גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ריגול למען המוסד": מאות אזרחים איראנים נעצרו אחרי עם כלביא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בלי חלופה שילטונית, עזה מתדרדרת לכאוס; איראן מהדקת את שליטתה על האזרחים; הגרדיאן פנו לפייסבוק בבקשה להסיר פרסומות פרו-ישראליות; והאם חיזבאללה בדרך להפוך למפלגה פוליטית? ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

ברלין מתכוונת להתנות קבלת אזרחות גרמנית בהכרה במדינת ישראל
הבוחר הכריע: אחת הכלכלות הגדולות בעולם תעבור זעזוע

1הניו יורק טיימס: זו הבעיה האמיתית בעזה, והיא לא חלוקת הסיוע

רצף של תקריות קטלניות באתרי הסיוע ברצועת עזה ממחיש כי "ישראל מסרבת לאפשר הקמה של מבני שלטון חדשים" פורסם בניו יורק טיימס.

"כבר שנה וחצי שמומחים מזהירים כי כישלונה של ישראל לתכנן את העברת השלטון בעזה יוביל לאנרכיה, יקשה על אספקת סיוע ויעכב את המאמץ להביס את חמאס", נכתב.

כעת לפי הניו יורק טיימס, האזהרות הוכחו כ"מדויקות". ויותר מכך, "מבקרים מצביעים על בעיה עמוקה יותר: העובדה שמנגנוני הסיוע לא עובדים היא רק תופעת לוואי לכאוס הכללי שנוצר עקב הכישלון הישראלי למלא את הוואקום השילטוני".

ראש הממשלה בנימין נתניהו "נמנע מהקמת שלטון מעבר. בין אם בצורה של כיבוש צבאי ישיר ובין אם בהעצמת גורם פלסטיני חילופי לחמאס. במיוחד הוא מנע את חזרת הרשות הפלסטינית, ששלטה בעזה עד שחמאס השתלט עליה ב-2007", נכתב. כעת, לאחר שנתיים של לחימה בעזה אין שלטון מתפקד "התוצאה - כאוס".

שירה אפרון, ראש המחקר ב-Israel Policy Forum, אמרה לניו יורק טיימס כי בזמן שכולם עסוקים באופן שבו מתנהלת חלוקת הסיוע, הבעיה האמיתית היא "התפוררות החוק והיעדר השלטון", והוסיפה, "אחרי 22 חודשי מלחמה, יש אנרכיה בעזה. וללא טיפול בשאלה מה יקרה אחר כך - לא יימצא פתרון".

לפי הניו יורק טיימס הכישלון של ישראל בהקמת שלטון אלטרנטיבי ברצועת עזה "מעמיק את בידודה הדיפלומטי".

מתוך הניו יורק טיימס מאת פטריק קינגסלי. לכתבה המלאה

2 מעצרים, מחסומים ודיכוי אגרסיבי: איראן מהדקת את שליטתה על האזרחים

לאחר שסוכני מוסד פעלו בשטח איראן ולאור חיסולים של בכירים, בטהרן "מהדקים את השליטה במדינה", פורסם בטלגרף הבריטי.

המשטר מפקח על האזרחים באמצעות מעצרים ומחסומים, ואיראן פתחה ב"מבצע ביטחוני פנימי האגרסיבי ביותר זה שנים", נכתב.

לאחר הפסקת האש השברירית, הרשויות באיראן עצרו מאות והאשימו אותם ב"ריגול למען המוסד" או ב"סיוע לישראל".

"משמרות המהפכה, המיליציה הבסיג' והמשטרה מבצעים פשיטות על בתים ובדיקות רכבים ברחבי המדינה", נכתב. המעצרים הסלימו כאשר מערכת המשפט אף הורתה על משפטים והוצאות מזורזות להורג.

ג'וואד, מהנדס תוכנה בן 36, סיפר לטלגרף כי הדרך לעבודה בבוקר "הפכה למסלול מתוח ומחושב בין מחסומים צבאיים - טהרן מזכירה כעת את בגדד או דמשק". והוסיף, "יש מחסום בכל כיכר, כולם חמושים".

ג'וואד אומר כי "המשטר עכשיו אכזרי הרבה יותר מבעבר. הם עוצרים אנשים אקראיים בשכונות, לא כי עברו עבירה - אלא כדי להטיל אימה על האוכלוסייה המקומית".

קצין מודיעין לשעבר, אף אמר לטלגרף כי "המצב כל כך מתוח עד שבכירי המשטר מחליפים דירות מסתור מדי לילה ונמנעים משימוש בטלפונים - מחשש להתנקשות".

מתוך הטלגר, מאת אפשין מדדי. לכתבה המלאה

3 מחקר חדש מצא: "מטא מאפשרת פרסומת למימון עבור צה"ל"

מחקר חדש של ארגון הצרכנים הבינלאומי Ekō, חשף כי מטא מאפשרת פרסום מודעות מימון המוני לצה"ל בפלטפורמות שלה וזאת למרות שזה מפר "את מדיניות הפרסום שלה", פורסם בגרדיאן.

"מטא מפרסמת בפלטפורמות שלה - פייסבוק, אינסטגרם ו-Threads - מודעות של גורמים פרו-ישראלים שמגייסים תרומות לרכישת ציוד צבאי, כולל רחפנים וציוד טקטי ליחידות בצה"ל", נכתב.

באחת ממודעות הגיוס מיוני האחרון נכתב: "אנחנו צוות הצלפים של יחידת שקד המוצבת בעזה, ואנחנו זקוקים בדחיפות לחצובות ירי כדי להשלים את המשימה בג'באליה". במודעה אחרת נכתב: "רוב הרחפנים שלנו שבורים - ואין לנו תחליפים. תרמו עכשיו - כל שנייה קובעת, כל רחפן מציל חיים".

המודעות בתשלום נחשפו על ידי Ekō, שזיהה "לפחות 117 מודעות שפורסמו מאז מרץ 2025 וביקשו תרומות ישירות לרכישת ציוד צבאי לצה"ל".

זו אינה הפעם הראשונה שהארגון מדווח למטא על פרסומים כאלה. "בדצמבר 2024 דווחו 98 מודעות, שחלקן הוסרו על ידי מטא, אך החברה אפשרה לפרסומים זהים להופיע שוב דרך קמפיינים חדשים".

יש לציין שצה"ל עצמו אינו מפעיל את הקריאות לגיוס תרומות. לפי מטא, המודעות האחרונות הוסרו בעקבות פנייה מהגרדיאן ומהארגון Ekō, "שכן הן הפרו את מדיניות הפרסום".

דובר מטא, ראיין דניאלס, אמר כי מודעות העוסקות בנושאים פוליטיים "חייבות לעבור תהליך אישור ולכלול גילוי שקוף לגבי מי מממן את המודעה - דבר שלא התקיים כאן".

כעת, לפחות 97 מתוך המודעות עדיין פעילות, ההודעות "מבקשות תרומות לרכישת דגמים אזרחיים של רחפנים".

מתוך הגרדיאן מאת ג'והאנה בהויאן. לכתבה המלאה

4 "עתידה השברירי של לבנון תלוי במהלך הבא של חיזבאללה"

ממשלת לבנון החדשה עדיין ניצבת מול האתגר של פירוק חיזבאללה מנשקו. כעת היא תצטרך להחליט האם ארגון הטרור יהיה מסוגל להפוך למפלגה פוליטית בלבד והאם היא תתמוך במהלך כזה, פורסם ב-Eurasia Review.

לבנון ניצבת בפני לחצים מצד ארה"ב, תום בראק שגריר ארה"ב בטורקיה והשליח המיוחד לסוריה אמר החודש כי "פירוק חיזבאללה מנשקו הוא תנאי הכרחי לחידוש הסיוע הכלכלי הבינלאומי וליציבות פוליטית ארוכת טווח במדינה" והוסיף "אם לבנון לא תזדרז ותיישר קו - כל השכנים שלה כן יעשו זאת".

אולם לפרק את ארגון הטרור מנשקו אינו דבר פשוט שכן "חיזבאללה אינו מראה כל נכונות לוותר על נשקו".

לפי אנליסטים שרואיינו לכתבה, "רעיון ההתנגדות החמושה מושרש עמוק בזהות של חיזבאללה, ולכן מעבר לפוליטיקה אזרחית יחייב שינוי אסטרטגי ומסר ציבורי חדש שיידע לשמר את התמיכה העממית".

עוד נכתב כי "הממשלה החדשה, בראשות הנשיא ג'וזף עאון וראש הממשלה נאוואף סלאם, מנסה לשמר יציבות לאומית תחת לחץ גובר מצד כוחות פנימיים וחיצוניים"..

אולם, פאול סאלם מהמכון למזרח התיכון אמר לעיתון כי חיזבאללה עושה כדבר הפטרון שלה "ההחלטה על פירוק חיזבאללה תתקבל בטהרן, לא בביירות. ברור שכרגע איראן מעודדת את חיזבאללה להאט את הקצב - ולא למסור את הנשק".

במידה והממשלה תצליח לפרק את חיזבאללה מנשקו "הרווח האפשרי ללבנון הוא עצום", הפירוק יניח "את היסוד לבריתות חדשות עם שותפים אזוריים ובינלאומיים, ישחרר סיוע חיוני, ויסייע ללבנון להתאושש מהשיתוק הפוליטי, המשבר הכלכלי והאי-שקט החברתי", נכתב.

אך כעת המנהיגות נותרת בין הפטיש לסדן "לבנון ממשיכה להיתקע בין דרישות הקהילה הבינלאומית לבין לחצי הפוליטיקה העדתית".

מתוך ה-Eurasia Review מאת שרוק זכריה. לכתבה המלאה

עוד כתבות

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוריד בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף סקר פרידמן את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע / צילום: שלומי יוסף

רוביק דנילוביץ': "המוחות הכי מבריקים הולכים להגיע לבאר שבע"

בוועידת ישראל לנדל"ן אמר ראש עיריית באר שבע כי "החלום הישראלי חייב להיות בבאר שבע ובנגב, כי למדינה אין ברירה. אם הוא לא יהיה שם, הלכה המדינה" ● עוד הוא טען כי המדינה אלופה בלא להחליט ו"בינתיים היא מחמיצה. אני פה כדי לא לוותר לה"

מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי אמר בוועידת ישראל לנדל"ן: "ככל שההתחדשות העירונית תגדל, נוכל לבנות 150 אלף דירות בשנה" ● מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י: "מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר" ● המהנדס ישראל דוד: "בתחום הבנייה, ישראל במקום האחרון בעולם - הכול בגלל רגולציה מטופשת"

אלונה בר און בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

"זה לא עוד כנס רגולציה או רגולציה במסווה. זו ועידה פרו-יזמות, פרו-צמיחה, פרו-כלכלה ישראלית", אמרה מו"ל גלובס, אלונה בר און, בפתיחת ועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריה,"לפעמים נדמה שיש לנו מידע, אבל כשמעמיקים, מגלים שיש יותר חורים מנתונים. זו בעיה מערכתית. בגלובס שמנו לעצמנו מטרה להציף את הפער הזה"

תמיר בן שחר, מייסד ובעלים של משרד צ'מנסקי בן שחר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

המרכזים העירוניים נאבקים לשרוד, והרחוב בדרך להפוך למרכז המסחרי הבא

בעוד המרכזים העירוניים הקלאסיים מתקשים להתאים את עצמם לשינויים, הרחובות השכונתיים הופכים למוקד המשיכה הבא - כך אמר תמיר בן שחר בוועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריו, האונליין לא מחסל את הקניונים, וישראל ממשיכה לבנות שטחי מסחר בקצב גבוה ● וגם: לפערי דורות יש השפעה על הרגלי הצריכה, והיזמים צריכים לבנות בהתאם

בתי מלון באילת. תיירות הפנים בשיא למרות המחירים הגבוהים / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הזמנות הלינה בבתי מלון ובצימרים בארץ גבוהות במאות שקלים בממוצע לעומת קיץ 2024

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל מליסרון: "עם ישראל מוכיח ברגליים שהוא עם תאב חיים"

אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן להתאוששות ולצמיחה בענף הקמעונאות: "הקניונים הוכיחו את עמידותם - זה מוצר חשוב ונדרש בישראל, ואין לו תחליף" ● על התוכניות בקניון רמת אביב: "ניקח אותו לכיוון של עוד יותר יוקרה"

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

נדחתה בקשת אאורה להעביר לעליון את הערעור בתביעה הנגזרת נגד בעל השליטה אטרקצ'י

אחרי שבית המשפט הכלכלי אישר לתבוע את אטרקצ'י על ניצול הזדמנות לרכישת קרקע בקרית אונו ב-57 מיליון שקל לטובתו האישית, אאורה ביקשה לקיים דיון חוזר בהחלטה התקדימית – ולהעבירו לעליון ● נקבע כי מדובר ב"לחם חוקה של המחלקה הכלכלית" ולכן הדיון יישאר אצלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בוועידת הנדל''ן של גלובס הערב / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל רומז שלא יוריד בקרוב ריבית? "חלק מהאינפלציה דביקה"

בשיחה שקיים עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, אמר הנגיד פרופ' אמיר ירון כי "האינפלציה כרגע עדיין נמצאת מעל היעד, ומעבר לכך יש בה אלמנטים דביקים" ● לדבריו, "מחיר הטעות והתיקון יהיה הרבה יותר כואב"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; מניות הבניה ירדו ב-1%, הבנקים עלו מעט

מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ● חוזה משמעותי לגילת בפרו ● אג"ח ממשלת ישראל מאותתות: המשקיעים פחות חוששים להשקיע ● בנק יוליוס בר מעריך כיצד הסנקציות של אירופה על רוסיה ישפיעו על מחירי הנפט ● וגם: האנליסטים שמזהירים מפני נפילה חדה בוול סטריט, דווקא על רקע העליות

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו ותומר ויינגרטן, מנכ''ל סנטינל וואן / צילום: טל גבעוני, יח''צ

השמועות שפאלו אלטו רוכשת את סנטינל וואן הזניקו את המניה. האם הפעם זה באמת יקרה

שמועות על רכישת חברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן ע"י פאלו אלטו מעוררות סערה בשוק והקפיצו בחדות את המניה ● חברת אבטחת המידע של ניר צוק הכחישה את המגעים, אך בהמשך שינתה את הטון ● מי אחראי לדליפת המידע ואילו שחקניות עשויות גם ללטוש עיניים

משתתפי ועידת ישראל לנדל''ן

האנשים, הרגעים והתמונות מוועידת ישראל לנדל"ן

מאות יזמים, הקבלנים והרגולטורים התכנסו ביומיים האחרונים למפגשים מיוחדים במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי ● בכנס נחשף סקר מיוחד בהשתתפות יותר מ־250 קבלנים ויזמים בנוגע לערים המובילות ביזמות ובנייה

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

ניר צוק / צילום: טל גבעוני

בדרך לעסקת ענק? הדיווחים שמקפיצים את מניית סנטינל וואן

לפי מקורות בתעשייה, ענקית אבטחת המידע האמריקאית פאלו אלטו נטוורקס שוקלת לרכוש את סנטינל וואן הישראלית-אמריקאית ● בשלב זה, לא פורסמה הודעה רשמית מטעם החברות, אך לפי ההערכות, ייתכן שמדובר במהלך שעתיד להתבצע לפי שווי שוק של מעל 6 מיליארד דולר

התפתחות נוספת בתחום הבנקאות, שעשויה להגביר את התחרות מול הבנקים / אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות בבנקים מתגברת: רשות ני"ע מעניקה רישיונות לניהול חשבון תשלום דיגיטלי

רשות ניירות ערך העניקה היום רישיונות למתן שירותי תשלום ל-4 חברות פינטק, אשר יאפשרו להן למעשה להציע לציבור שירותים שונים שמתחרים בפועל בעולם הבנקאות ● בין השאר יוכלו החברות להציע לציבור לנהל חשבון תשלום, להנפיק אמצעי תשלום ולהציע שירותי סליקה

מתחם ''גולדן קולוני'' בירושלים. זכויות החברה בפרויקט הדיור המוגן ישועבדו לאג''ח / צילום: מצגת פנטהאוז

יזם הנדל"ן הוותיק שמגייס אג"ח בת"א כדי לפרוע חוב לבנק הפועלים

כחצי שנה לאחר שרשם למסחר את מניות זרוע המלונאות שלו, מבקש שלמה דהוקי לגייס 150 מיליון שקל באג"ח לחברת פנטהאוז ● מטרת הגיוס: פירעון חוב ורכישת מניות החברה־הבת

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, אמרה בוועידת ישראל לנדל"ן כי "ענף הנדל"ן יצא חזק מכל המשברים הקודמים, וגם הפעם זה יקרה" ● ההערכה שלה נובעת מכך שמחצית מהדירות בישראל הן ללא ממ"דים, וזאת לצד הגידול באוכלוסייה והעלייה בהתחלות הבנייה

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד / צילום: Upwind

משא ומתן לרכישת ענקית הסייבר הישראלית בסכום המוערך בכמיליארד דולר

דאטה דוג האמריקאית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אפווינד, בעסקה צפויה לכלול שילוב של מזומן ומניות ● אם הרכישה תצא לפועל, היא תהיה הגדולה ביותר של דאטה דוג בישראל

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

חברות הביטוח הישראליות שרואות במניית טבע הזדמנות

לאחר בשבוע שעבר דווח כי מנורה מבטחים מחזיקה ב-5% מהון המניות בטבע, היום דווח על החזקה דומה של הפניקס ● השתיים מקוות שהמניה תצא מהדשדוש שפוקד אותה, מתחילת השנה רושמת המניה תשואה שלילית של 26%