עיריית תל אביב שינתה בשנים האחרונות את מדיניות הארנונה שלה כלפי בתי מלון בעיר, והחלה לסווג את אולמות הכנסים שבתחומם כ"אולמות אירועים" - סיווג יקר משמעותית מתעריף הארנונה לבתי מלון. מלון הילטון תל אביב נלחם בהחלטה, ובית המשפט המחוזי בתל אביב המליץ לעירייה לבחון את עמדתה מחדש.
● היזם לא הוכיח איתנות כלכלית, ופרויקט תמ"א 38 בבת ים בוטל
● רוצים לקנות דירה עם פוטנציאל פינוי־בינוי? הנוסחה שמגלה אם המחיר מוצדק
● השכונה שהוקמה על שטח של קיבוץ לשעבר ומספקת לבעלי הדירות בה רווח של מיליון שקל
כעת, במסגרת הסכם פשרה שקיבל לאחרונה תוקף של פסק דין, הוסכם כי האולמות במלונות יחויבו לפי תעריף של "בית מלון" עד ראשית 2027 - מהלך שיחסוך להילטון כמיליון שקל בשנה למשך 5 שנות ההסכם, החל מינואר 2022.
אולם אירועים או מלון?
ההליך המשפטי נולד על רקע החלטת עיריית תל אביב בשנים האחרונות להפריד בין שטח המלון לשטח אולמות האירועים והכנסים. המחלוקת בין הצדדים סבבה סביב שינוי הסיווג של אולם האירועים במלון הילטון - בשטח של 5,370 מ"ר - מ"בית מלון" ל"אולם אירועים", ששיקף תוספת חיוב של כ־1,043,230 שקל לכל שנת מס.
מלון הילטון תל אביב הוא אחד מבתי המלון הוותיקים בעיר. מדובר בבית מלון הכולל כ־400 חדרים, יוקרתי, רחב־ממדים וכזה הנחשב כמלון חמישה כוכבים גם לצורך חיובי הארנונה שלו. במלון קיימים מתקנים רבים לרווחת האורחים, בהם לובי מרווח, שירותי קבלה, חדר אוכל, בריכה וכיו"ב וכן אולם כנסים ואירועים.
במשך עשרות שנים חויב כלל שטח בית המלון, לרבות אולם הכנסים והאירועים, בהתאם לסיווג אחד של בית מלון חמישה כוכבים. לאורך השנים ביקרה העירייה ומדדה את בית המלון ואף עשתה לגביו הסכמי ארנונה שונים, ובכל פעם מחדש סיווגה את אולם הכנסים כחלק מבית המלון.
אולם בשנת 2019 החליטה העירייה לשנות את השקפת עולמה והחלה לחייב את אולמות הכנסים הגדולים גם במלון הילטון וגם בבתי המלון נוספים בעיר - בהם דן תל אביב ודיוויד אינטרקונטיננטל - בסיווג של "אולם אירועים".
הילטון הגיש עררים על החלטה זו של העירייה, אך בשנת 2021 קבעה ועדת הערר לענייני ארנונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב כי לא הוכח שהשטח משמש בעיקר את אורחי בית המלון. ערעור על החלטת הוועדה הסתיים בהסכם פשרה, שבו בעבור שנה אחת יישאר הסיווג של אולם האירועים כבית מלון, אך העירייה לא כבולה לכך בהמשך.
ואכן, בשנים 2022 ואילך חייבה עיריית תל אביב את אולם הכנסים במלון הילטון בסיווג הארנונה הגבוהה יותר. עררים שהגיש בית המלון לוועדת הערר נדחו, והתיק הגיע לבית המשפט המחוזי בתל אביב להכרעה.
פשרה זמנית
סיווג הארנונה עבור "בית מלון חמישה כוכבים" עמד על תעריף של כ־132 שקל למ"ר לשנה נכון לשנת 2022, בעוד סיווג "אולם לשמחה ולאירועים" עמד על כ־330 שקל למ"ר לשנה באותה שנה. נכון לשנת 2025 תעריף בתי המלון עומד על סך של כ־145 שקל למ"ר, ואולמות אירועים משלמים 361 שקל למ"ר בשנה.
בערעור שהגיש בית המלון על החלטת העירייה וועדת הערר, באמצעות עורכי הדין מוטי איצקוביץ ושלי יעקובי ממשרד כץ גבע איצקוביץ (KGI), נטען כי מדובר בשטח אינטגרלי שהוא חלק מהמרחב הכולל של בית המלון, ממוקם בקומת הקרקע, והכניסה אליו היא מבית המלון. האולם, נטען, משמש גם כחדר אוכל נוסף של בית המלון ומתופעל כולו רק על־ידי עובדי המלון.
עוד נטען בערעור כי בעניין מלון דיוויד אינטרקונטיננטל הכריעה ועדת הערר הפוך מההכרעה בעניין הילטון, שם נקבע כי ניתן לסווג את אולם האירועים כחלק מבית המלון ולא בנפרד. "המערערת טוענת כי מדובר בבתי מלון בעלי אופי זהה לחלוטין. שני המלונות הם באופיים מלונות אירועים, ועל כן יש לקבל את עקרונות ההחלטה בעניין אינטרקונטיננטל גם בהתייחס למחלוקת", צוין בערר.
בשונה מהעררים לשנים 2019 עד 2021, הפעם הגיש הילטון נתונים הכוללים לגישתו הוכחה של היות השטח משרת במובהק את אורחי בית המלון, לרבות נתונים מספריים.
מנגד טענה עיריית תל אביב, באמצעות עו"ד נטלי בן יוסף מהשירות המשפטי של העירייה, כי אין להתערב בהחלטות המקצועיות של ועדת הערר; כי לא מדובר באולם המשרת בעיקר את אורחי המלון אלא גם מושכר לאירועים חיצוניים דוגמת חתונות; וכי המלון לא הביא כל ראיה כי נעשה שימוש באולם גם כחדר אוכל.
בדיון שהתקיים בפני השופטת הדס עובדיה מבית המשפט המחוזי, המליצה השופטת לצדדים לחזור לוועדת הערר לענייני ארנונה על־מנת לבחון שוב את השאלה האם אולם האירועים משרת בעיקר את המתאכסנים בו. השופטת הוסיפה כי ככל שהיחס ייטה לטובת המרכיב הדומיננטי המלונאי, הסיווג של האולם יהיה מלונאי, והחלטה זו תכריע גם לעניין השנים 2023-2024.
בעקבות המלצה זו הגיעו הצדדים להסדר לפיו על כל התקופה מינואר 2022 ועד דצמבר 2026 יחול סיווג "בית המלון" גם על שטח האולם. עם זאת, העירייה הותירה פתח להעלאת הארנונה בעתיד, וציינה כי אין בהסכם כדי להשליך על הסיווג שייקבע בתום תקופת ההסכם החל מ־1 בינואר 2027.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.