גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסבסט, עופרת ורגולציה: כך הגיע שיפוץ הפד ל-2.5 מיליארד דולר

הפרויקט רב השנים לשיפוץ מטה הפדרל ריזרב, שתוקצב בעבר ב-1.9 מיליארד דולר, זינק ל-2.5 מיליארד בשל שורה של מכשולים ● מי תהום, אסבסט וזיהומים גרמו לחריגות תקציב ולעיכובים בפרויקט ● מבקרים רבים, ובראשם הנשיא טראמפ, מערערים על הוצאות הפד ועל עצמאותו הפיננסית

ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במטה הפדרל ריזרב במהלך השיפוצים / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson
ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במטה הפדרל ריזרב במהלך השיפוצים / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

שיפוץ מטה הפדרל ריזרב היה שאפתני מלכתחילה: שיפוץ ומודרניזציה של שני מבנים מרשימים בני כמעט מאה שנה, באזור אייקוני של עיר מרכזית. ואז זה פגש את הביצה.

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי
למה הפנטגון רצה שכולם יאמינו שיש חייזרים בשמי ארה"ב?

מי תהום גבוהים מהצפוי ארבו מתחת לאתר, אשר ממוקם באזור שהיה בעבר ביצה, ונדרש לנקז אותם. בנוסף התגלו אסבסט וזיהום רעיל בקרקע. כל אלה, יחד עם עליית מחירי החומרים בעקבות המחסור בתקופת הקורונה והאינפלציה, הביאו לעלייה חדה בעלות השיפוץ. פרויקט שתקציבו הוערך ב-1.9 מיליארד דולר בשנת 2023, תפח ל-2.5 מיליארד דולר עד 2025.

אבל הפרויקט הזה הוא הרבה יותר מכאבי ראש של שיפוץ. העלות הגבוהה סיפקה למבקרי הפד הזדמנות ללחוץ לשינויים בבנק המרכזי ולמתקפה חדשה על יו"ר הפד, ג'רום פאוול. הנשיא טראמפ וגורמים בממשל, שהתאכזבו מהעובדה שהפד לא הוריד את הריבית מהר יותר, תקפו את השיפוץ היקר, כינו אותו מיותר ומפואר מדי. טראמפ אף רמז כי ייתכן שינסה לפטר את פאוול כתוצאה מכך.

טראמפ ביקר באתר הבנייה של הפד ביום חמישי אחר הצהריים יחד עם יועצים מהבית הלבן - כולל מבקריו החריפים של פאוול - והגביר את הלחץ עליו.

באתר הבנייה עובדים בין 700 ל-800 עובדים בשתי משמרות בתנאים מאובקים, חמים ורועשים - משעה 5:30 בבוקר ועד 11:30 בלילה.

בסיור לעיתונאים הדגישו כי שדרוגי ביטחון, כולל חלונות עמידים בפני פיצוצים, היו גורם נוסף משמעותי לעליית העלויות. לפי אנשי הפד, הקמת מטה חדש לחלוטין הייתה זולה יותר משיפוץ שני מבנים היסטוריים.

מתנגדים לפרויקט טוענים שהגימורים מפוארים מדי, ומבקרים רכיבים כמו "מרפסת גן". הפד השיב לטענות ואמר שקיצץ בכמה מרכיבים עיצוביים, ושהמרפסת היא למעשה מדשאה בגובה הקרקע מעל חניון תת-קרקעי. לדבריו, מטרת השיפוץ היא לעדכן ולשדרג את המבנים ולשמר מאפיינים מקוריים אלגנטיים כמו עבודות האבן.

לדברי אדריכלים ומומחי בנייה, חריגות תקציב הן תופעה שכיחה בפרויקטים מסוג זה. עלויות הבנייה זינקו בחמש השנים האחרונות. נוסף על כך, הפרויקט של הפד מסובך במיוחד בשל הכללים החלים על שיפוץ מבנים פדרליים היסטוריים. כמו פרויקטים פדרליים רבים המוגבלים בגובהם לפי תקנות הבירה או שיקולים אסתטיים, גם הפד נאלץ לבנות שטחים תת-קרקעיים יקרים.

עבודות השיפוץ במטה הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

פרויקט שיפוץ מורכב

הפרויקט ממוקם לצד אדמה שהייתה בעבר חלק מנהר הפוטומק, ומולאה ליצירת ה-National Mall. הפד ערך שינויים תכנוניים רבים בהתאם לדרישות גופים פדרליים האחראים על תכנון עיצובי בוושינגטון.

