במשך כמה שעות קריטיות לקראת סיומה של "מלחמת 12 הימים" בין ישראל לאיראן בחודש שעבר, ניצב העולם על סף משבר אנרגיה חסר תקדים. הגופים המחוקקים באיראן העניקו לכוחות הצבא הרשאה להפעיל את תוכניות המגירה לסגירת מיצרי הורמוז, ומנגד, הצי האמריקאי נערך למנוע צעד כזה.
● יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל-30%. מה כדאי לדעת לפני שקונים?
● שאלות ותשובות | החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים
● מבחן דרכים | הרכב שמציג ביצועים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומחיר יקר מאוד
די היה בטיל או בכטב"מ תועה, או מכוון, שיפגע במתקני ההפקה והזיקוק לנפט וגז, שממוקמים משני צידי המפרץ הפרסי, כדי לשלוח את מחירי האנרגיה בעולם לסחרור.
בסופו של דבר האיום נמנע; המעצמות הפעילו השפעה גלויה וסמויה כדי להנמיך את הלהבות, האמריקאים והאיראנים הסתפקו במהלכים הפגנתיים אלה נגד אלה, ומחירי הנפט צנחו ב-20 דולר כמעט לחבית. העולם נשם לרווחה.
אבל התרחיש של משבר אנרגיה מלחמתי אינו בלתי סביר, ומי שכבר מכין את עצמו לקראתו זה שנים הם הסינים, שתלותם בנפט מיובא קריטית. בשנים האחרונות מכווינה ממשלת סין את כל המשק המקומי לכיוון התייעלות אנרגטית, ואחת התוצאות הבולטות היא הדגמים החדשים והאולטרה-חסכוניים שמושקים כיום בסין.
קחו למשל את Seal 5 פלאג-אין החדש של BYD. לכאורה משפחתית תמימה, במחיר נגיש יחסית לפלח. אבל היא יכולה לנוע עד כ-90 ק"מ על חשמל בלבד, ולרשום טווח כולל מוצהר של למעלה מ-1,000 קילומטר בין ביקורים בתחנות הדלק, מה שלפחות בתיאוריה אמור להפוך את ההוצאות השוטפות שלה למזעריות.

עיצוב חיצוני
חיצונית, לסיל 5 אין שום שאיפות לזכות בתחרויות עיצוב. יש לה ממדים מכובדים, עם אורך של 4.78 מ', פרופורציות קלאסיות וקווים זורמים ידידותיים, שפונים למכנה משותף רחב, בעיקר של ציי רכב. החרטום אווירודינמי כמו של האחות הגדולה Seal, ומציג פנסי חזית גדולים יחסית למקובל, עם גריל גדול מתחת לפגוש.
פרופיל הצד נטול מאפיינים שנחרטים בזיכרון, למעט עמוד גג אחורי, שנוטה קדימה בזווית חדה, וחישוקים בעיצוב קצת צעקני, שלא נראים שייכים למכלול. גם הזנב נראה די תקני, עם יחידת פנסים רוחבית ומכסה תא מטען שמתרומם מעלה נוסח סקודה אוקטביה. התוצאה הסופית היא רכב שירגיש בבית במגרש חניה מוסדי, לצד עוד מאות משפחתיות ציים תכליתיות.
פנים הרכב
תא הנוסעים מחזיר אותנו לשפת העיצוב המוכרת של BYD ושל תעשיית הרכב הסינית בכלל. המושבים הקדמיים נראים מעוצבים וספורטיביים, סביבת הנהג מינימליסטית ומוקפת בדיפונים שמרניים עם קווי עיצוב נעימים לעין, שמשתלבים בדלתות, ובמרכז יש קונסול מרכזי "צף" עם חלל אחסון בתוכו, על פי צו האופנה הנוכחי.
המרחב בתא הנוסעים סביר עבור ארבעה מבוגרים פלוס נספח. המושבים הקדמיים מרווחים, וממוקמים היטב ביחס לכביש, אם כי צריך להסתגל לתצורת הריפוד שלהם. מאחור יש שפע מקום לרגליים ולכתפיים, בזכות רצפה שטוחה ומושב רחב. לעומת זאת, מרחב הראש האחורי די מוגבל, בשל מיקום גבוה במיוחד של כרית המושב, שנגזר ככל הנראה מהצורך להתקין סוללה גדולה מתחתיו. זוהי פשרה הנדסית שעלולה להגביל את שימושיות הרכב עבור מי שמסיע מאחור נוסעים גבוהים מהממוצע.
תא המטען רחב ומכיל כ-508 ליטר, נפח שאינו שובר שיאים בפלח אך עדיין מכובד עבור רכב פלאג-אין.
הנדסת האנוש מקבילה לזו של שאר הדגמים העדכניים של BYD, עם לוח מחוונים דיגיטלי די קומפקטי ולצידו מסך מולטימדיה די גדול וחד, שאינו מסתובב על ציר ממונע כמו בשאר דגמי החברה. מערך התפריטים די ברור ונוח לשליטה, עם גרפיקה משודרגת לעומת דגמי הדור הראשון, ואפשר לוותר על תפעול ידני של חלק גדול מהתפריטים הודות למערכת פיקוד קולי (באנגלית) שמגיבה בזריזות וביעילות.
העברת ההילוכים מתבצעת באמצעות מתג קפיצי על הקונסול, שאינו הפטנט המועדף עלינו, ולידו יש גם בורר מצבי נהיגה. פתחי האוורור, המראות וחלק מהפונקציות המרכזיות, מופעלים באמצעות מתגים פיזיים.
איכות הייצור מותירה רושם מכובד, ומקבילה לתוצרת קוריאה או יפן, עם לא מעט חיפויים רכים וחומרים איכותיים למראה ולמגע, אם כי יש גם פלסטיק קשיח בכמות לא מבוטלת בחלק התחתון של התא. גם מנגנון הפתיחה של דלת תא המטען מרגיש די זול. רמת האבזור טיפוסית לסיניות מודרניות וכוללת ריפוד דמוי עור, חלון גג חשמלי ומושב נהג חשמלי.
מנוע וצריכת דלק
הייחוד של המכונית הוא מערכת הנעת פלאג-אין שמצליחה לשלב בתוך רכב סדאן בממדים נורמליים מנוע 1.5 ליטר בנזין, מנוע חשמלי חזק וסוללה די גדולה של 18.7 קילוואט-שעה. הטווח החשמלי המוצהר לאחר טעינה מלאה מרשת החשמל הוא עד 90 ק"מ, ולמרות שהטווח הריאלי עם מזגן בקיץ לוהט קרוב יותר ל-70 ק"מ, זה עדיין טווח שיכסה את רוב השימושים היום-יומיים.
במצבי התכנות הרגועים, ה-5 מרגיש כמו רכב חשמלי-מלא. הוא גולש בחרישיות בעיר ומייצר תאוצות לינאריות די נמרצות עד סביבות ה-120 קמ"ש. כאשר טעינת הסוללה יורדת מתחת לרף מסוים, או כאשר מכבידים את הרגל על דוושת התאוצה, כמו בעת האצה בעלייה במצב הספורטיבי, מנוע הבנזין נכנס לפעולה ברקע, אם כי קולו עדיין מושתק יחסית.
היינו שמחים לקבל מערכת איחזור אנרגיה עם בלימה עצמית יותר מוחשית, וגם מטען פנימי מהיר יותר ממטען ה-6.6 קילוואט הצנוע שמותקן ברכב. אבל לאור הקיבולת המוגבלת של הסוללה ביחס לרכב חשמלי מלא, זמני הטעינה עדיין סבירים. לא בדקנו את הטווח הכולל המוצהר חשמל-בנזין, שעומד על מעל 1,000 ק"מ, אבל אחרי יומיים של נסיעה די נמרצת מחשב המנוע בישר לנו, שעדיין נותר לנו טווח של מעל 800 ק"מ.
החברה נוקבת בנתון צריכת דלק משוקלל (בנזין פלוס חשמל) שמרני יחסית למתחרים, של כ-60 ק"מ לליטר. נראה שמי שיקפיד לטעון את הרכב וישמור אותו באזור הנוחות שלו יוכל להשיג נתון די קרוב למוצהר. בשורה התחתונה זו מערכת הנעה בוגרת, רהוטה ומהונדסת היטב בהשוואה לכמה מקבילות מערביות שיצא לנו לפגוש.
על הכביש
על הכביש צריך להנמיך ציפיות. זו מכונית ששוקלת יותר מ-1.7 טונות עם שלדה שמכוילת בעיקר לנסיעה עירונית ובין-עירונית רגועה, ולא לאתגרים דינמיים תובעניים. ההיגוי אומנם מגביר את משקלו אלקטרונית, אבל מספק רק מעט היזון חוזר מהגלגלים. תחת לחץ יותר ממתון, בפניות הדוקות, הצמיגים ממהרים להשמיע חריקות אזהרה.
מנגד, נוחות הנסיעה סבירה בהחלט, והמתלים הרכים מגהצים היטב אספלט עירוני משובש, אם כי הם נוטים לעיתים לייצר תחושה גלית על הכביש המהיר.
מחיר
סיל 5 פלאג-אין עולה 175 אלף שקל, ובמבצעי המכירות האחרונים (ארגון הוט וכו') היא הוצעה עם הנחה טיפוסית של כ-6,000 שקל. בהינתן היעילות האנרגטית המרשימה שלה, זהו מחיר שמציב אותה בעמדה תחרותית ייחודית בפלח מכוניות הציים המשפחתיות בתצורת סדאן, למעט מתחרה סינית אחת מבית צ'רי. וזה בהחלט חומר למחשבה למי שכבר חושב על משבר האנרגיה הבא.
חלק מהמתחרות
ג'אקו J7 פלאג-אין
190 אלף שקל לפני מבצעים עולה מוביל המכירות השנתי של ג'ייקו. יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ומערכת פלאג-אין עם טווח חשמלי מוצהר של 91 ק"מ וטווח כולל רציני.

צ'רי אריזו 8
ב-176 עד 182 אלף שקל מציע הפלאג-אין סדאן של צ'רי ממדים דומים לאלה של BYD. מערכת הנעה מתקדמת מייצרת 347 כ"ס והטווח החשמלי הוא 105 ק"מ.
