גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פטור מהפסקות חשמל: אושר פטור מהיתר בנייה למתקני אגירה בינוניים. אלו האנשים שייהנו

הפטור מהיתר בנייה לסוללות בגודל בינוני יאפשר לבניינים ולמוסדות לאגור אנרגיה סולארית לשעת חירום עבור עצמם, ואפילו למכור אותה לרשת במחיר גבוה יותר בשיא הביקוש בערב ● מי ייהנה מהשינוי ואילו חסמים עדיין עומדים בפניהם?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock
פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בהוראתו האחרונה לפני פרישתו מהממשלה, שר הפנים משה ארבל אישר פטור מהיתר בנייה למתקני אגירה עד 600 קוט"ש, במקום 100 קוט"ש כיום. הפטור מהיתר בנייה לסוללות בגודל בינוני יאפשר לבניינים ולמוסדות לאגור אנרגיה סולארית לשעת חירום עבור עצמם, ואפילו למכור אותה לרשת במחיר גבוה יותר בשיא הביקוש בערב. הדבר יאפשר הרחבה משמעותית של ההפקה הסולארית המבוזרת, אך עדיין צפויים חסמים לתושבי הצפון והדרום, שם כמות ההפקה הסולארית בשעות הצהריים גדולה יותר ממה שהרשת מסוגלת להכיל ולצרוך. על פי יזמים בתחום - בניינים ומוסדות באזור המרכז וירושלים צפויים להנות מאפשרות להימנע מהפסקות חשמל ומרווחים על מכירה לרשת.

14 שכבות של רגולציה: למה כל-כך מסובך להקים מתקנים סולאריים
בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

על פי מינהל התכנון "שר הפנים לשעבר, משה ארבל, חתם על צו חדש לפטור מהיתר בנייה למתקני אגירת חשמל קטנים - עד 5 מ"ר ועד להספק של 600 קילוואט-שעה". לדברי המינהל, הסוללות הבינוניות הן פתרון יעיל לבנייני מגורים בני 4-5 קומות, ויאפשרו גם לאגור חשמל בשעות הבוקר והצהריים בהן יש יותר צריכה מייצור, ולמכור אותו חזרה לרשת בשעות הערב, כשהביקוש בשיא. על פי יו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן, קהל היעד הפוטנציאלי הוא ועדי בתים וחברות ניהול של בניינים, כמו גם מוסדות ציבור כמו בתי ספר ובתי כנסת.

אנתן מספר כי בעזרת אגירה באמצעות סוללות, ניתן לא רק לאגור ולמכור אנרגיה המיוצרת במקום, אלא אף לצרוך חשמל בבוקר ובצהריים, לאגור אותו לאורך היום ואז למכור אותו בלילה, ולהרוויח פער של בין 5 ל-10 אגורות לקוט"ש ביניהם. הוא אף מדגיש שהטכנולוגיה הולכת ומשתפרת, כך שבעתיד הקמת מתקני אגירה צפויה להיות זולה ויעילה עוד יותר.

"להוזיל את חשבון החשמל"

דניאל ביטון, בעלת חברת אי.די.איי אנרגיה, אומרת כי "בלי אגירה, לא נוכל לשלב ברשת מספיק אנרגיות מתחדשות. ולהיפך, אם תהיה מספיק תפוצה שלה - זה יאפשר בטווח הרחוק גם להוזיל את חשבון החשמל".

לדבריה, "התקנה החדשה פותרת תסבוכת רגולטורית. ללקוחות בעלי מערכת סולארית ביתית שכבר נהנים מפטור קודם ומייצרים לעצמם עצמאות אנרגטית עכשיו יתווספו גם לקוחות מסחריים שרוצים לסחור בחשמל ולייצר גם לעצמם ביטחון אנרגטי וכמובן שגם לרשת החשמל הארצית דרך התעריפים שרשות החשמל מציעה".

השלב הבא, אומר יו"ר מטה התכנון הלאומי אלנתן, הוא ביטול מלא של המגבלה על כמות האגירה המקסימלית להיתר בנייה, כך שהמגבלה היחידה תהיה הגודל שלהם (עד 5 מ"ר). לדבריו, "המהלך נועד לתת מענה לביקושים ההולכים וגדלים לחשמל בגוש דן ובאזורים צפופים נוספים. הקמת המתקנים יוצרת מציאות שבה גם הציבור נהנה מגיבוי אנרגטי איכותי, וגם המשק כולו נהנה מפתרון נקי, זול וחכם שמפחית את העומס מהרשת בשעות השיא".

המכשולים שנשארו

אך יש עדיין חסמים משמעותיים בדרך: מעבר למילוי דרישות כיבוי אש והגנת הסביבה, על פי ביטון מ-EDI נותר עדיין מכשול שלא יאפשר לחבר מתקני אגירה רבים במתח נמוך. חברת החשמל טרם יודעת לנהל מתקנים כאלו ולכן השוק עדיין לא יפתח לגמרי.

לדבריה, "גם אם יש פטור מהיתר בנייה, זה לא אומר שחברת החשמל תאשר מתקן כזה. בניגוד למתקני מתח גבוה, בהם יש אפשרות לניהול מרחוק, במתקני מתח נמוך שאינם מנוהלים יש עדיין חשש להזרמה בשעות שעלולות ליצור בעיות ברשת החשמל. לכן השוק עוד לא לגמרי נפתח לתחרות, כי המקום ברשת הוא עדיין חסם. המהלך מבורך והוא כן יאיץ שילוב של מתקני אגירה באזורים שאין בהם בעיית הולכה וחלוקה כמו אזור המרכז וירושלים. בשביל שבעיית הרשת תיפתר גם בדרום וגם בצפון וניתן יהיה לשלב מתקני אגירה במתח נמוך - רשות החשמל וחברת החשמל צריכות להסכים על פרוטוקול ניטור".

חברת החשמל אומרת מצידה שכבר היום כ-90% מהבקשות להוספת מתקני אגירה למערכות סולאריות קיימות מאושרות, ובהקמת מתקנים חדשים מאפס אין כרגע הזמנות. בנוסף, אומרים בחברת החשמל, בזמן שזו הייתה בעיה חמורה וצוואר בקבוק של ממש עד לפני כשנה וחצי, כיום הנושא ברובו נפתר. אך כמובן, האישור הוא תלוי אזור, וייתכן שגם מי שיודע שהוא נמצא באזור עם יותר ייצור סולארי מרשת שתתמוך בו לא מגיש בקשה מלכתחילה. בנוסף, אין צורך לאישור מיוחד מחברת החשמל כדי לאגור אנרגיה באופן עצמאי, והדבר נדרש רק כדי למכור את החשמל חזרה לרשת.

עופר אזולאי, מייסד פורום פא"י ומנכ"ל טריפל אס אנרגיה מתחדשת טוען ש"חברת החשמל לא ערוכה לניהול ושליטה מרחוק של אלפי מתקני ייצור וליישום ההחלטה" .הוא מספר שהפורום פועל להסרת החסם הזה, ברמה הפרקטית, אך מדגיש גם הוא ש"זהו צעד ראשון בשבירת החסמים והעברת האחריות ליזמים. הקהילות, העסקים והציבור כולו ייהנו ממאגרי אנרגיה נקיים ובטוחים".

לדברי מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "מתקני האגירה הביתיים הם חלק בלתי נפרד מהעתיד האנרגטי של ישראל - הם חוסכים למשק, מקלים על הרשת, מעניקים גיבוי לתושבים - וכל זאת בלי צורך בתשתיות מורכבות או תהליכי רישוי.

עוד כתבות

אוזי אוסבורן / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ענק המטאל אוזי אוסבורן הלך לעולמו בגיל 76

שבועיים בלבד אחרי שהתאחד עם חבריו ללהקת בלאק סבאת' לקונצרט פרידה ענק ואחרון, אגדת הרוק אוזי אוסבורן הלך לעולמו ● אוסבורן סבל במשך שנים מבעיות רפואיות וחווה בתקופה האחרונה החמרה במחלת הפרקינסון שממנה סבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת ת"א; מדד הביטוח מזנק ב-4.5%, מדד תשתיות אנרגיה ב-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% לשיא חדש ● נופר אנרג'י בחרה מנכ"ל חדש, עד לכניסתו לתפקיד, עופר ינאי ינהל את החברה ● בהתאם למגמה בעולם, השקל מתחזק מול הדולר ● מניית משק אנרגיה מתקרבת לשיאה משנת 2022 ● טראמפ הכריז על הסכם סחר "עצום" עם יפן, הבורסות בעולם מגיבות בחיוב ● דוחות אלפאבית וטסלה יפורסמו אחרי הנעילה הלילה, מה צפוי בהם?

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?

הקואליציה מקדמת צעדים לסיום תפקידו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין ● אבל איך הדבר אמור להיעשות, אילו סיבות כשרות לכך, ואילו משוכות משפטיות יש על מהלך כזה? ● וגם: על מקרי העבר

האם הראלי של הנאסד''ק הלך רחוק מדי? / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק חוגג כאילו השנה היא 1999, ואלו עלולות להיות חדשות רעות

מדד הנאסד"ק, שהגיע אתמול לשיא כל הזמנים שלו, נעל את יום המסחר ה-60 שלו ברציפות במהלכו הנאסד"ק סיים מעל הממוצע הנע של 20 הימים האחרונים - תופעה שנראתה לאחרונה לקראת בועת הדוט-קום, ב-1999 ● אנליסטים מזהירים מפני שאננות, ומצביעים על עלייה מדאיגה במניות מם של חברות שרווחיותן מוטלת בספק

תמיר בן שחר, מייסד ובעלים של משרד צ'מנסקי בן שחר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

המרכזים העירוניים נאבקים לשרוד, והרחוב בדרך להפוך למרכז המסחרי הבא

בעוד המרכזים העירוניים הקלאסיים מתקשים להתאים את עצמם לשינויים, הרחובות השכונתיים הופכים למוקד המשיכה הבא - כך אמר תמיר בן שחר בוועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריו, האונליין לא מחסל את הקניונים, וישראל ממשיכה לבנות שטחי מסחר בקצב גבוה ● וגם: לפערי דורות יש השפעה על הרגלי הצריכה, והיזמים צריכים לבנות בהתאם

בתי ההשקעות ילין לפידות, אלטשולר שחם וכלל מאבדים כספים למתחרים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מור עוקף את הפניקס, וכמה כסף יצא מאלטשולר שחם? סיכום מחצית בשוק הגמל

העברות הכספים של מור ממתחריו בחודש יוני הפכו אותו לגוף הגמל השלישי בגודלו, על חשבון הפניקס ● עוד נהנו מהעברות חיוביות: אנליסט ומיטב ● מאלטשולר שחם יוצאים מעל 2 מיליארד שקל בחודש, וגם ילין לפידות מאבד כספים ● ומה צופים מנהלי השקעות להמשך

אבי כץ, יזם קרן הגשמה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את הסדר הנושים בקרן השקעות הנדל"ן הגשמה ● בלב המחלוקת: חסינות מפני תביעות לצמד מייסדי הקרן, אבי כץ וחנן שמש, הצפויים להזרים בהסדר 350 אלף שקל בלבד מתוך תביעות חוב בהיקף של 460 מיליון שקל

תומר אבנון, נשיא ומייסד קבוצת אבנון / צילום: אורן כהן

לאחר עלייה של כמעט 200% בשנה: טכנופלס של תומר אבנון פוזלת לתחום ביטחוני לוהט

לאחר שקלטה חלק מהפעילות הביטחונית של קבוצת אבנון, עשויה טכנופלס לרכוש מבעל השליטה חברה שבדית הפועלת בתחום המצלמות המיוצבות - שבו מתמחה אחת מכוכבת הבורסה, נקסט ויז'ן ● העלייה במניית טכנופלס העמידה את שווי החברה על 165 מיליון שקל

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

ראש עיריית בת ים צביקה ברוט מסביר בועידת ישראל לנדל"ן איך העיר הגיעה למקום השני בסקר הערים הכי מהירות, יעילות ואמינות ● הוא מציע לרכוש בניינים שקרסו במלחמה מידי תושבים, ולא מצטער שלא התאחד עם תל אביב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"

טראמפ מודיע על פרישה מאונסק"ו: "ארה"ב תהיה חברה רק בגופים בינלאומיים שתואמים את ערכיה של אמריקה" ● בבית הלבן מצביעים על יחס עוין כלפי ישראל, נטייה לנרטיב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של סין בארגון ● זוהי הפעם השלישית שארה”ב יוצאת מאונסק"ו בשל ביקורת דומה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ההנפקה הכי טובה בת"א מתחילת השנה כמעט הכפילה את הכסף בחודשיים

הנפקות ראשוניות בבורסת ת"א הניבו למשקיעים תשואה ממוצעת של 20%, כשגבוה מעל כולן זוהרת החברה הביטחונית אר.פי אופטיקל של קרן ההשקעות מנור אוורגרין ● עוד בצמרת התשואות: בלדי, אלעד תוכנה ודלק נכסים שהונפקה השבוע ● ובאיזה הנפקות המשקיעים הפסידו?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

השיטה שתחסוך לכם כסף בהזמנת טיסה: כל מה שצריך לדעת על קוד־שייר

הסכמי קוד־שייר בין חברות תעופה מאפשרים להזמין כרטיסים לאותו קו טיסה דרך חברות שונות, בהפרש של עשרות דולרים ● זה עשוי לבלבל את הנוסעים באשר לחברה שמפעילה את הטיסה, אך גם לחסוך להם כסף ● ממי עדיף לקנות כרטיס, ומה קורה במקרה של ביטולים?

