הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
סוף שבוע חיובי בוול סטריט הסתיים, ולכאורה מזגם של המשקיעים אופטימי ורגוע. אך האם מדובר בשקט שלפני הסערה? אנחנו בפתחו של שבוע עם שני מועדים שיכולים לייצר לא מעט דרמה בארה"ב, וכתוצאה מכך גם יש להם פוטנציאל לטלטל את הבורסות.
● "באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"- ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים
● בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?
ביום רביעי השבוע תיתכן דרמה בגזרה המוניטרית, ככל שהבנק הפדרלי יחליט על הפחתת הריבית, זאת לאחר מכבש לחצים בלתי פוסק מצידו של הנשיא טראמפ בעניין במשך שבועות ארוכים. בגזרת מלחמת המכסים השווקים התרגלו לחדשות דרמטיות כמעט מדי שבוע, וגם כאן מגיעים לישורת האחרונה של דד-ליין שקבע הנשיא.
בשישי חתמו מדדי הנאסד"ק ו-S&P 500 בעליות של 0.4% ו-0.2% בהתאמה ברמות שיא חדשות. מדד S&P 500, המונה את 500 החברות הגדולות בכלכלה האמריקאית, הגיע בכך לשיא חמישי במספר השבוע וה-13 מתחילת השנה.
בחודש החולף מדד S&P 500 צובר תאוצה והוא עלה בכ-5% בזמן שמדד ת"א 35 עלה ב-4%. אך שער הדולר נחלש מול השקל, ולכן אם בודקים את קרנות הסל בארץ שעוקבות (ונקובות בשקלים) אחרי מדד S&P 500 הרי שבחודש החולף רשמו שם המשקיעים תשואה של כ-2.5%. כלומר - להישאר עם מדד ת"א 35 היה עדיף בזמן הזה. מתחילת השנה אין תחרות לארץ: ת"א 35 עלה ב-27%, ואילו מדד S&P 500 עלה בכ-9%, אך קרנות סל שעקבו אחריו רשמו תשואה שנעה בין איזון לירידה קלה (0% עד 1%-).
בשישי התחזק הדולר מול השקל ב-0.6% לשער יציג של 3.36 שקלים. בכך הוא מסכם מסכם שבועיים תנודתיים, אך במגמה של התאוששות, לאחר שנגע בשער של 3.30 שקל לדולר ב-10 ביולי. מאז טיפס בכ-2%. עם זאת, הדולר עדיין נמוך ב-7.6% ביחס לשערו למול השקל בתחילת השנה.
הלחץ יכריע את הפד?
ביום רביעי השבוע צפויה להתפרסם ב-21:00 (שעון ישראל) החלטת הריבית של הבנק הפדרלי. בחמישי ביקר הנשיא טראמפ בבניין הבנק הפדרלי, ביקור שנתפס כחריג מצד נשיא ארה"ב. זאת לאחר שבועות של מכבש לחצים שהוא מפעיל על פאוול בדרישה כי יוביל להפחתת הריבית. הביקור הגיע לאחר ביקורת פומבית שהושמעה מכיוון הבית הלבן לשיפוץ יקר שנערך בבנק הפדרלי בעלות של 2.5 מיליארד דולר. האם הלחץ יכריע את הבנק הפדרלי? ביום רביעי נגלה. להפחתה של הריבית עשויות להיות משמעויות נרחבות לשווקים הפיננסיים.
עוד השבוע: יום שישי הקרוב (1 באוגוסט) זה המועד האחרון שקצב טראמפ למו"מ לגבי המכסים עם האיחוד האירופאי, מקסיקו וקנדה. בשבוע שעבר הכריז טראמפ על הסכם סחר עם יפן, ונראה כי הפוקוס עובר להסכם המכסים עם האיחוד האירופאי. בסוף השבוע אמר טראמפ כי הסיכוי להשגתו הם 50-50, כלומר חצי-חצי. השבוע הקרוב יכול לזמן דרמות מחודשות בגזרת המכסים.
ת"א תקבל דחיפה מוול סטריט, לנוכח חגיגת מימושים מתגברת
המניות בת"א יקבלו בוסט קטן וחיובי ממניות הארביטראז', אלה שנסחרות בתל אביב ובניו יורק, הן חתמו ביום שישי בפער חיובי כולל של 0.2% מעל למחיר שלהן בת"א ביום חמישי האחרון בנעילה. בינתיים האווירה האופטימית נמשכה גם בשבוע שעבר בארץ. את השבוע סיכמו מדדי הבורסה המקומיים בעליות שערים, כאשר מדד ת"א 35 עלה בכ-1%, ואילו מדד ת"א ביטוח, הכוכב התורן של הבורסה המקומית, עלה בכ-7%. מתחילת השנה הכפיל עצמו מדד ת"א ביטוח ועלה ב-105%, זאת על רקע הגאות בבורסה (שמגדילה את הנכסים הפיננסים המנוהלים על ידי חברות הביטוח ובכך מעלה את דמי הניהול שהן גובות), וגם תקן חשבונאי חדש שמשפר את ניצול ההון שלהן.
