גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד

גלובס והתאחדות הקבלנים דירגו בעזרת 253 קבלנים את איכות העבודה של העיריות הגדולות והצומחות בארץ בתחום התכנון והבנייה ● התוצאה: פערים דרמטיים בין ערים סמוכות - ומסקנה אחת ברורה שמלמדת מי העיר שבאמת פועלת לקדם בנייה והתחדשות עירונית ● סקר מיוחד לכבוד ועידת ישראל לנדל"ן

תוכנית להתחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. האתגר של העיר עדיין לפניה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים
תוכנית להתחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. האתגר של העיר עדיין לפניה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים

היכן תיבנה הדירה הבאה שלכם? מי יקדם אותה - ומי יעכב אותה שנים? את השאלות האלה כדאי להפנות לא רק לממשלה, אלא קודם כול לראש העיר.

סקר הערים הגדול של גלובס והתאחדות הקבלנים חושף מי מהמובילות באמת מקדמות תכנון ובנייה - ומי רק טוענת כך. באילו ערים תמצאו שקיפות, מהירות ויעילות, ואילו הפכו לשם נרדף לסחבת, חוסר ודאות ונטל רגולטורי? ואולי השאלה האמיתית: האם עיר שנוחה ליזמים - היא גם נוחה למי שעתיד לגור בה?

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"
התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

השלטון המקומי הוא המפתח המרכזי לפתרון משבר הדיור - וזה מה שעמד בבסיס סקר הערים הגדול של גלובס והתאחדות הקבלנים. גם בגלל היעדר המשילות מצד השלטון המרכזי, גם בגלל הסחות הדעת - המוצדקות יותר או פחות - של הפוליטיקאים בירושלים מ"החיים עצמם", וגם בגלל שראשי הערים לגמרי בצדק דורשים ומקבלים בשנים האחרונות לא מעט כוח וסמכויות מהממשלה.

השלטון המקומי והעומדים בראשו מכירים הכי טוב את עירם ואת צרכיה. ולא פחות חשוב - זהו המנדט שהם קיבלו מהתושבים, שכמעט ולא מערבים שיקולים כמו שיוך פוליטי או אידיאולוגיות לאומיות בהצבעה על ראשות העיר.

התושבים הם שיחליטו בחלוף חמש שנים אם הם ממשיכים לתת להם את המנדט או "מעיפים" אותם הביתה, בעיקר על בסיס איכות החיים ואיכות העיר שבה הם גרים.
אבל אליה וקוץ בה. השלטון המקומי מפוזר בין 257 רשויות מקומיות, והשונות בין אחת לשנייה אדירה.

בסקר שערכנו, בקרב 253 קבלנים, המטרה הייתה להצביע בעיקר על השונות הזו בכל הנוגע לפיתוח ולבנייה של העיר, כולל הניסיון לחלץ אותה מהסחבת הבירוקרטית הידועה לשמצה. אלפי יזמים וקבלנים נקראו לדרג את העיריות לפי שלושה פרמטרים מרכזיים: שקיפות ואמינות, מהירות ויעילות, ונוחות ושירותיות.

שקיפות ואמינות הן אולי תנאי ראשון כדי לצאת לדרך ארוכה ומסוכנת שכרוכה ברכישת קרקע או החתמת דיירים על פרויקט שייקח שנים. מהירות ויעילות בקידום תוכניות בנייה (ומנגד - איטיות ועיכוב תוכניות) הן פרמטרים שהפכו משמעותיים ביותר בשנים האחרונות, כשהריבית נסקה והפכה את התמשכות הפרויקטים והאישורים לסעיף מרכזי שהקפיץ את הוצאות המימון ונגס ברווחיות החברות. את הנוחות והשירותיות בדקנו כי החיכוך עם העירייה הוא כמעט יומיומי. היא שותפה של היזמים והקבלנים במאמץ להוציא פרויקט בנייה הכי מהר, הכי טוב ועם כמה שפחות נזקים לסביבה, ודאי כשמדובר בהתחדשות עירונית שמוקמת בתוך ערים ושכונות שכבר גרים בהם תושבים רבים שמנסים לצלוח את תקופת הבנייה.

הנה כמה תובנות מרכזיות שעולות מן הסקר:

1הערים שהוכיחו שלא צריך לעגל פינות

עניין של החלטה: ירושלים ובת ים הגיעו לצמרת הערים היעילות והפרו־יזמיות בתוך שנים ספורות. וזה קורה, בעיקר בעקבות החלטת העומדים בראשן לשנות גישה.

העובדה שמדובר דווקא בשתי הערים הללו מרתקת, בין השאר כי קרבה מושחתת ליזמי נדל"ן הכניסה בעבר הלא ממש רחוק שני ראשי ערים שלהן, אנשים מאוד מוכרים וחזקים, לכלא. ובכל זאת, מאסרם של אהוד אולמרט ושלומי לחיאני, ראשי הערים ירושלים ובת ים לשעבר, בהתאמה, לא הקפיאה את התנופה בערים הללו. מי שטען, והיו לא מעט כאלה, שכדי לרוץ ולקדם אישורי בנייה מוכרחים כנראה לעגל פינות ולסלוח לראשי ערים סוררים, צריך להביט על ירושלים ובת ים. "מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים", אבל הזהירות הזו לא באה על חשבון שקיפות, אמינות, יעילות וכו' - אלא בדיוק להפך.

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים / צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

אבל במקביל, צריך גם להזכיר שלשתי הערים הללו גם לא הייתה ברירה. הביקושים הנמוכים, ההגירה השלילית, העדר שטחי תעסוקה מניבי ארנונה והמצוקה הפיננסית, הכריחו אותן לשנות ולהתייעל.

צריך גם לזכור שנדל"ן הוא עסק לטווח בינוני וארוך. האתגר של ירושלים ושל בת ים עדיין לפניהן - איך מתרגמים את המחמאות ואת תנופת הפיתוח בשנים האחרונות גם לתנופה של ביקושים, כולל לתעסוקה, ולא פחות חשוב - גם לשדרוג איכות החיים של התושבים החדשים והוותיקים בעיר.

לבת ים, להבדיל מירושלים, גם אין מענק ממשלתי יוצא דופן שמסדר לה מידי שנה את הקופה (בירושלים "מענק הבירה" עומד על יותר ממיליארד שקל בשנה). בפני בת ים ניצב גם אתגר ייחודי: במהלך המלחמה עם איראן נהרסו בעיר כליל כמה בניינים, ויהיה צריך לקדם בנייה שלהם מחדש במהירות וביעילות.

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: רפי דלויה

2תל אביב בראש: לחיוב ולשלילה

תל אביב במבחן: בירת הנדל"ן, העיר עם המחירים הכי יקרים למ"ר ועם הכי הרבה היצע דירות לא מכור (יותר מ־10,000 דירות נכון למאי האחרון, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), מבלבלת גם את היזמים והקבלנים.

12.1% דירגו אותה כהכי שקופה ואמינה (מקום שני), אבל 10.8% דירגו אותה הכי פחות שקופה ואמינה (מקום שני לשלילה). 18.5% דירוג אותה כעיר הכי נוחה ושירותית (מקום ראשון, יחד עם ירושלים), אבל 19.4% דירגו אותה הכי פחות נוחה ושירותית (מקום ראשון לשלילה). וגם 17.1% הציבו אותה בראש הערים הכי איטיות ומעבות קידום תוכניות בנייה.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב / צילום: תמר מצפי

האנומליה הזו - בצמרת החיובית והשלילית, תואמת את הרושם שאני מקבל גם משיחות עם אינספור יזמים בעיר. מצד אחד, מדובר ברשות מקומית שהסירה הרבה מאוד אי־ודאות ואישרה עקרונות מאוד מפורטים לגבי מרכז העיר - רובעים 3 ו־4, בנוגע להיקפי הבנייה, הזכויות, הבתים לשימור ועוד. מצד שני, היא עדיין מתמהמת בנוגע לרובעים האחרים, והעיר מחולקת לתשעה כאלו. המשמעות היא שבשכונות כמו פלורנטין קשה מאוד לקדם כרגע פרויקטים קטנים שפעם נפלו תחת תמ"א 38, שתוקפה פג.

מעבר לכך, כמי שמודעת לאטרקטיביות הגדולה שלה, בעירייה יודעים למקסם את התועלת שהם מוציאים מכל פרויקט שמוקם בעיר - זכויות לדיור בר השגה, שטחים ציבוריים ולתועלת הציבור ועוד. אבל "סחיטת הלימון" הזו, לא פעם אולי חזקה מעט יותר מדי. וכשמדובר ביזמים שמגלים בישורת האחרונה ואפילו אחריה עוד דרישה להוצאה ציבורית שנוגסת ברווחיהם הצפויים, גם הטרוניות על מדיניות העירייה נראית מובנת מאליה.

כל עוד המחירים רק עלו, זה כנראה היה נסלח, אבל אם השוק עוצר - מה שבהחלט רואים בחודשים האחרונים בתל אביב, נראה יותר ויותר יזמים וקבלנים שמתקשים להשלים את המדיניות של קברניטי העיר. גם ביקורת שלילית על תפקוד העירייה זה שלב בדרך.

3היזמים אולי מרוצים, אבל מה עם התושבים?

האם עיר פרו־יזמים היא בהכרח גם עיר פרו־תושבים? לא בהכרח. בירושלים מקודמות בימים אלה תוכניות לעשרות מגדלים, שכל אחת מהן זוכה להתנגדויות מכיוונים רבים. התושבים טוענים שהדירות שייבנו במגדלים הללו תהיינה יקרות מדי לרוב אוכלוסיית העיר, ויירכשו בסופו של דבר על ידי תושבי חוץ עשירים שבאים לישראל רק לחגים. התנגדויות אחרות מתבססות על הפגיעה בנוף המיוחד של העיר, על היעדר מענה מספק של תשתיות ועל צפיפות יתר.

ייתכן שהפגיעה בתושבים מסבירה גם את הדירוג השלילי שקיבלו רמת גן ונתניה בסקר שלנו. הערים מדורגות בראש הדירוגים השליליים, ואינן זוכות לשום ייצוג בפרמטרים החיוביים.

אבל זה לא המכנה המשותף היחיד שלהן. בשנים האחרונות, רמת גן ונתניה בלטו מאוד בקושי להוציא בהן לפועל תוכניות של בנייה, בדגש על התחדשות עירונית, בעיקר תמ"א 38. זה אולי יכול להסביר את הביקורת של אנשי הנדל"ן על המדיניות העירונית ותפקוד העירייה. בנתניה, שזכתה בסקר לציון לא טוב, נפתח קצת לאחרונה הפקק של ההתחדשות העירונית.

לפי דוח הרשות להתחדשות עירונית, ברמת גן לוקח 5.4 שנים להוציא היתר בנייה בהתחדשות עירונית משלב הבקשה. רק בגבעתיים (6.3) ובראשון לציון (6.2) המצב קשה יותר. בתל אביב, אגב מדובר ב־3.9 שנים ובירושלים ב־3.3 שנים בלבד.

נתניה ורמת גן נחשבו בעשורים האחרונים לשיאניות התנופה הנדל"נית. נתניה בעיקר בבנייה חדשה, ורמת גן בפרויקטים להתחדשות עירונית. בשלב מסוים, זה ללא ספק פגע באיכות החיים שהן יכלו להציע לתושבים - בפקקים הגדולים בתוך וביציאות מהעיר, בקושי לבנות מבני ציבור בקצב הדרוש.

האנומליה הזו, שאינה מתמרצת ערים להיות יעילות, שירותיות ושקופות מול יזמים, אינה מתקבלת על הדעת. הבעיה היא, שרוב הפתרונות לכך צריכים להגיע מירושלים, בעיקר דרך תמריצים הפוכים לגמרי, אבל שרי הממשלה עסוקים בעיקר בעניינים אחרים.

עוד כתבות

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

אפליקציית ווייז / צילום: Shutterstock

כמעט ואי אפשר לנהוג בלעדיה: הזוכה במקום הראשון במדד המותגים

אפליקציית ווייז, ששינתה את תרבות הנהיגה בארץ, כבשה את צמרת מדד המותגים ● מההקמה, דרך האקזיט ועד לשאלה הגדולה: האם היא תצליח לשמור על זהותה הישראלית תחת גוגל?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים