יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל־30%

ירידה בהיקף היבוא, שינויים במיסוי, מלחמה וחולשה בביקוש הובילו השנה לגידול חסר תקדים בכמות כלי הרכב החדשים שנרשמו על שם החברה ויימכרו כ"יד שנייה", לאחר שעברו 12 חודשים מייצורם • אילו דגמים בולטים תקועים במלאי, ואיך יודעים מתי זו מציאה ומתי להיזהר

כל מי שיוצא כיום לחפש רכב חדש לא יכול שלא להיתקל בהיצע מסיבי של רכבי "אפס קילומטר". בשנה החולפת גדל ההיצע במגזר זה באופן משמעותי, בשל מצוקת המכירות בענף הרכב, והוא כולל כיום פלחים רבים של השוק, מרכב עממי ועד רכב חשמלי ואף רכבי יוקרה.

שאלות ותשובות | החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים
השבוע בענף הרכב | סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל
מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מקור בכיר בענף מעריך, כי נכון להיום מסתובבים בכל הערוצים בשוק, כולל יבואנים, חברות ליסינג וסוחרים, בין 25 ל-30 אלף רכבי אפס קילומטר שמיועדים למכירה. מדובר בכמות גדולה כמעט פי שלושה מהמלאי בשנים נורמליות. עם זאת, על פי הערכות, היבואנים עצמם מחזיקים ישירות רק בין 7,000 ל-9,000 כלי רכב כאלה.

בענף מציינים כי כמויות המלאי בשוק משתנות לעיתים תכופות בהתאם להיקף הרישומים העצמיים של היבואנים בכל חודש, וכי המספר צפוי לקטון בהמשך השנה, בשל הקטנת היקף היבוא החדש.

היצע רכבי האפס קילומטר מתמקד בדגמים הפופולריים בקרב ציי הרכב, שנמכרים על ידי חברות הליסינג וסוחרים. ביניהם ניתן למצוא נוכחות בולטת לדגמים סיניים, ובהם צ'רי והחברה הבת ג'ייקו, דגמים פופולריים של יונדאי, כגון קונה ואלנטרה, דגמי בנזין שונים של קיה ועוד. זאת, לצד דגמי יוקרה רבים. קשה במיוחד למצוא בשוק הזה דגמים של טויוטה, שנהנים מביקוש רב ואף מרשימות המתנה בשוק הרכב החדש.

איך הכול התחיל?

בשנת 2009 פרסמה רשות המסים תקנה חדשה, שהורתה ליבואני רכב לרשום על שמם כל רכב שחלפו 12 חודשים ממועד ייצורו וטרם נמכר. זו הייתה פריצת דרך צרכנית חשובה, כי לפני כן נמכרו לעיתים גם כלי רכב בני שנתיים ויותר בתור "שנת הדגם האחרונה".

לאורך השנים היבואנים התייחסו להיצע גדול של רכבי "אפס קילומטר" במלאי שלהם למעין "אות קלון", ורוב ההיצע העודף "טואטא" מתחת לשטיח, בעיקר לחברות ליסינג, שרכשו את כלי הרכב בהנחות עמוקות מאוד, רשמו אותם על שמן והוציאו אותם למכירה באפס קילומטר. זאת לצד סוחרי רכב, רצוי באזורים נידחים בארץ.

בעקבות זאת, רבים בישראל עדיין נוטים להתייחס לכלי רכב כאלה כמעין "סחורה סוג ב'". מנגד, אחרים נמשכים לפוטנציאל החיסכון, שלעיתים הוא מהותי מאוד.

האם זה משתלם?

בתיאוריה, רכב מ"אפס קילומטר", שנמכר אחרי 11 חודשים בישראל (ו-12 חודשים ממועד ייצורו), זהה לחלוטין לרכב מאותו דגם ותוצר שנמכר כחדש אחרי עשרה חודשים בישראל, ולשניהם גם יש אחריות יבואן זהה. אבל ברישיון של הרכב שנמכר כ"אפס קילומטר" יהיה כתוב "יד ראשונה מחברה", והמשמעות היא שהוא נושא על עצמו הפחתה עתידית של 10% עד 13% במחירון בהשוואה לדגם החדש.

כדי לקזז את ההשפעה השלילית בעתיד, ההנחה צריכה להיות גדולה מספיק. לא מעט רכבי "אפס קילומטרים" מוצעים כיום עם הנחות סמליות יחסית של 5%-8% ממחירון היבואן. הסיבה היא שחברות הליסינג, שקונות את המכוניות מהיבואנים, לוקחות לעצמן כרווח חלק מהנחת האפס קילומטר של היבואן. מנגד, יש דגמים ומלאים, שאפשר לקבל עליהם אפילו הנחות של 15%, ובמקרי קיצון עד 30% ממחיר המחירון

ברור שהנחה כזו תקזז את איבוד הערך העתידי, ואף תותיר את הרוכש ברווח על הנייר, וזאת כמובן בכפוף לירידת הערך "הטבעית" של הדגם, מצב הרכב וכו'. בכל מקרה, כדאי להצטייד בתעודה כתובה של המוכר, שמאשרת שהרכב אכן נמכר כאפס קילומטר, ולא היה בשימוש בפועל כרכב חברה.

אפשר בהחלט להניח, שכאשר המלאים הנוכחיים של כלי רכב בני 12 חודשים בישראל "יתנקו", ההיצע יקטן משמעותית, ויחזור להתמקד בדגמים של מותגים "מבוקשים" פחות, שתמיד יש קושי למכור אותם, או בעודפי מלאי קטנים ומזדמנים שלא נמכרו בשל מפרט שאינו תואם את הדרישות, עסקאות שבוטלו וכו'. היתרון הוא, שכלי רכב כאלה זמינים מיידית, ואפשר לקבל אותם זמן קצר אחרי הסדרת התשלום.

חשוב לזכור, שבערוץ השיווק הזה לא תמיד יש אפשרות להתאים את הרכב לצרכים המדויקים של הלקוח, וצריך להיות פחות "מפונקים". לא מעט דגמים שמוצעים ב"אפס קילומטר" הם ברמת אבזור בסיסית, שמיועדת לציי רכב וכמעט אינה מוצעת ללקוחות פרטיים בשגרה.

כמעט כל חברות הליסינג מציעות כיום רכבי אפס קילומטר מהמלאי שלהן, ויש גם "אתרי תיווך" עצמאיים ברשת, שמציגים את ההיצע של חברות הליסינג וגובים עמלה מסוימת על כל חיבור בין לקוח למשווק.

אבל כאמור, כיום, כשהמלאים הלא מכורים גדולים, והקיבולת של חברות הליסינג מוגבלת, יש יבואנים שנאלצים לבלוע את הצפרדע ולשווק רכבי אפס קילומטר ישירות ללקוחות בהנחות משמעותיות ממחיר המחירון. חלק מהיבואנים אפילו מעלים אתרים ייעודיים לשיווק רכבי אפס קילומטר, מתוך הנחה ש"מחפשי מציאות" יעדיפו לרכוש את כלי הרכב הללו ישירות מהיבואן.

אומנם ההיצע בדרך כלל דומה לזה שאפשר למצוא בערוצי השיווק "החיצוניים", אבל לעיתים יש יתרונות ברכישה ישירה מיבואן, כמו קבלת חבילת מימון נוחה, דיל ביטוח ו"צ'ופרים".

למה לשים לב בקנייה

בהגדרה, רכב "אפס קילומטר" הוא רכב שעבר פרק זמן של 12 חודשים לפחות מהיום שבו ירד מפס הייצור של היצרן, ו-9-10 חודשים מהמועד שבו הגיע לישראל. למשך האחסון עשויה להיות חשיבות, במיוחד במדינה עם מזג אוויר קשוח כמו ישראל. אחסון ממושך של כלי רכב בנמלים, שחשופים למליחות גבוהה או לכימיקלים באוויר (כמו בחיפה ואשדוד למשל) או לטמפרטורות קיצוניות (אילת, למשל), עלול לגבות מחיר מהרכב לאורך זמן.

הדבר הראשון שמומלץ לנסות לבדוק הוא בן כמה בפועל הרכב שמוצע למכירה, כלומר מתי הוא יוצר. בדגמים "צעירים" יחסית זה די פשוט, מכיוון שניתן לדעת מתי הושק בישראל דגם ספציפי שאותו רוכשים, או מתי עבר מתיחת פנים, או הגיע לארץ עם חבילת האבזור שבה הוא מוצע. מידע כזה זמין ברשת.

לקוחות מתוחכמים יותר יכולים לקבל לעיתים תאריך ייצור פרטני ממספר ה-VIN של הרכב הספציפי שאותו עומדים לרכוש. זוהי מעין "תעודת זהות" מקודדת של הרכב, בת 17 אותיות ומספרים, שהיצרנים מחויבים להציג בגלוי.

כדאי לטרוח להגיע לאתר שבו מוצג הרכב הספציפי שאותו עומדים לרכוש, ולהקדיש תשומת לב קפדנית למצבו החיצוני. אומנם לא ניתן לדעת את ההשפעה על רכיבים מכניים ואלקטרוניים, אבל לזה נועדה האחריות המקיפה.