גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל הגידור שרואה "הזדמנות שאין דומה לה" במניות הביטחוניות בת"א

מתן פסטרנק, מנכ"ל בית ההשקעות Var, מסביר למה הבורסה המקומית תמשיך לדהור, מעריך שהרבה כסף זר צפוי להיכנס אליה, וקובע כי "השוק עדיין לא מתמחר במלואו את השינוי המבני בישראל" ● למרות העליות החדות, הוא משקיע רק בת"א ונותר שורי על הסקטור הביטחוני

מתן פסטרנק / צילום: עומר וידר יח''צ
מתן פסטרנק / צילום: עומר וידר יח''צ

למתן פסטרנק (38) היה ברור מגיל צעיר שהוא יגיע לתחום העסקי. "קראתי גלובס מגיל צעיר, הכרתי את הדמויות בעולם העסקי והתעסקתי במניות מגיל 13", הוא מספר. אחרי ששירת ביחידה 8200 פנה ללימודי משפטים וראיית חשבון ("הקשבתי לאמא"), וזאת בניגוד לחברים שבחרו בהייטק.

מניות קטנות טומנות פוטנציאל גדול, ובמחירי מציאה. תעשו להן מקום בתיק שלכם
המניה שקפצה ביום המסחר הראשון בבורסה, והאנליסט שמאמין: "תכפיל את הונה"

אחרי שצבר ניסיון בפירמת רואי החשבון דלויט ובקרן הגידור ספרה, משמש פסטרנק בארבע השנים האחרונות כמנכ"ל בית ההשקעות Var Capital (ואר קפיטל), שהוקם בשנת 2017 ומנהל 4 קרנות גידור על השוק הישראלי, בהיקף של כמיליארד שקל. "אנחנו חיים ברגע שלא מתרחש הרבה בשווקים - ודאי לא בישראל: הסרת האיומים הביטחוניים, כניסת כספים זרים, ועוצמה עסקית פנימית. כל אלה יוצרים שילוב נדיר בין ביטחון פיזי לביטחון פיננסי".

פסטרנק משמש כמרצה במכללת ספיר זה 8 שנים ואף שוקד על דוקטורט במשפטים, בתחום המניות כמובן. את המצב שנוצר הוא מתאר כנקודת מפנה משמעותית בשוק המקומי, שגם אחרי שזינק בשנה האחרונה ביותר מ־50% (במדד ת"א 125), כאשר "היה אפקט חזק של FOMO (פחד להישאר בחוץ ולפספס, נ"א) וכל מטאטא ירה", עדיין יש לבורסה התל אביבית פוטנציאל לא קטן לעליות. להערכתו, אפילו יותר משאר העולם.

"אחרי התקיפה באיראן, האיומים מכל החזיתות פחתו ומדינת ישראל החזירה את העוצמה וההרתעה שלה. השלב הבא זה הרחבת הסכמי אברהם וכניסה של הרבה מאוד כסף לשוק הישראלי", הוא מעריך.

"ברור שבטווח הקצר יכול להיות מימוש בשוק, אבל במבט לטווח הבינוני אנחנו רק בתחילת הדרך. השוק עדיין לא מתמחר במלואו את השינוי המבני בישראל. כשמשקיעים מחו"ל יבינו את עוצמת היציבות המקומית הם יגיעו. בינתיים, מי שמבין את השוק מבפנים זוכה ליתרון תחרותי עצום".

טעות לא להיות בישראל

מה שיעזור לדבריו לקפיצה קדימה בישראל, זה "כסף זר ש'מתחמם על הקווים'. למשל מדינות המפרץ ויהודים מארה"ב שמחפשים השקעות בכלכלה המקומית. מאחר שצינור הכניסה לבורסה הישראלית יחסית צר, כשזרים ומוסדיים רוצים להגדיל חשיפה זה מטיס את המדדים. להערכתי נמשיך לראות את זה".

פסטרנק סבור כי "גם אחרי עליות משמעותיות, המדדים בארץ עדיין זולים בפער בהשוואה למדדים מעבר לים, כך שהבורסה בת"א היא מקום נכון להיות בו. אנחנו מחזיקים חברות במכפילים של 10־15, כשהדוחות מאוד חזקים למרות המלחמה והמילואים, והחברות ממשיכות לתפקד למרות השבתת המשק ל־12 יום. יש סקטורים ש'מפגיזים' וצבר ביטחוני אדיר".

הוא מוסיף ומונה כי "השקל עשה מהלך של כ־12% מול הדולר בשלושת החודשים האחרונים, והכיוון ברור. מהלך ההשקעות הזרות בישראל נמצא בתחילת דרכו, יתרות המט"ח של בנק ישראל בשיא של 228 מיליארד דולר, היצוא בתחומי ההייטק והאנרגיה (גז) בשיא, האוכלוסיה צעירה ופרודוקטיבית ביחס לעולם".

על אף הכאב שמסבות לכולנו המלחמות הפנימיות והצבאיות, פסטרנק מציין ש"ב־2023, בעת הרפורמה המשפטית, קיבלנו טלפונים ממשקיעים רבים שביקשו למכור כל מה שיש להם ולעבור לדולרים ולמדד ה־S&P 500. אבל המדדים בארה"ב הרבה יותר יקרים, וכשיש אמוציות ואין היגיון עושים טעויות. מי שמכר השקעות בישראל ועבר לדולר הפסיד רק מהפרשי המטבע יותר מ־10% בשלושת החודשים האחרונים".

בשביל הנזילות - אג"ח

כשאנחנו מבקשים מפסטרנק לבנות תיק השקעות, הוא מפתיע עם אחד התמהילים הפשוטים ביותר מבחינת המבנה, אך גם אחד המנייתיים ביותר שנראו במדור. עבור משקיע סולידי הוא ממליץ על השקעה של 80% במניות בישראל, עוד 10% ב"נזילות", כשבניגוד למתבקש בדמות קרנות כספיות או פיקדונות, הוא מתכוון לאג"ח ממשלת ישראל במח"מ בינוני־ארוך. זאת, כהכנה לירידת ריבית שתוביל לרווחי הון. את יתרת ה־10% הוא מקצה לאיגרות חוב במצוקה (דיסטרס), שנסחרות בתשואות גבוהות בשל קשיים בפעילות או מצבי מאקרו.

למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ על תיק פשוט עוד יותר: 100% במניות בישראל! ההסבר שלו הוא כי "כל המחקרים מראים שלאורך זמן בינוני/ארוך השקעה במניות עדיפה על כל השקעה מובילה אחרת. זה נכון גם מול נדל"ן שנותן 2.5%־3% וגם ביחס לתשואות באג"ח קונצרניות, שלא מעניינות מאחר שזרימת הכסף פנימה לשוק מקטינה מאוד את המרווחים (מעל התשואה בממשלתיות, נ"א). מנגד, מניות הן בבואה של הכלכלה, זה האפיק המנצח. מניות טובות תמיד יצמחו וימשיכו לעלות, בוודאי כשמנקים גורמי תבהלה כמו מלחמות ומגפות וכל הדברים שעברנו 'על סטרואידים' בשנים האחרונות".

הביטחוניות ימשיכו לזנק

פסטרנק רואה פוטנציאל גדול בתחום אחד, למרות שגם הוא כבר זינק לשמיים בשנתיים האחרונות - מניות התעשיות הביטחוניות. לדבריו, גם עכשיו זו "הזדמנות שאין דומה לה. התחום היחיד שבו הצמיחה לא רק ודאית, היא גם מגובה בהסכמים ממשלתיים, חוזים רב־שנתיים וביקושים שחוצים יבשות".

הוא אף מפרט שתי מניות שאמנם זינקו בחדות אך לדעתו ימשיכו להצליח גם בשנים הקרובות, והקרנות שלו כמובן מושקעות בהן: "ארית תעשיות המייצרת מרעומים לפצצות ונקסט ויז'ן שמייצרת מצלמות מיוצבות לכלי טיס. המשותף לשתיהן אלה מוצרים שבליבת הביקוש של הסקטור הביטחוני, וצמיחה עולמית ודאית".

נזכיר כי ארית זינקה בשנה האחרונה ביותר מ־500% ובשלוש השנים האחרונות בקרוב ל־2,800%, ונקסט ויז'ן טסה גם היא ב־180% בשנה האחרונה וכ־2,400% מאז ההנפקה ב־2021. פסטרנק לא מתרגש מכך: "יש עוד לאן לעלות, כי העסקים עצמם גם ממשיכים לרוץ. לדוגמה נקסט ויז'ן שעלתה ב־200% ואז בעוד 500% ועדיין היא נשארת במכפיל רווח 20, כי היא צומחת כל כך הרבה שזה מדביק את מחיר המניה ואפילו משאיר עודף.

"בתחום של ארית יש מעט מאוד יצרנים ומחסור עולמי אדיר. זאת בעקבות מלחמת רוסיה־אוקראינה וההתחמשות הביטחונית של אירופה ומדינות אסיה פסיפיק - הודו, הפיליפינים ויפן, אל מול הסינים".

עוד כתבות

דרכונים / צילום: Shutterstock

ישראל יציבה, הודו מטפסת: כך נראה דירוג הדרכונים החזקים בעולם

לפי הפרסום החצי-שנתי של חברת הייעוץ "הנלי ושות'", האומדת את חוזקם של דרכונים, הדרכון הסינגפורי נשאר החזק ביותר בעולם ● ישראל טיפסה במקום אחד וכעת ניצבת במקום ה-18 בדירוג העולמי ● עם זאת, מספר המדינות שאליהן ישראלים יכולים להיכנס ללא ויזה מראש עומד כעת על 168, לעומת 170 בדירוג הקודם

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע / צילום: שלומי יוסף

רוביק דנילוביץ': "המוחות הכי מבריקים הולכים להגיע לבאר שבע"

בוועידת ישראל לנדל"ן אמר ראש עיריית באר שבע כי "החלום הישראלי חייב להיות בבאר שבע ובנגב, כי למדינה אין ברירה. אם הוא לא יהיה שם, הלכה המדינה" ● עוד הוא טען כי המדינה אלופה בלא להחליט ו"בינתיים היא מחמיצה. אני פה כדי לא לוותר לה"

הקמת תחנת הכוח הגרעינית ''אקויו'' בטורקיה / צילום: Reuters, Anadolu

הפעלת הכור הראשון מתעכבת, וברחוב הטורקי כבר רוצים להתקדם לנשק גרעיני

טורקיה מתקרבת להפעלת תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה - אך התלות ברוסיה, מבצעת הפרויקט, מביאה לעיכובים ולקשיי מימון ● במקביל, סקר שנערך אחרי מבצע "עם כלביא" מגלה: רוב הציבור הטורקי סבור שיש לפתח גם נשק גרעיני, אף שאנקרה מחויבת לאמנת ה־NPT

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מניות השבבים העיבו על נאסד"ק, S&P 500 ננעל בשיא נוסף

נאסד"ק ירד ב-0.4% ● שר האוצר האמריקאי: הדדליין להטלת מכסים על סין צפוי להידחות ● מגמה שלילית באירופה, בצל ניסיונות האיחוד האירופי להגיע לעסקה עם ארה"ב לפני מועד כניסת המכסים לתוקף ● עונת הדוחות: נורת'רופ גרומן עקפה את הצפי, לוקהיד מרטין ופיליפ מרטין איכזבו ● ג'נרל מוטורס: המכסים גרעו 1.1 מיליארד דולר מהרווח התפעולי

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, אמרה בוועידת ישראל לנדל"ן כי "ענף הנדל"ן יצא חזק מכל המשברים הקודמים, וגם הפעם זה יקרה" ● ההערכה שלה נובעת מכך שמחצית מהדירות בישראל הן ללא ממ"דים, וזאת לצד הגידול באוכלוסייה והעלייה בהתחלות הבנייה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"העסקה הגדולה ביותר שנעשתה אי פעם": טראמפ הכריז על הסכם סחר עם יפן

טראמפ ציין כי יפן תשקיע 550 מיליארד דולר בארה"ב, וכי ארה"ב "תקבל 90% מהרווחים" ● לפי דיווח ברויטרס, ראש ממשלת יפן אמר כי המכסים על רכבים מיפן לארה"ב יופחתו מ-25% ל-15% ● הממונה הבכיר על הסחר ביפן, פרסם פוסט ברשת X בו כתב: "המשימה הושלמה"

אוזי אוסבורן / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ענק המטאל אוזי אוסבורן הלך לעולמו בגיל 76

שבועיים בלבד אחרי שהתאחד עם חבריו ללהקת בלאק סבאת' לקונצרט פרידה ענק ואחרון אגדת הרוק אוזי אוסבורן הלך לעולמו ● אוסבורן סבל במשך שנים מבעיות רפואיות, וחווה בתקופה האחרונה החמרה במחלת הפרקינסון שממנה סבל

"ריגול למען המוסד": מאות אזרחים איראנים נעצרו אחרי עם כלביא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בלי חלופה שילטונית, עזה מתדרדרת לכאוס; איראן מהדקת את שליטתה על האזרחים; הגרדיאן פנו לפייסבוק בבקשה להסיר פרסומות פרו-ישראליות; והאם חיזבאללה בדרך להפוך למפלגה פוליטית? ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם ''גולדן קולוני'' בירושלים. זכויות החברה בפרויקט הדיור המוגן ישועבדו לאג''ח / צילום: מצגת פנטהאוז

יזם הנדל"ן הוותיק שמגייס אג"ח בת"א כדי לפרוע חוב לבנק הפועלים

כחצי שנה לאחר שרשם למסחר את מניות זרוע המלונאות שלו, מבקש שלמה דהוקי לגייס 150 מיליון שקל באג"ח לחברת פנטהאוז ● מטרת הגיוס: פירעון חוב ורכישת מניות החברה־הבת

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי: "נגדל בביצוע למגורים וכבר בשנת 2026 נכפיל את היקף הפעילות"

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן לאתגרים בענף הבנייה בצל המלחמה ואמר כי "המחסור של 100 אלף עובדים פלסטינים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים" ● בנוסף התייחס ענבר לתאונות בענף הבנייה ואמר כי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

השיטה שתחסוך לכם כסף בהזמנת טיסה: כל מה שצריך לדעת על קוד־שייר

הסכמי קוד־שייר בין חברות תעופה מאפשרים להזמין כרטיסים לאותו קו טיסה דרך חברות שונות, בהפרש של עשרות דולרים ● זה עשוי לבלבל את הנוסעים באשר לחברה שמפעילה את הטיסה, אך גם לחסוך להם כסף ● ממי עדיף לקנות כרטיס, ומה קורה במקרה של ביטולים?

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו ותומר ויינגרטן, מנכ''ל סנטינל וואן / צילום: טל גבעוני, יח''צ

השמועות שפאלו אלטו רוכשת את סנטינל וואן הזניקו את המניה. האם הפעם זה באמת יקרה

שמועות על רכישת חברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן ע"י פאלו אלטו מעוררות סערה בשוק והקפיצו בחדות את המניה ● חברת אבטחת המידע של ניר צוק הכחישה את המגעים, אך בהמשך שינתה את הטון ● מי אחראי לדליפת המידע ואילו שחקניות עשויות גם ללטוש עיניים

יגאל סלוביק, מנכ''ל התאחדות הקבלנים / צילום: שלומי יוסף

סלוביק: "אם נמשיך לנהל את ענף הנדל"ן והתשתיות כמו היום – לא יהיה לילדים שלנו איפה לגור"

בשיחה עם דרור מרמור, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק אמר בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס: "השלטון המרכזי לא מתפקד" • עוד אמר כי קצב בניית כיתות הלימוד מתחילת השנה ירד ב־30% ומזהיר "בעתיד יהיו כיתות בלי ממ"ד"

חתימה על הסכם הגג בג'דיידה-מכר / צילום: חטיב בילאל, לע''מ

פחות מחצי מהדירות שווקו בפועל: מה נשאר מההבטחות של הסכמי הגג

עשרות מיליארדי שקלים הובטחו במסגרת הסכמי הגג שחתמה המדינה עם רשויות מקומיות, אך בפועל פחות מ־10 מיליארד שקל הועברו - ובשטח רואים מעט מאוד תוצאות ● הבטחות גרנדיוזיות, פוליטיקה קטנה, חוסר תיאום ובירוקרטיה מסועפת הופכים את הסכמי הגג לחלום שהולך ומתנפץ

בתי מלון באילת. תיירות הפנים בשיא למרות המחירים הגבוהים / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הזמנות הלינה בבתי מלון ובצימרים בארץ גבוהות במאות שקלים בממוצע לעומת קיץ 2024

אמיר חן, שותף מנהל וראש מחלקת נדל''ן, פישר (FBC&CO) / צילום: שלומי יוסף

עו״ד אמיר חן: "אנחנו בנקודת מפנה היסטורית עם סיכוי גבוה לשלום"

"הרוח היזמית פה לא נורמלית. כל מקום שתיסע אליו בעולם, תמצא ישראלי שעושה משהו", כך אומר בוועידת ישראל לנדל"ן עו"ד אמיר חן, שותף מנהל וראש מחלקת נדל"ן במשרד פישר ● לדבריו, הכניסה של אנבידיה לאזור הצפון תיצור מרכז הוליסטי שיספק גם פתרונות דיור וגם מענה תעסוקתי כדי להבטיח לה הון אנושי זמין

קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman

סקנדל בדאבוס: המייסד המיתולוגי מואשם שהטריד עובדות ו"שיפץ" דוחות כלכליים

האשמות חדשות מתוך חקירה פנימית התפרסמו בשווייץ בסוף השבוע, לפיהן קלאוס שוואב ביצע מניפולציה בפרסומי הפורום הכלכלי העולמי כדי לשרת צרכים פוליטיים ● בין היתר: "שדרוג" הודו והורדת בריטניה בדירוג התחרותיות של הפורום מחשש לשרת את תומכי ה"ברקזיט"

משתתפי ועידת ישראל לנדל''ן

האנשים, הרגעים והתמונות מוועידת ישראל לנדל"ן

מאות יזמים, הקבלנים והרגולטורים התכנסו ביומיים האחרונים למפגשים מיוחדים במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי ● בכנס נחשף סקר מיוחד בהשתתפות יותר מ־250 קבלנים ויזמים בנוגע לערים המובילות ביזמות ובנייה

האם הראלי של הנאסד''ק הלך רחוק מדי? / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק חוגג כאילו השנה היא 1999, ואלו עלולות להיות חדשות רעות

מדד הנאסד"ק, שהגיע אתמול לשיא כל הזמנים שלו, נעל את יום המסחר ה-60 שלו ברציפות במהלכו הנאסד"ק סיים מעל הממוצע הנע של 20 הימים האחרונים - תופעה שנראתה לאחרונה לקראת בועת הדוט-קום, ב-1999 ● אנליסטים מזהירים מפני שאננות, ומצביעים על עלייה מדאיגה במניות מם של חברות שרווחיותן מוטלת בספק