גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי: "נגדל בביצוע למגורים וכבר בשנת 2026 נכפיל את היקף הפעילות"

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן לאתגרים בענף הבנייה בצל המלחמה ואמר כי "המחסור של 100 אלף עובדים פלסטינים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים" ● בנוסף התייחס ענבר לתאונות בענף הבנייה ואמר כי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות

אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף
אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

"סולל בונה קיבלה החלטה אסטרטגית להרחיב את פעילות הבנייה למגורים, ואנחנו עושים זאת. ב-2026 נכפיל את כמות יחידות הדיור שנבנה" - כך אמר היום (ג') אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בשיחה עם הלית ינאי-לויזון, עורכת מוסף נדל"ן בגלובס, בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי שנערכה במלון הילטון בתל אביב.

ועידת ישראל לנדל"ן | יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

"אנחנו רואים הרבה מאוד פניות לבנייה למגורים, ובוחרים בהתאם ליכולות שלנו ובהתאם ליזמים שאנחנו רוצים לשתף איתם פעולה. בשנתיים האחרונות אנחנו מכוונים למגזר הפרטי, שם יש שלושה תחומים בהם יש לנו איכויות, והשוק מזהה אותם: תחום הבנייה למגורים; תחום האנרגיה ותחנות הכוח; ותחום המלונאות", אמר ענבר.

למרות ההאטה בתיירות, ענבר ציין כי יש התעוררות בהקמת המלונאות, ופירט כי בימים אלה החברה מקימה בתל אביב את מלון מנדרין מול הדולפינריום ואת מלון באזל, ונמצאת בשלבים התחלתיים של בניית מלון ליד גן העצמאות. לדבריו, ישנם פרויקטים נוספים בקנה.

האתגרים בענף הבנייה

ענף הבנייה סובל בחמש השנים האחרונות מאירועים גלובליים, החל במגפת הקורונה, דרך השפעות המלחמה באוקראינה וה-7 באוקטובר. "מהיום למחר, 100 אלף עובדים פלסטינים חדלו מלהגיע לעבוד בארץ", שם ענבר זרקור על אחת הבעיות שהציפו את הענף בשנתיים האחרונות. "המחסור של 100 אלף עובדים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים. אם יום עבודה לפועל בניין טרום המלחמה היה כ-750 שקל, המחיר קפץ ל-1,300-1,500 שקל - פי שניים.

"מעבר למחסור בכוח-אדם, צריך לציין גם את חוסר היציבות במחירי חומרי הגלם, במחירי המלט ובעיות בזכוכית, בגבס ובאלומיניום, ועם האתגרים האלה הקבלן פועל בחוסר ודאות וצריך להתמודד גם עם המציאות הזו".

אתגר נוסף שהציף ענבר הוא שחלק גדול מעובדי הענף שמשרתים במילואים, אולם הוא הדגיש כי גם פה ניתן למצוא פתרונות, אולי לא אידאליים, אבל כן נעשים מאמצים כדי לגשר על הפערים.

"25% מעובדי האתרים שלנו משרתים במילואים, ואנחנו מאוד גאים בזה ותומכים בהם ובמשפחות שלהם", אמר ענבר, והוסיף כי בממוצע, עובדי החברה שירתו במילואים שישה חודשים מאז פרצה המלחמה. "חברה קבלנית נמדדת בהון האנושי, ואצלנו הוא בולט בתקופה הזו. עובדים שנשארו באתרים יצאו מגדרם לגשר על הפערים, ומנהלים שנלחמו ברפיח קיימו ישיבות עם האתר תוך כדי תנועה, על-מנת שתהיה רציפות ניהולית".

"מובילים תרבות של בטיחות"

מתחילת השנה נהרגו 25 אנשים באתרי הבנייה, קרוב לקצב התאונות שנרשם לפני שנתיים. ענבר הציב זרקור לנושא ואמר כי אתר בנייה הוא מקום מסוכן, וכי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות. "אנחנו מובילים תרבות של בטיחות ומחנכים את קבלני המשנה ואת הספקים לחשוב על הפרטים, משקיעים אינסוף שעות חשיבה איך לשפר ולעשות טוב יותר, מעודדים מנהלים לדווח על אירועים של 'כמעט ונפגע', בהם קרה דבר שאפשר להפיק ממנו לקחים ולהימנע מאירועים דומים בעתיד. זה נושא שמעסיק את כולנו ולא אירוע של שגר ושכח.

"אתר בנייה הוא מקום דינמי. אתה לא עובד על פס ייצור. כל בוקר הוא אירוע משתנה, המציאות בה עבדת אתמול היא לא זו בה תעבוד מחר, ולכן צריך הרבה עירנות, להסביר לעובדים איפה הם נמצאים. רוב התאונות קורות בימי ראשון, מפני שהעובדים חוזרים מסופי השבוע קצת 'מעופפים', ולכן אוספים אותם ומזכירים איפה הם נמצאים".

"ההצמדה למדד לא משרתת את המטרה"

בהתייחס לעתירה שדניה סיבוס הגישה לבג"ץ נגד הלמ"ס, ועדיין מתבררת, בבקשה להורות ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה, ציין ענבר כי "כשקבלן חותם על חוזה קבלני, והוא צמוד למדד, המטרה היא לשמור על הערך הריאלי של התשלומים שהקבלן יקבל. במציאות בה שכר העבודה עלה ב-100%, והמדד עלה בפחות מ-7%, יש מציאות בה ההצמדה למדד לא משרתת את המטרה, כי החוזה הקבלני נשחק. התשלומים שהקבלן מקבל בערך ריאלי נשחקים".

לדבריו, "בתחום התשתיות המצב חמור עוד יותר. תחום התשתיות זה תחום של מכרזי מדינה, מכרזים שצמודים למדד הסלילה והגישור. במקרים מסוימים יש תמהיל של אחוזים מסוימים לסלילה וגישור ואחוזים מסוימים לדיור, זה משתנה. שכר העבודה עלה בתשתיות ובמגורים, וההצמדה למעשה לא משרתת את המטרה לשמה מצמידים חוזה".

"מעבר צה"ל לנגב - פרויקט ציוני"

אחד הפרויקטים שמושכים עניין הוא פרויקט קריית התקשוב בבאר שבע, שענבר מתאר כעיר שלמה. "סולל בונה נוסדה ב-1924 ביוזמת דוד בן גוריון, והיא לקחה חלק בפעולות חומה ומגדל, פרצה את דרך בורמה, בנתה את כנסת ישראל ואת מלון הילטון שאנחנו יושבים בו. אין סמל תשתיתי שלסולל בונה אין טביעת רגל בו", אמר ענבר.

לדבריו, "פרויקט מעבר צה"ל לנגב, יוזמה ממשלתית מתחילת שנות ה-2000, הוא פרויקט ציוני ממדרגה ראשונה, וכך אנחנו רואים אותו. זה פרויקט שבו שיכון ובינוי היא הזכיין, פרויקט PPP שסולל בונה מתכננת בו את המתחמים ומבצעת את עבודות הקבלנות.

"שני הפרויקטים של באר שבע - קמפוס התקשוב וקמפוס המודיעין - הם בהיקף של כמעט מיליון מ"ר. קמפוס התקשוב יאוכלס ברבעון האחרון של השנה, וקריית המודיעין בשלהי 2026. אלה פרויקטים שיביאו מעל 25 אלף חיילים, 12 אלף אנשי מילואים, ואין לי ספק שזה יעשה 'בוסט' יוצא מן הכלל לרוביק (דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע). זו הזדמנות חד-פעמית לכולנו.

"שיכון ובינוי תפעיל ותתכנן את הפרוקטים האלה ל-21 שנה, ואין לי ספק שתהיה חוויית משתמש מעולה, וחיילים ואנשי מילואים ירצו לשרת שם".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ו-S&P 500 שוב בשיא; אינטל צונחת בכ-9% אחרי הדוחות

לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה מתרוממות ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד ● הביטקוין יורד בקרוב ל-2%, ונסחר סביב מחיר של 116 אלף דולר ● הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים אתמול, בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל