גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה שתחסוך לכם כסף בהזמנת טיסה: כל מה שצריך לדעת על קוד־שייר

הסכמי קוד־שייר בין חברות תעופה מאפשרים להזמין כרטיסים לאותו קו טיסה דרך חברות שונות, בהפרש של עשרות דולרים ● זה עשוי לבלבל את הנוסעים באשר לחברה שמפעילה את הטיסה, אך גם לחסוך להם כסף ● ממי עדיף לקנות כרטיס, ומה קורה במקרה של ביטולים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock
נתב''ג / צילום: Shutterstock

שוק התעופה הישראלי חוזר לעצמו בימים אלה, לאחר משבר לא פשוט ברקע המלחמה בגזרות השונות. רבים מהנוסעים הישראליים שמזמינים טיסות לא שמים לב לאותיות הקטנות שמגלות מי החברה שבאמת תפעיל את הטיסה שלהם.

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית
חברת התעופה האמריקאית חזרה לישראל. כמה תעלה טיסה?

לעתים מדובר בהסכמי קוד־שייר (Codeshare) - שיתופי־פעולה בין חברות תעופה, המאפשרים לכל אחת מהשותפות למכור את אותה טיסה תחת הקוד שלה, ולעתים גם במחיר שונה.

עבור הנוסעים, זה יכול להיות מקור לבלבול אך לעתים גם להזדמנות לחיסכון. כך למשל, מבדיקת גלובס לתאריך אקראי בחודש ספטמבר עולה כי מחיר התחלתי לכרטיס לטיסה לפריז שמשווקת אל על עומד על 262 דולר, בעוד שאותה הטיסה בדיוק דרך אייר פראנס עומד על 206 דולר.

למעשה, מדובר בטיסה של אייר פראנס ולא של אל על, אך אל על מאפשרת לרכוש כרטיסים דרכה.

מהן היתרונות והחסרונות של טיסות קוד־שייר, ומאיזו חברה עדיף להזמין כשביטולים של חברות זרות על הפרק? גלובס עושה סדר.

מהי טיסת קוד־שייר, ומה היא כוללת?

קוד־שייר הוא הסכם בין שתי חברות תעופה שונות שמאפשר לכל אחת מהן לשווק טיסות של השנייה תחת מספר טיסה משלה. המשמעות היא שטיסה אחת יכולה להופיע באתרים של שתי חברות שונות, עם מספר טיסה שונה כשבפועל מדובר באותו מטוס, עם אותו צוות ואותה שעת המראה.

כך למשל, אל על יכולה למכור כרטיסים לטיסות שמופעלות בפועל על־ידי דלתא, כאשר הטיסה שמופיעה כהזמנה של אל על היא למעשה טיסה של דלתא שתופעל עם מטוס, צוות ודיילים אמריקאים.

לנוסעים זה עשוי להיראות כטיסת אל על, אך השירות, המדיניות והחוויה בטיסה יהיו של דלתא, כולל סוג המטוס, סדר הישיבה, הגבלות המטען ואפילו אפשרויות הארוחות.

מה היתרונות של קוד־שייר, ומה החסרונות?

טיסות קוד־שייר מאפשרות לנוסעים להזמין טיסות המשך דרך חברה אחת, גם אם קטעים שונים בטיסה מופעלים על־ידי חברות שונות. דבר זה מרחיב את היצע היעדים של כל חברה, מבלי שתצטרך להפעיל בעצמה טיסות לכל מקום. כמו כן, הזמנת טיסה בקוד־שייר מאפשרת צבירת נקודות נוסע מתמיד גם בטיסות של שותפות.

עם זאת, נוסעים שרוכשים כרטיס לטיסת קוד־שייר עלולים להיות בעדיפות נמוכה יותר במספר היבטים. כך למשל, בחירת מושב, שדרוג למחלקת שירות גבוהה יותר או שיבוץ מחדש במקרה של ביטול טיסה עשויים להינתן קודם לנוסעים שרכשו את כרטיסם ישירות מהחברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

גם בטיפול בשירות לקוחות, צבירה במועדוני נוסע מתמיד ושליטה בשינויים, לרוב יש יתרון למי שהזמין ישירות מהחברה המפעילה, ולא דרך שותפה קוד־שיירית.

לכן, במקרים שבהם השירות חשוב לא פחות מהמחיר, כמו במצב ביטחוני עדין שבו עלולות להתבטל טיסות, מומלץ לבדוק מי מפעיל את הטיסה בפועל ולשקול לרכוש ממנה ישירות.

מה קורה אם קניתי כרטיס במסגרת קוד־שייר, אך החברה זרה ביטלה טיסות?

במקרה של ביטול טיסה במסגרת הסכם קוד־שייר, האחריות על הנוסעים חלה על החברה שהייתה אמורה להפעיל את הטיסה בפועל - גם אם הכרטיס נרכש מחברה אחרת.

יוני וקסמן, סמנכ"ל אופיר טורס, מסביר כי "תמיד מומלץ להזמין מהחברה שאיתה מתחילה הטיסה, כי היא תהיה אחראית למקרה של ביטולים בחברה השנייה".

אם מדובר בחברה זרה שביטלה את טיסותיה לישראל, היא אינה מחויבת להעביר את הנוסעים לחברה הישראלית עמה יש לה הסכם קוד־שייר, אלא אם קיים ביניהן גם הסכם נפרד של אינטרליין שכולל "הגנה הדדית" (Reprotection). גם אז, העברה כזו תלויה במוכנות ובשיקול־דעת של שתי החברות.

החברה שמכרה את הכרטיס היא זו שמתנהלת מול הנוסע, אך מדיניות ההחזר או השיבוץ תיקבע לרוב לפי תנאי ההובלה של החברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

כך למשל, נוסע שרכש כרטיס באל על לטיסה שמופעלת על־ידי דלתא ובוטלה מסיבות ביטחוניות - לא בהכרח יועבר לטיסת אל על חלופית, אלא יקבל מענה בהתאם להחלטות של דלתא. בפועל, אל על עשויה להציע סיוע כמו החזר או שיבוץ בטיסה אחרת אך אינה מחויבת לכך.

איך יודעים שמדובר בטיסת קוד־שייר?

כדי לדעת אם מדובר בטיסת קוד־שייר, כדאי לשים לב לפרטים הקטנים שמופיעים בזמן ההזמנה. הדרך לזהות זאת היא באמצעות שורת מידע (לרוב יופיעו המילים Operated by) במהלך ההזמנה.

בנוסף, אפשר להסתכל על מספר הטיסה. אם הקוד הוא של חברה אחת, אך ההפעלה היא של חברה אחרת, מדובר בשיתוף־פעולה מסחרי בין השתיים. במקרה כזה, כל היבטי השירות - מהמטוס והצוות ועד למדיניות הביטולים - יהיו באחריות החברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

האם תמיד משתלם יותר להזמין טיסה זרה דרך חברה זרה?

המחיר של טיסת קוד־שייר עשוי להשתנות באופן משמעותי בין החברות השותפות. לעתים הכרטיס יהיה דווקא זול יותר דווקא דרך החברה שמפעילה את הטיסה, ולעתים דרך זו שמשווקת אותה. אין כלל קבוע, והפערים נובעים ממספר גורמים.

ראשית, החברה שמפעילה את הטיסה מחזיקה בשליטה רחבה יותר על מלאי המושבים, ולעתים יש לה גמישות גבוהה יותר בתמחור. לעומת זאת, לחברה המשווקת מוקצים רק מקומות בודדים, וכשהם אוזלים, המחיר קופץ.

שנית, כל חברה מתמחרת את הטיסות לפי השוק המקומי שלה, ולכן ייתכנו פערים על אותה טיסה בדיוק בהתאם לאתר ההזמנה ולמטבע.

בנוסף, ייתכן כי החברה שמפעילה את הטיסה תתמחר גבוה יותר כיוון שהיא מציעה מוצר מועדף, צוות, מושבים או מדיניות מזוודות נוחה, בעוד שהחברה השותפה תוריד מחיר כדי לפצות על כך.

פערי המחירים בין חברות קוד־שייר אינם צפויים מראש, ולכן מומלץ להשוות תמיד את המחיר באתר של שתי החברות, במיוחד כשמדובר בטיסות שמופעלות על־ידי אחת מהן אך נמכרות גם על־ידי שותפה.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: שוחחתי עם נתניהו על המו"מ, צריך להיפטר מחמאס

שישי שני ברציפות: שיגור מתימן. אזעקות הופעלו באזור ים המלח, הטיל יורט ● טראמפ: "הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה, נצטרך להיפטר מחמאס" ● ההכרזה של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית גוררת גינויים חריפים מקיר לקיר, טראמפ: "מקרון בחור טוב. אני אוהב אותו, אבל אין משמעות להצהרה שלו" ● מאבטח נטרל מחבל בכניסה ליישוב מגדל עוז ● 50 חטופים - 658 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

החל מ-175 אלף שקל, עם פוטנציאל להנחה משמעותית. הרכב הזה עשוי להיות בחירה משתלמת

משפחתית הפלאג-אין של BYD לא מתמקדת בעיצוב, אבל יש לה תא נוסעים איכותי ומאובזר, מרחב שימושי ומערכת הנעה יעילה מאוד, שיכולה להפוך את חשבונות הדלק השוטפים לזניחים

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ו-S&P 500 שוב בשיא; אינטל צונחת בכ-9% אחרי הדוחות

לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה מתרוממות ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד ● הביטקוין יורד בקרוב ל-2%, ונסחר סביב מחיר של 116 אלף דולר ● הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים אתמול, בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון