גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרוס־אובר היברדידי ב־137 אלף שקל: המהלך הסיני שמדאיג את תעשיית הרכב

התחרות הגוברת בין מותגי הרכבים הסיניים דוחפת את המחירים כלפי מטה וממשיכה להרחיב את נתח השוק שלהם בישראל ● איך זה ישפיע על השוק המקומי והגלובלי, אילו עוד מותגים בדרך אלינו ולמה הדוגמה של טסלה בישראל ממחישה את מה שצפוי בשאר העולם

MG3 / צילום: יח''צ
MG3 / צילום: יח''צ

בשבוע שעבר פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס נתונים שגרמו להתקף חרדה בתעשיית הרכב האירופית: סיכום מכירות כלי הרכב החדשים באירופה במחצית הראשונה של 2025 הראה כי מכירות כלי הרכב הסיניים זינקו ב־91%. הם כבשו נתח שוק חסר תקדים של 5.1% לעומת פחות מ־4% בתקופה המקבילה אשתקד. זאת למרות מכסים בגובה של עד 35% שהוטלו בשנה שעברה על חשמליות המיובאות לאירופה מסין.

יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל-30%. מה כדאי לדעת לפני שקונים?
מדד המותגים | חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בישראל, לעומת זאת, נתח שוק "סיני" של 5.1% נראה כיום כמו היסטוריה רחוקה. במחצית הראשונה של שנת 2025 כבשו כלי רכב מתוצרת סין כ־28% מהמסירות, ובחודש יוני לבדו חלקם מכלל המסירות היה יותר מ־30%.

אבל זו עשויה להיות רק ההתחלה. מדי שבוע נוספים לשוק הישראלי עוד דגמים סיניים ומותגים במחירים שוברי סגמנט, והמגמה תלך ותאיץ בחודשים הקרובים עם כניסתם של מותגים ודגמים חדשים שיוסיפו שמן ללהבות התחרות.

התחרות גוברת, המחירים יורדים

עד סוף 2023 פעילות כלי הרכב הסיניים בישראל התמקדה בפלח החשמלי, שבו הם שלטו ללא עוררין עם נתח של כ־70% מהמסירות. אבל זה היה ועודנו פלח מוגבל, שבשיא החזיק כ־25% מהמסירות וכיום מחזיק כ־16% מהמסירות, כך שלמתחרות המערביות נותר מרחב לנשימה.

החל מ־2024 נרשמה כניסה מואצת של מותגים סיניים לפלח דגמי הפלאג־אין הייבריד, שלהם טווח נסיעה חשמלי ארוך במחירים נגישים של 210-170 אלף שקל. התפתחות זו שינתה את התמונה והעניקה למותגים הסיניים בסיס נוסף להתרחבות, הן לשוק הציים הן לשוק הפרטי.

השלב הבא, שהחל לאחרונה, כולל השקת דגמי בנזין והייבריד מתוצרת סין במחירים שוברי סגמנט, שפונים לפלחי שוק שבעבר היו טריטוריה מובהקת של מותגים מאירופה, מיפן ומקוריאה. המגמה הזו נובעת בין השאר מתחרות פנימית עזה בין היצרנים הסיניים ולעיתים אפילו בין מותגים שונים של אותו יצרן.

דוגמה בולטת במיוחד נרשמה בשבוע שעבר כששני מותגים של קבוצת צ'רי, שמייבאים שני יבואנים מתחרים (כלמוביל ופריזבי), השיקו בהפרש של כמה ימים שלושה רכבי קרוס־אובר קומפקטיים, המבוססים על אותה פלטפורמה בטווח מחירים של כ־137 עד 151 אלף שקל.

כלמוביל השיקה את הקרוס־אובר המשפחתי־קומפקטי "ג'אקו J5" מבית צ'רי, החדש בהיצע של היבואנית והמצויד במנוע בנזין או בהנעה חשמלית מלאה בטווח מחיר עממי (יחסית) של כ־148 אלף שקל עד כ־151 אלף שקל.

בסוף אותו השבוע שלפה פריזבי תשובה בדמות גרסה היברידית של צ'רי "טיגו 4", שנוספה לגרסת הבנזין הקיימת, במחיר שמתחיל מ־136 אלף שקל - המחיר הזול בשוק לקרוס־אובר היברידי. הדגמים של שני המותגים נהנים מרמת אבזור גבוהה מהמקובל בפלח הנמוך של השוק.

אלו הם מחירי חדירה אגרסיביים בפלח שלהם, גם בהשוואה לסיניות אחרות דוגמת MG ZS וצ'רי FX, שרק לאחרונה היו דומיננטיות בפלח הלואו־קוסט. אבל ניתן להניח שתוך זמן קצר הם יוצעו לחברות ליסינג ולציי רכב בהנחות מכובדות ממחיר המחירון. כלומר ניתן יהיה למצוא אותם בשוק ה"אפס קילומטר", או במבצעים - במחירים בטווח של 135-125 אלף שקל, שבהם הנוכחות של המתחרים המערביים מזערית.

הדגמים הללו צפויים למשוך לקוחות בעלי תקציב מוגבל (במונחי שוק הרכב הישראלי) שעד כה הסתפקו ברכב משומש. בהיעדר תחרות מערבית בפלח הזה הם עשויים לקרב את נתח השוק של הסינים ליעד - 35% עד 40% מהשוק - אולי עוד השנה. אבל בדרך להשתלטות על השוק נראה שהסינים "לא סופרים" אף אחד, אפילו לא "מותגים־אחים", כך שלפחות חלק מההתרחבות יהיה על חשבון מותגים סיניים אחרים.

צונאמי המותגים החדשים מתגבר

מנוע ההתרחבות ייצר גל מאסיבי של מותגים ודגמים חדשים, שיגיעו אלינו עוד לפני סוף השנה בתמחור אגרסיבי בטווח של 300-150 אלף שקל ושאיפות לכבוש נתח שוק. ברשימה אפשר למצוא את דגמי ענקית הרכב הסינית BAIC שייובאו על ידי "כדורי" ויציגו מערך גדול של דגמי קרוס־אובר בעלי הנעת בנזין והייבריד ותמחור אגרסיבי, שפונים למרכז השוק.

עוד לפני סוף השנה תנחית כאן דלק רכב לא פחות משני מותגים חדשים של NIO. אחד מהם הוא ONVO שיכלול דגמים חשמליים המכוונים להתחרות בטסלה. השני הוא FireFly שיכלול דגמי סופר־מיני פרמיום חשמליים. שניהם יתמכו בהחלפת סוללות מהירה בתחנות ייעודיות. על הרדאר נמצא גם "קאמבק" של המותג ORA מבית גרייט־וול שלו דגמים חשמליים חדשים.

צ'רי תמשיך להתרחב עם שלושה מותגים נוספים, שביניהם מותג הפרמיום "אקסלנטיקס" ומותג אמצע־השוק "אומודה", שייובאו על ידי כלמוביל. השלישי הוא מותג "צעיר" חדש שייובא על ידי פריזבי.

עוד לפניהם ינחת כאן המותג GAC של קבוצת יוניון, שיכלול ליין דגמים הנע בין החשמלי־משפחתי ועד לפלאג־אין מפואר.

כל המותגים הנ"ל, ואולי עוד כמה הפתעות, ייכנסו לשוק הרכב הישראלי, שמצבו לא מזהיר. כניסתם תלווה בהרבה מוטיבציה שיווקית, אולמות תצוגה חדשים, קמפיינים של מיליוני דולרים להחדרת המותגים ותמחור חדירה אגרסיבי בטווח המחירים של 300-150 אלף שקל. צונאמי כבר אמרנו?

רוצים להיות "יותר טסלה מטסלה"

הגל הסיני כבר מאיים להטביע את המתחרים הוותיקים, יחסית, בשוק הישראלי ואפשר להתייחס אליו בתור "פיילוט" למה שעתיד לקרות בשוק הגלובלי. דוגמה טובה לכך היא טסלה, שב־2021 הייתה אחראית לפריצת הדרך הגדולה של פלח הרכב החשמלי בישראל.

טסלה שינתה את כללי המשחק בשוק וכבשה נתח של 65% מהמסירות בפלח שלה באותה השנה. אבל לנוכח הצפה של דגמים סיניים, שרוצים "להיות יותר טסלה מטסלה", אין לה יותר מדי מענה. את המחצית הראשונה של 2025 סיימה החברה כשיש לה נתח של 6% מכלל המכירות בפלח החשמלי ונתח של כ־1% מכלל השוק - ירידה של 48% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

זה לא קרה בשל ההסתבכות הפוליטית של אילון מאסק, שלא השפיעה על ישראל, אלא בעיקר מכך שהיא לא עומדת בקצב של החדשנות, פיתוח הדגמים והתמחור של המתחרות הסיניות. היא גם נצמדת, כעיקרון לטכנולוגיית ההנעה החשמלית, בלי כל אופציה של הנעה היברידית או פלאג־אין. ככל שהפלח הזה יורד, נפגעות מכירותיה.

בשורה התחתונה: אם להסיק מהמקרה של טסלה בישראל, נראה שלתעשיית הרכב המערבית יש באמת סיבה טובה להתקף חרדה. נכון להיום אף יצרן מערבי לא יכול לתת מענה לכוח התעשייתי של הסינים ולתמחור שלהם, בוודאי לא כאשר מלחמת הסחר הגלובלית דוחפת את העלויות שלהם לשמיים. ומה שקורה היום בשוק הישראלי עשוי בהחלט לקרות מחר בשאר העולם.

עוד כתבות

לאונרדו דיקפריו / צילום: Shutterstock

יותר משבע שנים לאחר הכרזת השותפות: אושרה הקמת המלון של חג'ג' ודיקפריו

קבוצת חג'ג' הודיעה לאחרונה כי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב אישרה את הקמת מלון היוקרה שלה במרינה בהרצליה. מדובר בפרויקט שבו שותף דיקפריו ב־10% ● רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת ויסוצקי, עוזב את תפקידו אחרי חמש שנים ● וגם: עד כה הגיעו לישראל כ-13 אלף מתנדבים של תגלית במסגרת תוכנית מיוחדת בעקבות ה-7 לאוקטובר ● אירועים ומינויים

נדב חנין, סמנכ''ל השיווק של אל על, וכתבת גלובס אלה לוי-וינריב / צילום: תמר מצפי

"עדיף להיות מותג שמעורר רגש, לטוב ולרע, מאשר מותג שהצרכנים אדישים אליו"

נדב חנין, סמנכ"ל שיווק ודיגיטל באל על, הסביר במסגרת כנס MAD של גלובס כיצד תועדפו המחולצים שהיו תקועים בחו"ל כאשר השמיים נסגרו במלחמה עם איראן, על השינוי באסטרטגיית השיווק במציאות של מלחמה, ועל מה התלונן מנכ"ל בכיר ומוכר במשק?

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

תרופת האלצהיימר שמתקרבת לאישור באירופה

קרינת אור מהמוח עשויה לאפשר קריאה של פעילות קוגניטיבית ● חברת הטכנולוגיות הרפואית ניקסואה מצמצמת פעילות בישראל ● התרופה של אלי לילי לטיפול באלצהיימר שוב על סף אישור באירופה • ורשות החדשנות תשקיע 15 מיליון שקל במאיצי מסחור טכנולוגיות ● השבוע בביומד

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה

מקורות פלסטיניים: המתווכות פועלות לקיום סבב חדש של מו"מ להפסקת אש בעזה

טראמפ: "עזה היא בעיה בינלאומית" ● נתניהו: "האו"ם משקר; יש צירים מאובטחים לסיוע הומינטרי בעזה, כל הזמן היו"; בניגוד לדבריו, הצירים נפתחו רק כעת בעקבות לחץ בינ"ל ● קצין לוחם וגשש במיל' נפצעו קשה מפיצוץ מטען ברפיח; שני לוחמים נפצעו קל ● סמל ינון נוריאל ואנה וסרן אמיר סעד מסיירת גולני נהרגו בדרום הרצועה ● בצלאל יהושוע מסבכר נפטר בביה"ח לאחר שנפצע בעזה ● צה"ל פרסם מפה של האזורים בהם תתקיים הפוגה הומניטרית מדי יום ● 50 חטופים - 660 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

ביהמ"ש יכריע? פסילת גמזו במגדל מציתה עימות בין הבעלים לרגולטור

הממונה על רשות שוק ההון הודיע לרוני גמזו, מועמד מטעם בעל השליטה בחברה, שיתנגד למינויו לדירקטור ● במגדל החליטו לקדם בכל זאת את המינוי, והמהלך עשוי להגיע לביהמ"ש

בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; מדד הבנייה נפל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 נפל בכ-0.8% ● היעדר התקדמות במו"מ מול חמאס העיב על הבורסה ● שני האירועים המרכזיים בוול סטריט השבוע: החלטת הריבית של הפד, ודדליין המכסים של טראמפ ● עונת הדוחות ממשיכה לדהור, עם דיווחים של ארבע ענקיות ● וגם: האם נכון להיכנס לוול סטריט דווקא כשהיא שוברת שיאים? זה מה שההיסטוריה אומרת

מטוס אמריקן איירליינס / צילום: יוסי אלוני

אותו כרטיס, יקר ב-5%: ה"אקונומיסט" מאשים את חברות התעופה האמריקאיות במדיניות תמחור שמפלה נוסעים יחידים

חברות התעופה האמריקאיות גובות לעתים מחיר גבוה יותר מנוסעים שטסים לבדם, גם כשמדובר בדיוק באותה טיסה ● החברות האמריקאיות לא מיישמות את השיטה בטיסות לישראל, אך לפי ה"אקונומיסט" מדובר בפרקטיקה נפוצה

כנס מדד המותגים 2025 / צילום: פאנל בין שייכות למיצוב

"המוניטין של החברה חשוב לא פחות מכל סוג אחר של הון שיש לה"

מיתוג מעסיק מוזיל את עלויות גיוס העובדים ומאפשר לגייס עובדים טובים יותר - כך נטען בפאנל מיוחד בכנס MAD של גלובס ● אימי עירון: "כל מנהל הוא בסופו של דבר מגייס, היו אתם פרסונה מעוררת השראה שאנשים רוצים לבוא לעבוד איתה" ● קנטרביץ: "בכל מהלך שעושים, השאלה היא איזה ערך אמיתי הוא מביא לעובדים"

מטוס אל על / צילום: יח''צ אל על

חברות התעופה האהובות על הישראלים: באיזה מקום אל על, ומי החליפה את טורקיש איירליינס במדד?

ענף התעופה סבל מחוסר יציבות בשנה האחרונה נוכח עזיבת חברות רבות ● ברקע זה, אל על מטפסת 20 מקומות בדירוג הכללי ● וגם: כך וויזאייר עקפה את המתחרה הגדולה ● מדד המותגים 2025

כסף בקיר. עם גיא ליאון / צילום: פרטי

הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

גיא ליאון ואשתו שי התחילו עם דירה קטנה במצפה רמון, המשיכו לקריית אתא ולבסוף רכשו דירה על הנייר באופקים - תוך מינוף מסיבי ואמונה שהמחירים רק יעלו

משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin

"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

מועד כניסת המכסים לתוקף נמצא מעבר לפינה, ובעולם מנסים לנווט בין חוסר העקביות האמריקאית ● מדינות בודדות בלבד הקדימו תרופה וחתמו על הסכמי סחר, בעוד ישראל עדיין במו"מ קדחתני ● מהם הגלגולים השונים שעברה מדיניות המכסים - ואילו קצוות עדיין פתוחים? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

