גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית השבבים שהצטרפה למועדון טריליון הדולר, והשכר בחברות ה-AI שובר שיאים

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: TSMC הפכה לחברה הטייוואנית הראשונה שהגיעה לשווי שוק של טריליון דולר; מספר המשרות בתחום ה-AI מזנק; מצוד המוחות בקרב ענקיות הטק ממשיך להתחמם; רשות החדשנות פרסמה קול קורא לחממות טכנולוגיות בתחום הדיפ־טק; וחברת הפינטק הישראלית שגייסה 38 מיליון דולר ● חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock
חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

אנליסטים צופים: אפווינד הישראלית תימכר בשווי של פי 20 מהכנסותיה
המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל הלילה: אלפאבית וטסלה במוקד
דיווח: סוכנות הגרעין האמריקאית נפגעה במתקפת הסייבר במיקרוסופט

1ההתעוררות של ההייטק? תלוי למי

האם ההייטק הישראלי באמת מתאושש? לפי נתוני חברת ההשמה GotFriends, שפורסמו השבוע, מספר המשרות בתחום הבינה המלאכותית זינק ביותר מפי שניים במחצית הראשונה של 2025, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך ההזדמנויות החדשות אינן שוויוניות.

הסיבה בגללה מספר דורשי העבודה בהייטק הכפיל את עצמו

ההתעוררות ממוקדת ומתוחכמת יותר מבעבר: לפי הנתונים, חברות מגייסות בעיקר למי שצבר ניסיון ספציפי עם מודלים מתקדמים כמו למשל GPT ו-LLaMA או למי שעבד ישירות עם מערכות Agentic AI. כלומר, לא מדובר בחזרה המונית של ההייטק, אלא בגל גיוס תחום ומדויק, כזה שמציב סף כניסה גבוה במיוחד למי שמבקש להשתלב בו.

לראיה, השכר בחברות ה-AI שובר שיאים: 43,085 שקל לחודש בממוצע. השכר אף גבוה יותר עבור מפתחים בעלי ניסיון מעשי בכיוונון מודלים (Fine-tuning), שילוב מידע חיצוני (RAG) ואינטגרציה של מודלים לתוך מוצרים קיימים. עוד לפי הנתונים, עובדים עם שלוש שנות ניסיון ומעלה רושמים עליות שכר של עד 6%, בעוד שג'וניורים נותרו מאחור, עם שכר "תקוע" סביב 17,500 שקל. גם פערי השכר המגדריים נשמרים בעינם, ועומדים על כ-2,600 שקל בממוצע לטובת גברים. תפקידים כמו QA, פיתוח מובייל ו-Frontend ממשיכים לספוג ירידות שכר, עד 10%, זאת על רקע אוטומציה מוגברת והצפת שוק.

"השוק לא מתכווץ, אבל הוא משתנה בקצב מסחרר", אומרת שירי וקס, מנכ"לית GotFriends, ומזהירה שהעובדים שלא הספיקו לשדרג כישורים, נותרים מאחור. המגמה הזו, המתרחשת גם בארה"ב ובאירופה, יוצרת שוק עבודה חדש, בו ידע כללי פשוט לא מספיק יותר, והמעבר מהיי-טק ל-AI-טק לא מותיר מקום לרבים.

2לא רק מטא: גם מיקרוסופט במצוד אחרי מוחות, וגוגל על הכוונת

מיקרוסופט גייסה בששת החודשים האחרונים יותר מ-20 עובדים ממעבדת DeepMind של גוגל, ובהם ראשי צוותים, מהנדסי תוכנה ומנהלי מוצר, זאת במהלך אגרסיבי נוסף בקרב על דור המהנדסים הבא של הבינה המלאכותית. מי שמוביל את המהלך הוא מוסטפא סולימאן, ממייסדי DeepMind, שעבר בעצמו למיקרוסופט במרץ השנה ומוביל את תחום ה-AI לצרכנים. כעת, הגיוס הבולט ביותר הוא של עמר סוברמניה, לשעבר ראש הפיתוח של ג’מיני, שהצטרף למיקרוסופט כסגן נשיא בכיר ל-AI. סוברמניה ציין בפוסט לינקדאין כי "התרבות כאן נטולת אגו, אך גדושה באמביציה", אמירה שרבים פירשו כביקורת על האווירה המתוחה בגוגל.

הגיוסים הללו, בצירוף רכישת סטארט־אפ ה-AI של סולימאן (Inflection) תמורת 650 מיליון דולר מוקדם יותר השנה, ממחישים את נכונותה של מיקרוסופט לשלם כמעט כל מחיר כדי להוביל את הדור הבא של המודלים. התחרות מול גוגל , מטא ו־OpenAI יוצרת מרוץ חימוש בו המשכורות נוסקות, וראשי חברות מדברים כבר בגלוי על "שכירי חרב" שמקבלים מענקי חתימה של עשרות מיליוני דולרים.

לפי דיווחים, בגוגל מודים כי מודל ג'מיני רושם "רק" 400 מיליון משתמשים פעילים, לעומת 600 מיליון ל־ChatGPT, מה שמגביר את הלחץ מבית. במקביל, מהנדסים נוספים מ־DeepMind עושים את דרכם למטא, שהקימה לאחרונה צוות חדש לפיתוח בינה כללית (AGI) והשקיעה 15 מיליארד דולר בחברת Scale AI. בגוגל טוענים כי שיעור העזיבה נמוך מהממוצע בתעשייה, אך לא מכחישים את עוצמת ה"שאיבה" מצד היריבות.

3ענקית השבבים מצטרפת לראשונה למועדון הטריליון

TSMC , יצרנית השבבים הגדולה בעולם והספקית המרכזית של ענקיות דוגמת אנבידיה ואפל, חצתה בשבוע שעבר את רף שווי השוק של טריליון דולר, והפכה לחברה הראשונה בתולדות טייוואן שמגיעה להישג הזה.

הזינוק המרשים מגיע על רקע התפוצצות הביקוש לשבבי AI וליכולות עיבוד גבוהות - מגמה עולמית שמציבה את חברות החומרה בחזית. לראיה, מניית החברה זינקה בכמעט 50% מאז אפריל, ובעקבות כך, עדכנה החברה את תחזית הצמיחה שלה כלפי מעלה, ל-30% לשנת 2025.

לפי אנליסטים בגולדמן זאקס ובג'יי. פי. מורגן, המגמה הזו לא צפויה להיעצר. TSMC צפויה לבצע העלאות מחירים משמעותיות ב-2026, וליהנות מיתרון מבני כמי שמחזיקה בטכנולוגיות ייצור מתקדמות שהמתחרות מתקשות לשכפל. החברה מצליחה גם לנטרל את השפעות התחזקות המטבע המקומי בטייוואן, זאת, כאמור, בעזרת עליות מחירים ושיפור רווחיות.

יתרה מכך, אנליסטים חוזים כי ייתכן ש-TSMC תיכנס בקרוב לרשימת עשר החברות הגדולות בעולם - הישג סמלי, אך משמעותי, שמעיד על המעבר מעידן התוכנה לעידן החומרה החכמה. בהקשר הגיאו־פוליטי, ההצלחה הזו גם מציבה את טייוואן שוב בעין הסערה, כאשר סין וארה"ב עוקבות בדריכות אחר כל תנועה של החברה הקריטית הזו.

4תקציב של עד 120 מיליון שקל, אבל רק למי שכבר מגיע עם 120 מיליון מהבית

רשות החדשנות פרסמה בשבוע החולף קול קורא להקמת עד שלוש חממות טכנולוגיות חדשות, במסגרת מהלך שמיועד לעודד הקמה של סטארט־אפים בתחומי דיפ-טק, כמו שבבים, דיפנסטק ואגרי־פודטק. המימון הממשלתי המובטח: עד 40 מיליון שקל לכל חממה, ומענקים של עד 21 מיליון שקל לכל מיזם שייבחר. אך התנאים להצטרפות מעידים על כיוון שונה: כל גוף שיבקש להקים חממה יידרש להוכיח זמינות הון פרטי של לפחות 120 מיליון שקל, סכום שמציב רף כניסה גבוה במיוחד.

הדרישה לגיוס פרטי משמעותי, לצד ציפייה לניסיון מוכח, שותפויות גלובליות ותוכנית Ideation עמוקה - כלומר, מודל רעיוני מסודר - הופכת את ההזדמנות לרלוונטית בעיקר עבור תאגידים בין־לאומיים, קרנות הון־סיכון גדולות או שחקנים מבוססים שכבר פועלים במערכת. התוצאה עלולה להיות ריכוזיות גבוהה, בה אותם גופים זוכים שוב בזיכיונות, בעוד יזמים מקומיים עם ניסיון טכנולוגי וגב כלכלי צנוע נותרים מחוץ למשחק.

הפער בין המטרות הלאומיות, ביסוס תעשיית עומק טכנולוגית והובלה גלובלית, לבין התנאים בשטח, מתחדד נוכח הקיצוצים המתמשכים בתקציבי מדע, חינוך ומחקר. ברשות החדשנות מדגישים כי המהלך הוא חלק ממהפכה רחבה בהשקעות בדיפ־טק ישראלי, אך בינתיים, מסתמן שמדובר בהזדמנות שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו.

5החברה של יוצא Waze וגוגל מגייסת 38 מיליון דולר לפלטפורמת מס אמריקאית

חברת הפינטק הישראלית april, שפועלת בארה"ב ומפתחת פלטפורמת מס מבוססת AI, הודיעה על גיוס של 38 מיליון דולר בסבב B. את הגיוס הובילה קרן QED Investors, בהשתתפות Nyca Partners ו-Team8- nh שהייתה שותפה להקמת החברה.

הפלטפורמה של april משתלבת באפליקציות פיננסיות קיימות ומאפשרת למשתמשים פרטיים ועסקיים לנהל את המסים שלהם באופן שוטף, כולל תכנון, תשלומים רבעוניים והגשת דוחות. החברה הוקמה ב-2021, על־ידי דניאל מרקוס, לשעבר ב־Waze ובגוגל, ובן בורודך, לשעבר ב־Team8 ובדלויט. עד היום, גייסה החברה 78 מיליון דולר, והיא צפויה להכפיל את מספר העובדים עד סוף 2026. לאחרונה, קיבלה אישור רגולטורי לפעול בפריסה מלאה בכל מדינות ארה"ב - אישור שלא ניתן לחברות חדשות בתחום מאז שנת 2008.

עוד כתבות

עמירם שחר / צילום: Upwind

אנליסטים מעריכים: אפווינד הישראלית תימכר לפי שווי של פי 20 מהכנסותיה

דוח אנליסטים חדש מצביע על מכפיל הכנסות של פי 20 בעסקה, שצפויה להיות הגדולה בתולדות דאטה דוג ● לפי הדוח, המכפיל החריג יחסית של העסקה מעיד על עניין אסטרטגי עמוק, כאשר הרוכשת מנסה להעמיק את אחיזתה בשוק האבטחה הארגונית

ח''כ בועז ביסמוט / צילום: נועם מושקוביץ', דובדרות הכנסת

הליכוד בחר בבועז ביסמוט ליו"ר ועדת החוץ והביטחון

סיעת הליכוד התכנסה להדיח את אדלשטיין מראשות ועדת החוץ והביטחון ובחרה בחה"כ ביסמוט לקידום חוק ההשתמטות • רה"מ סימן את חה"כ ביסמוט לתפקיד, והוא נבחר ברוב של 29 מול 4 • לאחר החלטת הליכוד - ההמלצה תועבר לוועדת הכנסת • באופוזיציה תקפו בחריפות; לפיד: "יריקה בפרוף הלוחמים" • גנץ: "בליכוד החליטו להפוך את הוועדה לכזו שתפטור את החרדים משירות"

בתי ההשקעות ילין לפידות, אלטשולר שחם וכלל מאבדים כספים למתחרים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מור עוקף את הפניקס, וכמה כסף יצא מאלטשולר שחם? סיכום מחצית בשוק הגמל

העברות הכספים של מור ממתחריו בחודש יוני הפכו אותו לגוף הגמל השלישי בגודלו, על חשבון הפניקס ● עוד נהנו מהעברות חיוביות: אנליסט ומיטב ● מאלטשולר שחם יוצאים מעל 2 מיליארד שקל בחודש, וגם ילין לפידות מאבד כספים ● ומה צופים מנהלי השקעות להמשך

משה (שיקו) זנה, מנכ''ל רכבת ישראל / צילום: תמר מצפי

עימותים עם ועד העובדים והאוצר: למה מנכ"ל הרכבת התפטר?

