גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן
מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

מבצעי המימון מביאים לשינוי זניח של 1.3% במחירי הדירות - כך טען היום (ג') ד"ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בפאנל "עושים סדר בחורים שבנתונים" שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי.

בפאנל, בהנחיית פרשן הנדל"ן של גלובס אריק מירובסקי, השתתפו מלבד סייג גם גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר; ונחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.

ועידת ישראל לנדל"ן | יגאל דמרי: "תבנה טוב, תמכור טוב - זה הסוד. אני לא חוזר בי - המחירים בשדה דב יגיע ל-150 אלף שקל למ"ר"
ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

הפאנל התחיל בשאלה לקהל: כמה מהדירות החדשות נמכרו במבצעי המימון בחודש מאי? מבין האפשרויות של 20% לפי משרד האוצר ו-4.6% לפי הלמ"ס, רוב הקהל הצביע: אף אחד לא יודע. ממה נובע הפער האדיר?

על-פי גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר שהצביע על הנתון הגבוה, ייתכן כי הנתון האמיתי גבוה עוד יותר: "זה שדה חדש, ואולי היזמים שממלאים את הטופס לא שמו לב, ואם הם משאירים אותו ריק, זה הופך ל-0. אז אם יש הטיה, היא כלפי מטה. בכלל, הנתונים הם בעייתיים, ונדרשים יומיים רק כדי לטייב אותם". להערכתה, מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50%.

גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

על-פי ד"ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס שהצביעה על הנתון הנמוך, בסיס הנתונים זהה בין שניהם, אבל המכנה שונה דרמטית: "אנחנו מחשבים את הטבות המימון מסך הדירות שנמכרו, כולל דירות מחיר למשתכן ודירות עם זמן מסירה קצר. לכן המכנה אצלנו גדול יותר, והשבר נמוך יותר. אולי יש גם דיווח חסר, אבל הפערים הגדולים נובעים מהשוני בהגדרות". סייג הדגיש כי "סטטיסטיקה היא תלוית קונטקסט", וכי מה שמשנה זה מה בעצם מנסים למדוד.

ד''ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ''ס, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

האם המבצעים מסתירים ירידות מחירים?

השאלה הגדולה, אמר מנחה הפאנל אריק מירובסקי, היא האם מבצעי המימון מסתירים ירידות מחירים. אך לדברי סייג, "מטרת מדד מחירי הדירות היא למדוד את השינוי במחירי הדירות. לא את הריבית, לא את פריסת התשלומים ולא את הטבות המימון. אין מדינה שמתחשבת בזה, ואנחנו צריכים לעמוד בתקנים הבינלאומיים, כדי שהסטטיסטיקה תהיה בת-השוואה.

"המבצעים חשובים, אבל הם לא יכולים להיות חלק ממדד מחירי הדירות. גם במבצע קיצוני בו משלמים 3%-5% בחתימה והשאר באכלוס, זה לא אמור להוריד סנט אחד מהמחיר במדד".

ובכל זאת, בלמ"ס בדקו עד כמה מבצעי המימון היו משפיעים על המדד אם היו מתחשבים בכך, בעזרת מודל שווי הוגן של אוניברסיטת רייכמן. התוצאה זניחה למדי: 1.3% הפרש. "במקום עלייה של 21% הייתה עלייה של 20%, זה לא משמעותי", אמר סייג מהלמ"ס.

"המחירים במגמת עלייה"

נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמרה כי "אני רק 35 שנה בעסק הזה, ועברנו הרבה משברים. כל כמה שנים יש משהו שמזיז את הגבינה. אבל ככלל - המחירים במגמת עלייה".

לדבריה, אומנם "פה ושם יש התלבטות, ישיבה על הגדר, הסתכלות על שינוי, ובמקומות נקודתיים כמו דירות יוקרה בתל אביב יש ירידה", אבל בהסתכלות הרחבה "המגמה היא מגמת עלייה".

לדברי בוגין, "בסוף זה היצע וביקוש: ההיצע קטן ובעייתי, והביקוש קשיח. לכן המגמה היא עלייה". גם מבצעי המימון, לדבריה, "הם לא פטנט חדש. אין ספק שזו הטבה מסוימת, אבל יזמים ימצאו מנגנונים אחרים. זה חלק ממתודולוגיית מכירה, ויזמים הם פה בשביל למכור".

נחמה בוגין, יו''ר לשכת שמאי המקרקעין, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

מדד תשומות הבנייה יתעדכן

נושא נוסף הוא מדד תשומות הבנייה, שהמשקולות שלו צפויות להתעדכן משמעותית בקרוב. כלומר, המשקל של החלקים השונים בו יתעדכן בהתאם לשימוש בהם בפועל באתרי הבנייה.

לדברי סייג מהלמ"ס, "ב-15 בספטמבר נפרסם את המדד על סמך המשקולות החדשים, כבר יש את הנתונים. מדד אוגוסט 2025 יכלול את המשקולות החדשות. החשש הוא שהמחירים יקפצו, אבל לא אמורה להיות עלייה. אנחנו מעדכנים את החשיבות היחסית של כל חלק. זה לא יוצר עלייה וירידה. המעבר מעובדים פלסטינים לזרים. זה לא יתפרץ בנקודת הזמן הקרובה".

