גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה שתחסוך לכם כסף בהזמנת טיסה: כל מה שצריך לדעת על קוד־שייר

הסכמי קוד־שייר בין חברות תעופה מאפשרים להזמין כרטיסים לאותו קו טיסה דרך חברות שונות, בהפרש של עשרות דולרים ● זה עשוי לבלבל את הנוסעים באשר לחברה שמפעילה את הטיסה, אך גם לחסוך להם כסף ● ממי עדיף לקנות כרטיס, ומה קורה במקרה של ביטולים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock
נתב''ג / צילום: Shutterstock

שוק התעופה הישראלי חוזר לעצמו בימים אלה, לאחר משבר לא פשוט ברקע המלחמה בגזרות השונות. רבים מהנוסעים הישראליים שמזמינים טיסות לא שמים לב לאותיות הקטנות שמגלות מי החברה שבאמת תפעיל את הטיסה שלהם.

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית
חברת התעופה האמריקאית חזרה לישראל. כמה תעלה טיסה?

לעתים מדובר בהסכמי קוד־שייר (Codeshare) - שיתופי־פעולה בין חברות תעופה, המאפשרים לכל אחת מהשותפות למכור את אותה טיסה תחת הקוד שלה, ולעתים גם במחיר שונה.

עבור הנוסעים, זה יכול להיות מקור לבלבול אך לעתים גם להזדמנות לחיסכון. כך למשל, מבדיקת גלובס לתאריך אקראי בחודש ספטמבר עולה כי מחיר התחלתי לכרטיס לטיסה לפריז שמשווקת אל על עומד על 262 דולר, בעוד שאותה הטיסה בדיוק דרך אייר פראנס עומד על 206 דולר.

למעשה, מדובר בטיסה של אייר פראנס ולא של אל על, אך אל על מאפשרת לרכוש כרטיסים דרכה.

מהן היתרונות והחסרונות של טיסות קוד־שייר, ומאיזו חברה עדיף להזמין כשביטולים של חברות זרות על הפרק? גלובס עושה סדר.

מהי טיסת קוד־שייר, ומה היא כוללת?

קוד־שייר הוא הסכם בין שתי חברות תעופה שונות שמאפשר לכל אחת מהן לשווק טיסות של השנייה תחת מספר טיסה משלה. המשמעות היא שטיסה אחת יכולה להופיע באתרים של שתי חברות שונות, עם מספר טיסה שונה כשבפועל מדובר באותו מטוס, עם אותו צוות ואותה שעת המראה.

כך למשל, אל על יכולה למכור כרטיסים לטיסות שמופעלות בפועל על־ידי דלתא, כאשר הטיסה שמופיעה כהזמנה של אל על היא למעשה טיסה של דלתא שתופעל עם מטוס, צוות ודיילים אמריקאים.

לנוסעים זה עשוי להיראות כטיסת אל על, אך השירות, המדיניות והחוויה בטיסה יהיו של דלתא, כולל סוג המטוס, סדר הישיבה, הגבלות המטען ואפילו אפשרויות הארוחות.

מה היתרונות של קוד־שייר, ומה החסרונות?

טיסות קוד־שייר מאפשרות לנוסעים להזמין טיסות המשך דרך חברה אחת, גם אם קטעים שונים בטיסה מופעלים על־ידי חברות שונות. דבר זה מרחיב את היצע היעדים של כל חברה, מבלי שתצטרך להפעיל בעצמה טיסות לכל מקום. כמו כן, הזמנת טיסה בקוד־שייר מאפשרת צבירת נקודות נוסע מתמיד גם בטיסות של שותפות.

עם זאת, נוסעים שרוכשים כרטיס לטיסת קוד־שייר עלולים להיות בעדיפות נמוכה יותר במספר היבטים. כך למשל, בחירת מושב, שדרוג למחלקת שירות גבוהה יותר או שיבוץ מחדש במקרה של ביטול טיסה עשויים להינתן קודם לנוסעים שרכשו את כרטיסם ישירות מהחברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

גם בטיפול בשירות לקוחות, צבירה במועדוני נוסע מתמיד ושליטה בשינויים, לרוב יש יתרון למי שהזמין ישירות מהחברה המפעילה, ולא דרך שותפה קוד־שיירית.

לכן, במקרים שבהם השירות חשוב לא פחות מהמחיר, כמו במצב ביטחוני עדין שבו עלולות להתבטל טיסות, מומלץ לבדוק מי מפעיל את הטיסה בפועל ולשקול לרכוש ממנה ישירות.

מה קורה אם קניתי כרטיס במסגרת קוד־שייר, אך החברה זרה ביטלה טיסות?

במקרה של ביטול טיסה במסגרת הסכם קוד־שייר, האחריות על הנוסעים חלה על החברה שהייתה אמורה להפעיל את הטיסה בפועל - גם אם הכרטיס נרכש מחברה אחרת.

יוני וקסמן, סמנכ"ל אופיר טורס, מסביר כי "תמיד מומלץ להזמין מהחברה שאיתה מתחילה הטיסה, כי היא תהיה אחראית למקרה של ביטולים בחברה השנייה".

אם מדובר בחברה זרה שביטלה את טיסותיה לישראל, היא אינה מחויבת להעביר את הנוסעים לחברה הישראלית עמה יש לה הסכם קוד־שייר, אלא אם קיים ביניהן גם הסכם נפרד של אינטרליין שכולל "הגנה הדדית" (Reprotection). גם אז, העברה כזו תלויה במוכנות ובשיקול־דעת של שתי החברות.

החברה שמכרה את הכרטיס היא זו שמתנהלת מול הנוסע, אך מדיניות ההחזר או השיבוץ תיקבע לרוב לפי תנאי ההובלה של החברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

כך למשל, נוסע שרכש כרטיס באל על לטיסה שמופעלת על־ידי דלתא ובוטלה מסיבות ביטחוניות - לא בהכרח יועבר לטיסת אל על חלופית, אלא יקבל מענה בהתאם להחלטות של דלתא. בפועל, אל על עשויה להציע סיוע כמו החזר או שיבוץ בטיסה אחרת אך אינה מחויבת לכך.

איך יודעים שמדובר בטיסת קוד־שייר?

כדי לדעת אם מדובר בטיסת קוד־שייר, כדאי לשים לב לפרטים הקטנים שמופיעים בזמן ההזמנה. הדרך לזהות זאת היא באמצעות שורת מידע (לרוב יופיעו המילים Operated by) במהלך ההזמנה.

בנוסף, אפשר להסתכל על מספר הטיסה. אם הקוד הוא של חברה אחת, אך ההפעלה היא של חברה אחרת, מדובר בשיתוף־פעולה מסחרי בין השתיים. במקרה כזה, כל היבטי השירות - מהמטוס והצוות ועד למדיניות הביטולים - יהיו באחריות החברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

האם תמיד משתלם יותר להזמין טיסה זרה דרך חברה זרה?

המחיר של טיסת קוד־שייר עשוי להשתנות באופן משמעותי בין החברות השותפות. לעתים הכרטיס יהיה דווקא זול יותר דווקא דרך החברה שמפעילה את הטיסה, ולעתים דרך זו שמשווקת אותה. אין כלל קבוע, והפערים נובעים ממספר גורמים.

ראשית, החברה שמפעילה את הטיסה מחזיקה בשליטה רחבה יותר על מלאי המושבים, ולעתים יש לה גמישות גבוהה יותר בתמחור. לעומת זאת, לחברה המשווקת מוקצים רק מקומות בודדים, וכשהם אוזלים, המחיר קופץ.

שנית, כל חברה מתמחרת את הטיסות לפי השוק המקומי שלה, ולכן ייתכנו פערים על אותה טיסה בדיוק בהתאם לאתר ההזמנה ולמטבע.

בנוסף, ייתכן כי החברה שמפעילה את הטיסה תתמחר גבוה יותר כיוון שהיא מציעה מוצר מועדף, צוות, מושבים או מדיניות מזוודות נוחה, בעוד שהחברה השותפה תוריד מחיר כדי לפצות על כך.

פערי המחירים בין חברות קוד־שייר אינם צפויים מראש, ולכן מומלץ להשוות תמיד את המחיר באתר של שתי החברות, במיוחד כשמדובר בטיסות שמופעלות על־ידי אחת מהן אך נמכרות גם על־ידי שותפה.

עוד כתבות

יגאל סלוביק, מנכ''ל התאחדות הקבלנים / צילום: שלומי יוסף

סלוביק: "אם נמשיך לנהל את ענף הנדל"ן והתשתיות כמו היום – לא יהיה לילדים שלנו איפה לגור"

בשיחה עם דרור מרמור, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק אמר בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס: "השלטון המרכזי לא מתפקד" • עוד אמר כי קצב בניית כיתות הלימוד מתחילת השנה ירד ב־30% ומזהיר "בעתיד יהיו כיתות בלי ממ"ד"

ועידת ישראל לנדל''ן

מגמות, השקעות והזדמנויות: ועידת ישראל לנדל"ן יוצאת לדרך

ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס בשיתוף בנק לאומי תיערך היום במלון הילטון ותתמקד בשיקום ביום שאחרי המלחמה עם איראן, בחסמים שבולמים יזמים בשטח וביחסי הכוחות המשתנים בין השלטון המקומי והיזמים • בוועידה לוקחים חלק בכירי הענף, יזמים ורגולטורים מהשלטון המקומי והארצי

תל אביב. היצע של יותר מ־10,000 דירות חדשות בחודש מאי / צילום: Shutterstock

שוק בשינוי: הערים שבהן ההיצע עולה על הביקוש ואלו שסובלות ממחסור

המלחמה, הריבית והמחסור בפועלים שינו את כללי המשחק בשוק המגורים, והחזירו במקומות רבים את הכוח לקונים ● יצאנו לבדוק בעזרת יד2 את מצבם של המוכרים והקונים בערים המרכזיות בארץ ● כך הפכה תל אביב לעיר של קונים והערים החרדיות נשארו ערים של מוכרים

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע / צילום: שלומי יוסף

רוביק דנילוביץ': "המוחות הכי מבריקים הולכים להגיע לבאר שבע"

בוועידת ישראל לנדל"ן אמר ראש עיריית באר שבע כי "החלום הישראלי חייב להיות בבאר שבע ובנגב, כי למדינה אין ברירה. אם הוא לא יהיה שם, הלכה המדינה" ● עוד הוא טען כי המדינה אלופה בלא להחליט ו"בינתיים היא מחמיצה. אני פה כדי לא לוותר לה"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"

טראמפ מודיע על פרישה מאונסק"ו: "ארה"ב תהיה חברה רק בגופים בינלאומיים שתואמים את ערכיה של אמריקה" ● בבית הלבן מצביעים על יחס עוין כלפי ישראל, נטייה לנרטיב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של סין בארגון ● זוהי הפעם השלישית שארה”ב יוצאת מאונסק"ו בשל ביקורת דומה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; הנאסד"ק וה-S&P 500 נסחרו סביב שיאי כל הזמנים

מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4% ● סולאראדג' קפצה בכ-8% ● סין הותירה הבוקר את הריבית הבסיסית ברמת שפל היסטורית ● עונת הדוחות בעיצומה, וול סטריט שולחת מסר ברור: "טוב" זה כבר לא מספיק טוב • ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות" - ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

"ריגול למען המוסד": מאות אזרחים איראנים נעצרו אחרי עם כלביא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בלי חלופה שילטונית, עזה מתדרדרת לכאוס; איראן מהדקת את שליטתה על האזרחים; הגרדיאן פנו לפייסבוק בבקשה להסיר פרסומות פרו-ישראליות; והאם חיזבאללה בדרך להפוך למפלגה פוליטית? ● כותרות העיתונים בעולם 

חתימה על הסכם הגג בג'דיידה-מכר / צילום: חטיב בילאל, לע''מ

פחות מחצי מהדירות שווקו בפועל: מה נשאר מההבטחות של הסכמי הגג

עשרות מיליארדי שקלים הובטחו במסגרת הסכמי הגג שחתמה המדינה עם רשויות מקומיות, אך בפועל פחות מ־10 מיליארד שקל הועברו - ובשטח רואים מעט מאוד תוצאות ● הבטחות גרנדיוזיות, פוליטיקה קטנה, חוסר תיאום ובירוקרטיה מסועפת הופכים את הסכמי הגג לחלום שהולך ומתנפץ

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

נדחתה בקשת אאורה להעביר לעליון את הערעור בתביעה הנגזרת נגד בעל השליטה אטרקצ'י

אחרי שבית המשפט הכלכלי אישר לתבוע את אטרקצ'י על ניצול הזדמנות לרכישת קרקע בקרית אונו ב-57 מיליון שקל לטובתו האישית, אאורה ביקשה לקיים דיון חוזר בהחלטה התקדימית – ולהעבירו לעליון ● נקבע כי מדובר ב"לחם חוקה של המחלקה הכלכלית" ולכן הדיון יישאר אצלה

אלונה בר און בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

"זה לא עוד כנס רגולציה או רגולציה במסווה. זו ועידה פרו-יזמות, פרו-צמיחה, פרו-כלכלה ישראלית", אמרה מו"ל גלובס, אלונה בר און, בפתיחת ועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריה,"לפעמים נדמה שיש לנו מידע, אבל כשמעמיקים, מגלים שיש יותר חורים מנתונים. זו בעיה מערכתית. בגלובס שמנו לעצמנו מטרה להציף את הפער הזה"

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

עוזי לוי, מנכ''ל מבנה

עוזי לוי, מנכ"ל מבנה: עיקר הצמיחה של ישראל עוד לפניה ותחום הנדל״ן המניב יהנה

מנכ"ל מבנה, עוזי לוי, השתתף בוועידת ישראל לנדל"ן ● לוי אמר כי המשק הישראלי צומח בשיעורים כפולים מאלה של מדינות דומות ב-OECD, והודה ששוק הנל"ן בת"א אחר משאר הארץ: "5 ק"מ צפונה או דרומה, הביקוש הרבה יותר נמוך"

דרכונים / צילום: Shutterstock

ישראל יציבה, הודו מטפסת: כך נראה דירוג הדרכונים החזקים בעולם

לפי הפרסום החצי-שנתי של חברת הייעוץ "הנלי ושות'", האומדת את חוזקם של דרכונים, הדרכון הסינגפורי נשאר החזק ביותר בעולם ● ישראל טיפסה במקום אחד וכעת ניצבת במקום ה-18 בדירוג העולמי ● עם זאת, מספר המדינות שאליהן ישראלים יכולים להיכנס ללא ויזה מראש עומד כעת על 168, לעומת 170 בדירוג הקודם

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: משרד מבקר המדינה

המבקר: אסדרה לקויה למניעת מעילות והונאות בתאגידים העירוניים

לפי דוח מבקר המדינה, משרד הפנים לא השלים את תקנות חובת המכרזים לחברות העירוניות - 22 שנה אחרי המועד ● עוד נמצאו פערים משמעותיים במניעת מעילות והונאות בחברות שנבדקו

אמיר חן, שותף מנהל וראש מחלקת נדל''ן, פישר (FBC&CO) / צילום: שלומי יוסף

עו״ד אמיר חן: "אנחנו בנקודת מפנה היסטורית עם סיכוי גבוה לשלום"

"הרוח היזמית פה לא נורמלית. כל מקום שתיסע אליו בעולם, תמצא ישראלי שעושה משהו", כך אומר בוועידת ישראל לנדל"ן עו"ד אמיר חן, שותף מנהל וראש מחלקת נדל"ן במשרד פישר ● לדבריו, הכניסה של אנבידיה לאזור הצפון תיצור מרכז הוליסטי שיספק גם פתרונות דיור וגם מענה תעסוקתי כדי להבטיח לה הון אנושי זמין

תמיר בן שחר, מייסד ובעלים של משרד צ'מנסקי בן שחר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

המרכזים העירוניים נאבקים לשרוד, והרחוב בדרך להפוך למרכז המסחרי הבא

בעוד המרכזים העירוניים הקלאסיים מתקשים להתאים את עצמם לשינויים, הרחובות השכונתיים הופכים למוקד המשיכה הבא - כך אמר תמיר בן שחר בוועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריו, האונליין לא מחסל את הקניונים, וישראל ממשיכה לבנות שטחי מסחר בקצב גבוה ● וגם: לפערי דורות יש השפעה על הרגלי הצריכה, והיזמים צריכים לבנות בהתאם

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

ראש עיריית בת ים צביקה ברוט מסביר בועידת ישראל לנדל"ן איך העיר הגיעה למקום השני בסקר הערים הכי מהירות, יעילות ואמינות ● הוא מציע לרכוש בניינים שקרסו במלחמה מידי תושבים, ולא מצטער שלא התאחד עם תל אביב

בתי ההשקעות ילין לפידות, אלטשולר שחם וכלל מאבדים כספים למתחרים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מור עוקף את הפניקס, וכמה כסף יצא מאלטשולר שחם? סיכום מחצית בשוק הגמל

העברות הכספים של מור ממתחריו בחודש יוני הפכו אותו לגוף הגמל השלישי בגודלו, על חשבון הפניקס ● עוד נהנו מהעברות חיוביות: אנליסט ומיטב ● מאלטשולר שחם יוצאים מעל 2 מיליארד שקל בחודש, וגם ילין לפידות מאבד כספים ● ומה צופים מנהלי השקעות להמשך

פרויקט הרברט סמואל בתל אביב. היצע מועט וביקוש גבוה / הדמיה: סטודיו 84

יותר יקר ב-60% משדה דב: מחירי הדירות משתוללים ברחוב הזה - וזו הסיבה

בעוד תשומת־הלב הנדל"נית נמצאת בעיקר סביב הרובע החדש בצפון ת"א־יפו ובשאלה מה תהיה רמת המחירים בו - יש אזור אחד, גם הוא בקו ראשון לים, שבו המספרים לא עוצרים: "זה פשוט לא אותו מוצר" ● ומי אחראי לעיקר הביקוש? "תושבי החוץ משנים את כללי המשחק"