גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מהכללים הנוקשים בעולם": הצעד של רשות ני"ע נגד פיד ההשקעות עורר סערה - ובצדק

ברשות מקדמים הצעת חוק שתאפשר למשפיענים המייעצים ברשת לגבי השקעות להמשיך ולפעול ללא רישיון - אך תחייב אותם להזדהות ולהימנע מניגודי עניינים ● משפטנים סבורים כי על אף ההנחיות, עדיין ניתן יהיה לפעול באנונימיות ● בדיקת גלובס מגלה כי מדובר ברגולציה מהמחמירות בעולם שלא נהוגה במדינות אירופה ובארה"ב

האם הצעת החוק שמקדמת רשות ניירות ערך לפיקוח על המשפיענים הפיננסיים, המשתפים את רבבות העוקבים אחריהם באינטרנט וברשתות החברתיות בעצות לגבי השקעות בשוק ההון, הופכת את ישראל לאחת המחמירות בעולם בנושא? לפי חלק מהמומחים, התשובה לכך היא חיובית.

"הסולידית" מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה
חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר
בית המשפט יכריע? פסילת גמזו במגדל מציתה עימות בין הבעלים לרגולטור

"בהשוואה לעולם, ההסדר שרשות ניירות ערך מקדמת הוא הנוקשה ביותר, הן ברמת התכנים הנחשבים לייעוץ והן ברמת המידע שאדם צריך לגלות על עצמו". כך אומר עו"ד ד"ר צבי גבאי, ראש מחלקת שוק ההון ורגולציה פיננסית במשרד ברנע ג'פה לנדה, ולשעבר הממונה על האכיפה ברשות ניירות ערך.

ואמנם, הצעת החוק מבקשת להדק את הפיקוח על שיתוף מידע ברשת הכולל אנליזות של ניירות ערך ונכסים פיננסיים, מתן המלצות השקעה באמצעות דואר אלקטרוני, וובינרים והרצאות מקוונות הכוללות המלצות להשקעה, ובלוגים בנושא. מדובר אפוא בהגדרה רחבה ומחמירה לייעוץ השקעות לציבור.

בשנים האחרונות חל זינוק בפופולריות של הרשתות כזירה לדיונים פיננסיים. זאת במקביל לזינוק שחל מאז הקורונה בשיעורם של "משקיעי הריטייל", הפותחים ומנהלים בעצמם חשבונות מסחר. לפי נתוני הבורסה לניירות ערך, במחצית הראשונה של 2025 נפתחו בישראל כבר 87 אלף חשבונות מסחר חדשים, שנוספו ל־161 אלף החשבונות שנפתחו ב־2024. הדברים עולים בקנה אחד עם מגמות דומות בעולם.

התופעות הללו הניעו את רשות ניירות ערך ליזום לראשונה פיקוח על המידע הפיננסי הרץ ברשתות. הצעת חוק ממשלתית לעידוד הפעילות בשוק ההון, המסדירה את הנושא, אושרה בכנסת בקריאה הראשונה ביולי 2024, ומצויה מאז בדיונים בוועדת הכספים לצורך הכנתה להצבעות בקריאה השנייה והשלישית.

רשות ניירות ערך מבקשת להתמודד בחוק עם התחום הפרוץ של ייעוץ השקעות שאיננו מכוון למשקיע ספציפי, ובכך לוקח בחשבון את המאפיינים והצרכים שלו, אלא מופנה לציבור הרחב באמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות. לצורך כך, הצעת החוק קובעת לראשונה כללים לגבי "ייעוץ ושיווק השקעות כללי".

לפי הצעת החוק, מי שמעניקים יעוץ כללי באינטרנט מבלי שהדבר נוגע ישירות או בעקיפין לעיסוק שלהם, והייעוץ אינו כרוך בניגוד עניינים, יוכלו להמשיך ולעשות זאת ללא רישיון ייעוץ השקעות.