בתגובה לשאלתו של מירובסקי על מדד עלויות הבנייה של לשכת שמאי המקרקעין, אמרה בוגין כי המדד הוא "תוצאה של מחקר מעמיק של 20 משרדי ליווי פיננסי מהמובילים בישראל. עושים ניתוח מתוך הסכמים ומהדוחות השוטפים". על-פי תוצאות המדד, יש "עלייה של 15% בעלויות הבנייה, שזה המון, ובזמן קצר. ויש לזה ביטוי".

בוגין סיפרה על "ויכוחים על תקן 21, שמסדיר את היחסים בין שמאי היזמים לשמאי הוועדות המקומיות. אני מקבלת תגובות מטורפות מכל הכיוונים". בעיניה, המדד יכול להפוך לנקודה מוסכמת ולכזה שיזרז תהליכי תכנון. "המטרה היא לצמצם את הוויכוחים ולאפשר אישור של תוכניות בקצב מהיר יותר, ותוכניות כלכליות. אני לא מקבלת אמירה שנאמרה לאחרונה בבתי המשפט שאפשר לאשר תוכנית שהיא לא כלכלית. זה אומר שהתוכנית תישאר במגירה. בימים שאנחנו משוועים לפיסת דירה שתצא לשוק, לאשר תוכנית לא כלכלית זה לא לעשות כלום".

מאגר נתוני השכירות לא מתקדם

הנושא הבא הוא מחירי השכירות, שקשה להשיג עליהם נתונים אמינים. לדברי סייג מהלמ"ס, "הנתונים היחידים על שכירות בפועל מבוססים על הסקר של הלמ"ס. יש רעיון של מאגר נתוני שכירות, אבל כרגע זה לא מתקדם".

הוא הזכיר שבסקר הלמ"ס על מחירי השכירות "הוספנו מידע על דירות לפי שוכר מחדש או מתחלף". ואכן, אפשר לראות שכעת יש "עלייה משמעותית - כמעט 6% לעומת חידושים באותה דירה בפיקוח על איכות". הוא גם סיפר כי ביחס למחירי הדירות, "התשואה היא נמוכה, 2.5%, ובעלי הדירות מוכנים לזה, כי הם מרוויחים בעליית השווי. יש ניצנים של ירידות מחירים, ולכן יש לחצים לעליות מחירים בשוק השכירות".

זה מעביר לנושא האחרון, והוא ההשקעה בתשואות הנמוכות יחסית (בשכירות) בענף הנדל"ן. גלית בן נאים מהאוצר אמרה כי "אין נתונים מינהליים על שוק השכירות בישראל. אנחנו מנסים להעביר חובת דיווח כבר פעם שלישית בתקציב הקרוב".

עם זאת, לדבריה, על-פי המחקר שבוצע באוצר, "אנחנו רואים שמי שמשקיע בנדל"ן הם משקי בית מאוד מבוססים". זה סותר את הטיעון שנשמע לפיו "יש משכירים שיתקשו לדווח, ויש קנס של 200 שקל שיפריע למשקי הבית".

תמהיל המשקיעים השתנה

בן נאים התרעמה על כך ש"אנחנו יודעים איפה יש טילי חוף ים בלבנון, ואנחנו מחסלים בכירים במשמרות המהפכה, אבל אנחנו לא יודעים אילו דירות מושכרות בישראל באיזה מחיר ומי גר שם. איך אפשר לקבל החלטות ככה?".

בנוסף, היא סיפרה כי "מתקפת הטילים הראשונה מאיראן שינתה את תמהיל המשקיעים. עד מאי 2024 היו בעיקר משקיעים ותיקים, ומאז נכנסים משקיעים חדשים".

בן נאים סיימה באמירה לפיה "אין בעיה של היצע בישראל - יש 81 אלף דירות פנויות, עלייה של 50% ביחס ללפני שנתיים".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות לאחר החזרת משלחת המו"מ הישראלית מדוחא

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● כצפוי, הריבית בגוש האירו נותרה היום ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● גוגל וטסלה פרסמו דוחות מעורבים ● בשוק מעריכים כי אינטל תדווח הערב על הפסד נקי שישי ברציפות - אבל המניה נמצאת במגמת עלייה

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: שוחחתי עם נתניהו על המו"מ, צריך להיפטר מחמאס

שישי שני ברציפות: שיגור מתימן. אזעקות הופעלו באזור ים המלח, הטיל יורט ● טראמפ: "הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה, נצטרך להיפטר מחמאס" ● ההכרזה של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית גוררת גינויים חריפים מקיר לקיר, טראמפ: "מקרון בחור טוב. אני אוהב אותו, אבל אין משמעות להצהרה שלו" ● מאבטח נטרל מחבל בכניסה ליישוב מגדל עוז ● 50 חטופים - 658 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

''דלעת השטן'' / צילום: דניאל לילה

המסעדה הזאת כבר בת 15, ועדיין מרגישה הכי רלוונטית שיש

מה צריך יותר מביסטרו קלאסי עם מנות קבועות שמבוצעות היטב, תוך התחשבות בעונתיות, ובעיקר – בהנאה המלאה של הסועד

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

האנשים והתמונות מכנס MAD של גלובס

כנס השיווק והפרסום השנתי של גלובס שהתקיים בתל אביב אירח מאות מבכירי התעשייה ● בכנס נחשפו: מדד המותגים של גלובס לשנת 2025, הפרסומת האהובה והזכורה ביותר בעשור האחרון ומדד מיתוג המעסיק של העיתון ● אירועים ומינויים

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?