עוזי לוי, מנכ''ל מבנה

עוזי לוי, מנכ"ל מבנה: עיקר הצמיחה של ישראל עוד לפניה ותחום הנדל״ן המניב יהנה

מנכ"ל מבנה, עוזי לוי, השתתף בוועידת ישראל לנדל"ן ● לוי אמר כי המשק הישראלי צומח בשיעורים כפולים מאלה של מדינות דומות ב-OECD, והודה ששוק הנל"ן בת"א אחר משאר הארץ: "5 ק"מ צפונה או דרומה, הביקוש הרבה יותר נמוך"

ועדת החוץ והביטחון (ארכיון) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין יוצאת לדרך: ח"כ ביסמוט הוא המועמד המועדף במקומו על החרדים

החרדים סימנו מועמד חדש ומפעילים לחץ על רה"מ להביא לבחירתו ● ההליך שייצא היום לדרך כולל כמה משוכות, ובהן הבחירה שיקיימו בליכוד, דיון והצבעה בוועדת הכנסת והחלטה של ועדת החוץ והביטחון ● N12 עושים סדר בהליך החריג, ומה קרה בעבר כשניסו להדיח יו"ר ועדה?

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע / צילום: שלומי יוסף

רוביק דנילוביץ': "המוחות הכי מבריקים הולכים להגיע לבאר שבע"

בוועידת ישראל לנדל"ן אמר ראש עיריית באר שבע כי "החלום הישראלי חייב להיות בבאר שבע ובנגב, כי למדינה אין ברירה. אם הוא לא יהיה שם, הלכה המדינה" ● עוד הוא טען כי המדינה אלופה בלא להחליט ו"בינתיים היא מחמיצה. אני פה כדי לא לוותר לה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"העסקה הגדולה ביותר שנעשתה אי-פעם": טראמפ הכריז על הסכם סחר עם יפן

טראמפ ציין כי יפן תשקיע 550 מיליארד דולר בארה"ב, וכי ארה"ב "תקבל 90% מהרווחים" ● לפי דיווח ברויטרס, ראש ממשלת יפן אמר כי המכסים על רכבים מיפן לארה"ב יופחתו מ-25% ל-15% ● הממונה הבכיר על הסחר ביפן כתב ברשת X: "המשימה הושלמה"

הקמת תחנת הכוח הגרעינית ''אקויו'' בטורקיה / צילום: Reuters, Anadolu

הפעלת הכור הראשון מתעכבת, וברחוב הטורקי כבר רוצים להתקדם לנשק גרעיני

טורקיה מתקרבת להפעלת תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה - אך התלות ברוסיה, מבצעת הפרויקט, מביאה לעיכובים ולקשיי מימון ● במקביל, סקר שנערך אחרי מבצע "עם כלביא" מגלה: רוב הציבור הטורקי סבור שיש לפתח גם נשק גרעיני, אף שאנקרה מחויבת לאמנת ה־NPT

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל מליסרון: "עם ישראל מוכיח ברגליים שהוא עם תאב חיים"

אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן להתאוששות ולצמיחה בענף הקמעונאות: "הקניונים הוכיחו את עמידותם - זה מוצר חשוב ונדרש בישראל, ואין לו תחליף" ● על התוכניות בקניון רמת אביב: "ניקח אותו לכיוון של עוד יותר יוקרה"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

שתי חברות פינטק ממליצות: 30 מניות "בינוניות" בוול סטריט שכדאי לשים אליהן לב

איטורו וחברת ברידג'ווייז, שפיתחה פלטפורמה מבוססת AI, הרכיבו פורטפוליו מניות בשוק האמריקאי: "עם הירידה הצפויה בריבית, חברות בגודל בינוני ייהנו מהוזלת עלויות המימון והרחבת אפשרויות השקעה" ● ברשימה: "מניית מם" לצד קמעונאית רכב ויצרניות מזון ותבלינים

משתתפי ועידת ישראל לנדל''ן

האנשים, הרגעים והתמונות מוועידת ישראל לנדל"ן

מאות יזמים, קבלנים והרגולטורים התכנסו ביומיים האחרונים למפגשים מיוחדים במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי ● בכנס נחשף סקר מיוחד בהשתתפות יותר מ־250 קבלנים ויזמים בנוגע לערים המובילות ביזמות ובנייה