"אין דבר יותר מרתק ממה שקרה ב-WeWork": מנכ"ל אמפא מדבר לאחר ההנפקה והאקזיט הפרטי

לאחר מסע ארוך השלימה חברת הנדל"ן אמפא את ההנפקה הגדולה זה שנים בבורסה בת"א ● כעת מספר המנכ"ל זהר לוי מדוע הוא אופטימי בקשר למתחמי WeWork שבידיה, למרות הירידה בתפוסה: "רואים עלייה בהתעניינות במשרדים" ● ומסביר מדוע זרמו חלק מכספי ההנפקה לכיסי הבעלים: "חלק מארגון שהיינו צריכים לעשות, כי אי אפשר היה להמשיך להתנהל ככה"

אביה מגן, מנכ''לית פתאל היוצאת / צילום: אור גפן

אחרי שמונה שנים: מנכ"לית פתאל פורשת מתפקידה

במהלך כהונתה ניהלה אביה מגן, עורכת דין בהכשרתה, את פעילות הרשת בישראל שכללה כ-41 בתי מלון פעילים ועוד 21 נוספים בשלבי הקמה, ולמעלה מ-7,000 עובדים ● היא צפויה ללוות את הנהלת הרשת בישראל גם בתקופה הקרובה, במסגרת תהליך העברת מקל מסודר

יגאל ברקת / צילום: שלומי יוסף

יגאל ברקת: "בנק הפועלים מגדיר מחדש מה זו בנקאות יוזמת"

יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, הסביר בכנס MAD של גלובס כי המותגים כיום מבינים שעליהם להיות אקטיביים יותר במערכת היחסים עם הצרכן – לא רק להיות אחד מהמוצרים שהוא צורך, אלא להיות מוצר שהצרכן סומך עליו שיכוון אותו להתנהלות נכונה יותר

קופת חולים כללית / צילום: בר - אל

פרשת קופ"ח כללית: משרד הבריאות מבקש ארכה להגיב לבג"ץ; הכללית מתנגדת

משרד הבריאות היה צפוי להגיש היום את תגובתו לעתירה לבג"ץ שהגישה קופ"ח כללית, בה היא מבקשת להקפיא את ועדת הבדיקה שכינס כדי לבחון את התנהלותה - אולם המשרד ביקש דחייה של שלושה ימים ● הכללית, מצידה, מתנגדת בתוקף לארכה המבוקשת

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי

לטובה או לרעה, הנשיא האמריקאי הוא זה שדחף את האיחוד האירופי לעבור רפורמות משמעותיות בחצי השנה האחרונה: מהגדלת התקציבים הביטחוניים ועד לפריצת תקרות חוב ● האירו התחזק, הבורסות זינקו, אך השאלה האם האיחוד יישאר מלוכד או יתפרק עדיין פתוחה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

המדינה שעומדת מאחורי ההתקרבות של סעודיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סעודיה ואיראן מתקרבות בתיווך סין, הוול סטריט ג'ורנל כותבים כי יש "תת-תזונה חמורה ברצועת עזה", וקצינים בצה"ל קוראים לסיום המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

חיילים בגבול תאילנד-קמבודיה / צילום: Reuters, Athit Perawongmetha

איך תאילנד וקמבודיה מצאו את עצמן במצב מלחמה, ומדוע לתיירים כדאי להיזהר

איך ייתכן שגבול שקט יוצא פתאום מכלל שליטה? זה קרה, לפי דיווחים, בגלל מאבק על בעלות של מקדש וסכסוך בין שתי משפחות שליטות ● טראמפ כבר התערב ודחק להפסקת אש, אך ההפגזות נמשכו ● בתאילנד יהיו השנה לפחות 8 מיליון תיירים, מהם 350 אלף ישראלים