גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שמנהלת שליש מכספי הפנסיה הישראליים, וההיקף שובר השיאים

נתונים חדשים על שוק הפנסיה חושפים כי נכסי הציבור חצו את רף טריליון השקלים - גידול של פי 11 בתוך עשור ● בשוק מסבירים כי מדובר בשילוב של צמיחה עקבית בהפקדות, עם תשואות מוצלחות ● וגם: כך תדעו אם קצבת הפנסיה העתידית שלכם תספיק לכם

הפנסיה של הישראלים שווה כבר מעל טריליון שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
הפנסיה של הישראלים שווה כבר מעל טריליון שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

שוק הפנסיה בישראל צומח בקצב מסחרר. סכום הכסף בקרנות הפנסיה החדשות חצה בחודש יוני את הטריליון שקל, גידול של פי 11 בתוך 15 שנים, כך עולה מנתוני חודש יוני של אתר פנסיה נט. על פי קצב הגידול הנוכחי, התחזיות בשוק הן שבעוד 6 שנים השוק יכפיל את עצמו שוב ויגיע ל־2 טריליון שקל. הסיבות לגידול הבלתי נתפס בנכסי הפנסיה של הישראלים, נעות מהיקף ההפקדות הגבוה לפנסיה, ועד התשואות הגבוהות בשוקי ההון בשנים האחרונות. מה המשמעות של הרף החדש, מי השחקניות הכי גדולות בתחום, ומה זה אומר לגבי הקצבה הסופית שלכם? גלובס עושה סדר.

הישראלית שזינקה בקרוב ל-180% בשבוע בוול סטריט
"חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

שוק שצומח ביותר מ־12% בשנה

ההסבר המרכזי לגידול בנכסי הפנסיה של הישראלים הוא העלייה בהפקדות הציבור. כל מי שמעסיק עובדים חייב להפקיד לפנסיה 18.5% מהשכר של העובד (12.5% על חשבון המעסיק ו־6% על חשבון העובד) וגם עצמאים מחויבים להפקדה לפנסיה. את הגידול ניתן לראות גם בנתונים. "היקף ההפקדות השנתי לפנסיה היה 9 מיליארד שקל בשנת 2008, בקצב הנוכחי בשנת 2025 כבר נעבור את ה־80 מיליארד שקל הפקדות, הקצב הולך וגדל כל הזמן" אומרת ענת כנפו תבור - מנכ"לית אלטשולר שחם גמל פנסיה.

מיכל היימן מנהלת מחלקת הפנסיה ברשות שוק ההון אומרת לגלובס כי "היקף הנכסים המנוהלים בפנסיה גדל ב־20% בשנה. ההפקדות לבדן הן בקצב גידול של 14% לשנה כך שעיקר הגידול השנתי מגיע עדיין מהצד של ההפקדות".

מי שמרוויחה יותר מכולם מהגידול בנכסים היא מנורה מבטחים - החברה הגדולה בתחום, בפער. היא מנהלת כ־27% מנכסי הפנסיה של הישראלים - יותר מ־280 מיליארד שקל. במקום השני נמצאת הראל עם 17.5% (180 מיליארד שקל) ומגדל עם שיעור דומה (172 מיליארד שקל). לאחרונה, בתי ההשקעות נוגסים בחברות הביטוח הגדולות ו־4 בתי ההשקעות בענף (מיטב, אלטשולר שחם, מור ואינפיניטי) מנהלים יחד עשירית מנכסי הפנסיה יחד.

איתי יעקב, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל מוסיף כי הגידול בנכסים נובע גם מכמה שנים פנומנליות בשווקים. "התשואות בשנים האחרונות מאוד חיוביות וחריגות לטובה. במקום 4% תשואה מקבלים תשואה דו־ספרתית. בנוסף הציבור מעלה את רמת הסיכון, למסלולים שהם יותר מנייתיים ויותר מחקי מדד S&P 500". לדבריו, יש גורם זמני נוסף שמקפיץ את עולם הפנסיה והוא "המעבר מביטוחי המנהלים לקרנות הפנסיה. יש כיום מוצר אחד שאפשר לחסוך דרכו, קרנות הפנסיה. יש לא מעט אנשים שאף העבירו את הכסף מביטוחי המנהלים לקרנות הפנסיה (בגלל דמי הניהול הגבוהים בביטוחי המנהלים) ומדובר על מיליארדי שקלים רבים".

מיכל גור כגן, משנה למנכ"ל, מנהלת חטיבת חיסכון ארוך־טווח ובריאות במגדל ביטוח, מציינת לחיוב את השיטה הישראלית: "ענף הפנסיה בישראל הוא אחד המפותחים בהשוואה עולמית. הקרנות הפכו מתקציביות לצוברות - אתה מפקיד כסף ומקבל את הקצבה בהתאם לכסף שנצבר באמצעות מנגנון ערבות הדדית. ישראל צומחת ויש כניסה של 'דם חדש' למערכת. העובדה שחייבים להפקיד לפנסיה הופכת את הקרנות לבריאות גם מבחינה דמוגרפית, בניגוד למדינות רבות באירופה שהפנסיה נופלת על המדינה וזה הוצאות גדולות למדינות. הצמיחה נובעת משילוב של תשואה והפקדות. התוחלת של התשואות טובות לאורך זמן ולכן הנכסים צומחים בקצב מאוד מרשים".

דמי הניהול בישראל - נמוכים

בעקבות התחרות שהתגברה בתחום בעשור האחרון ובעיקר כניסת קרנות הפנסיה ברירת מחדל, "דמי הניהול בישראל הגיעו לרמה נמוכה מאוד, שלא רואים כאלה בעולם", אומרת גור כגן. רשמית מותר לגבות מכם 6% על ההפקדות (הכסף שנכנס בכל חודש) ועד 0.5% מצבירה (סך החיסכון). בפועל כיום דמי הניהול בכל החברות נמוכים מכך משמעותית ועומדים על 1.56% מההפקדות ו־0.15% מהצבירה. דמי הניהול הנמוכים הללו משמעותם שיישאר יותר כסף בקופה כשתגיעו לפנסיה. היימן מרשות שוק ההון אומרת כי "יצירת קרנות הפנסיה הנבחרות (ברירת מחדל. נ"א) הוזילו את העלויות והביאו לירידת דמי הניהול לחוסכים וגם למקבלי הקצבאות".

כך תדעו האם הפנסיה שלכם תספיק לכם

אבל האם המספרים הגדולים יגיעו גם לכיס שלכם? החשש הגדול בכל הנוגע לפרישה לגמלאות הוא שהקצבה בגיל הפרישה תהיה נמוכה מידי. כלל האצבע אומר שעל כל מיליון שקל שתצברו בקרן הפנסיה תקבלו כ־5,000 שקלים קצבה חודשית. "בעל רישיון יכול לתת לך תחזית על בסיס מודלים מה הצפי של הכסף שתקבל בפנסיה", אומר יעקב ממנורה מבטחים. ויש גם לא מעט אתרים בהם תוכלו להקליד חלק מהנתונים שלהם ולקבל הערכה לקצבת הפרישה.

אבל החשש האמיתי הוא זה האקטוארי. לאורך השנים היו חששות שבגלל עליית תוחלת החיים יווצרו עלויות נוספות לקרנות הפנסיה והן יידרשו לקחת כספים מחוסכים צעירים כדי לשלם לגמלאים. "בגלל העלייה בתוחלת החיים ובמקביל העלייה בצרכים שלנו בזקנה, יחס התחלופה עלול לרדת בעתיד ל־50% לעומת 60%־70% לפני 10 או 15 שנה. כלומר בפנסיה תקבל חצי מהשכר שלך, שזה די מעט ולא מאפשר לחיות בתנאים שהתרגלת אליהם". לכן, היא מציעה, "להמשיך לחסוך בצד ולבנות כרית נוספת כדי להשלים את הפערים. אם זה קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון ולצעירים בני 30־40 חשוב להכניס מרכיב סיכון בתיק, כי יש עוד הרבה שנים לפנסיה וזה קריטי, ועשוי להביא לשיפור של 10%־20% ביחס התחלופה. לשבת בפנסיה סולידית בגיל 30 זו כנראה לא הדרך הנכונה. כל חיסכון שניתן להוסיף ולהגדיל כמו גמל להשקעה או לא למשוך קרן השתלמות נזילה זה חשוב".

מנגד ברשות שוק ההון מציינים כי הם לא מכירים את התחזית לגבי הירידה ביחס התחלופה, ואף צופים כי היא תהיה מתונה יותר.

יעקב ממנורה מבטחים מוסיף ש"צריך להתנהג בצורה אחראית לאורך כל תקופת החיסכון הפנסיוני. כשאתה עובר בין מקומות עבודה צריך לא למשוך פיצויים. בנוסף, צריך להיזהר מריצה אחרי טרנדים של השקעות. יש המון מחקרים בעולם קרנות הנאמנות שאנשים רודפים אחרי טרנדים בלי להבין ואז התשואה שלהם נמוכה משמעותית מהעליות של המדדים".

עוד כתבות

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

הכנסות של כ-1.5 מיליארד שקל: שנה להשקה, ביג גלילות מציג נתונים מעורבים

מתחם הענק של רשת המרכזים המסחריים עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● "כשלשוכר אין סיכון, המשחק משתנה"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה: איך המשקיעים מקבלים את פאלו אלטו?

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

לאחר נפילת המניה: בנק ההשקעות שחותך את מחיר היעד של מאנדיי ב-70%

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

כותרות העיתונים בעולם

העסקה הסודית של איראן ורוסיה: טילים נגד מטוסים ב-500 מיליון דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם