גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסיכון לא מגולם באפיק הקונצרני": האופוריה העלימה את אג"ח הזבל מת"א

נהירת המשקיעים לשוק החוב הקונצרני הובילה לירידה חדה בסיכון המיוחס להן ולהיעלמות כמעט מוחלטת של אג"ח בתשואה דו-ספרתית ● מידרוג: "המרווחים מול האג"ח הממשלתיות - ברמת שפל היסטורית" ● מיטב מסייג: "רמת חוסר הוודאות במשק וגם הריבית עדיין גבוהות"

המשקיעים רכשו אג''ח קונצרניות, והסיכון ירד / צילום: גלובס
המשקיעים רכשו אג''ח קונצרניות, והסיכון ירד / צילום: גלובס

אופוריה לא רק בשוק המניות. האופטימיות סביב עתיד הכלכלה בישראל שלחה את המשקיעים בתל אביב להסתער גם על איגרות החוב שהנפיקו חברות ציבוריות. התוצאה: גיוסי שיא בשוק החוב הקונצרני וירידה חדה בתשואות שבהן נסחרות אג"ח קיימות.

מור הפך למנהל הגמל השלישי בגודלו, גוברת יציאת הכספים מאלטשולר שחם
בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

מבדיקת גלובס עולה, כי בבורסה בתל אביב נותרה כיום למעשה סדרת אג"ח אחת של חברה הנסחרת בתשואה שמעל ל-10% (בנטרול אג"ח של חברות הנמצאות בהליכי הסדר חוב). אג"ח הנסחרת בתשואה דו-ספרתית לפדיון, המכונה גם "אג"ח זבל", מלמדת על חשש המשקיעים מיכולת ההחזר של המנפיק. במצב כזה נחסמת כמעט לחלוטין יכולת של חברה לגייס חוב חדש והיא עלולה להתקשות בפירעון החוב הישן.

בשוק האג"ח הקונצרני של תל אביב נסחרות כיום מעל ל-800 סדרות בהיקף כולל (יתרת חוב לפירעון) של כ-490 מיליארד שקל. בין אלו נמצאות 15 סדרות אג"ח זבל: 14 של חברות הנמצאות בהליכי הסדר חוב, ובהן הרץ פרופרטיס, דה זראסאי, קרדן אן.וי וספיר קורפ (חוב בהיקף כולל של 3.8 מיליארד שקל), ועוד אחת של חברת הנדל"ן הזרה ג'י.אף.אי, המחזיקה נכסים מניבים בניו יורק (חוב של 91 מיליון שקל הנסחר בתשואה של 11.6%).

נזכיר כי לפני פחות משנתיים, עם תחילת המלחמה בעזה, נסחר כ-8% מסך החוב הקונצרני הסחיר בתל אביב, בסכום של מעל ל-28 מיליארד שקל (לא כולל אג"ח בהסדר), בתשואה דו-ספרתית. נכון להיום שיעור זה עומד על פחות מ-1%.

"עליות המחירים באג"ח הקונצרניות וצמצום המרווחים מול אג"ח ממשלתיות דומות, הם תוצאה של מספר גורמים שפועלים בו זמנית ובעוצמה", מסביר רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות. ראשית ישנה "עלייה חדה של שוק המניות המקומי, שהובילה לעליות גם בנכסי סיכון אחרים, ובכללם איגרות חוב קונצרניות בדירוגים נמוכים יותר". לצד זאת ההתייקרות בשוק המניות (עלייה במכפילים) מובילה לדבריו "למעבר מסוים לשוק הסולידי".
עוד מונה מנחם כגורמים לאופוריה בשוק הקונצרני גם את הירידה החדה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל ושל הכלכלה המקומית, בעקבות הישגי המלחמה מול איראן והסרת האיום הגרעיני. זו מתבטאת גם בהצטמצמות מרווחי התשואות בין אג"ח ממשלת ישראל לאג"ח ממשלת ארה"ב, ובהתחזקות השקל מול הדולר.

רווחים של שוק מניות

את קריסת פרמיית הסיכון, כפי שהשוק תופס זאת, בתשואות האג"ח הקונצרניות בתל אביב אפשר לבחון גם ברווחים העצומים שהניבו חלק מהן למשקיעים - עשרות אחוזים יותר - שנראים לא אחת כלקוחים מעולמות ההשקעה במניות.

כך למשל התשואה לפדיון של אג"ח שהנפיקה חברת דיסקונט השקעות מסדרה ו', נסקה לרמה של 30% בנובמבר 2023 וכיום היא עומדת על 3.6% בלבד. אג"ח ו' של נכסים ובניין (החברה הבת של דסק"ש) הגיעה באוקטובר אותה שנה לתשואה של 11%, וכיום נסחרת ב-3.7%.

מקרה קיצון אחר הוא זה של אג"ח חברת האנרגיה הירוקה פריים אנרג'י (סדרה ב'), שבנובמבר 2023 הגיעה לתשואה לפדיון של כמעט 30%, וכיום היא נסחרת בתשואה לפדיון של 4.46% בלבד.

האג"ח של חברת נורסטאר, שבשליטת חיים כצמן (המחזיקה בחברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי), כבר נגעה לפני כשנתיים ברמה מעוררת חשש של 16% וכיום נסחרת ב-4.3%.

חברת מכלול המעמידה אשראי חוץ בנקאי ליזמים בענף הבנייה למגורים, ראתה בשיא המשבר באוקטובר 2023 את האג"ח שלה (א') נוגעת בתשואה לפדיון של 12.3%, ומאז נחתכה התשואה ל-5.7%.

המרווחים נמוכים מתמיד

"אנו נמצאים במצב שהמרווחים בין איגרות החוב הממשלתיות לקונצרניות הם ברמה הכי נמוכה מעולם", אומר מנכ"ל חברת הדירוג מידרוג, אבי שטרנשוס. "הם הצטמצמו בכל רמות הדירוג". מרווח הוא הפער בין תשואת אג"ח ממשלתיות וקונצרניות לתקופה דומה (הממשלתיות נחשבות בטוחות יותר ולכן התשואה בהן נמוכה יותר).

כך למשל בקבוצת החברות שמדורגות A, עומד כיום המרווח הממוצע של אג"ח קונצרניות ביחס למקבילות הממשלתיות על כ-1% בלבד, כאשר בתחילת השנה הוא היה 1.25%. גם בקבוצות דירוג אחרות זו המגמה.

את הירידה החדה במרווחים בין אג"ח ממשלתיות לקונצרניות, אפשר לראות בהשוואה בין שני מדדי חוב הדומים במועדי הפירעון שלהם. האחד הוא תל-גוב שקלי (ממשלתי) שבו סדרות אג"ח שנפרעות בתוך שנתיים עד 5 שנים, והשני הוא מדד תל-בונד שקלי 3-5 המייצג אג"ח קונצרניות למספר שנים דומה. הפער בתשואות של שני המדדים צנח מרמה של כמעט 4% לפני חמש שנים, לכ-1% כיום, אחרי שבפרוץ המלחמה הוא זינק בחדות מ-1.5% ל-2.2% (באוקטובר 2023).

הסיבה המרכזית לירידת המרווחים לדברי שטרנשוס, היא זרימה מסיבית של כספי חוסכים לגופי הגמל והפנסיה. "יש המון כסף אצל המשקיעים המוסדיים, למרות המלחמה המתמשכת והמצב הביטחוני המורכב קיימת אופטימיות בשוקי המניות והאג"ח. וככלל אנחנו רואים תהליך של ירידה מתמשכת במרווחים מאז סוף 2023, אז התחילה המלחמה".

זרימת הכספים לשוק הקונצרני מנותבת כאמור גם לרכישת חוב חדש שמנפיקות החברות. לפי מידרוג הונפקו במחצית 2025 אג"ח חברות בהיקף של כ-70 מיליארד שקל, ועוד 6.5 מיליארד שקל גויסו מתחילת חודש יולי (לעומת גיוסים בהיקף כ-100 מיליארד שקל ב-2024 כולה).

אין עדות לחולשה בנדל"ן

הכלכלן הראשי של מיטב, אלכס זבז'ינסקי, מצטרף לדברי שטרנשוס לגבי השפל ההיסטורי במרווחים: "הם באמת ברמות שמעולם לא היינו בהן, בכל רמות הדירוג. גם אין הבדל בין טווחי הפירעון של האיגרות. בעבר בדרך-כלל באג"ח קצרות היה מרווח יותר קטן מאג"ח שהן יותר ארוכות לפירעון, כיום אין גם כמעט הבדלים כאלה. וכך גם לגבי הסקטורים: אם פעם הבנקים היו קצת פחות מסוכנים, היום אין פערים משמעותיים מול אפיקים אחרים".

זבז'ינסקי מאבחן כי שוק האג"ח הקונצרניות מתנהג באופטימיות כמעט מופרזת: "הסיכון בעצם לא מגולם באג"ח. אני לא אומר שיש כרגע סיכון מיוחד לחברות במשק - נתוני בנק ישראל מראים נתוני יחסי חוב-להון עצמי שהם בסדר. אבל עדיין, אלה חברות עסקיות עם פעילות בתקופת מלחמה. רמת חוסר הוודאות במשק עדיין גבוהה, וכך גם הריבית. שוק הנדל"ן למשל נמצא עם ירידה בהיקפי המכירות וגם שחיקה מסוימת במחירי הדירות. לכל זה אין ביטוי בשוק הקונצרני".

זבז'ינסקי מציע הסבר מעט שונה מזה של שטרנשוס לתופעה: "דווקא הגופים המוסדיים הקטינו במידה מסוימת חשיפה לאג"ח הקונצרניות, אבל הציבור המשיך להזרים כסף דרך קרנות הנאמנות. בדקנו וראינו שמשקלן בשוק הקונצרני נמצא כיום ברמת שיא היסטורית. קרנות הנאמנות הן המחזיקות העיקריות באותן אג"ח".

מנחם ממזרחי טפחות מוסיף הסברי מאקרו לריצת המשקיעים לשוק החוב. ראשית ההערכות שבנק ישראל יתחיל להוריד ריבית בקרוב, ש"מושכות את המשקיעים להגדיל החזקות בשוק הסולידי. וכן הערכות לתרחיש של שיפור במישור המדיני שיקטין את גיוסי הממשלה ואת הלחץ על ריביות השוק".

עוד כתבות

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

ואסט דאטה הישראלית חתמה על חוזה ענק בהיקף של כ-1.2 מיליארד דולר

חוזה ענק לחברת ואסט דאטה הישראלית: תספק שרתי אחסון נתונים עבור שרתי AI של ענקית הבינה המלאכותית האמריקאית קורוויב ● המהלך עשוי לגלם עבור החברה גידול בקצב ההכנסות של עד 390 מיליון דולר בשנה

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

ICL תקבל פיצוי במיליארדים, אז למה המניה צונחת?

לאחר שפורסם מזכר ההבנות של הסכם הפשרה מול האוצר בזיכיון ים המלח, אחד הנכסים החשובים ביותר של ICL, מניית החברה צנחה לאורך יום המסחר בשיעורים דו-ספרתיים ● מה הבטיחה המדינה ל-ICL, ומה יקרה ב-2030? ● גלובס עושה סדר

יאיר הבן של בנימין נתניהו / צילום: שלומי יוסף

כשלהיות ישר זה להיות פראייר: השבוע שבו הנורמות המקולקלות היכו בנו

מחלוקת ג'ובים במוסדות ציוניים ועד פרשת הפצ"רית: השבוע נוכחנו בעוצמה יתרה שהנורמות מתפוררות, והדרך לשחיתות מתקצרת ● כשאנשים מפסיקים להאמין שמישהו שומר על השיטה, הם מפסיקים לשמור עליה בעצמם

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

שיא של 15 שנים: מה הוביל למחזור המסחר החריג כל כך בבורסה?

היום בנעילת המסחר ביצעה הבורסה את עדכון המדדים הגדול בתולדותיה, כתוצאה מכך, רשמה מחזור עצום בנעילה ● מיהן החברות שיצאו או שנכנסו למדדים? ● ולמה אנרג'יאן זינקה למרות שנשרה ממדד ת"א 35? ● שאלות ותשובות

פמקה ינסן ב''אימפריית אמסטרדם''. נקמה וכוח / צילום: באדיבות נטפליקס

אימפריות נופלות: כשאישה מחליטה לשים יד על רשת הסמים של הבעל הבוגדני

"התן" היא אינה עוד דרמת פשע על אימפריית סמים, אלא סיפור על נקמה נשית בעולם גברי ● במרכז הדרמה ההולנדית החדשה שעלתה בנטפליקס, עומדת אישה שמסרבת להישאר ברקע ● כשבטי מגלה שבעלה, ברון סמים כריזמטי, בגד בה - היא יוצאת למסע נקמה חכם ואכזרי שמערער את האימפריה שלו ומאתגר את הסדר הקיים

משה ינאי / צילום: רחל ינאי (מתוך ויקיפדיה)

כיצד הגיע משה ינאי לפשיטת רגל ומדוע הדירות והמסוקים שעל שמו לא עזרו?

היזם הסדרתי, שמכר בעבר חברות לענקיות IBM ודל, מצוי במרכזו של מאבק משפטי בישראל ובארה"ב לאחר שנפתח נגדו הליך כינוס נכסים ● קרן האשראי שינטילה דורשת לממש נכסים ודירות בשווי עשרות מיליונים, וטוענת כי ינאי מכר מניות בניגוד להסכם איתה ● ינאי מאשים את הקרן בריביות מופרזות על ההלוואות ומבטיח: מכירת אינפינידט תכסה את כל החובות

רני וינברג וד''ר גיא וינברג / צילום: יוסי צבקר

"היינו שמחים להוריד מחיר, אבל אין לנו אפשרות": המשפחה שמחזיקה במאות דירות בתל אביב בראיון

גיא ורני וינברג, מבעלי חברת הנדל"ן מ.ו. השקעות, מקדמים השבחה והתחדשות עירונית בנכסים שרכשה המשפחה במשך ארבעה דורות • הם כמעט לא מוכרים, ובאשר למחירים הם אומרים: "היינו שמחים להוריד מחיר, אבל אין לנו אפשרות. אנחנו מחויבים לשתי מפלצות: האחת חוק מכר והשנייה היא הרגולציה של בנק ישראל"

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock

רשמית: מס הנסועה על רכב חשמלי הגיע לסוף דרכו. באוצר יציעו חלופה

מס הנסועה על רכב חשמלי לא יוטל ב־2026 וככל הנראה יבוטל סופית ● צ'רי הסינית מתרחבת מישראל לאירופה בשיתוף עם יבואנים ישראלים ● ג'אקו משיקה בישראל קרוס־אובר פלאג־אין מפואר למשפחות גדולות ● השבוע בענף הרכב

זוהרן ממדאני. מגלם דור חדש / צילום: Reuters, Jose Luis Magana

ממדאני הוא רק סימפטום? כך מתגבש הדור החדש באקדמיה האמריקאית נגד ישראל

ניצחונו של זוהרן ממדאני בבחירות לראשות עיריית ניו יורק מגלם דור חדש ביחסו העוין לישראל, ונוכח בשני צדי המפה הפוליטית בארה"ב ● מומחים מזהירים: אם בעבר האמריקאים חשו הזדהות איתנו, כעת פריחת הגישה הפוסט־קולוניאליסטית באוניברסיטאות מצמיחה איבה כלפינו

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

בציפייה להסכמי אברהם: משלחת של רשות החברות תצא לקזחסטן

משלחת רשמית של רשות החברות הממשלתיות ונציגות מעשר חברות - בהן מקורות, קצא"א ונתג"ז - תצא לקזחסטן בשבוע הבא יחד עם השר דוד אמסלם ● על רקע הצטרפותה האפשרית של המדינה להסכמי אבהרם, בישראל מזהים הזדמנות לשיתוף פעולה בעיקר בתחום תשתיות המים, וכן בתחומי האנרגיה והסייבר

בארי וייס / צילום: Daniel Paik/Paramount - רויטרס

האבטחה סביבה עולה 10,000 דולר ליום: הכירו את העורכת היהודייה של CBS

בארי וייס עזבה את הניו יורק טיימס בטריקת דלת בעקבות טענות להשתקה - והפכה לסמל לחופש ביטוי עיתונאי ● הפלטפורמה שהקימה צברה יותר ממיליון מנויים, ונרכשה החודש בעסקה שהפכה אותה לעורכת CBS הראשית ● היהודייה הציונית, שזוכה לאהדת טראמפ ומתנגדת לתרבות הביטול אך תומכת בהפלות ובלהט"ב, תנהיג את ספינת הדגל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ״שית: מינוי קולה - התערבות פוליטית פסולה בהליכים פליליים

אתמול בערב קבעה בהרב-מיארה כי החלטתו של שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס אשר קולה, לחקור את פרשת הפצ״רית - אינה חוקית ● קראה למחוק את העתירה שהוגשה נגד עיסוקה בחקירת הפרשה לנוכח הודעתה כי לא תעסוק בכך

נשיא לבנון, ג'וזף עאון / צילום: ap, Bilal Hussei

למורת רוחם של חיזבאללה וטורקיה: ממשלת לבנון אישרה את הגבול הימי עם קפריסין

חיזבאללה ומקורביהם טוענים כי ההסכם "נטול לגיטימיות חוקתית" ● ממשל טראמפ מעוניין לנצל את ההזדמנות ולייצב את ביירות, ולהרחיק את חיזבאללה ממוקדי ההשפעה ●  ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי: ההסכם עשוי לגלגל מהלכים אזוריים שיפגעו באינטרסים הישראליים

האם הוועדים ממלאים את תפקידם / צילום: שלומי יוסף

כוח פוליטי לפני הכול: האם הוועדים ממלאים את תפקידם?

פרשת "יד לוחצת יד" שבמרכזה עומד החשד כי בכירים בהסתדרות כולל היו"ר, קיבלו טובות הנאה, החזירה את הדיון על כוחם ונחיצותם של הוועדים הגדולים ● האם הם שמים לנגד עיניהם קודם כל את הדאגה למקורבים ועד כמה הם באמת פועלים עבור העובדים ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד 

עגלתא / צילום: אמיר ליפשיץ

עגלת הקפה בשרון שמגישה עוגות מעולות ממותג נוסטלגי שעשה קאמבק

עגלת סוסים שהפכה לבית קפה עם קינוחים בטעם של פעם, סדנה מיוחדת אצל אמנית שמגדלת חיידקים וגן בוטני שהוא הלב הפועם של האזור ● ביקור בלב השרון ● חגית אברון תופרת יום

בודקים את המיתוס. הדורבן לא באמת יורה את קוציו / צילום: ויקיפדיה - Rushenb

לא יורה וכן פוגע: הדורבן לא באמת משגר את הקוצים שלו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: מיוון העתיקה ועד למשחקי המחשב יוחסה היכולת הזו למכרסם הקוצני, אך לא בצדק

ראש הממשלה מוסר הצהרה כלכלית בהשתתפות שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ ושר החינוך יואב קיש / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בשורה חיובית לדירוג האשראי של ישראל: S&P מעלה את התחזית

התפתחות חיובית ראשונה בסטטוס הדירוג של ישראל: סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P הודיעה על העלאת תחזית דירוג האשראי של ישראל משלילית ליציבה, כשהדירוג עצמו נותר על ברמת A ● זאת לאחר שבמהלך המלחמה כל שלוש חברות הדירוג הגדולות הורידו את הדירוג

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות ה-AI; אנבידיה ירדה ב-3.5%, פלנטיר ב-6%

נאסד"ק יורד ב-1.3% ● חברות מדווחות על שיעור הפתעות חיובי ברווחים הגבוה ביותר מאז 2021 ● איליי לילי ונובו נורדיסק הגיעו להסכמים עם ממשל טראמפ להפחתת מחירים של תרופות ההרזיה ● "יום טריליון הדולר": היום תיערך הצבעת בעלי המניות של טסלה על חבילת השכר של מאסק ● גוברות ההערכות כי בית המשפט העליון יפסול את מדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ ● זינוק של 183% במספר הודעות הפיטורים בארה"ב באוקטובר

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ארדואן מחפש להעניש את ישראל, אבל נגמרו לו הכדורים במחסנית

ארדואן מחפש להעניש את ישראל, אבל צו מעצר מקומי באמצעות התביעה של איסטנבול הוא צעד שאופייני לו בסגירת החשבונות הפוליטית הפנימית בטורקיה ● האם מישהו חושב כי ראש הממשלה, שר הביטחון, או אפילו מפקד חיל הים יבקרו אפילו בשנים הקרובות באנקרה?

שרון רייך וגדעון עמיחי / צילום: רמי זרנגר, מנחם רייס

אחרי שנים שנעדרה מהפסקת הפרסומות: איילון ביטוח בוחרת משרד פרסום

לראשונה זה שנים, חברת איילון ביטוח ופיננסים בוחרת משרד פרסום ובקרוב תעלה בקמפיין טלוויזיה ● מעבדת החדשנות הטכנולוגית סיטיזון קיבלה הכרה רשמית כ"מעבדה חיה" של האיחוד האירופי ● אריקה כרמל-טק (בי-קיור לייזר), פותחת חנות פיזית ראשונה בקניון עזריאלי "מול הים" באילת ● וגם: זה המנכ"ל החדש של סוכנות מקפת שירותים פיננסיים מבית מגדל ● אירועים ומינויים