ברגע האחרון: פעילות הותמ"ל הוארכה בשנה נוספת

הכנסת האריכה את תוקפו של החוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור, שמסמיך את ההותמ"ל לפעול עד ל-8 באוגוסט 2026 • מינהל התכנון: "הארכה זו נועדה לאפשר לותמ"ל להמשיך במימוש יעדיה הלאומיים בתחום התכנון, בראשם קידום פתרונות דיור רחבי-היקף ושיקום מתחמים שנפגעו במלחמה"

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים
תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

ברגע האחרון, הכנסת אישרה את הצו להארכת פעילות הותמ"ל בשנה נוספת. כך למעשה הוארך תוקפו של החוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור, שמסמיך את הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) לפעול עד ל-8 באוגוסט 2026. "הארכה זו נועדה לאפשר לותמ"ל להמשיך במימוש יעדיה הלאומיים בתחום התכנון, בראשם קידום פתרונות דיור רחבי-היקף ושיקום מתחמים שנפגעו במהלך המלחמה", נמסר ממינהל התכנון.

בשטח המכירות מדשדשות, אז למה מחירי הנדל"ן לא יורדים בחדות?
כך ניצח הילטון את עיריית תל אביב וחסך 5 מיליון שקל

במינהל התכנון הדגישו כי מאז הקמת הותמ"ל בשנת 2014, הוכרזו 233 מתחמים מועדפים, ואושרו 152 תוכניות הכוללות מעל 432 אלף יחידות דיור בכל רחבי הארץ. מתוכן, 71% מהתוכניות שאושרו ועמדו בתנאים שנקבעו בחוק כבר החלו בביצוע - נתון המעיד על רמת בשלות גבוהה ויכולת מימוש מהירה.

לפי נתוני מינהל התכנון, מתוך כלל התוכניות שאושרו בותמ"ל מאז 2021, כ-42 מהן הן תוכניות התחדשות עירונית, הכוללות מעל 56,000 יחידות דיור. בנוסף, משנת 2023 התאשרו תוכניות רבות באשקלון, בנתיבות, באופקים ובשדרות - יישובים שנפגעו במהלך מלחמת "חרבות ברזל" ודורשים התערבות תכנונית מהירה לשיקום ולחיזוק. על שולחן הוועדה מונחות כיום 65 תוכניות חדשות בהיקף של למעלה מ-250 אלף יחידות דיור, ובהן עשרות אלפי יחידות בשלב התנעה או לאחר דיון בהתנגדויות. משך הזמן הממוצע לאישור תוכנית בותמ"ל עומד כיום על כ-11.1 חודשים בלבד.

ביקורת על דורסנות ההליך

ואולם למרות יעילות הוועדה, כמעט עשור לאחר תחילת פעילותה, משבר הדיור עוד שריר וקיים, וברשויות המקומיות מותחים ביקורת על דורסנות ההליך שבה היא פועלת ועל המחסור בתיאום בין תשתיות תחבורה לבנייה, כמו גם בנייה מאסיבית בשטחים פתוחים ולא כתהליך טבעי של גידול עירוני ומטרופוליני. בארגוני הסביבה טוענים כי ההתנגדויות לא מתקבלות אף פעם, וכי תוכניות הענק נעשות באיכות תכנונית נמוכה.

כך, גם בדוח שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת בשנת 2021 נכתב כי "פעילות הותמ"ל לא לוותה במחקר הבוחן את השפעותיה השונות, וכתוצאה מכך טרם נבחנו סוגיות מפתח בפעילות הוועדה ובאופן השפעתה על היבטים שונים של תכנון, ביצוע ופיתוח שכונות מגורים והתשתיות הנחוצות להן בתוך כך פגיעה בטבע ובחקלאות, השפעה על עירוניות, איכות התכנון, השפעה על תכנון כוללני ארוך-טווח ועל תכנון מרחבי, הלימת התשתיות בדגש על תשתיות תחבורה, תחבורה ציבורית, מבני ציבור ועוד".

"בשורה חשובה"

יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר הותמ"ל, הרב נתן אלנתן, מסר כי "הארכת תוקף פעילות הותמ"ל היא בשורה חשובה למדינת ישראל. בתקופה שבה אתגרי הדיור מחריפים, והצורך בשיקום יישובים שנפגעו במלחמה הוא מיידי - הותמ"ל מוכיחה את עצמה ככלי תכנוני יעיל, מהיר ואחראי. אני מודה לגיבוי המלא של שר הפנים משה ארבל, שמכיר מקרוב את חשיבות הכלי הזה לחיזוק הפריפריה, לקידום התחדשות עירונית ולמתן פתרונות דיור בפרקי זמן קצרים. נמשיך לקדם תוכניות משמעותיות שייתרמו לאיכות החיים של התושבים במדינה".

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, מסר: "מאז הקמתה, הותמ"ל מאפשרת קידום תוכניות בהיקף חסר תקדים, תוך שמירה על איכות תכנונית, שיתוף ציבור והתאמה לאתגרי המציאות. הארכת החוק מאפשרת לנו להמשיך ולתת מענה תכנוני מהיר לאזורים שנפגעו בלחימה, לצד המשך הגדלת היצע הדיור, חיזוק התחבורה הציבורית ומתן פתרונות לצרכים המגוונים של החברה הישראלית. יותר ויותר רשויות מזהות את היתרונות של מסלול הותמ"ל ומבקשות לקדם תוכניות בתחומן באמצעותו - בזכות היעילות, המקצועיות והיכולת לספק ודאות תכנונית בפרק זמן קצר".