גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות מחצי מהדירות שווקו בפועל: מה נשאר מההבטחות של הסכמי הגג

עשרות מיליארדי שקלים הובטחו במסגרת הסכמי הגג שחתמה המדינה עם רשויות מקומיות, אך בפועל פחות מ־10 מיליארד שקל הועברו - ובשטח רואים מעט מאוד תוצאות ● הבטחות גרנדיוזיות, פוליטיקה קטנה, חוסר תיאום ובירוקרטיה מסועפת הופכים את הסכמי הגג לחלום שהולך ומתנפץ

חתימה על הסכם הגג בג'דיידה-מכר / צילום: חטיב בילאל, לע''מ
חתימה על הסכם הגג בג'דיידה-מכר / צילום: חטיב בילאל, לע''מ

בחודש שעבר ביקר ראש הממשלה בנימין נתניהו בירוחם, לטקס חתימה על הסכם גג שאמור לשלש את מספר התושבים בעיירה הדרומית. "ירוחם הולכת להיות עיר של 40 אלף איש", הכריז נתניהו ואף השווה אותה ללאס וגאס.

יותר יקר ב־60% משדה דב: מחירי הדירות משתוללים ברחוב הזה - וזו הסיבה
בשטח המכירות מדשדשות, אז למה מחירי הנדל"ן לא יורדים בחדות?
ברגע האחרון: פעילות הותמ"ל הוארכה בשנה נוספת

אל נתניהו התלוו לטקס החגיגי כמה שרים, אבל לא דווקא אלה הרלוונטיים לאירוע. השרה לאיכות הסביבה עידית סילמן ושר האנרגיה אלי כהן התייצבו במקום לחלוק כבוד. מולם, בלטו בהיעדרם חברי ממשלה שהסכמי הגג באמת מצויים בתחומי העיסוק שלהם, כמו שר הפנים המתפטר מש"ס, משה ארבל, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'.

במקרה או שלא, היעדרותם מהאירוע תואמת את הספקנות במשרדי האוצר והפנים כלפי הסכמי המסגרת בכלל וכלפי ההסכם מול בירוחם בפרט. האם ל־7,000 יחידות הדיור שעל הנייר יהיה ביקוש בקרב היזמים ורוכשי הדירות - או שמא מדובר בהצהרות פומפוזיות ללא אחיזה במציאות?

הספקנות סביב הסכם הגג בירוחם אינה חריגה. היא למעשה משקפת תמונה רחבה הרבה יותר של תוכנית ממשלתית שאפתנית שהחלה לפני יותר מעשור, הבטיחה מאות אלפי יחידות דיור, גייסה תקציבים של עשרות מיליארדי שקלים - ומתקשה להגשים את היעדים שהציבה לעצמה.

הצורך: התושבים לא כלכליים לרשויות המקומיות

ביקורות רבות הושמעו לאורך השנים כלפי הסכמי הגג, לא רק מפי משרדי הפנים והאוצר, אלא גם ממועצות מקומיות, מבקר המדינה, ובאחרונה גם הייעוץ המשפטי לממשלה.

למרות הכול, רשויות ממשיכות להצטרף ולחתום על הסכמים בקצב מוגבר. לצד ירוחם קיימים עוד למעלה מעשרה הסכמים נוספים בצנרת, ביניהם בערים חזקות כרמת השרון וכהרצליה, לצד ישובים מהפריפריה כגון צפת, שדרות, דימונה, כרמיאל ואפילו מקרה נדיר של הסכם גג למועצה ערבית - ג'דיידה־מכר.

ההסכמים באים להפיג חסם מרכזי לפתרון מצוקת הדיור: החשש של רשויות מצמיחת האוכלוסייה בשטחן. חששן מובן, משום שכל תושב עולה לרשות המקומית יותר ממה שהוא מכניס לקופתה.

הארנונה למגורים בישראל נמוכה משמעותית מהארנונה לעסקים - פער שיכול להגיע לפי 3־4 למ"ר. מנגד, תושבים זקוקים לשירותי חינוך, רווחה, תברואה, תאורת רחוב ותשתיות - עלויות שמסתכמות בכ־3,300 שקל בשנה לכל דירה, לפי הערכת מבקר המדינה.

הסכמי הגג נועדו לפתור בדיוק את הבעיה הזו. הרעיון: המדינה תממן מראש את התשתיות הנדרשות, תסיר מהרשויות את העול הכלכלי הכבד של הקמת בתי ספר וגני ילדים, ותאפשר להן לקלוט אלפי תושבים חדשים בלי לקרוס תחת הנטל. ברוח דומה, השנה החלה לפעול "קרן הארנונה", מנגנון חדש שאמור לפצות רשויות על הפער בין הכנסות מארנונה למגורים לעלות השירותים.

התקציב: 65.6 מיליארד שקל אושרו, 9.8 מיליארד הועברו

הדוחות הכספיים של המדינה, שפורסמו באחרונה על ידי החשב הכללי במשרד האוצר, מציירים תמונה מפוכחת נכון לדצמבר 2024: מתוך כ־517 אלף יחידות דיור שתוכננו ב־42 הסכמי גג שנחתמו מאז 2013, רק כ־218 אלף יחידות שווקו בפועל - 42.1% בלבד. הכוונה בשיווק היא לשלב הראשון של העברת הקרקעות מהמדינה לקבלנים.

נתוני השלמת הדירות ואכלוסן אינם מפורסמים בפומבי, ומן הסתם נמוכים עוד יותר משיעור השיווק ליזמים. מנגד, יש לציין שחלק גדול מההסכמים עדיין טריים מהשנים האחרונות ולכן עוד לא הגיעו לאחוזי ביצוע משמעותיים.

נתוני החשכ"ל חושפים את היקף ההשקעה הממשלתית: 65.6 מיליארד שקל אושרו תקציבית להסכמי הגג, מתוכם 34.7 מיליארד שקל כבר הוקצו כהתחייבויות, ו־9.8 מיליארד שקל הועברו בפועל לרשויות המקומיות. עם ההסכמים נוספים בצנרת, הסכום הכולל צפוי לטפס ל־95 מיליארד שקל.

המכשולים: "המדינה לא מתנהלת כגוף אחד"

על הנייר, מדובר בפתרון מושלם - באמצעות הסכמי הגג המדינה מגדילה את היצע הדיור, והרשויות מקבלות תקציבים לפיתוח. "הרעיון נשמע נהדר, win־win מכל הצדדים", אומר שוקי אמרני, שהיה מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כשנחתם הסכם הגג הראשון בגלגולו המודרני, בקריית גת ב־2013, וכיום עומד בראש מרכז בר אילן לנדל"ן. "אלא מה? כמו הרבה רעיונות יפים, הביצוע הוא פחות מוצלח".

אמרני מצביע על בעיה מהותית של חוסר שיתוף־פעולה בין משרדי ממשלה. הוא מתאר מציאות שבה "כל משרד רוצה לתת דגשים לתחומים הייחודיים שלו ולגזור קופון מהר. יש היבטים של קרדיט ויש היבטים של אגו". התוצאה, לדבריו: "המדינה לא מתנהלת כגוף אחד שבא מול הרשות המקומית, ואז הרשות המקומית מוצאת את עצמה במצב שבעצם ההבטחות לא ממומשות.

"יש כאן בעיה פסיכולוגית", מסביר אמרני. "ברגע שרואים שהמדינה לא עומדת בהסכמים, זה גורם לתמריץ שלילי לרשויות מקומיות אחרות. או שהן נמנעות מהסכמי גג בכלל, או שהן דורשות דרישות וערבויות שהמדינה לא יכולה לעמוד בהן".

דוח מבקר המדינה מ־2021 הציג תמונה קודרת במיוחד. מתוך 32 הרשויות שנבדקו, 24 רשויות - 75% - צפויות לרדת ביכולתן הכספית לספק את רמת השירות לתושב בעקבות תוספת יחידות הדיור ובהיעדר תוספת מספיקה של ארנונה עסקית.

הדוח חשף כי עד לאותה נקודת זמן היו אמורות להיות משווקות קרקעות לבניית 240 אלף דירות על פי היעדים המקוריים. בפועל שווקו קרקעות לבניית 80 אלף דירות בלבד - שליש מהיעד. אף עיר לא השיגה את היעד של 2,000 דירות בשנה. רק אשקלון התקרבה עם 95% ביצוע.

אחת התופעות המשונות בהסכמי הגג היא שהמדינה מפעילה שני מסלולים מקבילים לאותה מטרה - דרך רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) ובאמצעות משרד השיכון. במסגרת הכפילות הטכנוקרטית, שניהם חותמים על הסכמי גג ומתחרים על לב ראשי הרשויות המקומיות.

אף שחלוקת העבודה בין הגופים אמורה להיות מוסדרת, בפועל נוצרה תחרות לא כל־כך סמויה, כאשר ראשי רשויות רבים מנסים לבחור עם מי לעבוד. חלקם אף מנהלים משא־ומתן מקביל עם שני הגופים, במטרה להשיג את התנאים הטובים ביותר.

למרות כוח־אדם מצומצם בהרבה, רמ"י מצליחה להוציא לפועל יותר יחידות דיור, ופועלת בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ, בעוד משרד השיכון מתמקד בפריפריה.

גם בהוצאות הפיתוח נרשמים פערים. עלויות הפיתוח של משרד השיכון גבוהות משמעותית מאלו של רמ"י, לעתים באותן ערים או בערים סמוכות. ההבדל נובע משיטות העבודה השונות: רמ"י נוטה להעביר כספים ישירות לרשויות המקומיות ולהציב אבני דרך ברורות, בעוד משרד השיכון עובד עם שכבות של חברות מנהלות ובירוקרטיה פנימית מסועפת.

התחרות הפנימית והחלוקה המטושטשת בין משרד השיכון לבין רמ"י הכפופה לשר השיכון הייתה אחת הטענות של הייעוץ המשפטי לממשלה נגד הסכמי הגג. בחודש שעבר אף הודיעה היועצת המשפטית של משרד השיכון, עו"ד אפרת פרוקצ'יה, כי לא ניתן יהיה לחתום על הסכמי גג חדשים כל עוד לא הוסדרו כללים לעבודת שני הגופים סביב הסכמים אלה, וכל עוד לא הוסדרה עבודתה של הוועדה לתכנון ולפיתוח (הוות"פ) אשר אחראית על אישור הסכמי הגג.

טענתה של יועמ"שית השיכון לא הצליחה לקלקל את חגיגות חתימת ההסכם בירוחם, שנערכו כמה ימים לאחר מכן. אולם בפועל, המחלוקות המשפטיות עיכבו אישורים סופיים להסכמי גג חדשים כבר תשעה חודשים, בעיקר במשרד השיכון.

דווקא השר חיים כץ, שקיבל על עצמו את תיק הבינוי והשיכון באופן זמני לאחר התפטרותו מהממשלה של יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף, הודיע לאחר שלושה שבועות בתפקיד על פתרון לבעיה. על פי ההודעה, הסכמות בין משרדו למשרד המשפטים ורמ"י עשויות להוציא לשיווק של 40 אלף יחידות דיור ביותר מעשרה ישובים.

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

ההצלחות: שת"פ הדוק בין הממשלה לעירייה

מה מבדיל בין הצלחת ההסכמים ביישובים מסוימים כמו נתיבות לכאלה שנתקעו במשך שנים כמו בראש העין והרצליה? בהכללה, ניתן לזהות שהסכמי הגג מהדור הראשון, הישנים יותר, יצאו עם חורים בתכנון וחוסר התאמה ליכולות של העיריות. חלק מהלקחים הופקו וההסכמים החדשים מנוסחים באופן שמקל על ראשי הערים לחבק אותם.

הבדל נוסף הוא באיכות הקשר בין הרשות המקומית לשלטון המרכזי. "במקומות שהיה שיתוף־פעולה חזק והדוק בין הרשות המקומית לבין המדינה, כאשר הרשות המקומית רצתה בפרויקט והבינה שהוא תורם לה וחשוב לה - זה הצליח", מסביר אמרני. "זה הצליח כאשר היו אנשי מקצוע שהכינו תוכנית כמו שצריך".

לטענתו, "אנחנו נתקלים יותר ויותר באנשים שממלאים תפקידים בכירים במערכות התכנון, ואין להם הידע המקצועי. חוסר ידע מקצועי גם ברמה של הרשות המקומית וגם ברמה של המדינה מהווה מכשול רציני מאוד בתחום הזה".

אנשי מקצוע בעלי מומחיות זה חשוב, אבל לא מספיק לקידום פרויקטים בישראל. העניינים מתגלגלים חלק יותר כאשר ראש המועצה מגיע מהמפלגה הנכונה. "כמובן, כמו בכל מקום בחיים, יש היבטים פוליטיים. אי־אפשר להימנע מזה", מודה אמרני. ואכן, מפגן כוח פוליטי כפי שנרשם בטקס בירוחם, שבראש המועצה שלה עומדת נילי אהרון מטעם הליכוד, לא הועתק למעמדי חתימת הסכמי גג ביישובים ליכודיים פחות.