משה זנה כיהן בתפקיד מאז נובמבר 2023 והוא לא המנכ"ל הראשון שלא הצליח להשלים קדנציה בניהול חברת התשתית הממשלתית הגדולה, המעסיקה 4,000 עובדים ● בספטמבר ייכנס אבנר פלור, מקורבה של שרת התחבורה מירי רגב, לתפקיד המשנה למנכ"ל הרכבת

תוכנית להתחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. האתגר של העיר עדיין לפניה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים

253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד

גלובס והתאחדות הקבלנים דירגו בעזרת 253 קבלנים את איכות העבודה של העיריות הגדולות והצומחות בארץ בתחום התכנון והבנייה ● התוצאה: פערים דרמטיים בין ערים סמוכות - ומסקנה אחת ברורה שמלמדת מי העיר שבאמת פועלת לקדם בנייה והתחדשות עירונית ● סקר מיוחד לכבוד ועידת ישראל לנדל"ן

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

פטור מהפסקות חשמל: אושר פטור מהיתר בנייה למתקני אגירה בינוניים. אלו האנשים שייהנו

הפטור מהיתר בנייה לסוללות בגודל בינוני יאפשר לבניינים ולמוסדות לאגור אנרגיה סולארית לשעת חירום עבור עצמם, ואפילו למכור אותה לרשת במחיר גבוה יותר בשיא הביקוש בערב ● מי ייהנה מהשינוי ואילו חסמים עדיין עומדים בפניהם?

יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל־30%

ירידה בהיקף היבוא, שינויים במיסוי, מלחמה וחולשה בביקוש הובילו השנה לגידול חסר תקדים בכמות כלי הרכב החדשים שנרשמו על שם החברה ויימכרו כ"יד שנייה", לאחר שעברו 12 חודשים מייצורם ● אילו דגמים בולטים תקועים במלאי, ואיך יודעים מתי זו מציאה ומתי להיזהר

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

שחרור רב יותר של מחבלים ופרימטר מצומצם: דרישות חמאס במו"מ לעסקת חטופים

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף במרכז ח'אן יונס ● הרמטכ"ל בדיון ביטחוני: נכון לשלוט בתוחמת הצפונית ברצועת עזה ● לקראת מפגש פסגה: מאמץ להגיע להבנות ביטחוניות כדי למנוע הסלמה חוזרת בסוריה ● תקרית נוספת ביוון: נערים ישראלים הותקפו ע"י פרו-פלסטינים ● שלושה לוחמי צה"ל נפצעו קשה ובינוני מפיצוץ מטען בדרום עזה; נגד לוחם מסיירת גולני נפצע קשה במרכז הרצועה ● הג'יהאד האיסלאמי: "נותק הקשר" עם החטוף רום ברסלבסקי ● 50 חטופים - 656 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

"חוסר איזון וזילות": יו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה ברשות החברות מתנער מתוכנית אמסלם

פרופ' אסף מידני, שעמד בראש הוועדה הציבורית לרפורמה במינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, מבקר את התזכיר שפורסם לחוק ● לדבריו, השר אמסלם הלך רחוק מדי, והפערים בין ההמלצות לתוכנית המתגבשת גדולים ● הוא מזהיר מפגיעה בעצמאות ועדת המינויים ומפוליטיזציה מרובה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"העסקה הגדולה ביותר שנעשתה אי-פעם": טראמפ הכריז על הסכם סחר עם יפן

טראמפ ציין כי יפן תשקיע 550 מיליארד דולר בארה"ב, וכי ארה"ב "תקבל 90% מהרווחים" ● לפי דיווח ברויטרס, ראש ממשלת יפן אמר כי המכסים על רכבים מיפן לארה"ב יופחתו מ-25% ל-15% ● הממונה הבכיר על הסחר ביפן כתב ברשת X: "המשימה הושלמה"

תל אביב. היצע של יותר מ־10,000 דירות חדשות בחודש מאי / צילום: Shutterstock

ערים של קונים, ערים של מוכרים: איך השתנה שוק הדירות בישראל?

המלחמה, הריבית והמחסור בפועלים שינו את כללי המשחק בשוק המגורים והחזירו במקומות רבים את הכוח לקונים ● יצאנו לבדוק בעזרת יד2 את מצבם של המוכרים והקונים בערים המרכזיות בארץ ● כך הפכה תל אביב לעיר של קונים, והערים החרדיות נשארו ערים של מוכרים

צבא טיוואן בתרגיל בהשתתפות טנקים מתוצרת ארה''ב, 10 ביולי / צילום: Reuters, Taiwan Defense Ministry / Handout

