גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה שעומדת מאחורי ההתקרבות של סעודיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סעודיה ואיראן מתקרבות בתיווך סין, הוול סטריט ג'ורנל כותבים כי יש "תת-תזונה חמורה ברצועת עזה", וקצינים בצה"ל קוראים לסיום המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל
בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי

1איראן: "סעודיה מעמיקה את הקשרים עם טהרן"

איראן וערב הסעודית מתקרבות "בעקבות תוקפנותה של ישראל נגד איראן", פורסם בטהרן טיימס, עיתון המזוהה עם המשטר.

האיראנים מצטטים את המידל איסט איי שם פורסם כי ריאד דחתה את הבקשה "למסור מערכות יירוט THAAD לישראל". הסירוב הסעודי לדברי האיראנים "מכאיב לפקידים בוושינגטון" ו"מדגיש את העמקת הקשרים עם טהרן".

בתחילת החודש אף נפגש מוחמד בן סלמאן עם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י בעיר ג'דה בערב הסעודית. בפגישה "בן סלמאן גינה כל תוקפנות צבאית נגד ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של איראן, וברך על שיפור האווירה ושיתוף הפעולה בין שתי המעצמות האסלאמיות". לפי האיראנים סלמאן "הדגיש כי הוא מחויב לאיראן ולחיזוק הקשרים עם שכנותיה".

לפי האיראנים, הקשרים הקרובים בין המדינות הם בזכות בתיווך הסינים. "החמימות הדיפלומטית המחודשת נשענת על הסכם שנחתם ב-2023 בתיווך סין, שבמסגרתו חידשו איראן וערב הסעודית יחסים לאחר שנים של נתק. מאז, התיווך הסיני ממלא תפקיד מפתח בקירוב בין טהרן לריאד".

האיראנים טוענים כי "שיתוף הפעולה הדיפלומטי, הפוליטי והכלכלי ביניהן לא רק משנה את מפת האינטרסים באזור - אלא מציע אלטרנטיבה ממשית למעגל ההסלמות שישראל מקדמת".

מתוך טהרן טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

2ה-WSJ: כך אספקת המזון בעזה הידלדלה תחת תוכנית הסיוע של ישראל

המצב ההומניטרי ברצועת עזה הפך קיצוני: "חלה עלייה במספר מקרי תת-תזונה בעזה" לצד "מאבק יומיומי להשגת מזון", פורסם בוול סטריט ג'ורנל.

"התוכנית החדשה, הנתמכת בידי ישראל ומופעלת על ידי קרן הסיוע ההומניטרי לעזה (GHF), נועדה להחליף בהדרגה את מנגנון החלוקה של האו"ם. אך עד כה, GHF מתקשה להכניס כמויות סיוע דומות לאלו של האו"ם ולחלק אותן באופן שוויוני ברחבי הרצועה. מחסור במזון, שבעבר היה ממוקד באזורים מסוימים, מתפשט כעת לכל חלקי הרצועה - כך לפי פלסטינים וארגוני סיוע", נכתב.

על רקע לחץ בינלאומי גובר ישראל הודיעה על הפסקה הומניטרית בפעילות הצבאית בחלקים ברצועה וכן "על הקמת נתיבים בטוחים לשינוע סיוע". בנוסף, חיל האוויר הנחית סיוע אווירי במהלך הלילה "עם שבע חבילות שצנחו, שכללו קמח, סוכר ושימורים", לפי צה"ל.

משאיות האו"ם ממשיכות להיכנס לרצועה "אך במספרים נמוכים בהרבה". ארגוני הסיוע טוענים כי ישראל "מקשה עליהם לפעול בבטחה וכי המחסור במזון מוביל להתמוטטות הסדר הציבורי".

"סוכנויות האו"ם וארגונים הומניטריים אחרים מחרימים את GHF בטענה שהיא מפרה עקרונות הומניטריים בסיסיים", נכתב. קרן הסיוע וישראל בתגובה מאשימות את האו"ם כי הוא "מסרב לאסוף את הסיוע שמצטבר בגבול הרצועה".

ג'מיל אל-נהאל, צעיר בן 21 מרפיח, שקיבל אוכל באתר החלוקה של GHF אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "אני אחראי על אבא שלי, אמא שלי והאחיות שלי. הכמות שאני מביא מספיקה ליום-יומיים במקרה הטוב".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת עומר עבד אל-בקי, ענת פלד ואנדרו ברנט. לקריאת הכתבה המלאה.

3קצינים בצה"ל לטלגרף: "המטרה של הממשלה היא להמשיך את הלחימה"

"המלחמה הנצחית של נתניהו מאיימת לעורר מרי בקרב שורות הצבא - עד לדרגים הגבוהים ביותר", נכתב בטלגרף הבריטי.

רון פיינר, קצין שארבעה מחבריו נהרגו בדרום לבנון, התראיין לעיתון ואמר כי הוא מסרב לשוב לשירות מילואים. לדבריו הממשלה מנסה "להנציח" את המלחמה ולא להביא לסיומה. "הבנתי שאני לא יכול לחזור למלחמה הזו", אמר. בעקבות סירובו הוא נשלח ל-25 ימי מאסר "אך ריצה לילה בלבד משום שהכלא פונה עקב המתקפה האיראנית ביוני". פיינר אמר כי הוא מאמין שהתמונות של ילדים רעבים מעזה יגרמו לפחות חיילים להתייצב.

"פיינר נחשב לחלק מגל הולך וגדל של אנשי מילואים צעירים שמסרבים להשתתף בלחימה בעזה, מרביתם פשוט לא מתייצבים - 'שוכחים' לבדוק מיילים או טוענים לבעיות רפואיות או משפחתיות", נכתב.

גם קצינים בכירים בעבר ובהווה מתנגדים למדיניות נתניהו בעזה. האלוף במיל' אסף אוריון, לשעבר ראש אגף התכנון, אמר לטלגרף כי "בניגוד לקמפיינים נגד איראן וחיזבאללה, בעזה אין יותר תכלית צבאית ברורה". וכי הוא חושש שהמשך המלחמה נובע מ"תועלת פוליטית". אוריון הוסיף "הגענו מזמן לנקודת מיצוי במלחמה הזו. לכל מבצע צבאי יש נקודה שבה ההישגים קטנים מהעלויות. בעזה - עברנו את זה מזמן".

גם ערן עציון, לשעבר סגן ראש המל"ל, אמר לטלגרף כי "רוב הישראלים כבר מבינים שהסיבה שהמלחמה נמשכת - היא האינטרסים הפוליטיים, האישיים והמשפטיים של נתניהו. הוא זקוק למלחמה כדי להחזיק בשלטון".

מתוך הטלגרף מאת הנרי בודקין ואדריאן בלומפילד. לקריאת הכתבה המלאה.

4השחתת רכוש, אלימות וחרם: עלייה חדה באנטישמיות באירופה

לאחרונה "ישראלים חווים עלייה מדאיגה בתקיפות ממוקדות ובעוינות באירופה", פורסם באלגמיינר. האנטישמיות הגואה מתפשטת על רקע "הסכסוכים האחרונים במזרח התיכון" והיא כוללת החל מ"תקיפות אלימות והשחתת רכוש ועד הפגנות וצעדים משפטיים", נכתב.

רק בשבוע שעבר, קבוצת בני נוער הותקפה על ידי תוקפים פרו פלסטיניים ברודוס ביוון. "האירוע האנטישמי התרחש לאחר שבני הנוער עזבו מועדון לילה, כשקבוצה של תומכים פרו-פלסטינים עקבה אחריהם עד למלון שלהם ותקפה אותם באלימות".

התקיפה הזו אירעה פחות מיממה לאחר הפגנה נוספת גם ביוון באי סירוס. ההפגנה הפרו פלסטינית הביאה לעזיבה של אונית נופש ישראלית. "כ-300 מפגינים התאספו על הרציף, נופפו בדגלי פלסטין והחזיקו שלטים עליהם נכתב 'עצרו את רצח העם'".

מאז ה-7 באוקטובר "אירועים אנטישמיים הגיעו לרמות מדאיגות באירופה. התקיפה האחרונה היא רק אחת מגל פשעי שנאה אנטי-יהודיים שחווים יוון ומדינות נוספות בחודשים האחרונים", נכתב.

גם בשוויץ, "שורת תקיפות אנטישמיות בעיירת הנופש דאבוס שבאלפים המזרחיים עוררה דאגה וזעם בקרב הקהילה היהודית המקומית".

בגרמניה, "ארבעה אנשים רעולי פנים השחיתו ביום שני מסעדה יהודית בפרייבורג שבדרום-מערב המדינה, על ידי זריקת ביצים על חלונות המסעדה ולתוך המקום". גם בברלין, אירוע הפתיחה של השף אייל שני בוטל "עקב הפגנה אנטי-ישראלית".

מתוך האלגמיינר מאת איילין וילצ'ס ארגואיו. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

תמנון מצוי. חי בכדור הארץ לפחות 300 מיליון שנה / צילום: Shutterstock

מנגנון ההשמדה העצמית: התכונה המופלאה של אחת החיות הכי מרתקות בטבע

בעוד לבעלי חיים לרוב מיוחס יצר ההישרדות מעל לכל, התמנונה מחסלת את עצמה רגע לפני שצאצאיה באים לעולם ● ניסוי שניתק את עצבי בלוטת הראייה, שם טמון המנגנון הכימי האחראי לכך, הפסיק את ההתנהגות ההרסנית

כסף בקיר. עם גיא ליאון / צילום: פרטי

הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

גיא ליאון ואשתו שי התחילו עם דירה קטנה במצפה רמון, המשיכו לקריית אתא ולבסוף רכשו דירה על הנייר באופקים - תוך מינוף מסיבי ואמונה שהמחירים רק יעלו

מייקל סיילור (מימין), מייסד ומנכ''ל סטרטג'י (לשעבר מיקרוסטרטג'י), ומרטין שלאף, בעלי קרן Alpha Capital Anstalt / צילום: SKATA via Reuters

"חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

בזמן שמחיר הביטקוין שובר שיאים, שורה של חברות ציבוריות משקיעות מיליארדים במטבעות דיגיטליים ומעמידות למבחן את המודל שהביא לזינוק של 3,300% במניית חברת מיקרוסטרטג'י - הרבה יותר מהביטקוין עצמו ● גם הנשיא טראמפ, אילון מאסק, מרטין שלאף ומניית ה"מם" גיימסטופ נדבקו בשיגעון החדש של וול סטריט

מוטל ודיינר סמוך לאזור 51. התברר שמדובר באתר לפיתוח מטוסי קרב חמקניים / צילום: NASA/Joel Kowsky

למה הפנטגון רצה שכולם יאמינו שיש חייזרים בשמי ארה"ב?

במשך עשורים, רבים בארה"ב האמינו שהממשל בוושינגטון מסתיר ראיות לקשר שנוצר עם חייזרים ● אך ה"וול סטריט ג'ורנל" חושף: מדובר בראיות פיקטיביות שהפנטגון והצבא בדו כדי להסוות תוכניות נשק, בהן אתר לפיתוח מטוסי קרב סודיים ● כך נפלו אפילו קצינים בכירים במיתולוגיה פרנואידית מופרכת

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו ● אלא שבדוח יש חורים, והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל ● וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

ועדת שמחון: הבנקים לא יוכלו להגביל יזמי נדל"ן בהורדת מחירי דירות

מחירי הדירות בישראל כמעט שלא יורדים, על אף שבשוק קיים היצע גדול של דירות חדשות לא מכורות ● עפ"י ההמלצה המרכזית של הצוות לבחינת מעורבות הבנקים בקביעת מחירי הדיור, גורמי מימון לא יוכלו להתערב בשיקולי היזם בקביעת מחירי דירות, ואסור יהיה להם להתנות את הליווי בשינויים עתידיים במחירי הדירות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

"באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"- ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הקטר הפיננסי של ת"א: טייקוני הביטוח התעשרו השנה ב-24 מיליארד שקל ● 30 מניות "בינוניות" בוול סטריט שכדאי לשים אליהן לב ● האם האג"ח הממשלתיות חוזרות להיות אטרקטיביות להשקעה? ● וגם: המשקיעים נוהרים שוב למניות מם. האם זה יסתיים יותר טוב מהפעם הקודמת?

דיור. מחיר ממוצע / איור: גיל ג'יבלי

2.3 מיליון שקל בממוצע לדירה: מה אפשר לקנות במחיר הזה ברחבי הארץ?

המחיר הממוצע של דירת מגורים זינק בתוך עשור מ־1.46 ל־2.36 מיליון שקל, ומה שניתן לקנות בסכום זה בירושלים שונה מאוד ממה שניתן לקנות באילת או בחיפה ● יצאנו לבדוק איזה נכס תוכלו לרכוש בערים מרכזיות בארץ בסכום זה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

תרופת האלצהיימר שמתקרבת לאישור באירופה

קרינת אור מהמוח עשויה לאפשר קריאה של פעילות קוגניטיבית ● חברת הטכנולוגיות הרפואית ניקסואה מצמצמת פעילות בישראל ● התרופה של אלי לילי לטיפול באלצהיימר שוב על סף אישור באירופה • ורשות החדשנות תשקיע 15 מיליון שקל במאיצי מסחור טכנולוגיות ● השבוע בביומד

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון מגדל ימשיך במינוי פרופ' גמזו למרות התנגדות רשות שוק ההון

בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות הוחלט היום להמשיך בהליך המינוי של פרופ' גמזו ● לגלובס נודע כי הממונה על שוק ההון, עמית גל, אמר כי יתנגד למינוי משום שהוא מנוגד להנחיות הרגולטור לגבי עצמאות הדירקטוריון, וכמו כן הוא מודאג מחוסר הניסיון של גמזו בביטוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במטה הפדרל ריזרב במהלך השיפוצים / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

אסבסט, עופרת ורגולציה: כך הגיע שיפוץ הפד ל-2.5 מיליארד דולר

הפרויקט רב השנים לשיפוץ מטה הפדרל ריזרב, שתוקצב בעבר ב-1.9 מיליארד דולר, זינק ל-2.5 מיליארד בשל שורה של מכשולים ● מי תהום, אסבסט וזיהומים גרמו לחריגות תקציב ולעיכובים בפרויקט ● מבקרים רבים, ובראשם הנשיא טראמפ, מערערים על הוצאות הפד ועל עצמאותו הפיננסית

נבחרת החלומות של צוקרברג / צילום: ap, Jeff Chiu

עם חבילות שכר של 100 מיליון דולר: זו נבחרת החלומות של צוקרברג

במשך חודשים הכין מנכ"ל מטא רשימה של חוקרים ומהנדסים שירכיבו את מעבדת בינת־העל שלו ● הוא מפתה אותם במאות מיליוני דולרים, שלפעמים ניתנים כבר במעמד החתימה - אבל גם בתשתית להריץ את המודלים שלהם ● מיהם הכוכבים ששווה לשלם עליהם כל־כך הרבה?

שער La Stampa האיטלקי, 18 ביולי. עם הכותרת ''ביבי מפציץ את הנוצרים'' / צילום: גזיר עיתון

2033: סיכוי למסע יהודי-נוצרי בדרך הרחמים

הפגזים התועים שפגעו בכנסייה היחידה של עזה הביאו נזק איום על ישראל ● עיתון מהחשובים באיטליה פרסם כתב אישום נגד ה"ישראליזם" שהשחית את היהדות

בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; מדד הבנייה נפל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 נפל בכ-0.8% ● היעדר התקדמות במו"מ מול חמאס העיב על הבורסה ● שני האירועים המרכזיים בוול סטריט השבוע: החלטת הריבית של הפד, ודדליין המכסים של טראמפ ● עונת הדוחות ממשיכה לדהור, עם דיווחים של ארבע ענקיות ● וגם: האם נכון להיכנס לוול סטריט דווקא כשהיא שוברת שיאים? זה מה שההיסטוריה אומרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהי המילה העברית לביסקוויט?

היכן בישראל נמצאת שכונה בשם רמות פולין, מה מקור הביטוי "חוק דרקוני", ומי הוא שחקן הרכש היקר ביותר בתולדות ליגות הספורט בישראל? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לשני אירועים השבוע יש פוטנציאל לטלטל את השווקים

תוקף הדד-ליין להגעת ארה"ב להסכמי סחר על האיחוד האירופאי יפוג ביום שישי ● קודם לכן, ברביעי, העיניים יהיו נשואות לבנק הפדרלי לראות אם ייכנע למכבש הלחצים של טראמפ ויפחית את הריבית ● תפניות חדות בארה"ב עשויות להשפיע על הבורסות, ששברו שם שיאים חדשים בסופ"ש