גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי
מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

"אין ירידה בפעילות בענף הנדל"ן", הפתיעה רונית שבירו, בעלים ויועמ"ש, קבוצת שבירו יזמות ובנייה, בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בהנחיית כתב הנדל"ן של גלובס יובל ניסני, בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי.

ועידת ישראל לנדל"ן | יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

לדבריה, "הדיווחים בחברות הנדל"ן הציבוריות מגיעים באיחור אבל אנחנו רואים בשוק שבחודשים מאי, יוני, יולי, יש שיפור גדול ואני מניחה שתראו את זה בדוחות הבאים. בחודשים ינואר-מרץ הייתה ירידה אבל זה מול דצמבר 2024 שהיא שיא מכירות בגלל עליית המע"מ של 1%. הסיבה היא גם המלחמה באיראן שבגללה אנשים רצים לקנות בעיקר דירות מוכנות, עם ממ"ד".

הדברים הללו של שבירו מגיעים דווקא על רקע הנתונים על ירידה חדה של עשרות אחוזים במכירת הדירות בחודשים האחרונים. כך, למשל, מנתוני הכלכלן הראשי באוצר עולה כי בחודש מאי נרשמה ירידה של 16% בעסקאות וצניחה של 44% במכירות של דירות קבלנים (לא כולל מכירת במסגרת "דירה בהנחה").

רונית שבירו, בעלים ויועמ''ש, קבוצת שבירו יזמות ובנייה / צילום: תמר מצפי

"שהעיריות וגם משרדים ממשלתיים ישלמו אם לא עומדים ביעדים"

במהלך הפאנל עלו המשתתפים להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון. כך, צחי דידי, מנכ"ל אביב מליסרון אמר כי "החסם הגדול ביותר זה רשויות ומוסדות התכנון. היום יזמים וקבלנים מחכים 35-40 חודשים. בקבלת אישור לתב"ע יש תהליך אין סופי של פינג פונג מול מוסדות התכנון, אין לוחות זמנים מוגדרים. הם לא מסתכלים בעיניים יזמיות. אם הדברים לא מתכתבים אחד עם השני אף יזם לא ירצה להיכנס לפרויקט ולכן הכי חשוב זה לוחות זמנים ברורים, כדי שנדע מתי נכנסים ויוצאים מתוכנית".

צחי ארצי, ראש מערך בנייה ונדל"ן בבנק לאומי, הסכים עם דידי וטען כי "הבירוקרטיה בישראל זה המקל הבולט בגלגלי התנופה של שוק הדיור. בתהליך הבנייה מרגע שיזם עולה לקרקע לוקח 35 חודשים בממוצע עד שמוסר את הדירה, לעומת 26 חודשים בעבר. במקום שהזמנים יתקצרו זה רק התארך. מרגע שיזם זוכה בקרקע עד שעולה לקרקע לוקח 4 עד 4.5 שנים, בהשוואה ל-3 שנים לפני עשור. זה לא סביר. מי שמשלם זה הרוכשים. לכן חייבים לצמצם את הבירוקרטיה".

צחי דידי, מנכ''ל אביב מליסרון / צילום: תמר מצפי

שבירו הסכימה אך הציעה גם פתרונות. לדבריה, "צריך להחזיר את מטה הדיור שכינס תחתיו גם את רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), משרד השיכון וגם נציגים של העיריות. וצריך גם לתת להם יעדים, כמו שאנחנו היזמים משלמים בכיס כשלא עומדים ביעדים, כך צריך להעביר חוק שגם העיריות וגם משרדים ממשלתיים ישלמו אם לא עומדים ביעדים ומנגד יקבלו בונוס אם מקדימים". היא אף הוסיפה דוגמה וציינה כי "בעיריית חיפה ספגנו 5 שנים איחור, עד שהתחלפה ראשת העיר לא הוציאו היתרים".

"רואים את זה רשות אחר רשות: כאילו אין להם שום עניין לקדם בנייה"

אפי שקדי, בעלי אפי קפיטל נדל"ן צופה דווקא ירידת מחירים שעשויה להגיע. לדבריו, "במקומות שיש היצע גדול של התחדשות עירונית, שמהווה כיום 27% מהיקף התחלות הבנייה, אנחנו זהירים ברכישת קרקעות. במקומות עם היצע גדול וזמין שהשוק המקומי לא יידע לקבל מסה קריטית של דירות חדשות, שם אני חושש שיכולות להגיע ירידות מחירים".

אפי שקדי, בעלי אבי קפיטל נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

שקדי ציין כי גם במקרים של מחיר למשתכן הוא רואה כיצד "פרויקטים שהיה לוקח 12 חודשים לקבל אישורים, אפילו כשלא מבקשים להוסיף יח"ד, גם כאן לוקח כבר 3-4 שנים לקבל אישור. לראשי הרשויות אין אחריות על התהליכים. זה לא מעניין אותם ובכלל מהווה משקולת עבורם. עיריות מפסידות על כל דירה שמתאכלסת לעומת אם היו מנצלים את זה לשטחי מסחר ותעסוקה. התוצאה היא שלפעמים גם בניית 1500 יח"ד מתעכבות קרוב לשנה בקבלת היתר בנייה בגלל ויכוח על 3 מיליון שקל. לא מעניין את ראשי הרשויות שהריבית שאנחנו משלמים גבוהה לאין ערוך מאותם 3 מיליון שקל. רואים את זה רשות אחרי רשות, בודקי תוכניות בשעה 16:00 מפילים את העט, כאילו שאין להם שום עניין לקדם בנייה".

קלוד נחמיאס, יו"ר ובעלים קבוצת נחמיאס, הוסיף כי "אם היו מייצרים יותר היתרים היינו יכולים לבנות יותר. כשאתה הולך להוציא היתר בנייה בירושלים המצב טוב ולוקח שנה וחודשיים. אבל יש ערים שלוקח 18 חודשים ואצל אחרות 35-40 חודשים, וזה הורג אותנו, בזמן שהריבית גבוהה".

צחי ארצי, ראש מערך בנייה ונדל''ן, בנק לאומי / צילום: שלומי יוסף

אם סין פתאום תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל הענף עלול לקרוס

נחמיאס התייחס גם למחסור בעובדים בענף הנדל"ן בעקבות מלחמת חרבות ברזל שהוציאה כמעט לגמרי את העובדים הפלסטינים מהענף. לדבריו, אחת הבעיות שלנו זה העובדים. "אם יביאו עוד 20 אלף כוח אדם זר זה יעזור".

דידי מאביב מליסרון הוסיף כי "בעקבות המלחמה, המדינה אפשרה להביא עובדים ממדינות אחרות. אבל זה עצוב, בפועל אנחנו משתמשים בעיקר בסינים כקבלני שלד, רצפים, וטייחים. העובדים שמגיעים משאר המדינות הם לא מיומנים, לא עברו הכשרה בעולם הבנייה, אי אפשר להשתמש בהם ולבנות איתם כמו שמשתמשים בסינים או בעובדים שהיו מהרשות הפלסטינית. אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהם טובים בו זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום".

שבירו: "עלויות כוח אדם זה נושא כבד מאוד בעלויות בניית דירה. אין היצע גדול. אנחנו לא מרגישים היום חוסר גדול כי עובדים עם הרבה סינים. אבל אם ממשלת סין פתאום תגיד שהיא לא עובדת עם מדינת ישראל, כל הענף עלול לקרוס. גם הניסיון עם ההודים עדיין לא צלח וגם כך עם מולדובה".

"בנוגע לעובדים הפלסטינים יש אחדות חשיבה, שלאור ה-7 באוקטובר אנחנו לא היינו רוצים אותם בחזרה. כל אחד שיעבוד במקומות שלו. ואם מדברים גם על עלויות עובדים ותשומות הבנייה, חייבים לאזן מפה קריאה לנגיד בנק ישראל שהוא מאוד אחראי, כן אפשר להתחיל לחשוב קצת על הורדות ריבית. ואפשר יהיה לאזן קצת ולתת לציבור מרווח נשימה וגם אופק קצת יותר בהיר".

קלוד נחמיאס, יו''ר ובעלים קבוצת נחמיאס / צילום: שלומי יוסף

"מדד תשומות הבנייה של הלמ"ס לא פוגש את המחירים בשטח"

היזמים גם דיברו על הקושי הגדול שלהם בתקופת הריבית הנוכחית. שבירו: "מדד תשומות הבנייה לא פוגש את המחירים שעולים לנו בשטח. תשומות הבנייה שלנו עלו ב-30% בשנים האחרונות, ורק בשנה האחרונה ב-15%. גם התיקון מספר 9 לחוק המכר שהקטין לנו את היכולת להצמיד את מחירי הדירות למלוא המחיר של הדירה (ניתן כיום להצמיד כ-40%. נ"א) ורוכשי הדירות נפגעים בכך בעקיפין".

דידי: "בחלק מהזמן עלויות כוח האדם קפצו פי 2, וזה מתחבר למחיר הקרקע הגבוה ועליית הריבית שמכבידה מאוד על הפרויקטים, הריבית שקפצה פי 5 ב-4 שנים. יזמים קנו פה קרקעות במאות מיליונים. כל עליית המחירים הזו יחד עם מבצעי השיווק שיש בשנה האחרונה (20-80, או 90-10), כל ההצמדה נופלת על היזמים, אבל בסוף העלויות האלה נופלות על רוכשי הדירות. המדינה צריכה להכניס לפה ידיים עובדות ולהכשיר עובדים זרים בחו"ל, ולא שכל העלות תיפול על היזמים. תפתחו את השוק לעוד יבוא, תאפשרו לייבא בלי מכסים ומסים ותעזרו לנו להוריד את מחירי הבנייה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: שוחחתי עם נתניהו על המו"מ, צריך להיפטר מחמאס

שישי שני ברציפות: שיגור מתימן. אזעקות הופעלו באזור ים המלח, הטיל יורט ● טראמפ: "הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה, נצטרך להיפטר מחמאס" ● ההכרזה של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית גוררת גינויים חריפים מקיר לקיר, טראמפ: "מקרון בחור טוב. אני אוהב אותו, אבל אין משמעות להצהרה שלו" ● מאבטח נטרל מחבל בכניסה ליישוב מגדל עוז ● 50 חטופים - 658 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים