גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח שחזה את ה-7 באוקטובר, ומה אפשר לעשות כדי לא לפספס את הדוח הבא

דוח שחיבר המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן הזהיר לפני ה-7 באוקטובר ממה שיכול לקרות בישראל במקרה של מלחמה רב-זירתית, ואף המליץ מה ניתן לעשות כדי להתכונן לתרחיש זה ● פרשן גלובס יואב קרני התייחס לדוח, אך נראה כי פספס את משמעותו האמיתית ● דעה

ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות
ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

הכותב הוא נשיא אוניברסיטת רייכמן ומייסד המכון למדיניות נגד טרור (ICT) באוניברסיטת רייכמן

במאמרו של יואב קרני "המלחמה המיותרת והמלחמה הבלתי מסתיימת", מתייחס קרני לדוח שהוכן לפני מלחמת "חרבות ברזל" במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן בהשתתפות של כ-100 מבכירי מערכת הביטחון לשעבר.

קרני מכנה את הדוח בטעות "הדוח על המלחמה נגד חיזבאללה", והוא מצטט לכאורה מתוך התרחיש אליו התייחס הדוח באומרו: "ירי טילים בלתי פוסק", "כיפת ברזל קורסת", "פלישת כוח רדואן לגליל", "צה"ל יתקשה לצאת למתקפה קרקעית", "הרס עצום ואלפי אבדות בחזית ובעורף".

פרופ' בועז גנור, נשיא אוניברסיטת רייכמן / צילום: עוז שכטר

על רקע זה קובע קרני כי "קשה לדעת מה להגיד בחוכמה שלאחר מעשה. ברור שהדוח החמיץ את מהלך המלחמה כמעט מעיקרו. מה טוב שמחבריו לא ידעו מה ישראל מסוגלת לעשות. אבל הם עשו בהחלט את המוטל עליהם".

על רקע קביעותיו של קרני, יש להעמיד את הדברים על דיוקם לא רק למען הצדק ההיסטורי, אלא גם לשם הפקת לקחים חיוניים מתוכן הדוח ומעצם פרסומו לפני פרוץ המלחמה ולצורך מניעת המיסקונספציה הבאה.

לא מלחמה נגד חיזבאללה - מלחמה רב-זירתית

ראשית כותרתו של הדוח האמור אינה "המלחמה נגד חיזבאללה" אלא "היערכות ישראל למלחמה רב-זירתית". התרחיש האמור פותח את הדוח והסעיף הראשון של הדוח שאוחז כ-90 עמודים קובע: "תרחיש הייחוס שגובש במכון למדיניות נגד טרור למלחמה הרב-זירתית הבאה הוא תרחיש חמור (אם כי לא קיצון), והוא מהווה את התשתית לניתוח אתגרי ההתמודדות הן של העורף הישראלי והן בחזית".

התרחיש בחן את האיום של מערכה רב-חזיתית - מלחמה המתרחשת בו-זמנית בחמש זירות (ללא איראן). התרחיש, כמו הדוח כולו, זיהה את המיסקונספציה הישראלית טרם פרוץ המלחמה, התריע עליה, הצביע על פערים וגיבש המלצות כיצד לתקן אותם ולהיערך למלחמה שתגיע.

יתרה מכך, הפרק האחרון של הדוח עסק כולו בהמלצה לשקול מלחמת מנע ישראלית מול חיזבאללה, חשיבה שהייתה באותה עת "מחוץ לקופסה" ומנוגדת למדיניות הישראלית של ההכלה.

תרחיש הקיצון לא קרה

על רקע התרחיש האמור, צריך לקבוע כי ב-7 באוקטובר 2023 התרחש בישראל אסון נורא (שניתן היה למנוע אותו), ובאותה עת קרה גם נס גדול. הנס שמנע פתיחה בו-זמנית של מלחמה רב-חזיתית תוך פלישה של כוחות רדואן מהצפון ושימוש מאסיבי בארסנל הרקטי של חיזבאללה ופרוקסיז איראניים אחרים. במקרה שכזה מצבה של ישראל היה חמור לאין שיעור, והתרחיש החמור של הדוח היה מתרחש רובו ככולו.

שנה ו-9 חודשים לאחר אסון ה-7 באוקטובר, מעניין לשוב ולעיין בדוח. כך למשל סעיף 39 מסביר את מרכיב ההפתעה של האויב: "כאן טמון השינוי המהותי המחולל את פוטנציאל ההפתעה של הארגונים שפועלים נגד ישראל - חמאס וחיזבאללה... חלק ניכר מהכוחות מבוססים על בני המקום. (גדוד סג'עייה או ג'בלייה, לדוגמה, מבוססים על בני השכונה, משורות הלוחמים ועד המג"ד). בצורה הזו, המעבר משיגרה לחירום הוא מהיר ביותר ומותיר לגורמי המודיעין בצה"ל זמן התרעה קצר.