"יישום פרויקט במבנים קיימים, ובמיוחד במבנים היסטוריים, אינו נטול בעיות מסוג זה", אמר שלום ברנס, מייסד משרד האדריכלים Shalom Baranes Associates, שתכנן תוספות למבנה אחר של הפד - בניין מרטין, "תמיד יש תנאים בלתי צפויים ושינויים".

בניין מרטין עבר שיפוץ ממושך בעצמו לפני מספר שנים ונפתח מחדש ב-2021. לעומת זאת, השיפוץ המתמשך של שני המבנים האחרים של הפד - בניין אקלס והבניין ברחוב קונסטיטושן 1951 - הוא זה שמשך לאחרונה את תשומת לב הנשיא וחברי קונגרס רפובליקנים. שני הבניינים נבנו בשנות ה-30. הבניין ברחוב קונסטיטושן היה נטוש ובמצב רעוע כשנרכש על ידי הפד.

הפד החליט לפני כשמונה שנים לשפץ את שני המבנים, אך הבנייה צברה תאוצה רק סביב 2022. הצפי לסיום הבנייה הוא בסוף 2027.

הפד מסר שהשיפוץ יאפשר לו לחסוך כסף בטווח הארוך, בין היתר באמצעות הפסקת שכירת שטחים משרדיים בוושינגטון וריכוז עובדים בקמפוס אחד. שני המבנים לא שופצו באופן מלא מאז שנות ה-30, סבלו מזיהום עופרת והיו זקוקים לשדרוגי בטיחות. עובדים תיארו תקרות דולפות ומערכות חשמל מיושנות.

הפד מימן את חריגות התקציב על ידי קיצוץ באותם סכומים מפרויקטים הוניים אחרים, כולל ביטול שיפוץ של מבנה נוסף. ההערכה התקציבית כוללת גם ריהוט וציוד.

הפרויקט כולל הוספת חמש קומות לשני המבנים, חניון תת-קרקעי בן שלוש קומות לאחד מהם, ומנהרה שתחבר ביניהם, לפי תוכניות שהוגשו בשנת 2021.

רמת מי התהום הייתה גבוהה מהצפוי, מה שהופך את הפרויקט ליקר פי כמה, לדברי הפד. כדי לייבש את החפירות, חברת הגיאוטכניקה Keller North America התקינה 34 בארות לניקוז בעומק של עד 60 רגל (כ-20 מטר), זאת לפי אתר החברה. עם זאת, המידע הוסר השבוע מאתר החברה, והיא לא הגיבה לפניות עיתונאים.

ברנס ציין ששיפוץ מבנים היסטוריים מורכב בין היתר כי התוכניות המקוריות לרוב אינן תואמות את מה שבאמת נבנה. בוושינגטון, הגבלות גובה מחייבות הרחבות תת-קרקעיות.

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

עלויות חפירה גבוהות פי שלושה בפרויקטי שיפוץ, משום שהן דורשות תשתיות מורכבות מתחת למבנים קיימים, כך לדברי בוב הנסון, שותף ראשי בחברת ניהול הבנייה Nationwide Consulting, שעבדה על פרויקטים של משרד ההגנה.

הפד מסר כי שינויים שביצע בתגובה להערות מגופים פדרליים כמו National Capital Planning Commission ו-Commission of Fine Arts, הובילו לעלויות נוספות.

לדוגמה, חברי ועדת האומנויות המליצו ב-2020 להשתמש ביותר שיש, כדי להתאים טוב יותר למבנים המקוריים. בתחילה תכנן הפד לשלב יותר זכוכית, כהצהרה על שקיפותו, אך לבסוף שינה את העיצוב בהתאם להמלצות.

הוועדות הללו אינן נוהגות להתחשב בעלויות. "כמעט ולא שמענו על תקציבים או עלויות בפעילות הוועדה שלנו", אמר תומאס גאלאס, ממשרד האדריכלות Torti Gallas + Partners, שכיהן בוועדה עד 2020.

עצמאות הפד אפשרה בזבזנות?

הפד מממן את עצמו, כלומר, הוא אינו כפוף לפיקוח תקציבי של הקונגרס. יש המבקרים את הפרויקט בטענה שהעצמאות הפיננסית של הבנק המרכזי אפשרה בזבזנות. הם מטילים ספק אם נשקלו כראוי העלויות והמורכבות של הבחירות העיצוביות, במיוחד לנוכח הרגישות הפוליטית של הוצאות הפד.

"קשה לי להאמין שהם צריכים שלושה מבנים מלאים", אמר דניאל מתיוס, לשעבר ראש שירות המבנים הציבוריים ברשות לשירותים כלליים. "הם מוציאים את כספם שלהם, כך שאין שכבת פיקוח על הרצונות שלהם".

כאשר אישר את פרויקט השיפוץ בשנת 2017, הפד הניב רווחים ניכרים. הוא העביר עשרות מיליארדי דולרים למשרד האוצר, לאחר שהכנסותיו מהאג"ח שרכש במשבר 2008-2009 עלו על הריבית ששילם לבנקים.

העבודות התגברו ב-2022, בזמן שהפד החל להעלות את הריבית במהירות כדי להילחם באינפלציה. הריבית הגבוהה גרמה גם להפסדים תפעוליים: מאז ספטמבר 2022 הפד משלם יותר על הריבית לרזרבות הבנקים מאשר הוא מרוויח על תיק ניירות הערך שלו, שמוערך ביותר מ-6 טריליון דולר. הפד דיווח על הפסד של 77.6 מיליארד דולר בשנה שעברה.

האינפלציה הגבוהה גם תרמה לעליית מחירי העבודה והחומרים. מדד של חברת הבנייה מורטנסון למעקב אחר עלויות בנייה לא-מגורים בשמונה מטרופולינים מרכזיים בארה"ב עלה ב-41% בין 2019 לרבעון הראשון של 2025.

"לאף אחד בתפקיד ציבורי אין עניין לנהל שיפוץ מקיף של מבנה היסטורי בתקופת כהונתו", אמר פאוול לחברי קונגרס בחודש שעבר, "ובטח לא של שני מבנים היסטוריים שנזקקו לעבודה רבה".

עוד כתבות

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

ההודעה על אלפיים דירות חדשות מסמלת יותר מכל את המהפך שעובר על ירושלים

ירושלים דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי

לטובה או לרעה, הנשיא האמריקאי הוא זה שדחף את האיחוד האירופי לעבור רפורמות משמעותיות בחצי השנה האחרונה: מהגדלת התקציבים הביטחוניים ועד לפריצת תקרות חוב ● האירו התחזק, הבורסות זינקו, אך השאלה האם האיחוד יישאר מלוכד או יתפרק עדיין פתוחה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

נדב חנין, סמנכ''ל השיווק של אל על, וכתבת גלובס אלה לוי-וינריב / צילום: תמר מצפי

"עדיף להיות מותג שמעורר רגש, לטוב ולרע, מאשר מותג שהצרכנים אדישים אליו"

נדב חנין, סמנכ"ל שיווק ודיגיטל באל על, הסביר במסגרת כנס MAD של גלובס כיצד תועדפו המחולצים שהיו תקועים בחו"ל כאשר השמיים נסגרו במלחמה עם איראן, על השינוי באסטרטגיית השיווק במציאות של מלחמה, ועל מה התלונן מנכ"ל בכיר ומוכר במשק?

מוטל ודיינר סמוך לאזור 51. התברר שמדובר באתר לפיתוח מטוסי קרב חמקניים / צילום: NASA/Joel Kowsky

למה הפנטגון רצה שכולם יאמינו שיש חייזרים בשמי ארה"ב?

במשך עשורים, רבים בארה"ב האמינו שהממשל בוושינגטון מסתיר ראיות לקשר שנוצר עם חייזרים ● אך ה"וול סטריט ג'ורנל" חושף: מדובר בראיות פיקטיביות שהפנטגון והצבא בדו כדי להסוות תוכניות נשק, בהן אתר לפיתוח מטוסי קרב סודיים ● כך נפלו אפילו קצינים בכירים במיתולוגיה פרנואידית מופרכת

נבחרת החלומות של צוקרברג / צילום: ap, Jeff Chiu

עם חבילות שכר של 100 מיליון דולר: זו נבחרת החלומות של צוקרברג

במשך חודשים הכין מנכ"ל מטא רשימה של חוקרים ומהנדסים שירכיבו את מעבדת בינת־העל שלו ● הוא מפתה אותם במאות מיליוני דולרים, שלפעמים ניתנים כבר במעמד החתימה - אבל גם בתשתית להריץ את המודלים שלהם ● מיהם הכוכבים ששווה לשלם עליהם כל־כך הרבה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהי המילה העברית לביסקוויט?

היכן בישראל נמצאת שכונה בשם רמות פולין, מה מקור הביטוי "חוק דרקוני", ומי הוא שחקן הרכש היקר ביותר בתולדות ליגות הספורט בישראל? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לשני אירועים השבוע יש פוטנציאל לטלטל את השווקים

תוקף הדד-ליין להגעת ארה"ב להסכמי סחר על האיחוד האירופאי יפוג ביום שישי ● קודם לכן, ברביעי, העיניים יהיו נשואות לבנק הפדרלי לראות אם ייכנע למכבש הלחצים של טראמפ ויפחית את הריבית ● תפניות חדות בארה"ב עשויות להשפיע על הבורסות, ששברו שם שיאים חדשים בסופ"ש

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

"אין דבר יותר מרתק ממה שקרה ב-WeWork": מנכ"ל אמפא מדבר לאחר ההנפקה והאקזיט הפרטי

לאחר מסע ארוך השלימה חברת הנדל"ן אמפא את ההנפקה הגדולה זה שנים בבורסה בת"א ● כעת מספר המנכ"ל זהר לוי מדוע הוא אופטימי בקשר למתחמי WeWork שבידיה, למרות הירידה בתפוסה: "רואים עלייה בהתעניינות במשרדים" ● ומסביר מדוע זרמו חלק מכספי ההנפקה לכיסי הבעלים: "חלק מארגון שהיינו צריכים לעשות, כי אי אפשר היה להמשיך להתנהל ככה"

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

אלונה בר און בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "גלובס רוצה להיות המקום שעליו אפשר לסמוך גם בזמנים קשים ומפלגים"

מו"ל גלובס אלונה בר און פתחה את כנס MAD של גלובס, במרכזו עמדה תפיסת המותג הישראלי בתוך המציאות המורכבת ● "מד עוסק בקשר בין מותג וזהות, ושיווק ושייכות. מדד המותגים לא מודד רק נתונים, הוא מודד ערכים רגשיים - אמון, ביטחון, נאמנות, אהבה"

פאנל להיות מותג בישראל / צילום: שלומי יוסף

בין עסקת חטופים ל"הותר לפרסום": החשיבה מאחורי הקמפיינים ואלו שנגנזים

בפאנל שהתקיים בכנס MAD של גלובס בנושא "להיות מותג בישראל" השתתפו ירון טיקטין מחברת כאל, אבי לאופר משטראוס, טלי פולג מבזק ודודי בלסר ממקורות ● הפאנל דן בשאלה כיצד משפיעה המלחמה על הפעילות השיווקית והפרסומית של מותגים

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

יצרנית הסוללות שקופצת בתל אביב ומשלימה עלייה של 80% בשבוע

מניית פינרג'י, שבעל המניות העיקרי בה הוא חבר פאנל תוכנית "הכרישים" בטלוויזיה בעבר, אביב צידון, קפצה ביותר מ-35%, לאחר שדיווחה כי סוללות המתכת-אוויר שהיא מפתחת ישמשו את מרכזי הנתונים של גוגל ומיקרוסופט ● עם זאת, המניה נסחרת במחיר הנמוך בכ-82% לעומת מחירה בעת ההנפקה, ב-2021

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה שילמה חוב במשך 21 שנה, ובכל זאת הוא תפח פי עשרה. איך זה נגמר?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע

רצועת עזה, בתחילת השבוע / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט: נקטנו צעדים ביטחוניים מחמירים - בשל חשש לניסיון לחלץ חטופים

מחאות נגד הממשלה ובעד החזרת החטופים החלו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ ● עינב צנגאוקר: "מאז שעידן שוחרר מהשבי אני לא יודעת מה עלה בגורלו של מתן, אני רק יודעת שאין לו זמן, ניוון השרירים שלו מחמיר, והוא בסכנת מוות" ● שורדת השבי אמילי דמארי חשפה פרטים חדשים על שהותה בשבי לעיתון ה"דיילי מייל". דמארי תיארה תנאי מחיה בלתי אנושיים שכללו כליאה בכלובים ● 50 חטופים - 659 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

ועדת שמחון: הבנקים לא יוכלו להגביל יזמי נדל"ן בהורדת מחירי דירות

מחירי הדירות בישראל כמעט שלא יורדים, על אף שבשוק קיים היצע גדול של דירות חדשות לא מכורות ● עפ"י ההמלצה המרכזית של הצוות לבחינת מעורבות הבנקים בקביעת מחירי הדיור, גורמי מימון לא יוכלו להתערב בשיקולי היזם בקביעת מחירי דירות, ואסור יהיה להם להתנות את הליווי בשינויים עתידיים במחירי הדירות

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אמה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

המדינה שעומדת מאחורי ההתקרבות של סעודיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סעודיה ואיראן מתקרבות בתיווך סין, הוול סטריט ג'ורנל כותבים כי יש "תת-תזונה חמורה ברצועת עזה", וקצינים בצה"ל קוראים לסיום המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם