"בסביבת הריבית הנוכחית, עלות הבירוקרטיה המיותרת שצמחה בשנים האחרונות מהווה כבר כמעט 10% ממחיר הדירה". כך אמר מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בנאום שנשא הערב (שני) בתל אביב בפני בכירי ענף הנדל"ן, לקראת פתיחתה של ועידת הנדל"ן של גלובס. לדבריו, "פתרון הבירוקרטיה המיותרת והחזרתה למימדים שפויים, יוביל להוזלה של כ-10% במחירי הדירות" - כולל לטובת הזוגות הצעירים.
● בשטח המכירות מדשדשות, אז למה מחירי הנדל"ן לא יורדים בחדות?
● המדד שזינק ב-32% והחברות שהפכו לסחורה הלוהטת בבורסה
פרידמן הזהיר, כי אם לא יימצא פתרון לאתגרים שמולם ניצב ענף הנדל"ן בעקבות המלחמה עם איראן - אלה עלולים להפוך למשבר חברתי של ממש. מנכ"ל לאומי פירט, כי הוא מתכוון למחסור בקרקעות לבנייה, הגידול באוכלוסייה, והביקוש לדירות הגבוה בהרבה מההיצע. עוד הצביע פרידמן על כך שבישראל חסרות בכל שלב עשרות אלפי דירות ובשנתיים האחרונות ניכר מחסור מתמשך בעובדים.
הבעיה המרכזית עליה הצביע מנכ"ל לאומי היא התארכות משך הבנייה, אותה כינה "הבירוקרטיה הבלתי־אפשרית". זו גורמת, לדבריו, להימשכות הליכי התכנון, הבנייה והרישוי הרבה מעבר לסביר: "מרגע רכישת הקרקע ועד לעלייה על הקרקע, ומרגע זה ועד השלמת הפרויקט - משך הזמן הולך ומתארך בקצב מסחרר. עד לפני שנה, משך הזמן הממוצע עמד על כ-31 חודשים, לעומת 25 חודשים בשנים שקדמו לכך. בשנה האחרונה, משך הזמן הממוצע זינק בחדות ליותר מ-36 חודשים".
פרידמן חלק שבחים לבנק ישראל, המוביל לדעתו "מדיניות מושכלת ואחראית". הוא ציין כי הרגולציה שפרסם הבנק המרכזי בתחילת השנה, הובילה להורדת הביקושים מצד ספקולנטים, וכי מדיניות הבנק הצילה את המשק מאז הקורונה ובעקבות המלחמה.
לצד זאת, פרידמן קרא לממשלה לפעול גם היא. "נוח להותיר את האחריות לפתרון בעיות הליבה של המשק לבנק ישראל, אבל מי שבאמת צריך לנקוט צעדים אפקטיביים, היא הממשלה. בדיוק כפי שהאחריות להחזרת יחס החוב־תוצר למקום הנכון - היא אחריות של הממשלה", אמר. לדבריו, הפתרון שבאחריות המדינה הוא קירוב הפריפריה למרכזי התעסוקה, דרך שידרוג תשתיות התחבורה, לצד פיתוח מרכזי תעסוקה גם בפריפריה.
"רבים עולים על רכבת בחיפה או בבאר שבע, נוסעים כשעה פלוס ומגיעים למקום העבודה שלהם במרכז הארץ. הם מרגישים בנוח לגור בפריפריה", אמר פרידמן. הוא הוסיף: "אם ישודרגו תשתיות התחבורה עוד יותר, ויקצרו משמעותית את הדרך מהפריפריה הגיאוגרפית לאזורי המסחר והתעסוקה במרכז, אני בטוח שעוד ועוד אנשים יעברו לגור בצפון או בדרום - ויזניקו את שוק הנדל"ן גם שם". עם זאת, ציין פרידמן, כי מדובר בפתרון לטווח הבינוני והארוך, ולכן הממשלה חייבת להתחיל ולפעול בהקדם ליישומו.
"חייבים לקצר את הבירוקרטיה כדי להאיץ את מלאכת השיקום מהמלחמה"
בטווח המיידי, הבעיה המרכזית שמזהה פרידמן נוגעת למה שכינה "סחבת בלתי־אפשרית בהליכי התכנון, הבנייה והרישוי". בעיה זו מחייבת, לדבריו, "טיפול שורש. כלומר, הכנסה של היד לכיס ועידוד יזמים על־ידי המדינה באופן ישיר או באמצעות הרשויות המקומיות". פרידמן קרא לממשלה להעניק תמריצים ופטורים ממס, אשר יותנו בהשלמת הפרויקט על ידי היזם בזמן קצר ממה שתוכנן.
מנכ"ל לאומי הוסיף, כי יש לעודד גם את הרשויות המקומיות לקצר את הליכי התכנון והרישוי. "אבל מוטיבציה לא מספיקה. צריך גם להציג מקל בפני הגורמים שמייצרים סחבת ובירוקרטיה מיותרת", הדגיש. "לא ייתכן שהגורמים האלה לא ישלמו את המחיר על הסחבת שהם יוצרים".
פרידמן קרא לאמץ סטנדרטים של התחייבות למתן שירות בקרב גורמי התכנון, והעריך כי המהלך אף יפחית את מקרי השחיתות בשלטון המקומי. "מודל כזה יאפשר ליזמים גם ודאות כלכלית. כלומר, שותפות חכמה בין יזמים למדינה. יצירת תמריצים משותפים, באופן שמאזן בין שיקולי רווח לבין הצורך החברתי הבוער".
לדברי פרידמן, הצורך המיידי בקיצוץ הבירוקרטיה גבר בעקבות ההרס הנרחב של בניינים במלחמה עם איראן. "חייבים לקצר את הבירוקרטיה כדי להאיץ את מלאכת השיקום מהמלחמה, ובכך גם להביא לירידה במחירי הדירות", הטעים.
במידה ולא יינקטו צעדים בנושא, הזהיר פרידמן, צפויה קפיצת מדרגה משמעותית במחירי הדירות. לדבריו, "באזורים שבהם נפגעו אלפי דירות, מחירי השכירות האמירו כבר בעשרות אחוזים. הם צפויים לשוב ולעלות בצורה חדה בתקופה הקרובה בגלל פרויקטי פינוי-בינוי נוספים שיוצאים לדרך".
מנכ"ל לאומי הוסיף והזהיר, כי ללא צעדים מידיים, האמרת מחירי השכירות תחזיר לשוק את המשקיעים שהוציאו את עצמם מהשוק ב-2023. "כדי שמשבר הדיור לא יגיע לממדים של משבר חברתי בלתי־ניתן לאיחוי, כלל הגורמים צריכים להתכנס ולהחליט יחד על הצעדים בענף לשנים הקרובות".
בסיום דבריו, הזכיר פרידמן את 50 החטופים שעדיין נמצאים בשבי חמאס: "כולנו מייחלים לשחרורם המהיר. אין מצווה גדולה מזו".
*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ופישר (FBC&CO)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.