט ויז'ן ● העלייה במניית טכנופלס העמידה את שווי החברה על 165 מיליון שקל

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו ותומר ויינגרטן, מנכ''ל סנטינל וואן / צילום: טל גבעוני, יח''צ

השמועות שפאלו אלטו רוכשת את סנטינל וואן הזניקו את המניה. האם הפעם זה באמת יקרה?

שמועות על רכישת חברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן ע"י פאלו אלטו מעוררות סערה בשוק והקפיצו בחדות את המניה ● חברת אבטחת המידע של ניר צוק הכחישה את המגעים, אך בהמשך שינתה את הטון ● מי אחראי לדליפת המידע, ואילו שחקניות נוספות עשויות ללטוש עיניים?

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע / צילום: שלומי יוסף

רוביק דנילוביץ': "המוחות הכי מבריקים הולכים להגיע לבאר שבע"

בוועידת ישראל לנדל"ן אמר ראש עיריית באר שבע כי "החלום הישראלי חייב להיות בבאר שבע ובנגב, כי למדינה אין ברירה. אם הוא לא יהיה שם, הלכה המדינה" ● עוד הוא טען כי המדינה אלופה בלא להחליט ו"בינתיים היא מחמיצה. אני פה כדי לא לוותר לה"

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

המימושים בביטוח נמשכים: כלל רכשה ממשפחת המבורגר מניות הראל ב-200 מיליון שקל

לאחר שמכרה 1% מהחברה, משפחת המבורגר לא מתכננת למכור מניות נוספות ● גם שלמה אליהו מימש בשנה האחרונה במגדל כמעט 16% ממניות החברה תמורת כמיליארד שקל ● בנוסף, בעלי השליטה בהפניקס עד השנה שעברה עשו אקזיט ברווח גדול

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה, מניות הרכב מזנקות בעקבות הסכם הסחר בין יפן לארה"ב

טראמפ הכריז על הסכם סכר "עצום" עם יפן, בורסת טוקיו זינקה ● עליות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● ג'נרל מוטורס דיווחה אתמול על הפסד של 1.1 מיליארד דולר בגלל המכסים של טראמפ ● מניית יצרנית המטוסים שזינקה אמש - וזו שנפלה ● המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל היום - דוחות אלפאבית וטסלה יפורסמו אחרי הנעילה הלילה, מה צפוי בהם?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

השיטה שתחסוך לכם כסף בהזמנת טיסה: כל מה שצריך לדעת על קוד־שייר

הסכמי קוד־שייר בין חברות תעופה מאפשרים להזמין כרטיסים לאותו קו טיסה דרך חברות שונות, בהפרש של עשרות דולרים ● זה עשוי לבלבל את הנוסעים באשר לחברה שמפעילה את הטיסה, אך גם לחסוך להם כסף ● ממי עדיף לקנות כרטיס, ומה קורה במקרה של ביטולים?

אילון מאסק / צילום: ap, Matt Rourke

המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל הלילה: מה צפוי בדוחות של אלפאבית וטסלה

שתיים מענקיות הטכנולוגיה מצטרפות הלילה לעונת הדוחות ● הדוח של אלפאבית יהיה חשוב במיוחד לשוק הבינה המלאכותית, המשקיעים יתמקדו בהכנסות החברה מפרסום, וגם תחום הענן במוקד ● בטסלה, המשקיעים מחכים להרבה תשובות, למשל מה עם המכוניות הזולות שהובטחו או לעדכון על תוכניות הרובוטקסי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מניות השבבים העיבו על נאסד"ק, S&P 500 ננעל בשיא נוסף

נאסד"ק ירד ב-0.4% ● שר האוצר האמריקאי: הדדליין להטלת מכסים על סין צפוי להידחות ● מגמה שלילית באירופה, בצל ניסיונות האיחוד האירופי להגיע לעסקה עם ארה"ב לפני מועד כניסת המכסים לתוקף ● עונת הדוחות: נורת'רופ גרומן עקפה את הצפי, לוקהיד מרטין ופיליפ מרטין איכזבו ● ג'נרל מוטורס: המכסים גרעו 1.1 מיליארד דולר מהרווח התפעולי