גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השרים משתלטים על החברות הממשלתיות בחוק חדש. במוקד: התעשייה האווירית ונתיבי איילון

תזכיר חוק שפורסם באישון לילה מפרט את התוכנית של דוד אמסלם, השר הממונה על רשות החברות הממשלתיות ● על הפרק: השרים יקבעו מי יהיו היו"ר ולא הדירקטוריונים, וזיקה פוליטית תוגדר רק כחברות במפלגת השר ● כיום חלק מהגופים הגדולים מתנהלים ללא יו"ר קבוע, בהם התעשייה האווירית ונתיבי איילון

השר דודי אמסלם / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
השר דודי אמסלם / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

תוכניתו של השר דוד אמסלם לשינוי שיטת המינויים בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות עוברת לפסים מעשיים. השבוע פורסם במאגר החקיקה הממשלתי תזכיר החוק שמפרט את התוכנית. בין הצעדים הבולטים: ביטול נבחרת הדירקטורים שמשמשת כיום כמאגר דירקטורים שממנו יכולים למנות השרים; שינוי הרכב ועדת המינויים כך שתוכפף לשר; והוספת תפקידים חדשים בדירקטוריונים שאינם מצריכים כישורים מקצועיים מובחנים.

קליפורניה קבעה כללים, ישראל בדרך: כך יתמודדו בתי המשפט עם ה-AI
משכירים לעצמאים: תן ביס משנה את מודל התעסוקה - בדומה לוולט

החקיקה המוצעת מתבססת על דוח המלצות הוועדה שפרסמה לפני כחצי שנה, ועדה שמינה אמסלם, בראשות פרופ' אסף מידני. ואולם, החקיקה לוקחת את הרעיונות של אמסלם צעד אחד קדימה מעבר להמלצות הוועדה.

כבר היום אחראים השרים על מינוי הדירקטורים ויושבי הראש בחברות הממשלתיות. על כל מינוי חדש חתום השר הממונה על רשות החברות הממשלתיות, דוד אמסלם, לצד השר שהחברה הספציפית מצויה תחת סמכותו לפי תחום פעילותה. מרבית החברות הגדולות משויכות לשרי הביטחון, התחבורה והאנרגיה. לא פעם נוסחה זאת מובילה לדילים פוליטיים בין השרים על מינויים. החקיקה מעגנת את המצב ומגבירה את חופש הפעולה של השרים במינויים.

פערים בין החוק לדוח שעליו הוא מתבסס

ועדת מידני המליצה על ביטול נבחרת הדירקטורים, בהתאם להצהרות קודמות של אמסלם כשר הממונה על רשות החברות הממשלתיות. אלא שהוועדה קבעה מנגנונים חלופיים, בניסיון להגן על החברות מפני מינויים בלתי מקצועיים משיקולים פוליטיים. תזכיר החוק מתעלם מחלק מההמלצות המרכזיות בנושא.

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

כך למשל, הוועדה המליצה על קריטריונים ספציפיים לפי סיווג החברות. כלומר, קבלה לדירקטוריון חברות בסיווג גבוה כמו התעשייה האווירית או חברת החשמל תהיה בררנית יותר יחסית לקבלה לחברות עם סיווג נמוך יותר, ככפר הירוק או מקווה ישראל. הכוונה המקורית הייתה להקל את תנאי הקבלה לחברות הקטנות יותר, לצד עיגון תנאי סף גבוהים יותר לחברות הגדולות או הרגישות. אלא שלבסוף, תזכיר החוק רק מאפשר לשר להתקין תקנות עתידיות לקריטריונים, ללא הגבלות משמעותיות או אבחנות ברורות בין סוגי חברות.

פער נוסף בין החוק של אמסלם לדוח שעליו הוא מתבסס, בולט במה שמכונה "הגרעין הניהולי" בדירקטוריונים. המלצות הוועדה ביקשו להתמודד עם טענה שלפיה כוונותיו האמיתיות של אמסלם הן לאפשר השתלטות פוליטית על החברות הממשלתיות ומינוי ג'ובים של מקורבים. טענה זאת הופרכה כביכול בהמלצת הוועדה באמצעות קביעת תמהיל דירקטוריון כללי ופרטני לכל חברה, שיגן על "הליבה הניהולית". כלומר, מרכז הכבידה של כל דירקטוריון יהיה מורכב ממומחים בעלי ניסיון פיננסי, ניהולי ומשפטי. ואולם, הצהרות לחוד ומציאות לחוד. ההמלצה שלפיה שליש מהדירקטורים בחברה יחזיקו במומחיות מקצועית שכזו לא מופיעה בתזכיר.

קיימים גם מקרים הפוכים, של סעיפים שנכנסו לחקיקה אף שלא נמצאו בדוח ועדת מידני. אחד הבולטים שבהם הוא הגדלת מספר התקנים לדירקטורים בחברות. כך, מוצע כי בחברה שהמדינה ממנה בה את כל הדירקטורים, "דירקטוריון חברה ימנה בין 12 ל-15 דירקטורים". בנוסף, "הקוורום בחברות ימנה לא פחות משישה דירקטורים".

ההחלטה מגדילה בעשרות אחוזים את מספר המשרות בדירקטוריונים הממשלתיים. זאת בשעה שהחברות והרשות הממונה מתקשים זה שנים לאייש את התפקידים, עוד לפני הרחבת התקנים. בחלק מהחברות הגדולות אין אפילו יושב ראש מכהן, כמו בתעשייה האווירית, נתיבי איילון ונגה (החברה לניהול מערכת החשמל). בנוסף חסרים מאות דירקטורים בכ-100 חברות ממשלתיות, לפני שיגיעו למכסת האיוש הקיימת. בכירים ברשות החברות הסבירו בשנים האחרונות שהמחסור בדירקטורים הוא פיקטיבי לפחות בחלקו מכיוון שלדעתם אין באמת צורך באיוש גם של 12 דירקטורים כפי שמאפשר היום החוק בחברות הגדולות.

אז מנין יגיעו הדירקטורים החדשים? הכוונה של אמסלם היא להוסיף לדירקטוריונים דווקא את מי שאינם מחזיקים ברקע פיננסי, ניהולי או משפטי. דוח הוועדה המליץ על הוספת דירקטור צעיר ודירקטור "צרכנים". אלה לא יושמו, אך במקום זאת נקבעה בחקיקה תוספת של "דירקטור בעל בקיאות חברתית". מדובר בתפקיד חדש ללא דרישות השכלה וניסיון רגילות, שפותח פתח למינויים ללא כישורים מקצועיים.

אגב, האג'נדה המוצהרת של אמסלם עוסקת בייצוג מזרחים - הוועדה המליצה להתייחס לקבוצה זו פרטנית, אך תזכיר החוק לא מתייחס במפורש. עם זאת, התייחסות מסוימת ניתנה לייצוג תושבי הפריפריה.

החלשת הבקרה על מינוי מינויים פוליטיים

שינוי מבני מרכזי בחקיקה של אמסלם הוא בהרכב ועדת המינויים. כיום, ועדה בלתי תלויה, בראשות השופטת (בדימוס) שולמית דותן, דנה במינויים לדירקטוריונים בחברות ונתונה לה הסמכות לפסול אותם או לאשרם. לפי השינוי המוצע, השר הממונה על הרשות (אמסלם כיום) ימנה את יו"ר ועדת המינויים, במקום היועצת המשפטית לממשלה. הדבר מחליש את העצמאות של הוועדה, שאמורה לבדוק מינויים פוליטיים.

למעשה, עצם ההגדרה של "מינויים פוליטיים" תרוכך לפי מתווה אמסלם. החוק היום כולל איסור על הוועדה להמליץ על מועמד שיש לו זיקה אישית, עסקית או פוליטית לאחד משרי הממשלה, אלא במקרים מיוחדים כשחברות במפלגה לא מהווה בפני עצמה זיקה כזו. כלומר ההגדרה החוקית היום אומרת מה לא נחשב זיקה פוליטית. ההצעה החדשה משנה את אופי הפרשנות, ואומרת מה כן נחשב זיקה כזו: "מוצע להגדירה כחברות פעילה בגוף בוחר של מפלגה וכן לקבוע תקופת צינון של שישה חודשים מיום ההתפטרות מהגוף". כלומר, רק חבר במרכז הליכוד ייחשב כמי שיש לו זיקה פוליטית לשר הנוכחי, למשל. גם זיקה אישית הוגדרה בנפרד, וכוללת רק בני משפחה, וזיקה עסקית היא כזו שמהווה קשר עסקי רציף ולא חד-פעמי. בכך הצעת החוק מצמצמת את הפרשנות המשפטית.

החוק החדש גם יקל על משיכת דיבידנד מהחברה. כיום ייעוד הרווחים וחלוקתם טעון אישור הרשות. אולם אם בין הרשות ובין החברה יש מחלוקת, עמדת הרשות, מגובה בהחלטת השר, תקבע, ולמעשה החלטת השר תבוא במקום החלטת הדירקטוריון על החלוקה. כך למשל, היום ישנה מחלוקת בין רשות החברות לנמל אשדוד על חלוקת דיבידנד בסך מיליארד שקל לקופת המדינה. בנמל מתנגדים לכך כי טוענים שהדבר יסכל את הנפקתו.

תזכיר החוק מתוכנן לעבור לפסי חקיקה בכנסת במושב הבא של המליאה, לאחר פגרת הקיץ. עם זאת, ההערכה היא שבמערכת המשפטית עוד ירימו הסתייגויות לחקיקה - והיא עשויה להיבלם בהמשך בבג"ץ.

מפרופ' אסף מידני נמסר כי הוא מברך על תזכיר החוק להסדרת מינוי הדירקטורים, אך מזהיר מפגיעה באיזון בין יכולת השר לקדם מדיניותו ובין שמירה על מקצועיות ואוטונומיה. עיקר חששותיו: היעדר קריטריונים ברורים לכשירות דירקטורים, פגיעה בעצמאות ועדת דותן, חוסר הגדרת תמהיל מומחיות נדרש בדירקטוריון, וצורך בהארכת תקופות הצינון.

עוד כתבות

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החל המהלך להדחת אדלשטיין: המועמד שמסמנים בליכוד למחליפו

הליכוד ינסה להדיח את יו"ר ועדת החוץ והביטחון ולמנות את חה"כ מילביצקי במקומו • יו"ר סיעת הליכוד כץ הודיע: בחירות יתקיימו מוחרתיים • לפיד: אם אדלשטיין יודח, חברי האופוזיציה יתפטרו מוועדת החוץ והביטחון • בנט: הליכוד תוקע סכין בגב החיילים • גורמים חרדים ל-N12: "סיפורי סבתא. נתניהו צריך להחליט אם הוא רוצה להביא חוק או שלא"

יעד האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה בישראל נמצאת מעל היעד. מה זה בעצם אומר?

השאלה אם האינפלציה עומדת ביעד מדאיגה כלכלנים בכל העולם • מהו אותו "יעד אינפלציה", למה הוא קיים, ואיך הוא נקבע? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?

הקואליציה מקדמת צעדים לסיום תפקידו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין ● אבל איך הדבר אמור להיעשות, אילו סיבות כשרות לכך, ואילו משוכות משפטיות יש על מהלך כזה? ● וגם: על מקרי העבר

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

הפשרה שמחזירה לשולחן את התוכנית להקמת תחנת הכוח של OPC בחדרה

בעקבות עתירה של היזמים לבג"ץ, התוכנית להרחבת תחנת הכוח של חברת OPC   בחדרה, חוזרת לשולחן ● נשקלות שתי אפשרויות: הפחתת ייצור החשמל בגז בתחנת אורות רבין בחדרה או לחילופין שדרוג טכנולוגי משמעותי כדי לצמצם פליטות

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

הסיבה האמיתית להתערבות העובדים של קופת חולים כללית בפרשת פיטורי המנכ"ל

לאחר השביתה בשבוע שעבר, בסביבת ועד קופ"ח כללית טוענים כי משרד הבריאות רוצה לשלוט בתקציב הקופה ועלול לסגת מהסכמי עבודה שנחתמו ● זאת, על רקע עתירה שהגיש הדירקטוריון לבג"ץ נגד ההחלטה להקים ועדת בדיקה ● בית המשפט ביקש תגובה מקדמית עד יום ראשון. הכללית: "דנציגר ימשיך לעבוד" ● בסביבת משרד הבריאות דוחים את הטענות

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות": ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

למרות השקעות מסיביות בתשתיות, מטא צפויה להציג צמיחה חזקה בהכנסות וברווחיות ● ההתמקדות המתמשכת של אלפאבית בחדשנות תשתלם לה ● אובר תמנף את ההשקה המרשימה של שיתוף הפעולה עם Waymo באוסטין ● אנליסטים מובילים בוול סטריט ממליצים

עזתים בדרכם חזרה ממתחם סיוע הומניטרי, אתמול (א') / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העולם מזהיר את ישראל מהמשך המצב בעזה, והסנקציות עשויות להיות בדרך

"הסבל של האזרחים בעזה הגיע לשיאים חדשים", קובעת הכרזה משותפת של 25 מדינות מערביות, ביניהן חלק ממדינות האיחוד האירופי, קנדה ובריטניה ● האחראית על יחסי החוץ של האיחוד השתמשה בהבטחות של ישראל כדי להוריד את הסנקציות מסדר היום, אבל גם הבהירה כי "כל האופציות נמצאות על השולחן" ● בין העיצומים האפשריים: השעייה כוללת של היחסים, ביטול הסכם שמיים פתוחים ומניעת ויזה אוטומטית לישראלים

סמ''ר עמית כהן ז''ל / צילום: דובר צה''ל

סמ"ר עמית כהן, לוחם גולני בן 19, נפל בקרב בח'אן יונס

באירוע שבו נפל עמית ז"ל נפצע גם קצין בגדוד 13 באורח קשה ● יותר מ-20 מדינות בעולם בקריאה לישראל: סיימו את המלחמה והגבירו את זרימת הסיוע ההומניטרי לעזה ● דיווח בעזה: צה"ל החל בפעולה קרקעית בדיר אל-בלח ● דובר משרד החוץ של איראן: שיחות הגרעין עם בריטניה, גרמניה וצרפת ייערכו ביום שישי באיסטנבול ● אזרח וחייל צה"ל עוכבו בחו"ל בעקבות המלחמה בעזה - ושוחררו ● 50 חטופים - 654 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

בשטח המכירות מדשדשות, אז למה מחירי הנדל"ן לא יורדים בחדות?

היצע הדירות הלא מכורות בשיא, מספר העסקאות בשפל - אך המחירים יורדים בשיעור מתון בלבד ● מגמות מנוגדות מקשות להצביע על כיוון ברור, אך תחום אחד כן מעורר אופטימיות ● לאן צועד שוק הדיור מכאן? ● ניתוח מיוחד לקראת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מניות קטנות טומנות פוטנציאל גדול, ובמחירי מציאה. תעשו להן מקום בתיק שלכם

הנהירה למניות הטכנולוגיה בהובלת הייפ ה-AI הותירה מתחת לרדאר הזדמנויות באזורים הפחות נוצצים של השוק ● אבל המחירים והיתרונות לקוטן במדדים של שווי נמוך מצדיקים הקצאה של לפחות 5%-10% מתיק ההשקעות למניות הלא פופולריות

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

תת אלוף במילואים ויועץ לחברות גדולות במשק: זה ראש אגף התקציבים החדש

מהרן פרוזנפר, לשעבר היועץ הכספי לרמטכ"ל, מונה לממונה על התקציבים במשרד האוצר ● יוצאי האגף מעריכים: "לא יהיה עושה דברו של סמוטריץ', הוא לא מינוי פוליטי קלאסי"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בהרב-מיארה: ספק אם ניתן להגיע למתווה להמשך כהונת בן גביר כשר לביטחון לאומי

בהודעת עדכון שהגישה לבג"ץ בנוגע לעתירה הדורשת להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי, מציינת הפרקליטות כי לצד הניסיונות להגיע למתווה מוסכם – אירועים מהעת האחרונה מחייבים לבדוק האם ניתן להבטיח את עצמאותה של המשטרה

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

ד''ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: כפיר זיו

ד"ר חן קוגל מבקש לתבוע את מטא על שימוש בדמותו בפרסומות כוזבות

מנהל המכון לרפואה משפטית טוען כי פרסומות למוצרים בריאותיים מפוקפקים בפייסבוק ובאינסטרגם עושות שימוש בדמותו ● מטא בתגובה: לא מתייחסים להליכים משפטיים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה אינה מתנגדת להשהיית הדחתה של היועצת המשפטית לממשלה

הממשלה נמנעה מלהגיב על החלטתו של שופט העליון נעם סולברג, לפיה הדחתה של בהרב-מיארה לא תהיה מיידית, אלא יינתן זמן לעתור נגד ההדחה ● אתמול ביקשה היועמ"שית להוציא צו ביניים שיאסור על הממשלה לדון בהדחתה, בנימוק שמדובר בהליך בלתי חוקי; הממשלה נמנעה מלהגיב גם על כך

ניר צוק / צילום: טל גבעוני

בדרך לעסקת ענק? הדיווחים שמקפיצים את מניית סנטינל וואן

לפי מקורות בתעשייה, ענקית אבטחת המידע האמריקאית פאלו אלטו נטוורקס שוקלת לרכוש את סנטינל וואן הישראלית-אמריקאית ● בשלב זה, לא פורסמה הודעה רשמית מטעם החברות, אך לפי ההערכות, ייתכן שמדובר במהלך שעתיד להתבצע לפי שווי שוק של מעל 6 מיליארד דולר

משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

כך ישאר גפני האיש החזק בוועדת הכספים, גם אחרי ההתפטרות

דגל התורה אמנם פרשה מהממשלה וח"כ גפני נאלץ לפנות את כיסא יו"ר ועדת הכספים ואולם בדיונים על מתווה הפיצויים של "עם כלביא", הוא המשיך לשבת בראש הוועדה ● זאת מאחר וכחבר ועדה באפשרותו לשמש כממלא המקום של יו"ר הוועדה הזמני, ח"כ אופיר כץ

ראש עיריית ברלין, קאי וגנר / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

ברלין מתכוונת להתנות קבלת אזרחות גרמנית בהכרה במדינת ישראל

ראש העיר המכהן של ברלין מהמפלגה השמרנית, אמר את הדברים על רקע חוק דומה שכבר אושר בחודש שעבר במדינת המחוז ברנדנבורג ● החקיקה המוצעת תהפוך את ההכרה הברורה בזכות הקיום של מדינת ישראל לאחד מהסעיפים שמי שמבקשים אזרחות יצטרכו לאשר באופן אישי

הדיון בועדת החוץ והביטחון היום / צילום: דוברות הכנסת- נועם מושקוביץ

"לא מוכנים לשלטון גנרלים": ועדת חוץ וביטחון לא העבירה את הגדלות הרמטכ"ל

ועדת חוץ וביטחון כשלה באישור ההסדרה של תוספות הפנסיה לקציני צה"ל ● מטעם הצבא הציעו הצעת פשרה, אך הח"כים מצד הקולאיציה דחו אותה ● בג"ץ הציב דדליין ל-27 ביולי, אך הממשלה עשויה לבקש דחייה נוספת

עורכי הדין דורון לוי, אלדד כורש ויונתן אלטמן / צילום: תמר מצפי, איל יצהר ואייל טואג

האשמות הדדיות ומחלוקות על מיליונים: נחשף סכסוך ענק בצמרת משרדי עורכי הדין

עמית פולק מטלון, ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, הדהים לפני מספר שנים את הענף כשהתפצל, והשותף המנהל שלו עזב ● מסמכים שהוגשו באחרונה לבית המשפט שופכים אור על סכסוך בין שלושה מהשותפים הבכירים, שהתגלגל להאשמות חריפות ולתביעות במיליונים