ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במטה הפדרל ריזרב במהלך השיפוצים / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson
שיפוץ מטה הפדרל ריזרב היה שאפתני מלכתחילה: שיפוץ ומודרניזציה של שני מבנים מרשימים בני כמעט מאה שנה, באזור אייקוני של עיר מרכזית. ואז זה פגש את הביצה.
● מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי
● למה הפנטגון רצה שכולם יאמינו שיש חייזרים בשמי ארה"ב?
מי תהום גבוהים מהצפוי ארבו מתחת לאתר, אשר ממוקם באזור שהיה בעבר ביצה, ונדרש לנקז אותם. בנוסף התגלו אסבסט וזיהום רעיל בקרקע. כל אלה, יחד עם עליית מחירי החומרים בעקבות המחסור בתקופת הקורונה והאינפלציה, הביאו לעלייה חדה בעלות השיפוץ. פרויקט שתקציבו הוערך ב-1.9 מיליארד דולר בשנת 2023, תפח ל-2.5 מיליארד דולר עד 2025.
אבל הפרויקט הזה הוא הרבה יותר מכאבי ראש של שיפוץ. העלות הגבוהה סיפקה למבקרי הפד הזדמנות ללחוץ לשינויים בבנק המרכזי ולמתקפה חדשה על יו"ר הפד, ג'רום פאוול. הנשיא טראמפ וגורמים בממשל, שהתאכזבו מהעובדה שהפד לא הוריד את הריבית מהר יותר, תקפו את השיפוץ היקר, כינו אותו מיותר ומפואר מדי. טראמפ אף רמז כי ייתכן שינסה לפטר את פאוול כתוצאה מכך.
טראמפ ביקר באתר הבנייה של הפד ביום חמישי אחר הצהריים יחד עם יועצים מהבית הלבן - כולל מבקריו החריפים של פאוול - והגביר את הלחץ עליו.
באתר הבנייה עובדים בין 700 ל-800 עובדים בשתי משמרות בתנאים מאובקים, חמים ורועשים - משעה 5:30 בבוקר ועד 11:30 בלילה.
בסיור לעיתונאים הדגישו כי שדרוגי ביטחון, כולל חלונות עמידים בפני פיצוצים, היו גורם נוסף משמעותי לעליית העלויות. לפי אנשי הפד, הקמת מטה חדש לחלוטין הייתה זולה יותר משיפוץ שני מבנים היסטוריים.
מתנגדים לפרויקט טוענים שהגימורים מפוארים מדי, ומבקרים רכיבים כמו "מרפסת גן". הפד השיב לטענות ואמר שקיצץ בכמה מרכיבים עיצוביים, ושהמרפסת היא למעשה מדשאה בגובה הקרקע מעל חניון תת-קרקעי. לדבריו, מטרת השיפוץ היא לעדכן ולשדרג את המבנים ולשמר מאפיינים מקוריים אלגנטיים כמו עבודות האבן.
לדברי אדריכלים ומומחי בנייה, חריגות תקציב הן תופעה שכיחה בפרויקטים מסוג זה. עלויות הבנייה זינקו בחמש השנים האחרונות. נוסף על כך, הפרויקט של הפד מסובך במיוחד בשל הכללים החלים על שיפוץ מבנים פדרליים היסטוריים. כמו פרויקטים פדרליים רבים המוגבלים בגובהם לפי תקנות הבירה או שיקולים אסתטיים, גם הפד נאלץ לבנות שטחים תת-קרקעיים יקרים.

פרויקט שיפוץ מורכב
הפרויקט ממוקם לצד אדמה שהייתה בעבר חלק מנהר הפוטומק, ומולאה ליצירת ה-National Mall. הפד ערך שינויים תכנוניים רבים בהתאם לדרישות גופים פדרליים האחראים על תכנון עיצובי בוושינגטון.
"יישום פרויקט במבנים קיימים, ובמיוחד במבנים היסטוריים, אינו נטול בעיות מסוג זה", אמר שלום ברנס, מייסד משרד האדריכלים Shalom Baranes Associates, שתכנן תוספות למבנה אחר של הפד - בניין מרטין, "תמיד יש תנאים בלתי צפויים ושינויים".
בניין מרטין עבר שיפוץ ממושך בעצמו לפני מספר שנים ונפתח מחדש ב-2021. לעומת זאת, השיפוץ המתמשך של שני המבנים האחרים של הפד - בניין אקלס והבניין ברחוב קונסטיטושן 1951 - הוא זה שמשך לאחרונה את תשומת לב הנשיא וחברי קונגרס רפובליקנים. שני הבניינים נבנו בשנות ה-30. הבניין ברחוב קונסטיטושן היה נטוש ובמצב רעוע כשנרכש על ידי הפד.
הפד החליט לפני כשמונה שנים לשפץ את שני המבנים, אך הבנייה צברה תאוצה רק סביב 2022. הצפי לסיום הבנייה הוא בסוף 2027.
