גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

בירושלים ניתנים מדי שנה אלפי היתרי בנייה, אך האם ההיצע יענה על הביקוש, ומה צפוי להשתנות בשנים הקרובות? ● בוועידת ישראל לנדל"ן, ראש העיר משה ליאון סיפר על הגירה, תעסוקה, תחבורה והעתיד של הבירה ● עוד התייחס ליאון לכוונתו לצמצם את כלי הרכב בעיר באמצעות אגרת גודש

משה ליאון, ראש עיריית ירשולים, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף
משה ליאון, ראש עיריית ירשולים, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אחד מכל עשרה ישראלים מתגורר בירושלים, עיר הבירה שהפכה לאחת המובילות בישראל בכמות היתרי הבנייה שהיא מנפיקה. בשיחה עם דרור מרמור, סגן עורכת גלובס, במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, מדבר ראש העיר משה ליאון על הסיבות להפיכתה של ירושלים לאטרקטיבית במיוחד ליזמים, ועל הדרך שבה ההיצע ההולך וגדל יפגוש את הביקושים בשטח.

ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

בסיום היום הגדוש הזה, יוצג הסקר הגדול שערכנו סקר שמראה שיזמי הנדל"ן יוצאים מגדרם כדי לשבח את התנהלות העירייה בירושלים. אבל רואים את זה גם במספרים: העיר מובילה בהיתרי בנייה, ובמיוחד בהתחדשות עירונית. בסופו של דבר, כשיזמים מחמיאים, המבחן האמיתי הוא מבחן העיר והתושבים. האם אתה לא חושב שזה עלול להתברר כחרב פיפיות?

ראש עיריית ירשולים משה ליאון בשיחה עם סגן עורכת גלובס דרור מרמור / צילום: רמי זרנגר

"איתנו כאן מהנדס העיר, יואל אבן - מהנדס העיר של ירושלים, שלדעתי הוא מהנדס העיר הטוב ביותר בארץ. באמת, באמת מגיעות לו הרבה מאוד תשבחות. הסוד הוא להתוות חזון, לקבוע את הדרך שבה אתה רוצה ללכת, ואז לסגת לאחור ולתת למערכת לפעול. מי שלא פועל על פי המדיניות הזאת לא יכול להמשיך. בירושלים יש לנו מנהל תכנון ברמה הגבוהה ביותר, שמקשיב לכולם, ליזמים, לתושבים. הוא עושה כל דבר בשיתוף ציבור. אנחנו לא מסתכלים על האגו של העובדים אלא על מה שהעיר שלנו צריכה. לפני שהתחלתי את התפקיד, הייתה תחושת תסכול, כי התושבים דיברו כל הזמן על הגירה שלילית מהעיר. ברור שבנייה לוקחת חמש עד שבע שנים - אבל אני מבטיח לך שעד סוף הקדנציה שלי, לא תשמע על הגירה שלילית. משום שכמויות הדירות שנבנות כרגע בירושלים מיועדות לכלל התושבים בעיר".

ובכל זאת בשנת 2024 יצאו מהעיר 7,800 אנשים יותר ממה שנכנסו.
"בחישוב גס מדובר בסביבות 1,700 משפחות. אבל באופן עקרוני, זו השנה הרביעית שאנחנו בונים ומנפיקים לפחות 7,500 היתרי בנייה. השנה הזאת, אנחנו צופים להגיע ל־8,000. גם בשנתיים הקרובות נראה מספרים דומים. זה יגרום לשני דברים: להגירה חיובית משמעותית לעיר ולהגעת אוכלוסייה חזקה לירושלים".

ראשי אחרים אחרים יגידו שלמשה ליאון קל לבנות ללא הגבלה, כי ירושלים נהנית ממענק מיוחד ("מענק הבירה") של יותר ממיליארד שקל בשנה, שעוזר לך לדלג על אתגרים שלערים אחרות יש.
"ההוצאה השוטפת שלנו בעיר גבוהה, אבל אין לי ביקורת על ראשי ערים אחרים, לכל אחד יש את הבעיות שלו. אבל את המורכבות שיש בירושלים אין באף עיר אחרת בארץ. כשאנחנו מדברים על מיליון תושבים, אנחנו מדברים על שלושה סוגי אוכלוסיות: האוכלוסייה הכללית - בין 350 ל־400 אלף תושבים, סדר גודל של תל אביב (מינוס). זו כוללת את הציונות הדתית והחילונים, כ־350 אלף חרדים ועוד כ־350 אלף ערבים. אין אף עיר ערבית בארץ בסדר גודל של ירושלים. בגלל הרכב האוכלוסייה הזה אנחנו לא מקבלים ארנונה מרבים מהתושבים. לכן אנחנו מבצעים פיתוח אדיר כדי לשפר את המצב הסוציו-אקונומי שלנו".

רוב הבנייה החדשה מתוכננת למגדלים רבי קומות. מאיפה יגיעו הביקושים, כשידוע שמגדלים מראש מתאימים לאוכלוסייה שונה מהותית מזו שגרה כיום בעיר?
"אני לא מכיר מצב שיש היצע ואין ביקוש. המגדלים התחילו כבר לפני שנים בתל אביב. כשאנחנו מדברים על סדר גודל של אוכלוסייה כמו תל אביב, צריך להבין, המצב הסוציו-אקונומי בירושלים נובע מהרכב האוכלוסייה. לכן, כשאני מדבר על מה שאנחנו בונים כרגע, מדובר בכ־70 עד 75 אחוז מהמגורים המיועדים לאוכלוסייה סוציו-אקונומית גבוהה. לא שמעתי על יזם אחד בירושלים שאמר "התחלתי לבנות ואין מי שיקנה".

נכון לעכשיו, יש לנו ביקושים קשיחים של תושבי ירושלים שרוצים להשביח את מקום מגוריהם, תושבי חוץ שרוצים לעבור לירושלים, עלייה - במיוחד מארה"ב, קנדה, ואירופה. העולים היום רוצים קודם כל להגיע לירושלים. אני מסתובב בעולם ורואה את הכמיהה של יהודים להגיע לירושלים. ולכן, הביקוש גבוה מאוד. אנחנו בעיצומן של התחלות בנייה של כ־25 אלף יחידות דיור ואני לא מכיר בעיה. כל יזם מצליח למכור. התברכנו בביקושים, ואני מודה לקדוש ברוך הוא על הזכות הזאת. אנחנו צריכים להמשיך להגדיל את ההיצע. ובסופו של דבר אני צופה התייצבות בשוק הדיור. מספר יחידות הדיור עולה, ובסוף תגיע התמתנות, יציבות, וירידה. אנחנו מדברים על 50-60 אלף יחידות, שבסופו של דבר יסייעו למתן את מחירי הדיור".

יש לך בשורה לצעירים שגרים בירושלים?
"אני בטוח שאותם צעירים, בעוד כמה שנים, יוכלו לקנות דירות ולשלם את המשכנתא. יש למעשה שלושה וקטורים שאני מפתח בעיר: בניית יחידות דיור, מקומות תעסוקה ותחבורה".

אבל אזורי התעסוקה מתקשים להגיע לירושלים.
"תהליך הבנייה איטי בכל הארץ. בנייה של מגדל לוקחת מינימום חמש שנים. לאחר מכן, המגדלים מתחילים לעלות. מטבע הדברים, כשחברה רוצה לבוא ולהעסיק, היא מסתכלת מתי היא תוכל להיכנס בפועל. אנחנו עוד לא במצב שבו אפשר לאכלס בעוד שנתיים אבל אנחנו מתקרבים לזה. אנחנו בונים אזור תעסוקה שלדעתי יהיה הפרמיום של מדינת ישראל בגבעת רם, בשיתוף האוניברסיטה העברית. שילוב של חברות מובילות והאוניברסיטה עצמה. פתחנו עכשיו 60 אלף מ"ר של תעסוקה וכולם נתפסו. אני חושב שאזורי התעסוקה הם הדבר הבא של ירושלים, והם מתפתחים במקביל לבנייה למגורים".

אתם העיר הראשונה שאמורה לקבל רשת רכבות קלות, יש תנופה משמעותית בתחבורה.
"אמרתי שירושלים תהיה הראשונה שתצא מהפקקים ואנחנו בדרך לשם. עשינו השבתה של הרכבת הקלה וחטפנו על זה לא מעט, אבל אנחנו עומדים בזמנים. זאת מהפכה ענקית, ובעזרת השם הרכבת תחזור לפעול ב־1 בספטמבר. אבל מה שיותר חשוב הוא שהקו הבא, לפני הפעלתו, צפוי לשאת כ־200 אלף נסיעות ביום, לקווים להדסה ולנווה יעקב. תחשבו מה היה קורה אם 200 אלף הנוסעים האלו היו נעים ברכב פרטי. הקו הירוק חציו כבר החל, והוא צפוי להתחיל לפעול ברבעון הראשון של 2026 בעוד כשמונה חודשים ויגיע עד הר הצופים. בין 70 ל־80 אלף נוסעים ייסעו בו מדי יום. תחשוב מה זה עושה לירידה בכמות הרכבים הפרטיים. בסופו של דבר, כשאסיים עם הקו הירוק, אדאג לכך שכלי רכב פרטיים לא ייכנסו לירושלים, ומי שכן ייכנס, ישלם אגרת גודש. ברגע שהרכבת תהיה ברמה מספקת, לא תהיה הצדקה להיכנס עם רכב".

כולל בשבת?
"לא. לא תהיה תחבורה בשבת. אבל הרכבת הקלה של ירושלים תיסע, ומה שמיוחד בה, זה שאתה יכול להחליף קווים ולהגיע לכל מקום בעיר. ואז באמת אין סיבה לנסוע ברכב פרטי".

הזכרת קודם את התמהיל של ירושלים, שנבין, זאת מדינת ישראל בעוד כמה עשורים.
"בירושלים זה מובן מאליו. כולנו חיים יחד. כולם נמצאים בקואליציה. אנחנו מתווכחים, רבים, אבל חיים יחד".

מעיריית ירושלים נמסר: "מדובר במס שיחול על הנכנסים לירושלים ברכב פרטי - שאינם מתגוררים במטרופולין ירושלים. אין מדובר בתוכנית עכשווית, אלא במחשבה עתידית שתצא לפועל לאחר כלל קווי הרכבת הקלה בירושלים והאוטובוסים יפעלו בדרך מיטבית".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

שלט שמרחיק נשים ממקום שמיועד לגברים / צילום: Shutterstock

המאבק בהדרת הנשים: הממשלה לא עומדת במשימות

ההחלטה של הממשלה להיאבק בתופעת הדרת הנשים לא הייתה משהו חד־פעמי ● אך רוב ההחלטות לא יושמו, והמציאות משקפת מגמה הפוכה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי מניעת הדרת נשים

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

אפליקציית ווייז / צילום: Shutterstock

כמעט ואי אפשר לנהוג בלעדיה: הזוכה במקום הראשון במדד המותגים

אפליקציית ווייז, ששינתה את תרבות הנהיגה בארץ, כבשה את צמרת מדד המותגים ● מההקמה, דרך האקזיט ועד לשאלה הגדולה: האם היא תצליח לשמור על זהותה הישראלית תחת גוגל?

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון

נעמי לבוב בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך

הפרסומת של ביטוח 9 האהובה ביותר, טורנדו הזכורה ביותר השבוע

מותג הביטוח ומותג המזגנים מובילים גם השבוע את דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומות נוספות ברוח קיץ שמתברגות במדד שייכות לקראנץ' החדש של נסטלה ולמותג המזגנים אלקטרה ● וההשקעה הגדולה ביותר של השבוע שייכת למקדונלד'ס