גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקנדל בדאבוס: המייסד המיתולוגי מואשם שהטריד עובדות ו"שיפץ" דוחות כלכליים

האשמות חדשות מתוך חקירה פנימית התפרסמו בסוף השבוע בשווייץ, ולפיהן קלאוס שוואב ביצע מניפולציה בפרסומי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס כדי לשרת צרכים פוליטיים ● בין יתר המניפולציות המיוחסות לשוואב: "שדרוג" הודו והורדת בריטניה בדירוג התחרותיות של הפורום מחשש לשרת את תומכי הברקזיט

קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman
קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman

כבר עשורים שהוועידה השנתית בדאבוס משמשת לא רק כמקום העלייה לרגל של ראשי מדינות, מנהלי חברות ועיתונאים מרחבי העולם, אלא גם במה לפולחן אישיות למייסדה, קלאוס שוואב. הסיפורים המיתולוגיים - על הפורום לניהול כלכלי שכינס המהנדס הגרמני באלפים, מבודד מהעם, בשנות ה־70', וכיצד הוא הפך ברבות השנים לכינוס הכלכלי החשוב בעולם, לפעילות בשווי מאות מיליוני דולרים ולהשפעה על מדיניות כלכלית ופוליטית - שבים ומתפרסמים. שוואב עצמו התעקש להופיע על הבמה, גם בגיל 87, ולמרות שכבר מינה מחליפים ומנהלים בעלי שם, עדיין טרח להימצא בתפקיד רשמי כלשהו, ובעיקר באור הזרקורים, כל ינואר.

הבוחר הכריע: אחת הכלכלות הגדולות בעולם תעבור זעזוע
הנאסד"ק חוגג כאילו השנה היא 1999, ואלה עלולות להיות חדשות רעות

אבל כעת, אחרי פרישתו של שוואב באביב האחרון בצל האשמות שרחשו מתחת לפני השטח כבר כמה שנים, התדמית החיובית שלו מתעמעמת. הפרישה נועדה להתנהל בהדרגתיות, לבנות לו תפקיד רשמי שבו יכהן עד 2027, לטאטא מתחת לשטיח הדלפות על התנהגות לא הולמת ולשמור על המוניטין.

אולם הסכסוך בינו לבין הארגון שייסד הלך והחמיר החל מאפריל, והפורום הכלכלי העולמי (WEF) המנהל את הוועידה פתח בחקירה פנימית. שוואב הגיב בזעזוע ואיים לתבוע את חבר המנהלים.

בסוף השבוע האחרון התפרסמו הדלפות מצד הפורום, המשרטטות תמונה לא מחמיאה של שוואב, בלשון המעטה. הוא עצמו עדיין מאיים בתביעות ומכחיש את כל הטענות שהתפרסמו ביום ראשון האחרון.

מתוך ממצאי החקירה

את החקירה מנהלת חברת עורכי דין שוויצרית שנשכרה במיוחד לצורך המשימה אחרי הרבה דיווחים, שמועות והדלפות על התנהלותו של מי שייסד את הפורום ב־1971. העיתון השוויצרי "זונטאגסצייטונג" פרסם בסוף השבוע האחרון קטעים מתוך ממצאי החקירה, המציירים לראשונה תמונה מלאה יותר של ההאשמות נגד מי שהפך את דאבוס למותג גלובלי.

בין השאר, נמצא לפי הדיווחים כי שוואב שלח הודעות בעלות אופי מיני לעובדות צעירות של ה־WEF באמצעות הדואר האלקטרוני. כמו כן, נמצא כי אשתו של שוואב, הִילדה, שלא נשאה תפקיד רשמי בארגון (אבל כן עמדה בראש קרן צדקה הקשורה אליו), חייבה את הפורום בכמיליון אירו בהוצאות נסיעה שונות, שלא כולן קשורות לעבודתה.

אבל את מירב הכותרות בעיתונות הפיננסית ביממה האחרונה תפסו ההאשמות הנכללות בחקירה הפנימית, שאותה מבצעת פירמת עורכי דין שוויצרית, לפיהן שוואב ביצע מניפולציה בפרסומים רשמיים של הפורום לצרכים שונים.

כך, למשל, נטען כי שוואב עיוות את נתוני אחד מהפרסומים החשובים של הפורום - מדד התחרותיות הגלובלי (GCR) - כדי להציג את הברקזיט הבריטי ככישלון ולנסות למנוע אותו. בשנת 2017, אחרי שתושבי בריטניה החליטו במשאל עם לפרוש מהאיחוד האירופי בהחלטה שזעזעה את היבשת, ביצע שוואב לפי החקירה "מניפולציה" כדי לצייר את הממלכה המאוחדת באור לא מחמיא, שאולי יטרפד את הפרישה.

מבריטניה ועד הודו

לפי ההדלפות מהחקירה הפנימית, מיקומה של בריטניה במדד בשנה זו דווקא השתפר (עוד לפני שהפרישה יצאה לדרך), בשל שינוי מתודולוגי. אך בשלב זה, לפי ההאשמות, שוואב כתב לאנשי הצוות שעבדו על הדוח כי "אסור שבריטניה תרשום שיפור כלשהו", מחשש שהדבר "ינוצל על־ידי תומכי מחנה הברקזיט". "אסור שזה יקרה בשנה הנוכחית", כתב. הדוח הרשמי שפורסם באותה שנה על־ידי ה־WEF הציב בסופו של דבר את בריטניה במקום השמיני בעולם, ירידה של שלב אחד בדירוג.

לא ברורה לחלוטין הדינמיקה שגרמה להידרדרות הזו, אך עורכי הדוח כתבו כי אם בריטניה אכן תפרוש מהאיחוד האירופי, הרי שהדבר "יפגע בתחרותיות של הממלכה המאוחדת כתוצאה מביטול האינטגרציה שלה עם השוק האירופי המשותף".

העיתון הבריטי "טלגרף" האשים השבוע את שוואב בכך שניסה להשפיע על כך שבריטניה תשנה את ההחלטה שלה לפרוש מהאיחוד ותכריז על משאל עם נוסף או על ביטול התוכניות. חברת הפרלמנט השמרנית פְּריטי פאטל אמרה לעיתון כי "העובדה כי דמות כה בכירה בעניינים גאו־פוליטיים ביצעה מניפולציה במידע... היא כתם על המוניטין של ה־WEF". נייג'ל פאראג', מנהיג הימין הפופוליסטי של מפלגת "הרפורמה", אמר כי שוואב התגלה כ"מניפולטור גלובליסטי מסוכן". שוואב עומד במרכזן של תאוריות קונספירציה רבות, החל מאלה של מתנגדי חיסוני הקורונה ועד לפרסומים על שלטון גלובלי של אליטות סודיות.

לפי הדיווח בעיתון השוויצרי, שוואב פעל באותה השנה גם כדי להבטיח שהודו לא תידרדר 20 מקומות בדירוג העולמי, כפי שהעלו הנתונים המקצועיים שהוצגו בפניו. המטרה, לפי הודעות דואר אלקטרוני שנחקרו, הייתה לשכנע את ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי להופיע בפני הוועידה. "השקענו הרבה מאוד ביחסים איתם (עם הודו) השנה", כתב שוואב לבכיר בפורום, לפי הטענות.

נוסף על כך, מקור בתוך הפורום האשים את שוואב בכך שהעביר למדינה ערבית את תוצאות הביניים של מדד התחרותיות, ולאחר מכן השפיע על דירוג של אותה מדינה כדי שלא יציג הידרדרות אלא עלייה.

המדד, שנועד לבסס את יוקרתו של הפורום, כלל עשרות משתנים שונים, פרסום שנתי והרבה מאוד יחסי ציבור. הוא נגנז במפתיע החל משנת 2020 והפסיק להופיע, ככל הנראה בשל החיכוכים הפנימיים כתוצאה מהאשמות בהתערבות. הפורום מסר בזמנו כי ההפסקה הייתה קשורה למגיפת הקורונה.

הכחשה גורפת

שוואב זעם על ההדלפה ואמר לתקשורת כי מדובר ב"הפרת הסכם" מצד הפורום הכלכלי העולמי. לדבריו, החקירה הייתה אמורה להסתיים בחודש הבא, והובטח לו כי כל צד יוכל להציג את תגובתו. הוא אמר כי הוא מכחיש באופן גורף את כל ההאשמות, וכי להאשים אותו במניפולציה בנתונים היא "פגיעה במוניטין האקדמי שלו". לדבריו, הוא זה שפיתח את המתודולוגיה של מדד התחרותיות, ולכן היה בעל המנדט לשנות אותה. הוא הודיע בעבר כי הגיש תביעה נגדית נגד מקורות שהאשימו אותו בהתנהגות פסולה, על רקע הפגיעה במוניטין שלו.

לחקירה עשויות להיות השלכות כבדות, אם מעמדו של הפורום יתערער. ועידת דאבוס מכניסה מדי שנה עשרות מיליוני פרנקים לשווייץ, כאשר אלפי מנהיגי מדינות ושרים, בכירים ואנשי עסקים כמו גם עיתונאים ופעילי חברה אזרחית עולים לעיירה לכינוס של שבוע. היא נחשבת לבעלת אג'נדה המקדמת סחר חופשי וגלובליזציה, ובשנים האחרונות ניסתה לשים דגש גם על איכות הסביבה והשקעות ירוקות. לפי הדיווחים באירופה, נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד אפילו שקלה לפרוש מתפקידה כדי לכהן כנשיאת הפורום במקום שוואב.

תוצאות החקירה הפנימית צפויות להתפרסם לציבור בסוף אוגוסט.

עוד כתבות

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

שלט שמרחיק נשים ממקום שמיועד לגברים / צילום: Shutterstock

המאבק בהדרת הנשים: הממשלה לא עומדת במשימות

ההחלטה של הממשלה להיאבק בתופעת הדרת הנשים לא הייתה משהו חד־פעמי ● אך רוב ההחלטות לא יושמו, והמציאות משקפת מגמה הפוכה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי מניעת הדרת נשים

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ו-S&P 500 שוב בשיא; אינטל צונחת בכ-9% אחרי הדוחות

לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה מתרוממות ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד ● הביטקוין יורד בקרוב ל-2%, ונסחר סביב מחיר של 116 אלף דולר ● הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים אתמול, בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

האנשים והתמונות מכנס MAD של גלובס

כנס השיווק והפרסום השנתי של גלובס שהתקיים בתל אביב אירח מאות מבכירי התעשייה ● בכנס נחשפו: מדד המותגים של גלובס לשנת 2025, הפרסומת האהובה והזכורה ביותר בעשור האחרון ומדד מיתוג המעסיק של העיתון ● אירועים ומינויים

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"