גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יגאל ברקת: "בנק הפועלים מגדיר מחדש מה זו בנקאות יוזמת"

יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, הסביר בכנס MAD של גלובס כי המותגים כיום מבינים שעליהם להיות אקטיביים יותר במערכת היחסים עם הצרכן – לא רק להיות אחד מהמוצרים שהוא צורך, אלא להיות מוצר שהצרכן סומך עליו שיכוון אותו להתנהלות נכונה יותר

יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, בכנס MAD / צילום: שלומי יוסף
יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, בכנס MAD / צילום: שלומי יוסף

בין שלל האתגרים שניצבים בפני מותגים, גדולים וקטנים, קיים אתגר הרלוונטיות. מדובר באתגר קשה להתמודדות ולפיצוח דווקא בקרב מותגים ותיקים, שמלווים את הצרכנים ואת המדינה מזה עשרות שנים, ולא יכולים להישאר אדישים לשינויים שעוברים על הצרכנים, על הערכים, על השפה ועל הטרנדים, ומושפעים גם ממצבים ביטחוניים ואירועים לא פשוטים.

למדד המותגים המלא לשנת 2025

בכנס MAD ABOUT ISRAEL של גלובס, שנערך ב-Stu.Concept ברמת החייל תל אביב, הסביר יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, לא רק איך שומרים על רלוונטיות של מותג ישראלי אייקוני, אלא גם על המהלך הדיגיטלי הגדול הבא: איך להפוך את סניף הבנק לפלטפורמה לייעוץ אישי, ולא רק למקום של פעולות שוטפות.

מקצוע השיווק התעמעם בשנים האחרונות בצל ההתפתחות של הדאטה והאנליזה, אמר ברקת, וכשבחברה מכירים את האסטרטגיה ומה בתוכה עובד - בחוץ מה שרואים אלה הפרסומות והתגובות שמתייחסות בעיקר לפרזנטוריות, וזו אחת הצורות של עולם השיווק.

"הישראליות השתנתה"

"בנק הפועלים הוא לא עוד מוסד פיננסי. זה הבנק של המדינה שהיה לכל אורך הצמתים ההיסטוריים של ישראל", אמר ברקת. "מותג טוב מתחיל בערכים, לא בשורת הרווח. בבנק אנחנו רואים שמשהו קרה ב-100 השנים האחרונות - לא רק בתחום הבנקאות, הישראליות השתנתה.

"הצבר הישראלי הוא לא אותו צבר. אם פעם חיים ילין היה אומר 'תבואו לעבוד את האדמה' - היום אומרים 'סע להרצליה ותביא את הסטארט-אפ הבא שיביא לנו את האקזיט'. זה אותו חלוץ ששינה את פניו".

לדברי ברקת, לא רק השיח השתנה, אלא גם המותגים, כאשר כמה מהחברות הבולטות במשק הן נכסי צאן ברזל שבנו את המדינה, לצד חברות הייטק פורחות שמחייבות את החברות הוותיקות להבין שאי-אפשר לשמר את השיח של פעם.

"ברל כצנלסון אמר שצריך להקים בנק במטרה לעזור לכלל ציבור הפועלים המאורגן להקים את הקואופרטיבים, כשברצונו לעזור לרכוש עמדות משקיות חדשות ולגלות ולייצר אפשרויות עבודה חדשות", הוסיף ברקת. "איך עושים את זה? מקימים גוף שצריך להרוויח, אבל קודם כול זה לא הרווח אלא איזשהו ערך, ויז'ן שעליו צריך להרוויח ולהיות תחרותיים. הבינו שצריך בנקים, כי בלעדיהם קשה לייצר חברה ישראלית משגשגת".

מפאסיביות לאקטיביות

השבוע נחשף תהליך שהבנק הפועלים עבר בשנה האחרונה - השקת אסטרטגיה ושפה חדשה ששמה במרכז את הישראליות במהותה. "בתהליך של השנה האחרונה שמעתי הרבה פעמים 'איפה נעלמתם, לא רואים אתכם בפרסומות'", צחק ברקת. "לא נעלמנו, חשבנו על איך מרעננים מותג שהוא הכי ישראלי ובעצם צריך לעבור שינוי, כי המציאות השתנתה.