השיאים האחרונים שרשמה הבורסה הובילה את בעלי העניין, בעיקר בעלי השליטה בחברות הציבוריות, לצאת במסע אגרסיבי של מכירת מניות. בליל רביעי הוביל זוהר לוי מהלך בו חיסל את החזקות חברת סאמיט שבשליטתו, בחברת האנרגיה והקמעונאות פז, בסכום מצטבר של 1.1 מיליארד שקל, זו הייתה עסקה חריגה בנוף שוק ההון בהיקפה אך לא במהותה. בתוך פחות מחודשיים הובילו בעלי מניות בולטים בחברות הציבוריות גל מימושי מניות בהיקף מצטבר של כ-6 מיליארד שקל, כאשר בין הגופים הבולטים נמצאות בעלות המניות הגדולות בבורסה, אהרון פרנקל שמכר נתח מתמר פטרוליום, לצד סדרה רחבה של מימושים בחברות נוספות.
בגזרת מחירי האנרגיה, בעולם נחלש מחיר הנפט והוא מדשדש סביב 67 דולר לחבית. נראה כי לכך הייתה השפעה על מדד ת"א נפט וגז, שירד בשבוע שעבר בכ-1%. גם מדד ת"א בנייה ירד בשיעור דומה. זאת על רקע ההערכות כי הפחתת הריבית בארץ איננה קרובה.
אם בארה"ב כולם מחכים בדריכות להחלטת פאוול בנושא, הרי שכאן, למרות קריסה בשער הדולר מול השקל שיכולה להקל במחירי הסחורות המיובאות ובאינפלציה, בנק ישראל עדיין מודאג מרכיבי אינפלציה "דביקים" והנגיד רמז על כך בכנס של גלובס בשבוע שעבר. ועדיין, האם הפחתת הריבית קרובה? אפשר לקבל לכך רמז מביצועי מדד ת"א בנקים שבחודש האחרון עלה בפחות מ-1%, כרבע מתשואת מדד ת"א 35, שעלה בפחות מ-4%. ביצוע עלוב מול מדד ת"א 90 שעלה ב-7.5%. ככל שהריבית תרד, וייתכן שגם האינפלציה (בעקבות התחזקות השקל), ביצועי הבנקים עשויים להיפגע.
בגזרת שוק החוב, הרי ששם האג"ח הישראליות ממשיכות להפגין עוצמה. בבורסה ציינו בסקירה שסיכמה את השבוע שעבר כי התשואה של איגרת החוב הממשלתית לפדיון בעוד 10 שנים של מדינת ישראל (4.22%) ממשיכה להיות נמוכה מהאיגרת המקבילה של ארה"ב (במטבע מקומי) שעומדת על (4.38%) ומלמדת "על ירידה בסיכון המגולם". על כל פנים, שוק גיוסי החוב פורח. בשוק איגרות החוב הקונצרניות בתל אביב גויסו בשבוע שעבר 3.3 מיליארד שקל ב-10 הנפקות לציבור ובשלוש הקצאות פרטיות מתוכן כחצי מיליארד שקל גויסו ע"י חברת אג"ח חדשה.
אינטל צונחת
מניית אינטל התקבלה בטונים צורמים ביום שישי. יממה לאחר שפרסמה את התוצאות הכספיות לרבעון השני של שנת 2025, שלא עמדו בצפיות (לרווח) של השוק, נפלה המניה ב-8.5% למחיר שמגלם לחברה שווי שוק של 90 מיליארד דולרים. בשנה החולפת נחתכה המניה בשליש. היה זה הרבעון הראשון לפעילות המנכ"ל החדש, ליפ בו טאן. ההכנסות של אינטל עמדו ברבעון השני על 12.9 מיליארד דולר, והחברה הפסידה 10 סנט למניה. בכך עקפה אמנם את תחזיות ההכנסות של האנליסטים, שציפו להכנסות של כ‑11.9 מיליארד דולר אך לא עמדה בצפי של הרווח נקי מתואם של סנט אחד למניה.