המערכה הבאה? טייוואן מתחמשת מול האיום הסיני, העולם מתמרן והמבט לישראל

ברקע פעילות סינית חריגה: טייוואן מתרגלת מצב חירום עם טנקים ברחובות ● 40 אלף חיילים משתתפים בימים אלו בתמרון ענק של 19 מדינות באוקיינוס השקט ● דניאל גורדון, בכיר בממשל אובמה שחי בעבר בישראל, מספר איך מצא עצמו שוב באזעקה - הפעם בטאיפיי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל עקפה את תחזיות ההכנסות והרווח; זו הסיבה שהמניה יורדת במסחר המאוחר

אלפאבית ניפצה את התחזיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● גם הכנסות בתחום הענן והכנסות מפרסום עלו על התחזיות ● עם זאת, החברה מסרה כי הוצאות הון על השקעות יטפסו ל-85 מיליארד דולר, מעל התחזיות

פועל סיני נהרג באתר של חברת אלקטרה בנייה / צילום: דוברות המשטרה

פועל סיני נהרג באתר של חברת אלקטרה בנייה – הרביעי באתרי החברה מתחילת השנה

מתחילת השנה הנוכחית נהרגו 26 פועלים באתרי בנייה, 4 מהם באתרים בביצוע אלקטרה בנייה ● שיעור ההרוגים השנה הוא הגבוה ביותר מאז שנת 2019 ● חדשות השבוע בנדל"ן

אוזי אוסבורן / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ענק המטאל אוזי אוסבורן הלך לעולמו בגיל 76

שבועיים בלבד אחרי שהתאחד עם חבריו ללהקת בלאק סבאת' לקונצרט פרידה ענק ואחרון, אגדת הרוק אוזי אוסבורן הלך לעולמו ● אוסבורן סבל במשך שנים מבעיות רפואיות וחווה בתקופה האחרונה החמרה במחלת הפרקינסון שממנה סבל

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת לופטהנזה מחדשת את פעילותה בישראל: כך זה ייראה

לאחר שהודיעה כי תחזור לישראל בתחילת אוגוסט, קבוצת לופטהנזה מפרסמת את לוח הזמנים המתוכנן לחידוש טיסותיה לנתב"ג ● לופטהנזה ואוסטריאן איירליינס יחדשו את טיסותיהן כבר ב-1 באוגוסט, אך יורוינגס וסוויס יחזרו רק בין סוף ספטמבר לאוקטובר

עופר ינאי, בעל השליטה בהפועל ת''א / צילום: נעם גלאי

עופר ינאי מצא מנכ"ל חדש לנופר אנרג'י ולוקח בינתיים את המושכות

ינאי מקווה לשים סוף למאבקי כוח והכסף שטלטלו את מניית נופר אנרג'י ● עמי לנדאו, שניהל עד כה את זרוע ההשקעות של קבוצת אלייד בתחום התשתיות, צפוי להיכנס לתפקידו החדש רק בעוד חצי שנה ● ינאי ישמש בינתיים כמ"מ המנכ"ל, צבי לוין יחליפו כיו"ר

הקמת תחנת הכוח הגרעינית ''אקויו'' בטורקיה / צילום: Reuters, Anadolu

הפעלת הכור הראשון מתעכבת, וברחוב הטורקי כבר רוצים להתקדם לנשק גרעיני

טורקיה מתקרבת להפעלת תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה - אך התלות ברוסיה, מבצעת הפרויקט, מביאה לעיכובים ולקשיי מימון ● במקביל, סקר שנערך אחרי מבצע "עם כלביא" מגלה: רוב הציבור הטורקי סבור שיש לפתח גם נשק גרעיני, אף שאנקרה מחויבת לאמנת ה־NPT

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הביטוח זינק ב-4.5%, ישראכרט צללה בכ-6%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% לשיא חדש ● נופר אנרג'י בחרה מנכ"ל חדש, עד לכניסתו לתפקיד, עופר ינאי ינהל את החברה ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● מניית משק אנרגיה מתקרבת לשיאה משנת 2022 ● טראמפ הכריז על הסכם סחר "עצום" עם יפן, הבורסות בעולם מגיבות בחיוב ● דוחות אלפאבית וטסלה יפורסמו אחרי הנעילה הלילה, מה צפוי בהם?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי ההסכם עם יפן, לאן הולכת תוכנית המכסים של טראמפ?

הסכם הסחר עם יפן עורר גל של אופטימיות ברחבי העולם רגע לפני הדדליין, השיחות עם מדינות האזור נעות בין הצלחות לדשדוש ומה לגבי סין והאיחוד האירופי?