הפד מסר שהשיפוץ יאפשר לו לחסוך כסף בטווח הארוך, בין היתר באמצעות הפסקת שכירת שטחים משרדיים בוושינגטון וריכוז עובדים בקמפוס אחד. שני המבנים לא שופצו באופן מלא מאז שנות ה-30, סבלו מזיהום עופרת והיו זקוקים לשדרוגי בטיחות. עובדים תיארו תקרות דולפות ומערכות חשמל מיושנות.
הפד מימן את חריגות התקציב על ידי קיצוץ באותם סכומים מפרויקטים הוניים אחרים, כולל ביטול שיפוץ של מבנה נוסף. ההערכה התקציבית כוללת גם ריהוט וציוד.
הפרויקט כולל הוספת חמש קומות לשני המבנים, חניון תת-קרקעי בן שלוש קומות לאחד מהם, ומנהרה שתחבר ביניהם, לפי תוכניות שהוגשו בשנת 2021.
רמת מי התהום הייתה גבוהה מהצפוי, מה שהופך את הפרויקט ליקר פי כמה, לדברי הפד. כדי לייבש את החפירות, חברת הגיאוטכניקה Keller North America התקינה 34 בארות לניקוז בעומק של עד 60 רגל (כ-20 מטר), זאת לפי אתר החברה. עם זאת, המידע הוסר השבוע מאתר החברה, והיא לא הגיבה לפניות עיתונאים.
ברנס ציין ששיפוץ מבנים היסטוריים מורכב בין היתר כי התוכניות המקוריות לרוב אינן תואמות את מה שבאמת נבנה. בוושינגטון, הגבלות גובה מחייבות הרחבות תת-קרקעיות.

עלויות חפירה גבוהות פי שלושה בפרויקטי שיפוץ, משום שהן דורשות תשתיות מורכבות מתחת למבנים קיימים, כך לדברי בוב הנסון, שותף ראשי בחברת ניהול הבנייה Nationwide Consulting, שעבדה על פרויקטים של משרד ההגנה.
הפד מסר כי שינויים שביצע בתגובה להערות מגופים פדרליים כמו National Capital Planning Commission ו-Commission of Fine Arts, הובילו לעלויות נוספות.
לדוגמה, חברי ועדת האומנויות המליצו ב-2020 להשתמש ביותר שיש, כדי להתאים טוב יותר למבנים המקוריים. בתחילה תכנן הפד לשלב יותר זכוכית, כהצהרה על שקיפותו, אך לבסוף שינה את העיצוב בהתאם להמלצות.
הוועדות הללו אינן נוהגות להתחשב בעלויות. "כמעט ולא שמענו על תקציבים או עלויות בפעילות הוועדה שלנו", אמר תומאס גאלאס, ממשרד האדריכלות Torti Gallas + Partners, שכיהן בוועדה עד 2020.
עצמאות הפד אפשרה בזבזנות?
הפד מממן את עצמו, כלומר, הוא אינו כפוף לפיקוח תקציבי של הקונגרס. יש המבקרים את הפרויקט בטענה שהעצמאות הפיננסית של הבנק המרכזי אפשרה בזבזנות. הם מטילים ספק אם נשקלו כראוי העלויות והמורכבות של הבחירות העיצוביות, במיוחד לנוכח הרגישות הפוליטית של הוצאות הפד.
"קשה לי להאמין שהם צריכים שלושה מבנים מלאים", אמר דניאל מתיוס, לשעבר ראש שירות המבנים הציבוריים ברשות לשירותים כלליים. "הם מוציאים את כספם שלהם, כך שאין שכבת פיקוח על הרצונות שלהם".
כאשר אישר את פרויקט השיפוץ בשנת 2017, הפד הניב רווחים ניכרים. הוא העביר עשרות מיליארדי דולרים למשרד האוצר, לאחר שהכנסותיו מהאג"ח שרכש במשבר 2008-2009 עלו על הריבית ששילם לבנקים.
העבודות התגברו ב-2022, בזמן שהפד החל להעלות את הריבית במהירות כדי להילחם באינפלציה. הריבית הגבוהה גרמה גם להפסדים תפעוליים: מאז ספטמבר 2022 הפד משלם יותר על הריבית לרזרבות הבנקים מאשר הוא מרוויח על תיק ניירות הערך שלו, שמוערך ביותר מ-6 טריליון דולר. הפד דיווח על הפסד של 77.6 מיליארד דולר בשנה שעברה.
האינפלציה הגבוהה גם תרמה לעליית מחירי העבודה והחומרים. מדד של חברת הבנייה מורטנסון למעקב אחר עלויות בנייה לא-מגורים בשמונה מטרופולינים מרכזיים בארה"ב עלה ב-41% בין 2019 לרבעון הראשון של 2025.
"לאף אחד בתפקיד ציבורי אין עניין לנהל שיפוץ מקיף של מבנה היסטורי בתקופת כהונתו", אמר פאוול לחברי קונגרס בחודש שעבר, "ובטח לא של שני מבנים היסטוריים שנזקקו לעבודה רבה".