בעקבות סין וארה"ב, גם שוק הרכב החשמלי בישראל נערך לקפיצת דרך טכנולוגית בטעינה המהירה. כך, בתוך כשנה עד שנתיים תתאפשר טעינת רכבים במהירויות גבוהות פי שלושה ועד פי ארבעה מהמקובל כיום. מדובר בדור חדש של עמדות טעינה, התומכות בקצב טעינה תיאורטי של 1 מגה־ואט ואף יותר לעומת קצב מרבי של עד כ־250 קילו־ואט ברוב עמדות הטעינה הציבוריות המהירות בעת הזו.
● מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד
● האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה
● שלוש דילמות יכריעו איזה רכב חדש כדאי לכם לקנות
מַטען כזה יכול לבצע טעינה כמעט מלאה של סוללות גדולות בתוך חמש דקות בממוצע ברכב התומך בטעינה זו. זהו פרק זמן מקביל לזה של תדלוק רכב בנזין בתחנת דלק טיפוסית. לחלופין ניתן להוסיף לרכב חשמלי פרטי טווח של מאות קילומטרים בתוך פחות משתי דקות. מטען כזה יכול גם "לחלק" את קצב הטעינה האולטרה־מהיר בין כמה כלי רכב המחוברים אליו בו זמנית. כך ניתן להתגבר על הבעיה הקיימת כיום - של ירידה משמעותית בקצב הטעינה כאשר מספר כלי רכב מחוברים לאותה עמדה.
השנה החלו להיפרס בסין עשרות אלפי מטענים בקצב של 1 מגה־ואט ויותר בתמיכת יצרניות רכב מרכזיות כגון BYD ו־Huawei, שחלקן השיקו כלי רכב סדרתיים התומכים בטעינה כזו. גם יצרני סוללות מרכזיים דוגמת CATL החלו לשווק סוללות התומכות בקצב טעינה כזה. בשנה הבאה אמורים להגיע גם לישראל כלי רכב כאלה מתוצרת BYD ויצרנים אחרים.
המחיר הטיפוסי של רכישת עמדות כאלה והתקנתן עדיין יקר יחסית ועשוי להגיע לעשרות אלפי דולרים ליחידה. זאת בשל שימוש בטכנולוגיה מיוחדת כמו קירור מים לעמדה ולצינורות הטעינה לרכב, התקנת יחידת אגירת אנרגיה פנימית המאפשרת לפצות על בעיות ברשת הולכת החשמל ועוד.
שוק הרכבים הכבדים
עד שיתרחב השימוש בכלי רכב התומכים בטכנולוגיית טעינה כזו, יש לה יתרונות משמעותיים בעיקר בעבור שוק הרכב הכבד והלוגיסטי. בשוק זה נעשה שימוש בכלי רכב בעלי סוללות גדולות. לסוללות כאלו נדרש זמן טעינה ממושך, דבר המהווה חסם משמעותי בחדירת כלי רכב חשמליים לשוק הרכב הכבד כיום.
לגלובס נודע כי לפחות ספקית טעינה גדולה אחת בישראל, ג'ינרג'י, כבר מבצעת כיום פיילוט למטענים כאלה במרכז לוגיסטי של חברת תובלה גדולה. בניסוי נעשה שימוש בעמדת טעינה בקצב של 720 קילו־ואט, שתיאורטית יכולה לתמוך בו־זמנית בטעינה אולטרה־מהירה של שתי משאיות או מסחריות חשמליות. עמדות כאלה צפויות להיות מושקות מסחרית בישראל ברבעון האחרון של השנה, אם כי הן יוגבלו בשלב ראשון לכ־450 קילו־ואט בשל שיקולי תשתית. ישנן עוד יבואניות רכב הבוחנות בימים אלו את האפשרות להתקין מטענים כאלה לצורך ניסוי במתחמי ההנהלה שלהן ובמוסכים מרכזיים, בכפוף לתשתית הרשת.
עוד נודע לגלובס כי חברת טסלה ישראל החלה בבחינת היתכנות טכנית של הצבת עמדות "סופרצ'ארג'ר" מהדור החדש שלה, המכונה V4. העמדות הללו מסוגלות לטעון כלי רכב בקצב תיאורטי של עד 500 קילו־ואט - כפול כמעט מהקצב המרבי של העמדות הנוכחיות. הן תוכננו לתמוך בעתיד בטעינה של עד 1.2 מגה־ואט. טסלה כבר מפעילה רשת של עמדות כאלה בארצות הברית, המספקות קצב טעינה ריאלי של עד כ־325 קילו־ואט, והיא הציבה עמדות ראשונות כאלה בשנה שעברה באירופה.
מרשות החשמל נמסר כי "מספר חברות ישראליות בוחנות כיום טכנולוגיות כאלה אולם עד כה לא היו בקשות ספציפיות לחיבור שלהן".
דגמי קרוס־אובר חדשים של קיה ושל אופל בישראל
חברת טלקאר, יבואנית קיה, הוסיפה למערך הדגמים המתרחב של הקרוס־אובר ספורטאז' גם את הגרסה האמריקאית ההיברידית של הרכב.
הרכב ארוך יותר ב־14.5 ס"מ ממקבילו האירופי המוכר, וניצב על בסיס גלגלים ארוך יותר ב־7.6 ס"מ. גם מרווח הגחון שלו גדול משמעותית. הבדל נוסף הוא בתא מטען בנפח 633 ליטר, 40 ליטר יותר מהגרסה הרגילה. מערכת ההנעה משלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו־בנזין, מנוע חשמלי וסוללה קטנה, בעלת הספק משולב של 230 כ"ס ומומנט משולב של 37 קג"מ (קילוגרם למטר). צריכת הדלק המוצהרת היא כ־18.3 ק"מ לליטר.
הרכב מגיע בשתי רמות אבזור גבוהות, והגרסה הבכירה כוללת גם גג חשמלי, מושב נוסע חשמלי, ריפוד עור, דלת תא מטען חשמלית ועוד. מחיר דגם הבסיס עומד על כ־198 אלף שקל ואילו הגרסה הבכירה עולה כ־208 אלף שקל.

דגמי קרוס־אובר חדשים לקיה ולאופל בישראל / צילום: יח''צ
לעומת זאת חברת לובינסקי, יבואנית אופל, השיקה השבוע בישראל את הדור החדש של הקרוס־אובר "גרנדלנד", המבוסס על הפלטפורמה של ה־3008 מבית החברה האחות פיג'ו. הרכב, שפותח בגרמניה, נמתח לאורך 4.65 מ', גובהו 1.66 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.78 מ'. תא המטען הוא בנפח 550 ליטר. לרכב יש עמדת פיקוד דיגיטלית ותא נוסעים מאובזר. הוא מגיע לארץ עם מנוע טורבו־בנזין בנפח 1.2 ליטר בהספק 136 כ"ס ומערכת היברידית "קלה" בהספק משולב של 145 כ"ס. מחירו בין 187 ל־207 אלף שקל בהתאם לרמת הגימור.
ריינג' רובר מרחיבה את הייבוא של הגרסאות האמריקאיות ומשיקה גרסת־על לדיפנדר
המכסים הכבדים שמטיל ממשל טראמפ על כלי רכב מיובאים ממשיכים להביא להרחבת מגוון הדגמים בתקינה אמריקאית המגיעים לישראל. לטרנד צפויות להצטרף בקרוב הגרסאות האמריקאיות של ריינג' רובר ספורט ו"איווק". הגרסאות הללו מיוצרות בבריטניה ספציפית עבור השוק האמריקאי. אולם הזינוק במחירים בעקבות המכסים הביא את היצרן להקצות כלי רכב גם לשוק הישראלי, המכיר בתקינה האמריקאית לצד האירופית.
במקביל רשמה היבואנית מכירה ראשונה של הדגם הבכיר והחדש של הדיפנדר, המכונה "אוקטה". הרכב מצויד במנוע V8 טורבו־בנזין בנפח 4.4 ליטר, המייצר 635 כ"ס ומאיץ את הרכב הגדול מאפס ל־100 בארבע שניות. הוא מצויד במערכת מתלי אוויר מתקדמת, בחבילת שטח מקצועית ובגימור חיצוני ופנימי מיוחד. המחיר ההתחלתי של הדגם בישראל הוא 1.66 מיליון שקל.
נחת בישראל: הקרוס־אובר הגדול "ביגסטר" של דאצ'יה בעל הנעה היברידית
חברת פריסבי (קרסו מוטורס) השיקה בישראל את הקרוס הגדול "ביגסטר", גרסה מוגדלת במיוחד של ה"דאסטר". הרכב ארוך בכ־23 ס"מ מדגם הדאסטר הרגיל וגבוה יותר ב־9 ס"מ. הוא ניצב על בסיס גלגלים ארוך יותר ב־4.5 ס"מ ויש לו תא מטען בנפח 510 ליטר.
הרכב המגיע לישראל הוא בעל מנוע 1.2 ליטר טורבו־בנזין בהספק 130 כ"ס, תיבת הילוכים ידנית והנעה כפולה; הגרסה ההיברידית כוללת מנוע 1.8 ליטר בנזין ומנוע חשמלי בהספק 155 כ"ס. גרסה זו רושמת צריכת דלק מוצהרת של כ־21.7 ק"מ לליטר. הרכב מוצע במספר רמות אבזור במחירים שנעים בין כ־170 ל־185 אלף שקל.

''ביגסטר'' של דאצ'יה עם הנעה היברידית / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.