גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי
מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

"אין ירידה בפעילות בענף הנדל"ן", הפתיעה רונית שבירו, בעלים ויועמ"ש, קבוצת שבירו יזמות ובנייה, בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בהנחיית כתב הנדל"ן של גלובס יובל ניסני, בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי.

ועידת ישראל לנדל"ן | יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

לדבריה, "הדיווחים בחברות הנדל"ן הציבוריות מגיעים באיחור אבל אנחנו רואים בשוק שבחודשים מאי, יוני, יולי, יש שיפור גדול ואני מניחה שתראו את זה בדוחות הבאים. בחודשים ינואר-מרץ הייתה ירידה אבל זה מול דצמבר 2024 שהיא שיא מכירות בגלל עליית המע"מ של 1%. הסיבה היא גם המלחמה באיראן שבגללה אנשים רצים לקנות בעיקר דירות מוכנות, עם ממ"ד".

הדברים הללו של שבירו מגיעים דווקא על רקע הנתונים על ירידה חדה של עשרות אחוזים במכירת הדירות בחודשים האחרונים. כך, למשל, מנתוני הכלכלן הראשי באוצר עולה כי בחודש מאי נרשמה ירידה של 16% בעסקאות וצניחה של 44% במכירות של דירות קבלנים (לא כולל מכירת במסגרת "דירה בהנחה").

רונית שבירו, בעלים ויועמ''ש, קבוצת שבירו יזמות ובנייה / צילום: תמר מצפי

"שהעיריות וגם משרדים ממשלתיים ישלמו אם לא עומדים ביעדים"

במהלך הפאנל עלו המשתתפים להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון. כך, צחי דידי, מנכ"ל אביב מליסרון אמר כי "החסם הגדול ביותר זה רשויות ומוסדות התכנון. היום יזמים וקבלנים מחכים 35-40 חודשים. בקבלת אישור לתב"ע יש תהליך אין סופי של פינג פונג מול מוסדות התכנון, אין לוחות זמנים מוגדרים. הם לא מסתכלים בעיניים יזמיות. אם הדברים לא מתכתבים אחד עם השני אף יזם לא ירצה להיכנס לפרויקט ולכן הכי חשוב זה לוחות זמנים ברורים, כדי שנדע מתי נכנסים ויוצאים מתוכנית".

צחי ארצי, ראש מערך בנייה ונדל"ן בבנק לאומי, הסכים עם דידי וטען כי "הבירוקרטיה בישראל זה המקל הבולט בגלגלי התנופה של שוק הדיור. בתהליך הבנייה מרגע שיזם עולה לקרקע לוקח 35 חודשים בממוצע עד שמוסר את הדירה, לעומת 26 חודשים בעבר. במקום שהזמנים יתקצרו זה רק התארך. מרגע שיזם זוכה בקרקע עד שעולה לקרקע לוקח 4 עד 4.5 שנים, בהשוואה ל-3 שנים לפני עשור. זה לא סביר. מי שמשלם זה הרוכשים. לכן חייבים לצמצם את הבירוקרטיה".

צחי דידי, מנכ''ל אביב מליסרון / צילום: תמר מצפי

שבירו הסכימה אך הציעה גם פתרונות. לדבריה, "צריך להחזיר את מטה הדיור שכינס תחתיו גם את רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), משרד השיכון וגם נציגים של העיריות. וצריך גם לתת להם יעדים, כמו שאנחנו היזמים משלמים בכיס כשלא עומדים ביעדים, כך צריך להעביר חוק שגם העיריות וגם משרדים ממשלתיים ישלמו אם לא עומדים ביעדים ומנגד יקבלו בונוס אם מקדימים". היא אף הוסיפה דוגמה וציינה כי "בעיריית חיפה ספגנו 5 שנים איחור, עד שהתחלפה ראשת העיר לא הוציאו היתרים".

"רואים את זה רשות אחר רשות: כאילו אין להם שום עניין לקדם בנייה"

אפי שקדי, בעלי אפי קפיטל נדל"ן צופה דווקא ירידת מחירים שעשויה להגיע. לדבריו, "במקומות שיש היצע גדול של התחדשות עירונית, שמהווה כיום 27% מהיקף התחלות הבנייה, אנחנו זהירים ברכישת קרקעות. במקומות עם היצע גדול וזמין שהשוק המקומי לא יידע לקבל מסה קריטית של דירות חדשות, שם אני חושש שיכולות להגיע ירידות מחירים".

אפי שקדי, בעלי אבי קפיטל נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

שקדי ציין כי גם במקרים של מחיר למשתכן הוא רואה כיצד "פרויקטים שהיה לוקח 12 חודשים לקבל אישורים, אפילו כשלא מבקשים להוסיף יח"ד, גם כאן לוקח כבר 3-4 שנים לקבל אישור. לראשי הרשויות אין אחריות על התהליכים. זה לא מעניין אותם ובכלל מהווה משקולת עבורם. עיריות מפסידות על כל דירה שמתאכלסת לעומת אם היו מנצלים את זה לשטחי מסחר ותעסוקה. התוצאה היא שלפעמים גם בניית 1500 יח"ד מתעכבות קרוב לשנה בקבלת היתר בנייה בגלל ויכוח על 3 מיליון שקל. לא מעניין את ראשי הרשויות שהריבית שאנחנו משלמים גבוהה לאין ערוך מאותם 3 מיליון שקל. רואים את זה רשות אחרי רשות, בודקי תוכניות בשעה 16:00 מפילים את העט, כאילו שאין להם שום עניין לקדם בנייה".

קלוד נחמיאס, יו"ר ובעלים קבוצת נחמיאס, הוסיף כי "אם היו מייצרים יותר היתרים היינו יכולים לבנות יותר. כשאתה הולך להוציא היתר בנייה בירושלים המצב טוב ולוקח שנה וחודשיים. אבל יש ערים שלוקח 18 חודשים ואצל אחרות 35-40 חודשים, וזה הורג אותנו, בזמן שהריבית גבוהה".

צחי ארצי, ראש מערך בנייה ונדל''ן, בנק לאומי / צילום: שלומי יוסף

אם סין פתאום תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל הענף עלול לקרוס

נחמיאס התייחס גם למחסור בעובדים בענף הנדל"ן בעקבות מלחמת חרבות ברזל שהוציאה כמעט לגמרי את העובדים הפלסטינים מהענף. לדבריו, אחת הבעיות שלנו זה העובדים. "אם יביאו עוד 20 אלף כוח אדם זר זה יעזור".

דידי מאביב מליסרון הוסיף כי "בעקבות המלחמה, המדינה אפשרה להביא עובדים ממדינות אחרות. אבל זה עצוב, בפועל אנחנו משתמשים בעיקר בסינים כקבלני שלד, רצפים, וטייחים. העובדים שמגיעים משאר המדינות הם לא מיומנים, לא עברו הכשרה בעולם הבנייה, אי אפשר להשתמש בהם ולבנות איתם כמו שמשתמשים בסינים או בעובדים שהיו מהרשות הפלסטינית. אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהם טובים בו זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום".

שבירו: "עלויות כוח אדם זה נושא כבד מאוד בעלויות בניית דירה. אין היצע גדול. אנחנו לא מרגישים היום חוסר גדול כי עובדים עם הרבה סינים. אבל אם ממשלת סין פתאום תגיד שהיא לא עובדת עם מדינת ישראל, כל הענף עלול לקרוס. גם הניסיון עם ההודים עדיין לא צלח וגם כך עם מולדובה".

"בנוגע לעובדים הפלסטינים יש אחדות חשיבה, שלאור ה-7 באוקטובר אנחנו לא היינו רוצים אותם בחזרה. כל אחד שיעבוד במקומות שלו. ואם מדברים גם על עלויות עובדים ותשומות הבנייה, חייבים לאזן מפה קריאה לנגיד בנק ישראל שהוא מאוד אחראי, כן אפשר להתחיל לחשוב קצת על הורדות ריבית. ואפשר יהיה לאזן קצת ולתת לציבור מרווח נשימה וגם אופק קצת יותר בהיר".

קלוד נחמיאס, יו''ר ובעלים קבוצת נחמיאס / צילום: שלומי יוסף

"מדד תשומות הבנייה של הלמ"ס לא פוגש את המחירים בשטח"

היזמים גם דיברו על הקושי הגדול שלהם בתקופת הריבית הנוכחית. שבירו: "מדד תשומות הבנייה לא פוגש את המחירים שעולים לנו בשטח. תשומות הבנייה שלנו עלו ב-30% בשנים האחרונות, ורק בשנה האחרונה ב-15%. גם התיקון מספר 9 לחוק המכר שהקטין לנו את היכולת להצמיד את מחירי הדירות למלוא המחיר של הדירה (ניתן כיום להצמיד כ-40%. נ"א) ורוכשי הדירות נפגעים בכך בעקיפין".

דידי: "בחלק מהזמן עלויות כוח האדם קפצו פי 2, וזה מתחבר למחיר הקרקע הגבוה ועליית הריבית שמכבידה מאוד על הפרויקטים, הריבית שקפצה פי 5 ב-4 שנים. יזמים קנו פה קרקעות במאות מיליונים. כל עליית המחירים הזו יחד עם מבצעי השיווק שיש בשנה האחרונה (20-80, או 90-10), כל ההצמדה נופלת על היזמים, אבל בסוף העלויות האלה נופלות על רוכשי הדירות. המדינה צריכה להכניס לפה ידיים עובדות ולהכשיר עובדים זרים בחו"ל, ולא שכל העלות תיפול על היזמים. תפתחו את השוק לעוד יבוא, תאפשרו לייבא בלי מכסים ומסים ותעזרו לנו להוריד את מחירי הבנייה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

נדחתה בקשת אאורה להעביר לעליון את הערעור בתביעה הנגזרת נגד בעל השליטה אטרקצ'י

אחרי שבית המשפט הכלכלי אישר לתבוע את אטרקצ'י על ניצול הזדמנות לרכישת קרקע בקרית אונו ב-57 מיליון שקל לטובתו האישית, אאורה ביקשה לקיים דיון חוזר בהחלטה התקדימית – ולהעבירו לעליון ● נקבע כי מדובר ב"לחם חוקה של המחלקה הכלכלית" ולכן הדיון יישאר אצלה

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: משרד מבקר המדינה

המבקר: אסדרה לקויה למניעת מעילות והונאות בתאגידים העירוניים

לפי דוח מבקר המדינה, משרד הפנים לא השלים את תקנות חובת המכרזים לחברות העירוניות - 22 שנה אחרי המועד ● עוד נמצאו פערים משמעותיים במניעת מעילות והונאות בחברות שנבדקו

ועידת ישראל לנדל''ן

מגמות, השקעות והזדמנויות: ועידת ישראל לנדל"ן יוצאת לדרך

ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס בשיתוף בנק לאומי תיערך היום במלון הילטון ותתמקד בשיקום ביום שאחרי המלחמה עם איראן, בחסמים שבולמים יזמים בשטח וביחסי הכוחות המשתנים בין השלטון המקומי והיזמים • בוועידה לוקחים חלק בכירי הענף, יזמים ורגולטורים מהשלטון המקומי והארצי

מימין: ינקי קוינט, רפי אלמליח וישי בן אלי בפאנל בהנחיית הלית ינאי לויזון בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: רמי זרנגר

קוינט: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת. ראינו כבר התחלה של הירידה"

מנכ"ל רמי ינקי קוינט, סגן בכיר לחשב הכללי באוצר ישי בן אלי ומנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח השתתפו בפאנל אתגרי שוק הנדל"ן בוועידת ישראל לנדל"ן ● בן אלי וקוינט אמרו כי הסכסוך בין האוצר לרמ"י באשר למכרזי המגרשים למילואימניקים פתיר, אלמליח קרא למדינה לקבל החלטות אמיצות ולהוריד את שיעור ההסכמה בפינוי בינוי ל-51%, ומה צפוי למחירי הדירות?

משתתפי ועידת ישראל לנדל''ן

האנשים, הרגעים והתמונות מוועידת ישראל לנדל"ן

מאות יזמים, הקבלנים והרגולטורים התכנסו ביומיים האחרונים למפגשים מיוחדים במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי ● בכנס נחשף סקר מיוחד בהשתתפות יותר מ־250 קבלנים ויזמים בנוגע לערים המובילות ביזמות ובנייה

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

הפשרה שמחזירה לשולחן את התוכנית להקמת תחנת הכוח של OPC בחדרה

בעקבות עתירה של היזמים לבג"ץ, התוכנית להרחבת תחנת הכוח של חברת OPC   בחדרה, חוזרת לשולחן ● נשקלות שתי אפשרויות: הפחתת ייצור החשמל בגז בתחנת אורות רבין בחדרה או לחילופין שדרוג טכנולוגי משמעותי כדי לצמצם פליטות

תמיר בן שחר, מייסד ובעלים של משרד צ'מנסקי בן שחר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

המרכזים העירוניים נאבקים לשרוד, והרחוב בדרך להפוך למרכז המסחרי הבא

בעוד המרכזים העירוניים הקלאסיים מתקשים להתאים את עצמם לשינויים, הרחובות השכונתיים הופכים למוקד המשיכה הבא - כך אמר תמיר בן שחר בוועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריו, האונליין לא מחסל את הקניונים, וישראל ממשיכה לבנות שטחי מסחר בקצב גבוה ● וגם: לפערי דורות יש השפעה על הרגלי הצריכה, והיזמים צריכים לבנות בהתאם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; מניות הבניה ירדו ב-1%, הבנקים עלו מעט

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3% ● חוזה משמעותי לגילת בפרו ● אג"ח ממשלת ישראל מאותתות: המשקיעים פחות חוששים להשקיע ● בנק יוליוס בר מעריך כיצד הסנקציות של אירופה על רוסיה ישפיעו על מחירי הנפט ● וגם: האנליסטים שמזהירים מפני נפילה חדה בוול סטריט, דווקא על רקע העליות

רום ברסלבסקי בסרטון שפורסם

הג'יהאד האיסלאמי טען "שנותק הקשר" עם רום ברסלבסקי, משפחתו: רוצים לדעת היכן הוא נמצא

מאות מפגינים פרו-פלסטינים מונעים מלמעלה מאלף ישראלים לרדת מכלי השייט ולהיכנס ליוון ● טיל ששוגר מתימן נפל בדרך, לא הופעלו אזעקות ● רס"ם ולדימיר לוזה, לוחם בגדוד 7020 של חטיבה 5, בן 36, נפל בקרב בדרום רצועת עזה ● סמ"ר עמית כהן, לוחם גולני בן 19, נפל בקרב בח'אן יונס ● המרחב האווירי בנתב"ג נסגר לפנות בוקר בעקבות שיגור טיל מתימן, שיורט בהצלחה ● טראמפ: נתקוף שוב באיראן אם יהיה צורך ● 50 חטופים - 655 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלונה בר און בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

"זה לא עוד כנס רגולציה או רגולציה במסווה. זו ועידה פרו-יזמות, פרו-צמיחה, פרו-כלכלה ישראלית", אמרה מו"ל גלובס, אלונה בר און, בפתיחת ועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריה,"לפעמים נדמה שיש לנו מידע, אבל כשמעמיקים, מגלים שיש יותר חורים מנתונים. זו בעיה מערכתית. בגלובס שמנו לעצמנו מטרה להציף את הפער הזה"

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

התפתחות נוספת בתחום הבנקאות, שעשויה להגביר את התחרות מול הבנקים / אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות בבנקים מתגברת: רשות ני"ע מעניקה רישיונות לניהול חשבון תשלום דיגיטלי

רשות ניירות ערך העניקה היום רישיונות למתן שירותי תשלום ל-4 חברות פינטק, אשר יאפשרו להן למעשה להציע לציבור שירותים שונים שמתחרים בפועל בעולם הבנקאות ● בין השאר יוכלו החברות להציע לציבור לנהל חשבון תשלום, להנפיק אמצעי תשלום ולהציע שירותי סליקה

תל אביב. היצע של יותר מ־10,000 דירות חדשות בחודש מאי / צילום: Shutterstock

שוק בשינוי: הערים שבהן ההיצע עולה על הביקוש ואלו שסובלות ממחסור

המלחמה, הריבית והמחסור בפועלים שינו את כללי המשחק בשוק המגורים, והחזירו במקומות רבים את הכוח לקונים ● יצאנו לבדוק בעזרת יד2 את מצבם של המוכרים והקונים בערים המרכזיות בארץ ● כך הפכה תל אביב לעיר של קונים והערים החרדיות נשארו ערים של מוכרים

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל מליסרון: "עם ישראל מוכיח ברגליים שהוא עם תאב חיים"

אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן להתאוששות ולצמיחה בענף הקמעונאות: "הקניונים הוכיחו את עמידותם - זה מוצר חשוב ונדרש בישראל, ואין לו תחליף" ● על התוכניות בקניון רמת אביב: "ניקח אותו לכיוון של עוד יותר יוקרה"

אבי כץ, יזם קרן הגשמה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את הסדר הנושים בקרן השקעות הנדל"ן הגשמה ● בלב המחלוקת: חסינות מפני תביעות לצמד מייסדי הקרן, אבי כץ וחנן שמש, הצפויים להזרים בהסדר 350 אלף שקל בלבד מתוך תביעות חוב בהיקף של 460 מיליון שקל

מתן פסטרנק / צילום: עומר וידר יח''צ

מנהל הגידור שרואה "הזדמנות שאין דומה לה" במניות הביטחוניות בת"א

מתן פסטרנק, מנכ"ל בית ההשקעות Var, מסביר למה הבורסה המקומית תמשיך לדהור, מעריך שהרבה כסף זר צפוי להיכנס אליה, וקובע כי "השוק עדיין לא מתמחר במלואו את השינוי המבני בישראל" ● למרות העליות החדות, הוא משקיע רק בת"א ונותר שורי על הסקטור הביטחוני

רשות האכיפה והגבייה - לשכת ההוצאה לפועל תל אביב / צילום: איל יצהר

פעם נוספת: עו"ד השתמש בבינה מלאכותית והפנה לסעיף חוק שאינו קיים

רשם הוצאה לפועל דחה בקשת חייב לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ, שהתבססה בין היתר על חקיקה לא קיימת ש"נולדה" עקב שימוש בבינה מלאכותית בהכנת כתבי הטענות ● נקבע: "הטכנולוגיה טרם בשלה דיה, ואין להסתמך (עדיין לפחות) על תוצאות ומסקנות משפטיות שהיא מנפיקה, ודאי שלא בצורה 'עיוורת'"

האם הראלי של הנאסד''ק הלך רחוק מדי? / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק חוגג כאילו השנה היא 1999, ואלו עלולות להיות חדשות רעות

מדד הנאסד"ק, שהגיע אתמול לשיא כל הזמנים שלו, נעל את יום המסחר ה-60 שלו ברציפות במהלכו הנאסד"ק סיים מעל הממוצע הנע של 20 הימים האחרונים - תופעה שנראתה לאחרונה לקראת בועת הדוט-קום, ב-1999 ● אנליסטים מזהירים מפני שאננות, ומצביעים על עלייה מדאיגה במניות מם של חברות שרווחיותן מוטלת בספק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; הנאסד"ק וה-S&P 500 נסחרו סביב שיאי כל הזמנים

מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4% ● סולאראדג' קפצה בכ-8% ● סין הותירה הבוקר את הריבית הבסיסית ברמת שפל היסטורית ● עונת הדוחות בעיצומה, וול סטריט שולחת מסר ברור: "טוב" זה כבר לא מספיק טוב • ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות" - ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

עוזי לוי, מנכ''ל מבנה

עוזי לוי, מנכ"ל מבנה: עיקר הצמיחה של ישראל עוד לפניה ותחום הנדל״ן המניב יהנה

מנכ"ל מבנה, עוזי לוי, השתתף בוועידת ישראל לנדל"ן ● לוי אמר כי המשק הישראלי צומח בשיעורים כפולים מאלה של מדינות דומות ב-OECD, והודה ששוק הנל"ן בת"א אחר משאר הארץ: "5 ק"מ צפונה או דרומה, הביקוש הרבה יותר נמוך"