ניר צוק, מייסד פאלו אלטו ותומר ויינגרטן, מנכ''ל סנטינל וואן / צילום: טל גבעוני, יח''צ
ללא סיבה נראית לעין, המנייה של חברת הסייבר הישראלית, סנטינל וואן, זינקה ביממה האחרונה בחדות. היא קפצה כמעט ב־20% במהלך המסחר וסיימה בעלייה של כמעט 10%. הסיבה? שמועה שרצה על כך שהחברה בדרך להירכש על ידי לא אחרת מפאלו אלטו ענקית הסייבר האמריקאית שהוקמה על ידי הישראלי ניר צוק. סנטינל עצמה בחרה שלא להגיב עדיין על השמועות, מה שעזר לדחוף את המנייה למעלה.
● משא ומתן לרכישת ענקית הסייבר הישראלית בסכום המוערך בכמיליארד דולר
● ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות": ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט
הדיווחים לא לוו באישור רשמי, וההכחשות מצד פאלו אלטו לא איחרו לבוא, אבל גם הן נשמעו מהוססות: תחילה נמסר שאין מגעים, אך בהמשך נרשמה עמימות בדמות "אין תגובה".
בתוך שעות, הפכה ההשערה למוקד השיחה החמה ביותר בענף. המשקיעים הגיבו מיידית, וכעת השוק מנסה להבין האם מדובר במהלך אמיתי או תמרון טקטי.
מה השתבש אצל סנטינל?
בשנים האחרונות, סנטינל וואן הייתה מהכוכבות העולות של תעשיית הסייבר העולמית, והישראלית בפרט. כשהונפקה בנאסד"ק ביוני 2021 לפי שווי שנע סביב כ־10 מיליארד דולר, היא סימנה את עצמה כהבטחה הגדולה ביותר בשוק אבטחת נקודות הקצה (Endpoint Security), שבו היא אמורה הייתה לאתגר ענקיות דוגמת קראודסטרייק ואף להתייצב לצדה כמתחרה לגיטימית.
אלא שמאז, החברה נאלצה להתמודד עם סדרה של אתגרים לא פשוטים. תחילה הגיעו סימני ההאטה בצמיחה, לאחר מכן גל פיטורים והתייעלות, ובהמשך מכירת חטיבת דאטה שפיתחה כדי להתמקד בליבה. המניה איבדה יותר מ־70% מערכה מהשיא, ואיתותי אזהרה החלו להצטבר: סנטינל מתקשה לעבור מהבטחה רעננה לחברה רווחית, מבוססת ויציבה.
שחר כהן, מייסד לוסיד קפיטל, המנהלת קרנות השקעות בטכנולוגיה, מעריך כי סנטינל היא יעד אסטרטגי לרכישה. לדבריו, "זו חברה עם מוצר חזק בשוק חשוב, אבל הצמיחה מאטה והנראות העתידית מוגבלת. כשמשלבים את זה עם מכפיל מכירות נמוך ותחרות עזה, מתקבלת מועמדת טבעית לרכישה".
עוד לדבריו, הבעיה של סנטינל אינה נעוצה בטכנולוגיה עצמה, אלא במבנה השוק החדש. "המוצר שלה מתמקד באבטחת נקודות קצה, אבל היום מחפשים משהו רחב יותר, כזה שיודע להתחבר למערכות ניתוח (SIEM), לזהות חריגות ולבצע תגובה בזמן אמת, בלי מגע יד אדם. בדיוק לשם הולכות פאלו אלטו וענקיות כמו וויז עם מה שנקרא חמ"ל סייבר אוטונומי. סנטינל היא רכיב חשוב, אבל לא הפלטפורמה כולה, ולכן היא מועמדת מובהקת להירכש".
עם זאת, לא כולם ממהרים להספיד את סנטינל ויש מי שכבר מזהה בה את ה'פאלנטיר הבאה'. פרשנות שפורסמה באתר האנליסטים Seeking Alpha השוותה את החברה הישראלית לפאלנטיר בעידן שלפני הפריצה, חברה שנתפסה כלא רווחית ומורכבת מדי, עד שהשוק גילה את מנועי הצמיחה מבוססי הבינה המלאכותית שלה.
לפי האנליסטים, גם סנטינל מציגה סימנים דומים: שיעור צמיחה עקבי של מעל 20% ברבעון, תזרים חופשי של כ־25%, ואינטגרציה עמוקה כל כך במערכות הלקוחות, עד שקשה להחליפה. בשוק של פתרונות סייבר מבוססי דאטה ו־AI, אלו נתוני איכות שהשוק עדיין לא מתמחר, במיוחד לאור הערכת שווי שנחשבת "בלתי תובענית" במונחי מכפילים.
הכותבים מעריכים כי ככל שסנטינל תתקרב לרווחיות חשבונאית מלאה (GAAP) במהלך השנה הקרובה, התמחור שלה עשוי לעבור "מדרגה", בלי קשר לשמועות על רכישה.
פאלו אלטו בפנים?
בעוד המשקיעים שואלים האם סנטינל בדרך לאקזיט, עיני התעשייה הופנו אתמול בעיקר לפאלו אלטו. החברה, בראשות ניר צוק, ידועה באסטרטגיית רכישות אגרסיבית לאורך השנים, עם מטרה ברורה: לבנות פלטפורמת סייבר שלמה שמסוגלת לתת מענה מקצה לקצה, כולל רכיבים מתקדמים של אוטומציה ובינה מלאכותית.
לכן, כאשר הופיעו כאמור אותם דיווחים על מגעים לרכישת סנטינל, השוק קפץ מיד, מניית סנטינל זינקה ביותר מ־10% ביום אחד, ונפח המסחר גדל משמעותית.
אלא שאז הגיעה ההכחשה. בתגובה ראשונית מסרה פאלו אלטו כי אין בכוונתה לרכוש את סנטינל, אך תוך פחות מיממה שינתה טון, וגורמים בחברה טענו כי לא נאמר שאין מגעים, אלא רק ש"אין תגובה".
מבחוץ, ההתנהלות נראית מבולבלת. "זה נראה כאילו הם משחקים משחק", אומר גורם בשוק ההון. "יכול מאוד להיות שפאלו אלטו רוצה לתת תחושה שהיא בתמונה כדי להעלות את המחיר ולהרתיע מתחרות. זה קורה הרבה בשוק הזה, וזה עובד".
לפי כהן, הסיבה שפאלו לא באמת חייבת את סנטינל טמונה בכך שכבר יש לה מוצר של אבטחת נקודות קצה, עם אינטגרציה לפלטפורמת החמ"ל האוטונומי שלה. אבל אם בכל זאת תבחר ברכישה, זה יהיה בשביל הדאטה. "סנטינל יכולה כמעט לשלש את כמות המידע שפאלו יכולה להכניס למערכות שלה, ובכך להאיץ משמעותית את היכולות האוטונומיות מבוססות ה־AI שלה".
מהצד השני של המפה נמצאות שחקניות שאין להן כלל מוצר נקודת קצה, ובכך הופכות לרוכשות טבעיות יותר, לפחות על הנייר. שני שמות בולטים שנזרקו לאוויר הם זיסקיילר (Zscaler) וצ’ק פוינט. שתיהן אינן פעילות משמעותית בתחום האנד פוינט, אך ככל שהתעשייה כולה נעה לכיוון של פתרונות מאוחדים, חיבור בין הגנה בתחנת הקצה לבין ניתוח אוטונומי של התראות, מה שיכול להוות גורם מדברן לרצון שלהן לרכוש פתרון, מה שיכול להוות גורם מדברן לרצון שלהן לרכוש פתרון
מי עשוי לקנות?
גורמים מספרים כי בשוק כבר מדברים פרק זמן ארוך על האפשרות שסנטינל וואן תהפוך ליעד רכישה. ככל שמחיר המניה יורד, וככל שציפיות הצמיחה נשחקות, כך מתרבות ההשערות. "התחושה היא שסנטינל נחשבת יעד ריאלי", אומר לגלובס גורם בתעשייה. "כבר קרוב לשנה שבנקאים מדברים על האפשרות הזאת, ולא במקרה. התחילו עזיבות, האווירה פחות טובה, והתחושה היא שהנהלה תסכים לעסקה במחיר נכון".
אבל לפי אותו מקור, ענקיות דוגמת צ’ק פוינט דווקא פחות מתאימות לפרופיל של הרוכשת, גם אם תיאורטית רכישה שלה תספק לה מוצר שחסר לה. "צ’ק פוינט לא עמוק בעולם האנד פוינט", הוא אומר.
לעומת זאת, במקרה הזה פאלו אלטו אכן נראית מתאימה יותר, גם בגלל האסטרטגיה ההיסטורית שלה, וגם כי היא כבר בשוק האנד פוינט, אך טרם הגיעה למובילות. "היא בהחלט יכולה לרצות לחזק את המוצר, לסגור פערים מול קראודסטרייק ולבסס את מעמדה כפלטפורמה דומיננטית", הוא מוסיף.
אופציה שלישית, שמוזכרת לעיתים קרובות בשיחות פנימיות, היא קרן פרייבט אקוויטי אמריקאית. "אם ייכנס שחקן כזה, הוא יוכל לרכוש את סנטינל במחיר נמוך יחסית, לצמצם עלויות, ולנסות להשביח את החברה ולמכור אותה בעוד שנתיים־שלוש", אומר המקור.