MG3 / צילום: יח''צ
בשבוע שעבר פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס נתונים שגרמו להתקף חרדה בתעשיית הרכב האירופית: סיכום מכירות כלי הרכב החדשים באירופה במחצית הראשונה של 2025 הראה כי מכירות כלי הרכב הסיניים זינקו ב־91%. הם כבשו נתח שוק חסר תקדים של 5.1% לעומת פחות מ־4% בתקופה המקבילה אשתקד. זאת למרות מכסים בגובה של עד 35% שהוטלו בשנה שעברה על חשמליות המיובאות לאירופה מסין.
● יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל-30%. מה כדאי לדעת לפני שקונים?
● מדד המותגים | חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת
בישראל, לעומת זאת, נתח שוק "סיני" של 5.1% נראה כיום כמו היסטוריה רחוקה. במחצית הראשונה של שנת 2025 כבשו כלי רכב מתוצרת סין כ־28% מהמסירות, ובחודש יוני לבדו חלקם מכלל המסירות היה יותר מ־30%.
אבל זו עשויה להיות רק ההתחלה. מדי שבוע נוספים לשוק הישראלי עוד דגמים סיניים ומותגים במחירים שוברי סגמנט, והמגמה תלך ותאיץ בחודשים הקרובים עם כניסתם של מותגים ודגמים חדשים שיוסיפו שמן ללהבות התחרות.

התחרות גוברת, המחירים יורדים
עד סוף 2023 פעילות כלי הרכב הסיניים בישראל התמקדה בפלח החשמלי, שבו הם שלטו ללא עוררין עם נתח של כ־70% מהמסירות. אבל זה היה ועודנו פלח מוגבל, שבשיא החזיק כ־25% מהמסירות וכיום מחזיק כ־16% מהמסירות, כך שלמתחרות המערביות נותר מרחב לנשימה.
החל מ־2024 נרשמה כניסה מואצת של מותגים סיניים לפלח דגמי הפלאג־אין הייבריד, שלהם טווח נסיעה חשמלי ארוך במחירים נגישים של 210-170 אלף שקל. התפתחות זו שינתה את התמונה והעניקה למותגים הסיניים בסיס נוסף להתרחבות, הן לשוק הציים הן לשוק הפרטי.
השלב הבא, שהחל לאחרונה, כולל השקת דגמי בנזין והייבריד מתוצרת סין במחירים שוברי סגמנט, שפונים לפלחי שוק שבעבר היו טריטוריה מובהקת של מותגים מאירופה, מיפן ומקוריאה. המגמה הזו נובעת בין השאר מתחרות פנימית עזה בין היצרנים הסיניים ולעיתים אפילו בין מותגים שונים של אותו יצרן.
דוגמה בולטת במיוחד נרשמה בשבוע שעבר כששני מותגים של קבוצת צ'רי, שמייבאים שני יבואנים מתחרים (כלמוביל ופריזבי), השיקו בהפרש של כמה ימים שלושה רכבי קרוס־אובר קומפקטיים, המבוססים על אותה פלטפורמה בטווח מחירים של כ־137 עד 151 אלף שקל.
כלמוביל השיקה את הקרוס־אובר המשפחתי־קומפקטי "ג'אקו J5" מבית צ'רי, החדש בהיצע של היבואנית והמצויד במנוע בנזין או בהנעה חשמלית מלאה בטווח מחיר עממי (יחסית) של כ־148 אלף שקל עד כ־151 אלף שקל.
בסוף אותו השבוע שלפה פריזבי תשובה בדמות גרסה היברידית של צ'רי "טיגו 4", שנוספה לגרסת הבנזין הקיימת, במחיר שמתחיל מ־136 אלף שקל - המחיר הזול בשוק לקרוס־אובר היברידי. הדגמים של שני המותגים נהנים מרמת אבזור גבוהה מהמקובל בפלח הנמוך של השוק.
אלו הם מחירי חדירה אגרסיביים בפלח שלהם, גם בהשוואה לסיניות אחרות דוגמת MG ZS וצ'רי FX, שרק לאחרונה היו דומיננטיות בפלח הלואו־קוסט. אבל ניתן להניח שתוך זמן קצר הם יוצעו לחברות ליסינג ולציי רכב בהנחות מכובדות ממחיר המחירון. כלומר ניתן יהיה למצוא אותם בשוק ה"אפס קילומטר", או במבצעים - במחירים בטווח של 135-125 אלף שקל, שבהם הנוכחות של המתחרים המערביים מזערית.
הדגמים הללו צפויים למשוך לקוחות בעלי תקציב מוגבל (במונחי שוק הרכב הישראלי) שעד כה הסתפקו ברכב משומש. בהיעדר תחרות מערבית בפלח הזה הם עשויים לקרב את נתח השוק של הסינים ליעד - 35% עד 40% מהשוק - אולי עוד השנה. אבל בדרך להשתלטות על השוק נראה שהסינים "לא סופרים" אף אחד, אפילו לא "מותגים־אחים", כך שלפחות חלק מההתרחבות יהיה על חשבון מותגים סיניים אחרים.
צונאמי המותגים החדשים מתגבר
מנוע ההתרחבות ייצר גל מאסיבי של מותגים ודגמים חדשים, שיגיעו אלינו עוד לפני סוף השנה בתמחור אגרסיבי בטווח של 300-150 אלף שקל ושאיפות לכבוש נתח שוק. ברשימה אפשר למצוא את דגמי ענקית הרכב הסינית BAIC שייובאו על ידי "כדורי" ויציגו מערך גדול של דגמי קרוס־אובר בעלי הנעת בנזין והייבריד ותמחור אגרסיבי, שפונים למרכז השוק.
עוד לפני סוף השנה תנחית כאן דלק רכב לא פחות משני מותגים חדשים של NIO. אחד מהם הוא ONVO שיכלול דגמים חשמליים המכוונים להתחרות בטסלה. השני הוא FireFly שיכלול דגמי סופר־מיני פרמיום חשמליים. שניהם יתמכו בהחלפת סוללות מהירה בתחנות ייעודיות. על הרדאר נמצא גם "קאמבק" של המותג ORA מבית גרייט־וול שלו דגמים חשמליים חדשים.
צ'רי תמשיך להתרחב עם שלושה מותגים נוספים, שביניהם מותג הפרמיום "אקסלנטיקס" ומותג אמצע־השוק "אומודה", שייובאו על ידי כלמוביל. השלישי הוא מותג "צעיר" חדש שייובא על ידי פריזבי.
עוד לפניהם ינחת כאן המותג GAC של קבוצת יוניון, שיכלול ליין דגמים הנע בין החשמלי־משפחתי ועד לפלאג־אין מפואר.
כל המותגים הנ"ל, ואולי עוד כמה הפתעות, ייכנסו לשוק הרכב הישראלי, שמצבו לא מזהיר. כניסתם תלווה בהרבה מוטיבציה שיווקית, אולמות תצוגה חדשים, קמפיינים של מיליוני דולרים להחדרת המותגים ותמחור חדירה אגרסיבי בטווח המחירים של 300-150 אלף שקל. צונאמי כבר אמרנו?
רוצים להיות "יותר טסלה מטסלה"
הגל הסיני כבר מאיים להטביע את המתחרים הוותיקים, יחסית, בשוק הישראלי ואפשר להתייחס אליו בתור "פיילוט" למה שעתיד לקרות בשוק הגלובלי. דוגמה טובה לכך היא טסלה, שב־2021 הייתה אחראית לפריצת הדרך הגדולה של פלח הרכב החשמלי בישראל.
טסלה שינתה את כללי המשחק בשוק וכבשה נתח של 65% מהמסירות בפלח שלה באותה השנה. אבל לנוכח הצפה של דגמים סיניים, שרוצים "להיות יותר טסלה מטסלה", אין לה יותר מדי מענה. את המחצית הראשונה של 2025 סיימה החברה כשיש לה נתח של 6% מכלל המכירות בפלח החשמלי ונתח של כ־1% מכלל השוק - ירידה של 48% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
זה לא קרה בשל ההסתבכות הפוליטית של אילון מאסק, שלא השפיעה על ישראל, אלא בעיקר מכך שהיא לא עומדת בקצב של החדשנות, פיתוח הדגמים והתמחור של המתחרות הסיניות. היא גם נצמדת, כעיקרון לטכנולוגיית ההנעה החשמלית, בלי כל אופציה של הנעה היברידית או פלאג־אין. ככל שהפלח הזה יורד, נפגעות מכירותיה.
בשורה התחתונה: אם להסיק מהמקרה של טסלה בישראל, נראה שלתעשיית הרכב המערבית יש באמת סיבה טובה להתקף חרדה. נכון להיום אף יצרן מערבי לא יכול לתת מענה לכוח התעשייתי של הסינים ולתמחור שלהם, בוודאי לא כאשר מלחמת הסחר הגלובלית דוחפת את העלויות שלהם לשמיים. ומה שקורה היום בשוק הישראלי עשוי בהחלט לקרות מחר בשאר העולם.