"במסע שעשינו גילינו ארבע תובנות, שהראשונה בהן היא להבין מה הערכים שלנו. בנק הפועלים - כמו תנובה, בזק וכל החברות שמזוהות עם המדינה - זה ישראליות. לא רצינו לאבד אותה אלא לשמר, ומיד עלתה המילה 'יוזמה'. אחד המאפיינים המשמעותיים של הישראליות הוא היזמות. פעם קראו לזה 'חלוצים' - אלה שהקימו את הקיבוצים, את החקלאות, את ההתנחלויות ואת הדיפנס טק. יזמות הקימה כמעט כל דבר טוב במדינה. לכן להיות יזם, זה קודם כול להיות הכי ישראלי.

"התובנה השנייה היא שהבנקאות זה המטבע שמונח מתחת לפנס, זה מוצר פאסיבי מאז הטמפלרים. נקים את הסניף הכי מפואר עם הבנקאים הכי מקצוענים, את המוקד שיענה במוצ"ש ואת האפליקציה הכי טובה - ואני פה אנמנם. אבל הלקוחות לא רואים אותנו ככאלה, אלא במקור סמכות וידע. ואנחנו לא נותנים סתם מוצר, אלא כזה שהנגיעה היומיומית שלו בחיי הלקוח היא אדירה. אם פיננסית לא התנהלת טוב, זה מיד משפיע עליך. הלקוחות אומרים לנו 'למה לא התרעת, למה לא נתת לי אופציה, למה לא הורדת לי במחיר? למה אתה יושב פאסיבי, מנמנם ומחכה שאכנס למכולת?'.

כאן ברקת שם זרקור על אחד המהלכים המשמעותיים של מותגים בשנים האחרונות, שמבינים שעליהם להיות אקטיביים יותר במערכת היחסים עם הצרכן - לא רק להיות אחד מהמוצרים שהוא צורך, אלא להיות מוצר שהצרכן סומך עליו שיכוון אותו להתנהלות נכונה יותר. לבנק יש יותר מעורבות בחיי הצרכנים מאשר לרוב המותגים האחרים, וזו גם התובנה השלישית אליה מתייחס ברקת.

"למה צריך להיכנס לאפליקציה כדי לבדוק אם כרטיס האשראי ירד, אם הצ'ק נפרע, אם ההעברה הבנקאית בוצעה? למה הבנק שרואה שנכנסה משכורת לא אומר לך 'תהיה רגוע'? וזו התובנה האחרונה: לא המצאנו כלום. העולם כבר שם. אנחנו מקבלים את הפאסיביות בעולם הפיננסי, אבל אנחנו צורכים את הגופים הכי סופר-אקטיביים בעולם".

ברקת נותן לדוגמה את ערוצי הטלוויזיה של yes - אין יותר מצב של 100 ערוצים כשאתה בוחר מהם מה לראות. "יש ניתוח דאטה, הם אקטיביים: הגעת מהעבודה, שב, אני אגיד לך עכשיו מה אתה רוצה לראות".

דוגמה נוספת היא ווייז, כשאף אחד כבר לא מקיש את הכתובת של העבודה שלו כשהוא נכנס לאוטו בבוקר, אלא האפליקציה מקפיצה אותה בעצמה. "ווייז כבר יודעת שאתה באוטו במטרה לנסוע לעבודה. שב באוטו, אני כבר אקח אותך לשם. וכמובן גוגל, או ה-ChatGPT שתמיד שואל אותך איך הוא יכול לעזור לך בדרך שאפילו לא חלמת עליה. העולם הופך אותנו לפאסיביים, והופך להיות אקטיבי, וזה הבסיס".

בנקאות יוזמת

לדברי ברקת, "השינוי הגדול הוא שהכרזנו על בנקאות יוזמת, והמהלך הראשון היה 'דן העוזר הפיננסי'. לקחנו מוצר יחסית ותיק שקראו לו 'השותף הפיננסי', מה שהיה מוצר מאוד פאסיבי בדמות כפתור באפליקציה, שכשנכנסת לשם, חיכו לך תובנות. עשינו לו מתיחת פנים, ציידנו אותו במאות תובנות, וכל לקוח של בנק הפועלים יתחיל להיות נוכח בחייו ברמה של כמעט על בסיס יומי: הוא יעדכן את הלקוח, יתריע, ימליץ, ילמד, יעשה הרבה מאוד דברים כדי שאנחנו נהפוך להיות אקטיביים. הוא יתריע על חיובים כפולים ועל עליות מחירים, וסליחה מכל ספקי השירותים שמעלים מחיר אחרי שנה - אנחנו נדאג להתריע על כך ללקוח. נעדכן על סכום שנכנס לחשבון, ונמליץ היכן להשקיע, נלמד איך משקיעים באג"ח או בפיקדון".

ברקת הדגיש כי גם הבחירה של בנק הפועלים בשתי הפרזנטוריות החדשות - הילה קורח וליאת הר לב - הייתה בחירה של ההנהלה והדירקטוריון לשים ספוט על שתי נשים חזקות בפרונט, שמייצגות את הישראלי החכם, החזק והטוב. "הראשונה היא מי שרוצים להיות, והשנייה היא מי שכולנו, ואז מגלים שגם הוונאבי היא כמו כולנו, וגם היא יכולה. בסופו של דבר, הכול מתחיל מהערכים".

*** גילוי מלא: הכנס בחסות בנק הפועלים, אל על, פלייטיקה, כאל, בזק, יפעת בקרת פרסום ונור ובהשתתפות קבוצת מקורות.

עוד כתבות

אלי כהן, מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

האם מנכ"ל כללית יקבל חבילת פרישה של יותר מ־5 מיליון שקל?

לגלובס נודע כי המנכ״ל הפורש אלי כהן מתכוון לבקש לממש אופציה למענק של 2.5 מיליון שקל בנוסף לפיצויי פרישה של כ-3 מיליון שקל ● בדירקטוריון עשויים להתנגד ● ומה קרה בעבר?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Mikhail Metzel, Office of the Iranian Supreme Leader, Azerbaijani Presidential Press Office

בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי

השבוע נערך בים הכספי תרגיל צבאי משותף לרוסיה ואיראן - זירת אימונים שמסמנת שינוי אסטרטגי ● לצד המאבק על שליטה ביטחונית, מתפתחת גם תחרות כלכלית על נתיבי סחר ותשתיות אזרחיות שהופכת את חופי האגם למוקד עניין של גושים יריבים ● מן העבר השני, אזרבייג'ן מהדקת את קשריה עם ישראל וארה"ב

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

יצרנית הסוללות שקופצת בתל אביב ומשלימה עלייה של 80% בשבוע

מניית פינרג'י, שבעל המניות העיקרי בה הוא חבר פאנל תוכנית "הכרישים" בטלוויזיה בעבר, אביב צידון, קפצה ביותר מ-35%, לאחר שדיווחה כי סוללות המתכת-אוויר שהיא מפתחת ישמשו את מרכזי הנתונים של גוגל ומיקרוסופט ● עם זאת, המניה נסחרת במחיר הנמוך בכ-82% לעומת מחירה בעת ההנפקה, ב-2021

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

ההודעה על אלפיים דירות חדשות מסמלת יותר מכל את המהפך שעובר על ירושלים

ירושלים דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

ביהמ"ש יכריע? פסילת גמזו במגדל מציתה עימות בין הבעלים לרגולטור

הממונה על רשות שוק ההון הודיע לרוני גמזו, מועמד מטעם בעל השליטה בחברה, שיתנגד למינויו לדירקטור ● במגדל החליטו לקדם בכל זאת את המינוי, והמהלך עשוי להגיע לביהמ"ש

הישראליות בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הישראלית שזינקה בקרוב ל-180% בשבוע בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● זוז פאוור זינקה בכ-180% בשבוע החולף, על אף שהיא רחוקה משווייה בעת ההנפקה בת"א ב-2021 ● פרייטוס סיכמה את השבוע בעלייה של כ-25%, לאחר שפרסמה נתונים ראשוניים מדוחות הרבעון השני ● ואלטיס של פטריק דרהי נחלשה, בעקבות דוחות של אחת ממתחרותיה

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

חבל ההצלה החדש שבו מנסה להיאחז אינטל והקשר הישראלי

אינטל תפצל את חטיבת מעבדי התקשורת שלה, הכוללת גם פעילות בישראל ● החטיבה, השלישית בגודלה באינטל, מתמקדת בטכנולוגיות תקשורת ל-AI וחוות שרתים - אך אינטל רואה בה בעיקר מנוע כלכלי, ולא נכס אסטרטגי ● כבר שנתיים שהחברה מצויה בטלטלה ארגונית, ולאחרונה הגיעו השינויים לתחום הייצור

מטוס אמריקן איירליינס / צילום: יוסי אלוני

אותו כרטיס, יקר ב-5%: ה"אקונומיסט" מאשים את חברות התעופה האמריקאיות במדיניות תמחור שמפלה נוסעים יחידים

חברות התעופה האמריקאיות גובות לעתים מחיר גבוה יותר מנוסעים שטסים לבדם, גם כשמדובר בדיוק באותה טיסה ● החברות האמריקאיות לא מיישמות את השיטה בטיסות לישראל, אך לפי ה"אקונומיסט" מדובר בפרקטיקה נפוצה

ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במטה הפדרל ריזרב במהלך השיפוצים / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

אסבסט, עופרת ורגולציה: כך הגיע שיפוץ הפד ל-2.5 מיליארד דולר

הפרויקט רב השנים לשיפוץ מטה הפדרל ריזרב, שתוקצב בעבר ב-1.9 מיליארד דולר, זינק ל-2.5 מיליארד בשל שורה של מכשולים ● מי תהום, אסבסט וזיהומים גרמו לחריגות תקציב ולעיכובים בפרויקט ● מבקרים רבים, ובראשם הנשיא טראמפ, מערערים על הוצאות הפד ועל עצמאותו הפיננסית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

"באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"- ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הקטר הפיננסי של ת"א: טייקוני הביטוח התעשרו השנה ב-24 מיליארד שקל ● 30 מניות "בינוניות" בוול סטריט שכדאי לשים אליהן לב ● האם האג"ח הממשלתיות חוזרות להיות אטרקטיביות להשקעה? ● וגם: המשקיעים נוהרים שוב למניות מם. האם זה יסתיים יותר טוב מהפעם הקודמת?

כסף בקיר. עם גיא ליאון / צילום: פרטי

הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

גיא ליאון ואשתו שי התחילו עם דירה קטנה במצפה רמון, המשיכו לקריית אתא ולבסוף רכשו דירה על הנייר באופקים - תוך מינוף מסיבי ואמונה שהמחירים רק יעלו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה שילמה חוב במשך 21 שנה, ובכל זאת הוא תפח פי עשרה. איך זה נגמר?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

"אין דבר יותר מרתק ממה שקרה ב-WeWork": מנכ"ל אמפא מדבר לאחר ההנפקה והאקזיט הפרטי

לאחר מסע ארוך השלימה חברת הנדל"ן אמפא את ההנפקה הגדולה זה שנים בבורסה בת"א ● כעת מספר המנכ"ל זהר לוי מדוע הוא אופטימי בקשר למתחמי WeWork שבידיה, למרות הירידה בתפוסה: "רואים עלייה בהתעניינות במשרדים" ● ומסביר מדוע זרמו חלק מכספי ההנפקה לכיסי הבעלים: "חלק מארגון שהיינו צריכים לעשות, כי אי אפשר היה להמשיך להתנהל ככה"

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל, בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

נדב חנין, סמנכ''ל השיווק של אל על, וכתבת גלובס אלה לוי-וינריב / צילום: תמר מצפי

"עדיף להיות מותג שמעורר רגש, לטוב ולרע, מאשר מותג שהצרכנים אדישים אליו"

נדב חנין, סמנכ"ל שיווק ודיגיטל באל על, הסביר במסגרת כנס MAD של גלובס כיצד תועדפו המחולצים שהיו תקועים בחו"ל כאשר השמיים נסגרו במלחמה עם איראן, על השינוי באסטרטגיית השיווק במציאות של מלחמה, ועל מה התלונן מנכ"ל בכיר ומוכר במשק?

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בעקבות החרם של ארדואן על ישראל, דגמי קורולה סדאן הייבריד ו־C־HR נעלמו מהכבישים - אך טויוטה עדיין בראש ● והאם הזוהר של מותגי הפרמיום דועך? ● מדד המותגים 2025

מטוס אל על / צילום: יח''צ אל על

חברות התעופה האהובות על הישראלים: באיזה מקום אל על, ומי החליפה את טורקיש איירליינס במדד?

ענף התעופה סבל מחוסר יציבות בשנה האחרונה נוכח עזיבת חברות רבות ● ברקע זה, אל על מטפסת 20 מקומות בדירוג הכללי ● וגם: כך וויזאייר עקפה את המתחרה הגדולה ● מדד המותגים 2025

רצועת עזה, בתחילת השבוע / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט: נקטנו צעדים ביטחוניים מחמירים - בשל חשש לניסיון לחלץ חטופים

מחאות נגד הממשלה ובעד החזרת החטופים החלו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ ● עינב צנגאוקר: "מאז שעידן שוחרר מהשבי אני לא יודעת מה עלה בגורלו של מתן, אני רק יודעת שאין לו זמן, ניוון השרירים שלו מחמיר, והוא בסכנת מוות" ● שורדת השבי אמילי דמארי חשפה פרטים חדשים על שהותה בשבי לעיתון ה"דיילי מייל". דמארי תיארה תנאי מחיה בלתי אנושיים שכללו כליאה בכלובים ● 50 חטופים - 659 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים