קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman
כבר עשורים שהוועידה השנתית בדאבוס משמשת לא רק כמקום העלייה לרגל של ראשי מדינות, מנהלי חברות ועיתונאים מרחבי העולם, אלא גם במה לפולחן אישיות למייסדה, קלאוס שוואב. הסיפורים המיתולוגיים - על הפורום לניהול כלכלי שכינס המהנדס הגרמני באלפים, מבודד מהעם, בשנות ה־70', וכיצד הוא הפך ברבות השנים לכינוס הכלכלי החשוב בעולם, לפעילות בשווי מאות מיליוני דולרים ולהשפעה על מדיניות כלכלית ופוליטית - שבים ומתפרסמים. שוואב עצמו התעקש להופיע על הבמה, גם בגיל 87, ולמרות שכבר מינה מחליפים ומנהלים בעלי שם, עדיין טרח להימצא בתפקיד רשמי כלשהו, ובעיקר באור הזרקורים, כל ינואר.
● הבוחר הכריע: אחת הכלכלות הגדולות בעולם תעבור זעזוע
● הנאסד"ק חוגג כאילו השנה היא 1999, ואלו עלולות להיות חדשות רעות
אבל כעת, אחרי פרישתו באביב האחרון בצל האשמות שרחשו מתחת לפני השטח כבר כמה שנים, התדמית החיובית שלו מתעמעמת. הפרישה נועדה להתנהל בהדרגתיות, לבנות לו תפקיד רשמי שבו יכהן עד 2027, לטאטא מתחת לשטיח הדלפות על התנהגות לא הולמת ולשמור על המוניטין. אולם הסכסוך בינו לבין הארגון שייסד הלך והחמיר החל מאפריל, והפורום הכלכלי העולמי (WEF) המנהל את הוועידה פתח בחקירה פנימית. שוואב הגיב בזעזוע ואיים לתבוע את חבר המנהלים. בסוף השבוע האחרון התפרסמו הדלפות מצד הפורום, המשרטטות תמונה לא מחמיאה של שוואב, בלשון המעטה. הוא עצמו עדיין מאיים בתביעות, והכחיש את כל הטענות שהתפרסמו ביום ראשון האחרון.
מתוך ממצאי החקירה
את החקירה מנהלת חברת עורכי דין שוויצרית שנשכרה במיוחד לצורך המשימה אחרי הרבה דיווחים, שמועות והדלפות על התנהלותו של מי שייסד את הפורום ב־1971. העיתון השוויצרי "זונטאגסצייטונג" פרסם בסוף השבוע האחרון קטעים מתוך ממצאי החקירה, המציירים לראשונה תמונה מלאה יותר של ההאשמות נגד מי שהפך את דאבוס למותג גלובלי.
בין השאר, נמצא לפי הדיווחים כי הוא שלח הודעות בעלות אופי מיני לעובדות צעירות של ה־WEF, באמצעות הדואר האלקטרוני. כמו כן, נמצא כי אשתו של שוואב, הִילדה, שלא נשאה תפקיד רשמי בארגון (אבל כן עמדה בראש קרן צדקה הקשורה אליו), חייבה את הפורום בכמיליון אירו בהוצאות נסיעה שונות, שלא כולן קשורות לעבודתה.
אבל את מירב הכותרות בעיתונות הפיננסית ביממה האחרונה תפסו ההאשמות הנכללות בחקירה הפנימית, שאותה מבצעת פירמת עורכי דין שוויצרית, לפיהן שוואב ביצע מניפולציה בפרסומים רשמיים של הפורום לצרכים שונים.
כך, למשל, נטען כי שוואב עיוות את נתוני אחד מהפרסומים החשובים של הפורום - מדד התחרותיות הגלובלי (GCR) - כדי להציג את ה"ברקזיט" הבריטי ככישלון ולנסות למנוע אותו. בשנת 2017, אחרי שתושבי בריטניה החליטו במשאל־עם לפרוש מהאיחוד האירופי בהחלטה שזעזעה את היבשת, ביצע שוואב לפי החקירה "מניפולציה" כדי לצייר את הממלכה המאוחדת באור לא מחמיא, שאולי יטרפד את הפרישה.
מבריטניה ועד הודו
לפי ההדלפות מהחקירה הפנימית, מיקומה של בריטניה במדד בשנה זו דווקא השתפר (עוד לפני שהפרישה יצאה לדרך), בשל שינוי מתודולוגי. אך בשלב זה, לפי ההאשמות, שוואב כתב לאנשי הצוות שעבדו על הדו"ח כי "אסור שבריטניה תרשום שיפור כלשהו", מחשש שהדבר "ינוצל על ידי תומכי מחנה ה'ברקזיט'". "אסור שזה יקרה בשנה הנוכחית", כתב. הדו"ח הרשמי שפורסם באותה שנה על ידי ה־WEF הציב בסופו של דבר את בריטניה במקום השמיני בעולם, ירידה של שלב אחד בדירוג.
לא ברורה לחלוטין הדינמיקה שגרמה להידרדרות הזו, אך עורכי הדו"ח כתבו כי אם בריטניה אכן תפרוש מהאיחוד הרי שהדבר "יפגע בתחרותיות של הממלכה המאוחדת כתוצאה מביטול האינטגרציה שלה עם השוק האירופי המשותף".
העיתון הבריטי "טלגרף" האשים השבוע את שוואב בכך שניסה להשפיע על כך שבריטניה תשנה את ההחלטה שלה לפרוש מהאיחוד ותכריז על משאל־עם נוסף או על ביטול התוכניות. חברת הפרלמנט השמרנית פְּריטי פאטל אמרה לעיתון כי "העובדה כי דמות כה בכירה בעניינים גיאו־פוליטיים ביצעה מניפולציה במידע... היא כתם על המוניטין של ה־WEF". נייג'ל פאראג', מנהיג הימין הפופוליסטי של מפלגת "הרפורמה", אמר כי שוואב התגלה כ"מניפולטור גלובליסטי מסוכן". שוואב עומד במרכזן של תיאוריות קונספירציה רבות, החל מאלו של מתנגדי חיסוני הקורונה ועד לפרסומים על שלטון גלובלי של אליטות סודיות.
לפי הדיווח בעיתון השוויצרי, פעל שוואב באותה השנה גם כדי להבטיח שהודו לא תידרדר 20 מקומות בדירוג העולמי, כפי שהעלו הנתונים המקצועיים שהוצגו בפניו. המטרה, לפי הודעות דוא"ל שנחקרו, הייתה לשכנע את ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי להופיע בפני הוועידה. "השקענו הרבה מאוד ביחסים איתם (עם הודו) השנה", כתב שוואב לבכיר בפורום, לפי הטענות. נוסף על כך, מקור בתוך הפורום האשים את שוואב בכך שהעביר למדינה ערבית את תוצאות הביניים של מדד התחרותיות, ולאחר מכן השפיע על דירוג של אותה מדינה כדי שלא יציג הידרדרות, אלא עלייה.
המדד, שנועד לבסס את יוקרתו של הפורום, כלל עשרות משתנים שונים, פרסום שנתי והרבה מאוד יחסי ציבור. הוא נגנז במפתיע החל משנת 2020 והפסיק להופיע, ככל הנראה בשל החיכוכים הפנימיים כתוצאה מהאשמות בהתערבות. הפורום אמר בזמנו כי ההפסקה הייתה קשורה למגיפת הקורונה.
הכחשה גורפת
שוואב זעם על ההדלפה ואמר לתקשורת כי מדובר ב"הפרת הסכם" מצד הפורום הכלכלי העולמי. לדבריו, החקירה הייתה אמורה להסתיים בחודש הבא, והובטח לו כי כל צד יוכל להציג את תגובתו. הוא אמר כי הוא מכחיש באופן גורף את כל ההאשמות, וכי להאשים אותו במניפולציה בנתונים היא "פגיעה במוניטין האקדמי שלו". לדבריו, הוא זה שפיתח את המתודולוגיה של מדד התחרותיות, ולכן היה בעל המנדט לשנות אותה. הוא הודיע בעבר כי הגיש תביעה נגדית נגד מקורות שהאשימו אותו בהתנהגות פסולה, על רקע הפגיעה במוניטין שלו.
לחקירה עשויות להיות השלכות כבדות, אם מעמדו של הפורום יתערער. ועידת דאבוס מכניסה מדי שנה עשרות מיליוני פרנקים לשווייץ, כאשר אלפי מנהיגי מדינות ושרים, בכירים ואנשי עסקים כמו גם עיתונאים ופעילי חברה אזרחית עולים לעיירה לכינוס של שבוע. היא נחשבת לבעלת אג'נדה המקדמת סחר חופשי וגלובליזציה, ובשנים האחרונות ניסתה לשים דגש גם על איכות הסביבה והשקעות ירוקות. לפי הדיווחים באירופה, נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד אפילו שקלה לפרוש מתפקידה כדי לכהן כנשיאת הפורום במקום שוואב. תוצאות החקירה הפנימית צפויות להתפרסם לציבור בסוף אוגוסט.