ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, אמרה בוועידת ישראל לנדל"ן כי "ענף הנדל"ן יצא חזק מכל המשברים הקודמים, וגם הפעם זה יקרה" • ההערכה שלה נובעת מכך שמחצית מהדירות בישראל הן ללא ממ"דים, וזאת לצד הגידול באוכלוסייה והעלייה בהתחלות הבנייה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף
ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

"בעיצומה של המלחמה עם איראן לפני חודש תהיתי איך ייראה הכנס אחרי המלחמה ואיך ענף הנדל"ן ישרוד את זה. אבל אז נזכרתי שזה ענף שחווה המון משברים, אבל יצא מהם חזק יותר" - כך אמרה היום (ג') ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי.

ועידת ישראל לנדל"ן | מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוריד בכ-10% את מחירי הדירות"
ועידת ישראל לנדל"ן | נגיד בנק ישראל רומז שלא יוריד בקרוב ריבית? "חלק מהאינפלציה דביקה"

שוב נשענה על ההיסטוריה כשאמרה: "אני זוכרת גם את המשבר של 2008, וגם אז לא ידענו איך שוק הנדל"ן ייצא מזה. כך היה גם במחאת האוהלים ואחר-כך בקורונה ובעליית הריבית ואז במלחמה. למעשה, אחרי כל משבר שוק הנדל"ן צמח ויצא מחוזק. המסקנה שלי היא שהפעם לא יהיה שונה, וזאת כיוון שמחצית מהדירות בישראל הן ללא ממ"ד. המלחמה מול איראן הוכיחה שזה לא מצב שיכול להימשך, ולהערכתי זה הגורם שיזרז תהליכים וידחוף את השוק למעלה, וזו ההזדמנות עבור היזמים בכשל הקיים כיום".

לדברי שוב, "שוק הדיור הוא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של הכלכלה הישראלית. יציבותו ויכולתו להמשיך ולצמוח משפיעות באופן ישיר על חוסנו של המשק כולו. בנוסף, העובדות הדמוגרפיות אינן משתנות - האוכלוסייה בישראל ממשיכה לגדול בקצב מהיר בהרבה מהממוצע במדינות ה-OECD, ולכן יש פה צורך קיומי. צריך לטפל בבעיית הדיור ולראות איך פותרים אותה".

שוב הדגישה כי "למרות כל האתגרים שענף הנדל"ן עבר לאחרונה - מחסור בעובדים, ריבית גבוהה - הענף לא קופא, הוא בתנועה. לאורך זמן התחלות הבנייה עולות. אני רואה את זה בשטח, בפגישות יומיומיות עם יזמים וקבלנים, בצפון, בדרום ובמרכז. בבחינה מעמיקה של עשרות פרויקטים ברחבי הארץ, קצב הבנייה הולך ועולה".

התחדשות עירונית כמנוע צמיחה

שוב ציינה באופן מיוחד את תחום ההתחדשות העירונית כמנוע צמיחה לשנים הקרובות, והסבירה כי "פעם ההתחדשות העירונית נחשבה לפתרון נקודתי, אבל היא הפכה ליעד אסטרטגי. בשנתיים האחרונות התחדשות עירונית היוותה כ-30% מהתחלות הבנייה - זה נתון חסר תקדים. הסיבה היא שזה WIN-WIN ליזם, לרשות העירונית ולתושב.

"לרשויות המקומיות זה נותן הזדמנות לתכנן טוב יותר את הערים ולהגדיל את האוכלוסייה, בוודאי בערים שיש בהן מיעוט קרקע. ליזם זה WIN, כי כשרוכשים קרקע מהמנהל, יש ארבע שנים עד שעולים לקרקע, ובטח בעידן של מיעוט קרקעות וריבית גבוהה יש עלויות מאוד משמעותיות, וזה נחסך בפרויקטים של התחדשות עירונית.

"בעידן של מחסור בעתודות קרקע, פרויקטים של פינוי-בינוי אינם רק מענה לדיור, אלא הזדמנות לתכנון עירוני מתקדם: תשתיות מודרניות, תחבורה נגישה וסביבה שוויונית. וכאשר הדבר נעשה נכון - מתוך רגישות קהילתית ותכנון חכם - התחדשות עירונית הופכת ממענה נקודתי למנוע צמיחה משמעותי".

לחשוב 20 שנה קדימה

למרות הריבית הגבוהה, שוב ציינה כי "הנדל"ן למגורים ממשיך להפגין יציבות גם בתקופות של אי-ודאות כלכלית וביטחונית - לא רק במרכז, אלא גם בצפון ובדרום, שם אנחנו רואים עשרות פרויקטים. חלק מהביקוש הזה נובע מצמיחה דמוגרפית, וחלקו מגיע ממשקיעים - מקומיים וזרים - שממשיכים לראות בנדל"ן בישראל השקעה משתלמת".

עוד קראה שוב לכל השוק להסתכל קדימה ולא רק "למחר בבוקר. צריך לחשוב 20 שנה קדימה - איך ייראו פני העיר, איפה יגור הדור הבא, ואיך הוא יתנייד. זה כולל גם תשתיות, כי אי-אפשר לתכנן ערים בלי לחשוב על תשתיות".

לדבריה, "בבנק לאומי אנחנו רואים את עצמנו כשותפים לדרך. אנחנו מלווים את היזמים, יושבים יחד איתם ומחשבים את המתווה הנכון. אין ספק שכשיש אתגרים, יש הזדמנויות. ההתחדשות העירונית היא הזדמנות אחת מבין רבות".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)