אמרני וגורמים אחרים כמו רשות מקרקעי ישראל מצביעים על משרד האוצר כחסם מרכזי בהסכמי הגג: "למשרד האוצר תפקיד דרמטי בכל הנושא הזה", אומר אמרני, "המשרד נוהג לחסוך כספים, ובסופו של יום אנחנו רואים שהחיסכון הזה פוגע בעצם הכדאיות הכלכלית וביכולת לעמוד בלוחות הזמנים שהמדינה מתחייבת אליהם".

ברמ"י מתלוננים כי גם בסוגיות שאין בצידן חיסכון ישיר לקופת המדינה, נוהגים באוצר לדבריהם בצורה שאינה עניינית ומנצלים את סמכותם כדי שלא לחתום על הסכמי הגג. "בכך מסכלים תוספת של אלפי יחידות דיור בנגב המערבי", מזהירים ברשות.

במה בדיוק זה מתבטא? יעקב (ינקי) קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, מציין כדוגמה את המקרים של נתיבות ואופקים, שם האוצר מסרב זה קרוב לשנה לחתום על ההסכמים בגלל מחלוקת על סעיף של "קרקע משלימה" - מנגנון שמקצה 10%-15% מהקרקעות החדשות לטובת פרויקטי התחדשות עירונית בשכונות הוותי קות.

"המנגנון נועד לייצר כדאיות כלכלית ליזמים בפרויקטים. זו החלטת מועצת מקרקעי ישראל, ששר האוצר חתם עליה. אם הם לא אוהבים אותה, שישנו את החלטת המועצה", אומר קוינט בתסכול. אותה ההחלטה באה בעקבות הפנמת ביקורת ציבורית על כך שבמקור התעלמו הסכמי הגג ממרקם החיים הקיים ביישובים והתמקדו בבלעדיות בהקמת שכונות חדשות.

שוקי אמרני / צילום: איל יצהר

העתיד: חשיבה מחודשת על מנגנוני היישום

ההיסטוריה של הסכמי הגג מלמדת שבין הודעות אופטימיות לבין מציאות בשטח קיים מרחק רב. 40 אלף יחידות הדיור החדשות שאמורות להשתחרר בהסכמים החדשים מצטרפות למאות אלפי היחידות שהובטחו בעשור האחרון - שמתוכן כאמור רק 42% שווקו, ומספר קטן בהרבה נבנה ואוכלס בפועל.

כל הגורמים המעורבים בהסכמי הגג מסכימים שמדובר בכלי בעל פוטנציאל רב לקידום פרויקטים חדשים. חשיבה מחודשת לטיוב מנגנוני היישום ובעיקר בממשקים החורקים בין זרועות המדינה השונות עשויה להביא לקפיצה בניצול פוטנציאל גלום זה.

עוד כתבות

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

שלט שמרחיק נשים ממקום שמיועד לגברים / צילום: Shutterstock

המאבק בהדרת הנשים: הממשלה לא עומדת במשימות

ההחלטה של הממשלה להיאבק בתופעת הדרת הנשים לא הייתה משהו חד־פעמי ● אך רוב ההחלטות לא יושמו, והמציאות משקפת מגמה הפוכה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי מניעת הדרת נשים

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

נעמי לבוב בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך

הפרסומת של ביטוח 9 האהובה ביותר, טורנדו הזכורה ביותר השבוע

מותג הביטוח ומותג המזגנים מובילים גם השבוע את דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומות נוספות ברוח קיץ שמתברגות במדד שייכות לקראנץ' החדש של נסטלה ולמותג המזגנים אלקטרה ● וההשקעה הגדולה ביותר של השבוע שייכת למקדונלד'ס

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מתחם אלקו - החרושת 3 רמת השרון / צילום: תמר מצפי

נדחתה סופית התנגדות עיריית רמת השרון: מאות דירות יוקמו ליד מחלף מורשה

ועדת המשנה לעררים דחתה את התנגדות העירייה לתוכנית למתחם התעשייה אלקו, הכוללת 600 דירות ו-4 מגדלי תעסוקה ● העירייה טענה להתנגשות שימושים ולפגיעה בהתפתחות אזור מורשה, אך ועדת הערר קבעה כי "אין מדובר עוד באזור תעשייה קלאסי"

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות לאחר החזרת משלחת המו"מ הישראלית מדוחא

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● כצפוי, הריבית בגוש האירו נותרה היום ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● גוגל וטסלה פרסמו דוחות מעורבים ● בשוק מעריכים כי אינטל תדווח הערב על הפסד נקי שישי ברציפות - אבל המניה נמצאת במגמת עלייה

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית