גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבוחר הכריע: אחת הכלכלות הגדולות בעולם תעבור זעזוע

יפן מתמודדת עם חוב תופח, אינפלציה וזינוק בתשואות האג"ח, וגם עם איום המכסים f בשל קואליציה צרה, לראש הממשלה אישיבה לא תהיה ברירה, אלא לשתף פעולה עם האופוזיציה שמעוניינת לחתוך מסים ולהגדיל את החוב - מהלך שעשוי להשפיע על הכלכלה העולמית

שיגרו אישיבה, ראש ממשלת יפן / צילום: ap, Philip Fon
שיגרו אישיבה, ראש ממשלת יפן / צילום: ap, Philip Fon

הכיוון הסתמן כבר עם המדגמים הראשונים לבחירות ביפן שנערכו ביום א' - ואולי גם לפני כן: יפן עשויה להיות בדרך לטלטלה פוליטית וכלכלית. הקואליציה הנוכחית, בהנהגת ראש הממשלה שיגרו אישיבה, בדרך להתכווץ אל מתחת לרוב הדרוש לשליטה בבית העליון של הפרלמנט. מצב שיקשה עליה לקדם חקיקה ויחשוף את הממשלה להצעות אי־אמון. אף שהדבר לא מחייב את החלפתו של ראש הממשלה ואישיבה אכן הצהיר שבכוונתו להישאר בתפקיד, המשמעות היא שהמנהיג ייאלץ להתפשר וללכת לכיוון שיתופי פעולה עם האופוזיציה, גם אם נקודתיים.

שאלות ותשובות | העולם מזהיר את ישראל מהמשך המצב בעזה, והסנקציות עשויות להיות בדרך
פרשנות | טראמפ נוחל הצלחות מבית ומחוץ, אבל מסתבך בתיק אפשטיין

וזה בדיוק מה שמדאיג רבים בעולם. הרצון של האופוזיציה לחתוך את שיעורי המסים וגם להגדיל את הוצאות הממשלה, על רקע איום המכסים מאמריקה - מטריד את השווקים. אחרי תוצאות הבחירות, כמעט כל הגורמים ביפן חברו כדי ליצור את הסערה המושלמת: חוב גדול, דמוגרפיה בעייתית, פריצת המסגרות התקציביות, אינפלציה, זינוק בתשואות האג"ח, נגיסה בעצמאות הבנק המרכזי. וכשהסערה מכה בכלכלה החמישית בגודלה בעולם - יש סיכון ממשי שהגלים יתפשטו למקומות אחרים בגלובוס.

הסיכון התממש

יפן מתמודדת עם אינפלציה שנתית של 3.3%. אומנם זו ירידה מהשיעור של 4% שנרשם בתחילת השנה, אבל המשכורות לא הדביקו את קצב עליית המחירים - כך שמבחינה ריאלית השכר ירד ב־2.9% בחודש מאי האחרון, אחרי ירידה של 2% בחודש הקודם. מה שהכאיב במיוחד לכיס היפני היה מחיר האורז, מוצר יסוד ביפן, שהכפיל את עצמו ביחס למחיר לפני שנה.

לא פלא, אם כן, שמפלגות האופוזיציה ניסו לנצל את המצב הכלכלי כדי לכבוש את לב הבוחרים באמצעות הבטחות מפליגות על "הקלות" כאלה ואחרות, כשהבולטת שבהן היא אולי הורדת שיעור מס המכירות. הציבור אהב את הרעיונות האלה, אבל המשקיעים פחות.

ככל שמועד הבחירות התקרב ונראה היה שגדל הסיכוי שהקואליציה הנוכחית לא תצליח לשמור על רוב בבית העליון - כך הסיכון מפני מדיניות לא מאוזנת הלך ונהיה מוחשי יותר. בשבוע שעבר, תשואות האג"ח הממשלתיות של יפן ל־30 שנים הגיעו לשיא של כל הזמנים (3.20%).

חשוב לתת את הדעת לכך שתשואות האג"ח הן לא רק אינדיקטור שמדבר בעיקר אל אנשי הפיננסים. כפי שראינו במספר הזדמנויות, יש להן יכולת לא מבוטלת להזיז כלים גם במשחק הפוליטי. כך, למשל, הן הביאו להתפטרותה המהירה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר ליז טראס לפני כמעט שלוש שנים; לפי דיווחים, תשואות האג"ח גם היו אלה שגרמנו לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבצע נסיגה מסוימת מתוכנית המכסים שלו.

ואם בעולם פוקחים עין על שוק האג"ח - ביפן שמים עליו שבע עיניים. במשך רוב העשור האחרון, תשואות האג"ח היו המוקד הכלכלי של יפן. למעשה עד מרץ 2024 הבנק המרכזי שם הפך לבעלים של כמעט מחצית מהאג"ח הממשלתיות במדינה.

למעשה, מדובר בשוק חוב נפוח במיוחד ביפן: יחס החוב לתוצר שלה עומד על 235% - הרבה יותר מכל מדינה מפותחת אחרת. רבע מהתקציב השנתי של יפן מוקצה לטובת מחזור חוב. לשם השוואה, בישראל שיעור החזר החוב מתקציב המדינה עומד על כחצי מזה, כ־12% (גם בשנות מלחמה וגם בשנים "רגילות"). אבל, כמובן, יחס החוב לתוצר לא מושפע רק מהחוב, אלא גם מהתוצר. מה צפוי בגזרה הזאת?

מחכים למכסים

2025 החלה ברגל שמאל מבחינת הצמיחה ביפן. בין הרבעון האחרון של 2024 לרבעון הראשון של השנה הנוכחית, התוצר הריאלי השנתי התכווץ ב־0.2%. ואולם, בפירמת הייעוץ דלויט מעריכים כי התוצר הריאלי יחזור למסלול של צמיחה חיובית ותיתכן הקלה מסוימת באינפלציה, אך קצב הצמיחה יישאר מתון יחסית עד סוף 2025.

יחד עם זאת, בדלויט מדגישים שסוגיית המכסים של ארה"ב עלולה לאיים על מקור צמיחה חיוני ביפן. ללא הסכם מכסים, רוב הייצוא היפני לארה"ב יספוג מכס של 10%, ועל ייצוא רכב - תעשייה חשובה ביפן - יוטל מכס של 25%. תסריט כזה, אומרים בדלויט, מדאיג במיוחד עבור יפן, שכן הייצוא ככלל היה אחראי לכ־17% מהתוצר בשנה שעברה, כשיעד הייצוא העיקרי היה ארה"ב (הייצוא הסתכם במעל 21 טריליון ין, שהם יותר מ־141 מיליארד דולר).

לפי דלויט, הנתונים כבר משקפים האטה בסחר. לאחר שהייצוא זינק ברבעון הראשון של השנה, לפני הטלת המכסים, הוא ירד ב־1.7% במאי. באופן לא מפתיע, הייצוא לארה"ב רשם נפילה חדה במיוחד של 11.1% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ייצוא הרכב היה בין הענפים שהושפעו הכי לרעה, עם ירידה של 24.7%.

אם כן, עתיד הסחר עם ארה"ב הוא אחד האיומים הגדולים ביותר על הכלכלה היפנית. הבעיה הופכת לדחופה הרבה יותר כשמבינים שהדד־ליין להסכם סחר נמצא כבר ממש מעבר לפינה - 1 באוגוסט. ראש תחום יפן בחברת הייעוץ הכלכלית אוקספורד, נוריהירו ימאגוצ'י, אמר ל־AP שאומנם "הסיטואציה הפוליטית הפכה לנזילה ועשויה להוביל לשינויים בקואליציה בחודשים הבאים, אבל ראש הממשלה אישיבה כנראה יישאר לעת עתה כדי להשלים את המשא ומתן על המכסים עם ארה"ב".

לאחר שכבר החלו לזרום התוצאות לבחירות, אישיבה בעצמו התייחס לשיחות הסחר: "אנחנו כרגע נמצאים באמת בישורת האחרונה של המשא ומתן עם ארה"ב", אמר בראיון טלוויזיוני, "אני בעצמי פעמיים נפגשתי פנים אל פנים עם הנשיא טראמפ ודיברתי איתו פעמים רבות בטלפון. זה משהו שאסור לנו לתת לו להתפספס".

הריבית שוב תעלה?

לדברי רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, "המדיניות הקשוחה שנוקטת ארצות הברית נגד שתי בנות בריתה במזרח הרחוק, דרום קוריאה ויפן, מדאיגה את השוק וסביר להניח כי העצבנות שם תגדל לקראת תאריך היעד וכי הבנק המרכזי היפני עשוי להידרש למדיניות זהירה יותר, שתשתלב עם תנועת הריבית מעלה".

הוא מסביר ש"בחודש שעבר אמנם הותיר הבנק המרכזי של יפן את הריבית ללא שינוי על רמה של 0.5 אחוז, אך זו הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008 ולאחר שרק לפני שנה וקצת עוד עמדה הריבית על מינוס 0.1 אחוז". ביחד עם האינפלציה הגבוהה, מנחם סבור שהמצב "עלול להניע את הבנק המרכזי של יפן להמשיך עם סבב העלאות הריבית".

אבל ייתכן שתוצאות הבחירות יביאו לקריאת תיגר על הכוונה של הבנק המרכזי מלעשות זאת. הכוח העולה בפוליטיקה היפנית היא מפלגת הימין הפופוליסטי "סנסיטו" - שהגיעה למספר מושבים דו ספרתי בבית העליון, לאחר שקודם לכן החזיקה באחד בלבד. ראש המפלגה, סוהיי קמיה, ביקר לפני מספר ימים את הריבית הגבוהה של הבנק המרכזי: "צריך להשהות את העלאות הריבית עד שהכלכלה תשיג התאוששות חזקה יותר; צריך להקדיש יותר זמן למעקב אחר הכלכלה ולהיות זהיר לגבי העלאת ריביות".

יצויין כי אף על פי שמדובר במפלגה לא מרכזית בבית העליון והפחות חשוב בפרלמנט, ב־2008, בעת המשבר הגלובלי, אותו בית סיכל את מינוי את נגיד הבנק המרכזי. לכן, יתכן שהשוק ימשיך לעקוב גם אחרי התפתחויות בחזית הזאת.

עוד כתבות

מטבעות דיגיטליים

עתירה לבג"ץ: "להורות למדינה לאפשר לנו לשלם את המס על רווחי קריפטו"

בעתירה שהוגשה לבג"ץ טוענות שתי חברות ישראליות מתחום הקריפטו כי הן מעוניינות לשלם 3.5 מיליון שקל מס על רווחיהן ממסחר במטבעות דיגיטליים, אך רשות המסים לא מוכנה לקבל את הכסף לחשבון הייעודי שנפתח לשם כך - מה שיוצר "מצב אבסורדי וקפקאי" והופך אותן ל"למפרות חוק בעל-כורחן"

התחדשות עירונית / צילום: דיויד לוין

הסרבנים שניצחו את הרוב: מה עומד מאחורי ההחלטה המפתיעה בפרויקט נדל"ן בבת ים

המפקח על רישום מקרקעין מצא כי החברה שעימה התקשרו בעלי הדירות לביצוע פרויקט תמ"א 38 הייתה חסרת ניסיון, לא הוכיחה איתנות כלכלית, והפרויקט שתכננה לבצע בבניין כלל סיכון ליציבות הבניין ● מדובר במקרה נדיר של דחיית עתירה נגד בעלי דירות סרבנים

סמי תורג'מן, יו''ר חברת נגה / איור: גיל ג'יבלי

אחרי התפטרות המנכ"ל, החברה הממשלתית נגה תתנהל גם ללא יו"ר

סמי תורג'מן, יו"ר החברה לניהול רשת החשמל בארץ, סיים את תפקידו בתחילת יולי ● במקביל, מאז ינואר נגה מתנהלת ללא מנכ"ל

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?

הקואליציה מקדמת צעדים לסיום תפקידו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין ● אבל איך הדבר אמור להיעשות, אילו סיבות כשרות לכך, ואילו משוכות משפטיות יש על מהלך כזה? ● וגם: על מקרי העבר

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוזיל בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף, סקר את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

מכרה המתכות הנדירות של MP בקליפורניה / צילום: ap

הסכם עם אפל הזניק את מניית המתכות הנדירות

בתוך שבעה ימי מסחר זינק שווייה של MP Materials בבורסת ניו יורק למעל 10 מיליארד דולר, בזכות הסכמי אספקה של מגנטים נדירים עם משרד ההגנה האמריקאי וענקית הטכנולוגיה אפל

שליח של תן ביס / צילום: שלומי יוסף

משכירים לעצמאים: תן ביס משנה את מודל התעסוקה - בדומה לוולט

התהליך נעשה יחד עם ההסתדרות הלאומית ועם ועד העובדים, והוא יחל בשבועות הקרובים ● לדברי תן ביס, המהלך יבוצע באופן מדורג, ובסיומו לא יועסקו עוד שליחים כשכירים בחברה ● עם זאת, הזכויות הסוציאליות, כולל הפנסיה, עדיין ישולמו לשליחים

השר דודי אמסלם / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השרים משתלטים על החברות הממשלתיות בחוק חדש. במוקד: התעשייה האווירית ונתיבי איילון

תזכיר חוק שפורסם באישון לילה מפרט את התוכנית של דוד אמסלם, השר הממונה על רשות החברות הממשלתיות ● על הפרק: השרים יקבעו מי יהיו היו"ר ולא הדירקטוריונים, וזיקה פוליטית תוגדר רק כחברות במפלגת השר ● כיום חלק מהגופים הגדולים מתנהלים ללא יו"ר קבוע, בהם התעשייה האווירית ונתיבי איילון

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פריצת דרך במתווה הפיצויים: תקופת החל"ת לזכאות לדמי אבטלה תופחת ל-10 ימים בלבד

הושגו הסכמות בין האוצר לנשיאות המגזר העסקי וההסתדרות על הפחתת תקופת החל"ת המינימלית הנדרשת לקבלת דמי אבטלה מהמדינה מ-12 יום ל-10 יום ● בכך הסתיימה המחלוקת המרכזית בין הצדדים והמתווה יעלה להצבעה בוועדת הכספים

נדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

המדד שזינק ב-32% והחברות שהפכו לסחורה הלוהטת בבורסה

כל הנפקת מניות שנייה, רוב גיוסי האג"ח מתחילת השנה ושלל עסקאות ריאליות שדווחו לאחרונה - חברות הנדל"ן נמצאות בלב הפעילות של הבורסה המקומית יותר מתמיד ● מדד מניות הבנייה זינק מאז המערכה באיראן ב־32%, כשהפעילים מגלים אופטימיות לגבי ההמשך, גם אם נתוני המכירות מדשדשים מתחילת השנה

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים

באוצר מעוניינים להעניק הטבת מס ליבואנים העקיפים במטרה להגביר את התחרותיות בענף הרכב ● מה כולל הצו, מי ירוויחו ממנו, והאם ההטבה תגולגל בוודאות לציבור? ● על אף שהמדינה מעודדת את הסגמנט, המהלך לא יכלול את המכוניות החשמליות ● גלובס עושה סדר

ראש עיריית ברלין, קאי וגנר / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

ברלין מתכוונת להתנות קבלת אזרחות גרמנית בהכרה במדינת ישראל

ראש העיר המכהן של ברלין מהמפלגה השמרנית, אמר את הדברים על רקע חוק דומה שכבר אושר בחודש שעבר במדינת המחוז ברנדנבורג ● החקיקה המוצעת תהפוך את ההכרה הברורה בזכות הקיום של מדינת ישראל לאחד מהסעיפים שמי שמבקשים אזרחות יצטרכו לאשר באופן אישי

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

הפשרה שמחזירה לשולחן את התוכנית להקמת תחנת הכוח של OPC בחדרה

בעקבות עתירה של היזמים לבג"ץ, התוכנית להרחבת תחנת הכוח של חברת OPC   בחדרה, חוזרת לשולחן ● נשקלות שתי אפשרויות: הפחתת ייצור החשמל בגז בתחנת אורות רבין בחדרה או לחילופין שדרוג טכנולוגי משמעותי כדי לצמצם פליטות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בוועידת הנדל''ן של גלובס הערב / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל רומז שלא יוריד בקרוב ריבית? "חלק מהאינפלציה דביקה"

בשיחה שקיים עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, אמר ירון כי "האינפלציה כרגע עדיין נמצאת מעל היעד, ומעבר לכך יש בה אלמנטים דביקים" ● לדבריו, "מחיר הטעות ומחיר התיקון יהיה הרבה יותר כואב"

עסקים סגורים במהלך מבצע ''עם כלביא'', יוני 2025 / צילום: רמי זרנגר

נתוני האבטלה ביוני: כמעט 300 אלף יצאו לחל"ת במערכה מול איראן

מדובר בנתון גדול בהרבה מהערכת האוצר הראשונית, שעמדה על כ-100 אלף עובדים בחל"ת בזמן מבצע "עם כלביא" ● עפ"י הלמ"ס, נתון האבטלה הרשמי בחודש יוני ירד ל-2.7%, מהנמוכים ביותר שנראו

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות": ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

למרות השקעות מסיביות בתשתיות, מטא צפויה להציג צמיחה חזקה בהכנסות וברווחיות ● ההתמקדות המתמשכת של אלפאבית בחדשנות תשתלם לה ● אובר תמנף את ההשקה המרשימה של שיתוף הפעולה עם Waymo באוסטין ● אנליסטים מובילים בוול סטריט ממליצים

עורכי הדין דורון לוי, אלדד כורש ויונתן אלטמן / צילום: תמר מצפי, איל יצהר ואייל טואג

האשמות הדדיות ומחלוקות על מיליונים: נחשף סכסוך ענק בצמרת משרדי עורכי הדין

עמית פולק מטלון, ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, הדהים לפני מספר שנים את הענף כשהתפצל, והשותף המנהל שלו עזב ● מסמכים שהוגשו באחרונה לבית המשפט שופכים אור על סכסוך בין שלושה מהשותפים הבכירים, שהתגלגל להאשמות חריפות ולתביעות במיליונים

דיון בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רוטמן מקדם: מס של 23% על עמותות המבקרות את הממשלה

יוזמה של יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן מציעה להטיל מס של 23% על עמותות המקבלות תרומות ממדינות בחו"ל ● העמותות יזכו בפטור ממס אם יתחייבו להימנע במשך שלוש שנים מהשתתפות בהפגנות ומהסעת בוחרים ● רוטמן מציע גם להגדיל את האגרה שישלמו ארגוני זכויות אדם העותרים לבג"ץ ● תורמים מרכזיים בעולם: "חוק ציני ומסוכן"

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

הסיבה האמיתית להתערבות העובדים של קופת חולים כללית בפרשת פיטורי המנכ"ל

לאחר השביתה בשבוע שעבר, בסביבת ועד קופ"ח כללית טוענים כי משרד הבריאות רוצה לשלוט בתקציב הקופה ועלול לסגת מהסכמי עבודה שנחתמו ● זאת, על רקע עתירה שהגיש הדירקטוריון לבג"ץ נגד ההחלטה להקים ועדת בדיקה ● בית המשפט ביקש תגובה מקדמית עד יום ראשון. הכללית: "דנציגר ימשיך לעבוד" ● בסביבת משרד הבריאות דוחים את הטענות

הדיון בועדת החוץ והביטחון היום / צילום: דוברות הכנסת- נועם מושקוביץ

"לא מוכנים לשלטון גנרלים": ועדת חוץ וביטחון לא העבירה את הגדלות הרמטכ"ל

ועדת חוץ וביטחון כשלה באישור ההסדרה של תוספות הפנסיה לקציני צה"ל ● מטעם הצבא הציעו הצעת פשרה, אך הח"כים מצד הקולאיציה דחו אותה ● בג"ץ הציב דדליין ל-27 ביולי, אך הממשלה עשויה לבקש דחייה נוספת