סעיף 88 מוסיף וקובע "הצטרפות איום הפשיטות הקרקעיות של חיזבאללה וחמאס בהטלת היקף רחב של כוחות קומנדו להתקפה על יישובים ומחנות צה"ל בשטח הישראלי יצר ממד מערכתי נוסף המחייב את צה"ל בהערכות משמעותית למגננה בקווי העימות". לפי (סעיף 89), "(קיים) חסך בכוחות מקומיים זמינים - להגנה מרחבית - להגנת יישובי הספר נגד התקפות הקומנדו של חיזבאללה וחמאס".

לא רק אזהרות, אלא גם דרכי התמודדות

הדוח לא רק מצביע על פערים חמורים בהערכות ישראל אל מול איום המלחמה, אלא גם מביא המלצות למקבלי ההחלטות כיצד לפתור פערים אלה. כך נכתב בסעף 86: "על רקע אתגר ההגנה על יישובי קו העימות מול איום המחייב התמודדות עם מספר חדירות במקביל, החטיבות המרחביות זקוקות לכוח נייד ומשוריין למשימה זו. ניתן להתבסס גם על טנקים מיושנים יחסית...".

ובסעיף 92: "בשיגרה פרט לכתת הכוננות, הקיימת כמעט בכל יישוב ספר, יתר התושבים אינם חמושים ואינם מאורגנים להגנת היישוב. גם לא קיימת ביישובים תשתית ביצורים מתאימה להגנה למול אויב בהתקפה סדורה.

ובסעיף 93: "יישובי ההגנה המרחבית הם מעין צבא סדיר מקומי ... מיקומם הטקטי בשטח הוא חיוני. יש לציידם בנשק חדיש, לאמן את תושביהם למשימתם ו'להפוך אותם ליישובים מבוצרים כהלכה".

סעיף 98: "יש לשלב את התושבים כחיילי מילואים מגויסים להגנת ביתם . גם אדם שעבר את גיל 70, איש או אישה, במיוחד כשהוא תושב המקום, יכולים להיות יעילים בתפקידי הגנה כשהם פועלים מעמדות נייחות".

אלה מעט דוגמאות מהמלצות הדוח, שלו רק היו נלקחות בחשבון ומיושמות ערב המלחמה, ניתן היה לצמצם משמעותית את היקף הנפגעים ב-7 באוקטובר ואולי למנוע את החטיפות ההמוניות. אולם כידוע, מקבלי ההחלטות הן בדרג המדיני והן בצבאי היו שבויים במיסקונספציה שנבעה בין היתר מהערכת יתר של היכולות של ישראל וזלזול בכוונות וביכולות של האויבים. הדוח של המכון למדיניות נגד טרור ניסה לחדור את חומת האטימות הבצורה ולקרוא תגר על המיסקונספציה.

דוח שמאתגר את מערכת המדינית והצבאית מבחוץ

לאור האמור, ממש לא "קשה לדעת מה להגיד בחוכמה שלאחר מעשה" כפי שקרני טוען. אפשר וצריך לומר כי רק דוחות מהסוג הזה שמגיעים מחוץ למערכת הביטחון יכולים לאתגר ולערער על הקיבעון המחשבתי המאפיין את המיסקונספציה של הדרג המדיני והצבאי.

למרות שקרני קובע בצדק כי מחברי הדוח "עשו בהחלט את המוטל עליהם", חשוב להדגיש כי העובדה שמלחמת ה-7 באוקטובר נפתחה בחזית אחת בלבד (בשל שיקולים מוטעים של הנהגת חיזבאללה ואיראן), אינה מצביעה על כך ש"הדוח החמיץ את המלחמה כמעט מעיקרו". נהפוך הוא: אמירה כזו מחזקת את המיסקונספציה הישראלית.

כדאי לזכור כי כתיבת הדוח אינה משימה שמוטלת על מכון מחקר אוניברסיטאי. לעומת זאת, על העיתונות הישראלית כן מוטלת משימה להעצים ולהדהד דוחות מהסוג זה כדי לפוצץ את בועת ה(מיס)קונספציה.

עוד כתבות

אילון מאסק, מנכ''ל טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה פספסה בתחזיות הרווח וההכנסות: מכירות הרכבים ירדו ב-16%

יצרנית המכוניות החשמליות פספסה את תחזיות האנליסטים הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● במקביל טסלה דיווחה על ירידה של 16% בהכנסות מתחום הרכב, רבעון שני ברציפות ● המניה, שהשלימה ירידה של 12% מתחילת השנה, מגיבה במסחר המאוחר בירידות של כ-1%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה עלתה ב-2%, פלנטיר ב-4%

נאסד"ק עלה ב-0.6% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● ארה"ב והאיחוד האירופי קרובים להסכם סחר: יוטלו מכסים של 15% ● טראמפ הכריז גם על הסכם סחר "עצום" עם יפן, בורסת טוקיו זינקה ● ג'נרל מוטורס דיווחה אתמול על הפסד של 1.1 מיליארד דולר בגלל המכסים של טראמפ ● המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל היום - דוחות אלפאבית וטסלה יפורסמו אחרי הנעילה הלילה, מה צפוי בהם?

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

חברות הביטוח הישראליות שרואות במניית טבע הזדמנות

לאחר שבשבוע שעבר דווח כי מנורה מבטחים מחזיקה ב-5% מהון המניות בטבע, היום דווח על החזקה דומה של הפניקס ● השתיים מקוות שהמניה תצא מהדשדוש שפוקד אותה - מתחילת השנה רשמה טבע תשואה שלילית של 26%

אילון מאסק / צילום: ap, Matt Rourke

המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל הלילה: מה צפוי בדוחות של אלפאבית וטסלה

שתיים מענקיות הטכנולוגיה מצטרפות הלילה לעונת הדוחות ● הדוח של אלפאבית יהיה חשוב במיוחד לשוק הבינה המלאכותית, המשקיעים יתמקדו בהכנסות החברה מפרסום, וגם תחום הענן במוקד ● בטסלה, המשקיעים מחכים להרבה תשובות, למשל מה עם המכוניות הזולות שהובטחו או לעדכון על תוכניות הרובוטקסי

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

ראש עיריית בת ים צביקה ברוט מציע לרכוש בניינים שקרסו במלחמה מידי משקיעי הנדל"ן, ולא מצטער שלא התאחד עם תל אביב ● בוועידה הוא הסביר מדוע בת ים דורגה על ידי קבלנים כעיר השנייה הכי מהירה, יעילה ואמינה בתחום התכנון והבנייה

שלט למכירת בית של Opendoor / צילום: מצגת החברה

זינוק של 440% בחודש: מניות המם החדשות שכובשות את וול סטריט

כמו בימי הקורונה, משקיעים פרטיים מתקבצים בפורומים ברשתות החברתיות כדי להריע לנבחרת חדשה של מניות חסרות ייחוד, ועל הדרך לסחוט את המוכרים בשורט ● או כמו שניסח המשתמש Hot-Ticket9440: "פגיעה מקסימלית בשורטים, קונים בכל ירידה! יחד אנחנו חזקים"

קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman

סקנדל בדאבוס: המייסד המיתולוגי מואשם שהטריד עובדות ו"שיפץ" דוחות כלכליים

האשמות חדשות מתוך חקירה פנימית התפרסמו בסוף השבוע בשווייץ, ולפיהן קלאוס שוואב ביצע מניפולציה בפרסומי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס כדי לשרת צרכים פוליטיים ● בין יתר המניפולציות המיוחסות לשוואב: "שדרוג" הודו והורדת בריטניה בדירוג התחרותיות של הפורום מחשש לשרת את תומכי הברקזיט

שלט חברת ארגוס / צילום: שלומי יוסף

חברת הסייבר ארגוס מפטרת כשליש מהעובדים

חברת הסייבר לרכב ארגוס נערכת לפיטורים של כ-65 עובדים, כשליש ממצבת כוח האדם שלה ● החברה נרכשה ב-2017 על ידי קונטיננטל תמורת כ-450 מיליון דולר, ומאז פועלת כחטיבה עצמאית ● הפיטורים מתבצעים במסגרת מהלך התייעלות גלובלי של Aumovio

אבי כץ, יזם קרן הגשמה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את הסדר הנושים בקרן השקעות הנדל"ן הגשמה ● בלב המחלוקת: חסינות מפני תביעות לצמד מייסדי הקרן, אבי כץ וחנן שמש, הצפויים להזרים בהסדר 350 אלף שקל בלבד מתוך תביעות חוב בהיקף של 460 מיליון שקל

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת לופטהנזה מחדשת את פעילותה בישראל: כך זה ייראה

לאחר שהודיעה כי תחזור לישראל בתחילת אוגוסט, קבוצת לופטהנזה מפרסמת את לוח הזמנים המתוכנן לחידוש טיסותיה לנתב"ג ● לופטהנזה ואוסטריאן איירליינס יחדשו את טיסותיהן כבר ב-1 באוגוסט, אך יורוינגס וסוויס יחזרו רק בין סוף ספטמבר לאוקטובר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

המדינה מצטרפת לרשויות המקומיות ומסתערת על מכרז הענק של אנבידיה

לאחר שענקית הטכנולוגיה ביקשה מידע על שטחים בצפון לרכישת קרקע למרכז פיתוח, לגלובס נודע כי ברמ"י גיבשו רשימה של 14 אתרים שיכולים להתאים ● בין המקומות שהוזכרו: אזורי התעשייה בעכו, ביקנעם, במועצה האזורית מגידו, בעפולה ובנוף הגליל - כולם באזור עדיפות לאומית, המעניק הטבות במאות מיליוני שקלים

עמירם שחר / צילום: Upwind

אנליסטים מעריכים: אפווינד הישראלית תימכר לפי שווי של פי 20 מהכנסותיה

דוח אנליסטים חדש מצביע על מכפיל הכנסות של פי 20 בעסקה, שצפויה להיות הגדולה בתולדות דאטה דוג ● לפי הדוח, המכפיל החריג יחסית של העסקה מעיד על עניין אסטרטגי עמוק, כאשר הרוכשת מנסה להעמיק את אחיזתה בשוק האבטחה הארגונית

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

שתי חברות פינטק ממליצות: 30 מניות "בינוניות" בוול סטריט שכדאי לשים אליהן לב

איטורו וחברת ברידג'ווייז, שפיתחה פלטפורמה מבוססת AI, הרכיבו פורטפוליו מניות בשוק האמריקאי: "עם הירידה הצפויה בריבית, חברות בגודל בינוני ייהנו מהוזלת עלויות המימון והרחבת אפשרויות השקעה" ● ברשימה: "מניית מם" לצד קמעונאית רכב ויצרניות מזון ותבלינים

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?

הקואליציה מקדמת צעדים לסיום תפקידו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין ● אבל איך הדבר אמור להיעשות, אילו סיבות כשרות לכך, ואילו משוכות משפטיות יש על מהלך כזה? ● וגם: על מקרי העבר

צבא טיוואן בתרגיל בהשתתפות טנקים מתוצרת ארה''ב, 10 ביולי / צילום: Reuters, Taiwan Defense Ministry / Handout

המערכה הבאה? טייוואן מתחמשת מול האיום הסיני, העולם מתמרן והמבט לישראל

ברקע פעילות סינית חריגה: טייוואן מתרגלת מצב חירום עם טנקים ברחובות ● 40 אלף חיילים משתתפים בימים אלו בתמרון ענק של 19 מדינות באוקיינוס השקט ● דניאל גורדון, בכיר בממשל אובמה שחי בעבר בישראל, מספר איך מצא עצמו שוב באזעקה - הפעם בטאיפיי

המשקיעים רכשו אג''ח קונצרניות, והסיכון ירד / צילום: גלובס

"הסיכון לא מגולם באפיק הקונצרני": האופוריה העלימה את אג"ח הזבל מת"א

נהירת המשקיעים לשוק החוב הקונצרני הובילה לירידה חדה בסיכון המיוחס להן ולהיעלמות כמעט מוחלטת של אג"ח בתשואה דו-ספרתית ● מידרוג: "המרווחים מול האג"ח הממשלתיות - ברמת שפל היסטורית" ● מיטב מסייג: "רמת חוסר הוודאות במשק וגם הריבית עדיין גבוהות"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

שחרור רב יותר של מחבלים ופרימטר מצומצם: דרישות חמאס במו"מ לעסקת חטופים

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף במרכז ח'אן יונס ● הרמטכ"ל בדיון ביטחוני: נכון לשלוט בתוחמת הצפונית ברצועת עזה ● לקראת מפגש פסגה: מאמץ להגיע להבנות ביטחוניות כדי למנוע הסלמה חוזרת בסוריה ● תקרית נוספת ביוון: נערים ישראלים הותקפו ע"י פרו-פלסטינים ● שלושה לוחמי צה"ל נפצעו קשה ובינוני מפיצוץ מטען בדרום עזה; נגד לוחם מסיירת גולני נפצע קשה במרכז הרצועה ● הג'יהאד האיסלאמי: "נותק הקשר" עם החטוף רום ברסלבסקי ● 50 חטופים - 656 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

מכירת ענק: זוהר לוי מממש רווח של יותר מחצי מיליארד שקל בפז

חברת הנדל"ן סאמיט של לוי מוכרת את כל החזקותיה לגופים מוסדיים, כנראה בשני שלבים, תמורת כ-1.1 מיליארד שקל

תומר אבנון, נשיא ומייסד קבוצת אבנון / צילום: אורן כהן

לאחר עלייה של כמעט 200% בשנה: טכנופלס של תומר אבנון פוזלת לתחום ביטחוני לוהט

לאחר שקלטה חלק מהפעילות הביטחונית של קבוצת אבנון, עשויה טכנופלס לרכוש מבעל השליטה חברה שבדית הפועלת בתחום המצלמות המיוצבות - שבו מתמחה אחת מכוכבת הבורסה, נקסט ויז'ן ● העלייה במניית טכנופלס העמידה את שווי החברה על 165 מיליון שקל