מימין: ינקי קוינט, רפי אלמליח וישי בן אלי בפאנל בהנחיית הלית ינאי-לויזון בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: רמי זרנגר
בפאנל בנושא אתגרי שוק הנדל"ן בצל המלחמה, אותו הנחתה עורכת מוסף הנדל"ן של גלובס הלית ינאי-לויזון במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, הציגו המשתתפים את הדברים החשובים מבחינתם, לשיקום המדינה בעקבות המלחמה.
● ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "עד סוף הקדנציה שלי לא תשמעו על הגירה שלילית מהעיר"
● ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
● ועידת ישראל לנדל"ן | אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"
לדבריו של ישי בן אלי, סגן בכיר לחשב הכללי לנושאי פנים וסביבה באוצר, התוכנית הנוכחית לדיור בשכירות ארוכת-טווח אינה ברת-היתכנות בסביבת הריבית הגבוהה הקיימת, והחלופה היא לאפשר למשקיעים פרטיים להשתלב בתוכנית וליהנות מהטבות שונות.
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, אמר כי להערכתו, חלק גדול מהעיכובים בדרך להיתרים ייפתרו בעקבות הקמת רשות הרישוי הארצית.

מנכ"ל רמ"י, ינקי קוינט, דיבר על שיווק הקרקעות לחיילי המילואים ועל שינוי המודל של התחדשות עירונית באזורים שנפגעו: "יש כ-4,000 מגרשים שהוצאנו למכרזים לחיילי מילואים", אמר. "דבר שני - אני חושב שהתחדשות עירונית יכולה לתת תנופה לרעיון שניסינו לקדם, וזה התחדשות עירונית שבה המדינה תהיה היזם. המדינה תקנה את הדירות, תיקח את הקרקע, תעשה מכרז בין היזמים כמו בקריית משה ברחובות, ותהפוך ליזמית".
בן אלי אמר כי מבחינת האוצר הדבר הכי חשוב שנמצא על השולחן הוא התקומה והשיקום. בעניין זה אמר אלמליח כי המדינה צריכה לקבל החלטות אמיצות ומרחיקות לכת בנושא התחדשות עירונית. "עניין ה-66% הסכמות שצריך לקבל מדיירים, אינו מספיק, והמדינה צריכה לתת דחיפה להורדת אחוז ההסכמה", אמר, אך הסכים עם הערתה של ינאי-לויזון כי הרעיון נתקל בהתנגדויות מצד משרד המשפטים, עקב הפגיעה בזכויות הקניין של בעלי הדירות. הוא הוסיף: "צריך להוריד את שיעור ההסכמה בפינוי-בינוי ל-51%. אנחנו באירוע אחר".

אלמליח הגיב ואמר כי חלק גדול מהדיירים בשכונות שמיועדות להתחדשות עירונית הם שוכרי דירות שמתגוררים בבניינים מאוד ישנים ודירות קטנות. במקומות שונים שבהם בדקו את זהות הדיירים, סיפר אלמליח, רוב הדיירים הם שוכרים.
הסכסוך באשר למכרזי המגרשים למילואימניקים - פתיר
ינאי-לויזון העלתה את המחלקות שבין האוצר לרמ"י בנושא מכרזי הקרקעות למילואימניקים בקציר.
קוינט הגיב ואמר כי "זה ייפתר. כולם רוצים לעזור למילואימניקים, גם אנחנו. המענה צריך להיות באמצעות מחיר מטרה שצומצם, ובאמצעות המגרשים הללו".
בן אלי זעם על הניסיון להציג כאילו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פועל נגד הטבות למילואימניקים. "להגיד ששר האוצר מתנגד להטבות למילואימניקים - זה חוכא ואטלולא, אבל יש גם פוליטיקה", אמר. "המחלוקת היא לא על המילואימניקים אלא על ההתנהלות, ואני מקווה שבשיח נגיע להבנות ונגיע למינהל תקין ולבקרה".

הנושא של התמשכות הליכי הוצאות ההיתרים עלה, ועל כך הגיב אלמליח באומרו כי "אנחנו על זה, ולקחנו את כל הוצאת היתרים למהלך של התייעלות דרמטית להביא את זה משלוש שנים לשנה. המהלכים הדרמטיים נעשו ונכנסים לתוקף, ויזמים לא צריכים לעמוד בלוחות זמנים ובתור בוועדות המקומיות. המהלך של הכנת תב"ע טופל בצורה אינטנסיבית בותמ"ל, והיום אנחנו מגיעים למצבים של אישורי תוכניות בתוך שנה בוועדות מחוזיות מסוימות. היום יש רשות רישוי ארצית שעובדת, ויזם שנתקל בעיכובים בוועדה המקומית עם תוכנית של יותר מ-80 יחידות דיור, יכול להגיש בקשות להיתר לוועדה הארצית, ורשות הרישוי הארצית החלה לעבוד במלוא המרץ".
לבסוף עלה עניין השכירות ארוכת-הטווח, לאור כישלונה של חברת "דירה להשכיר" להתנהל בשנים האחרונות, בעקבות הריביות הגבוהות שתרמו להכשלת פרויקטים כאלה. ישי בן אלי אמר בעניין זה כי כוחות השוק עושים את שלהם, וכי באוצר גיבשו תוכנית שבמסגרתה גם משקיעים קטנים וחברות פרטיות יוכלו להשתלב במודל של שכירות ארוכת-טווח ולזכות בהטבות, אם כי הדבר יחייב אותם בדיווח, עניין שנמצא במחלוקת ותחת התנגדויות.
קוינט הזכיר שמחירי הדיור כבר ירדו מעט מתחילת השנה, ולדבריו הם יוסיפו לרדת בזכות העלייה בהיצע הדיור. לדבריו, זה יקרה גם אם לאט יותר בגלל שסביבת הריבית עדיין לא ירדה.
*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)