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

בעולם: פעולות אכיפה לצד קמפיינים חינוכיים

ישראל כאמור אינה לבד בניסיון להסדיר את התחום. הדיון בנושא גבר באחרונה בעולם, וכיום ניתן לזהות מאמץ מצד רגולטורים דוגמת רשות ניירות ערך האמריקאית ומקבילתה הבריטית לאמץ כללים הדומים במתכונתם לזו שמקדמת רשות ניירות ערך בישראל - אך עם דגשים שונים ומתווה אחר ליישומם.

עו"ד יונתן חיימי ארנרייך, שותף במחלקת שוק ההון במשרד במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, ולשעבר ראש תחום ברשות ניירות ערך, מסביר שבשנים האחרונות פרסמו הרגולטורים בארה"ב, בבריטניה, בצרפת, בגרמניה, בהולנד ובאוסטרליה עמדות, מאמרי דעה ואזהרות בנושא, וכן השיקו קמפיינים חינוכיים. אלה כוללים אזהרות למשפיענים וקריאה לציבור להיזהר ממידע לא מבוסס ברשת.

לדבריו, "אנחנו מכירים גם פעולות אכיפה שבוצעו בחו"ל נגד משפיענים בעקבות פעילות כזו. כמו בישראל, הדגש הוא על גילוי נאות במסגרת של ייעוץ השקעות לציבור ברשת, בעיקר במקרים שבהם המשפיענים מקבלים תשלומים והטבות עבור הפרסומים".

לפי הצעת החוק בישראל, מי שיפרסמו מידע כללי יידרשו לתת גילוי לגבי פרטי הזהות שלהם ולציין כי אין ברשותם רישיון וכי הייעוץ שהם נותנים איננו אישי. ברשות אף מקדמים, כי הגילוי יכלול הסבר לגבי הסיכון הכרוך בייעוץ והאם המשפיען מחזיק בעצמו בניירות ערך או מקבל תמורה כלשהי - גם אם זניחה.

האם בעולם ניתן לייעץ ולהישאר אנונימי? גבאי אומר, כי בארה"ב ניתן עקרונית לתת ייעוץ כללי מבלי להזדהות, אך אם מתברר שתחת חסות האנונימיות אותו אדם פעל באופן תרמיתי מדובר בעבירה והוא חשוף לסנקציות. באירופה, הכללים האוסרים על הונאות אמנם מונעים אנונימיות, אך מנגד הם מאפשרים מעט יותר גמישות בסיווג התכנים שאדם יכול לייצר לציבור מבלי שהדבר ייחשב כייעוץ השקעות. גם ביבשת, פרסום השקעות לציבור שנועד "לגזור קופון" באופן תרמיתי מהווה עבירה.

"יש פגיעה בפרטיות, אך זה למטרה ראויה"

הדרישה להזדהות דווקא זוכה לתמיכה. "חלק גדול מהמידע המשותף ברשת על ידי אותם פרופילים נראה מקצועי לחלוטין, אך בפועל פעמים רבות מדובר בניתוחים סובייקטיביים ובדעות של גורמים הפועלים ללא ניסיון, ללא ידע רחב, וללא רישיון", סבור חיימי ארנרייך. לדבריו, חשוב להבהיר מי עומד מאחורי הצגת הניתוחים וההמלצות כדי שהמשקיעים יוכלו לקבל החלטות מושכלות. "אמנם יש פגיעה מסוימת באנונימיות ובפרטיות של אותם פרופילים, אבל במידה מועטה וזה למטרה ראויה".

עיון בהצעת החוק מלמד, כי היא כלל לא אוסרת לחלוטין על אנונימיות - אלא קובעת כי מי שיעדיף שלא להזדהות בשמו לא ייהנה מהפטור מרישיון. גבאי מסביר, כי "אף אחד לא חייב לגלות את זהותו האישית, אבל אם אדם רוצה ליהנות מהפטור מרישיון ולשתף קהל בתכנים הנחשבים לייעוץ השקעות הוא יהיה חייב לגלות את זהותו. פעילות אנונימית תהיה חייבת ברישיון, ומתן ייעוץ ללא רישיון היא עבירה".

ברשות מבקשים למנוע מצב שבו משפיענים מעניקים עצות "כלליות", לכאורה, אך למעשה פועלים לגייס לקוחות עבור עיסוק אישי שלהם בשוק ההון. לאור זאת גם קובעת הצעת החוק, כי למשפיען אסור שיהיה עניין אישי לגבי העסקה או המניה שלגביה ייעץ.

כמו כן, הפטור מצורך ברישיון ייעוץ השקעות יותנה בכך שהמשפיען לא מקבל תמורה כגון דמי מנוי לצפייה בתוכן או תשלום על הפנייה של נרשמים למוסד המלמד כיצד לסחור בשוק ההון. ניתן יהיה לקבל תמורה בהיקף מצומצם, שלא מייצר הטיה לרעת הלקוחות.

בינתיים, ועדת הכספים טרם קיימה דיון בפרק המשפיענים בהצעה, ואם הצעת החוק "תיתקע" בגלל המשבר בקואליציה או אם יוקדמו הבחירות, ברשות יצטרכו להחליט האם לקדמה באמצעות הנחיות גילוי שיפרסמו מטעמם.

עם זאת, המהלכים הללו לא סותמים את כל הפרצות המאפשרות הונאות פיננסיות. הצעת החוק למשל לא צפויה לחול על תוכנות למסרים מידיים, ובראשן ווטסאפ. רק באחרונה פורסם בגלובס, כיצד קבוצות ווטסאפ שקריות, ששווקו כ"אקסקלוסיביות", מילאו תפקיד מרכזי בהונאת משקיעים שגויסו דרכן לרכוש את מניותיה של החברה הסינית OST - רגע לפני שקרסה ב־99% תוך יומיים.

במובן זה, ההגנה מפני הונאות תוסיף להיות תלויה בעיקר בהעלאת המודעות בקרב המשקיעים ובאכיפה נגד נוכלים.

עוד כתבות

הרצליה / צילום: Shutterstock

עיריית הרצליה הכשירה בנייה לא חוקית ותפצה תושבים בכמיליון שקל

הכשרת בית כנסת בלתי חוקי בשכונת נווה עמל בהרצליה תחייב את העירייה בתשלום פיצויים של 820 אלף שקל לבעלי שלושה קוטג'ים סמוכים ● השמאי המייעץ קבע כי סמיכות בית הכנסת לבתי המגורים פוגעת בפרטיות בעליהם, גורמת למטרדי רעש ומורידה את שווי הנכסים ב־5%-10%

איראן ביצעה ניסוי באחת ממערכות ההגנה האווירית המתקדמות בעולם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן קיימה ניסוי מבצעי במערכת להגנה אווירית שקיבלה מרוסיה, ובתקשורת העולמית תוהים לאן ישראל מתקדמת במלחמה מול חמאס וקוראים להפסקת הלחימה ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

עתירה לבג"ץ: להורות ליריב לוין למנות שופטים לכל הערכאות

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לקבוע שיש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולאייש עשרות תקנים פנויים, כולל בבית המשפט העליון ● התנועה טוענת כי הסיבה שלא נקבעו מועדים לכינוס הוועדה "נעוצה בשיקולים זרים ולא ענייניים, ומביעה חשש כי לוין ממתין לכניסתו לתוקף של התיקון לחוק המשנה את הרכבה

פועלים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

בג"ץ דחה עתירה לפטור מפיצוי על איחורים במסירת דירות בשל המלחמה

התאחדות הקבלנים ביקשה לחייב את הממשלה להתמודד עם המשבר בענף ● נשיא העליון, השופט יצחק עמית: בית המשפט לא יקבע מדיניות במקום הממשלה

שמואל בן אריה / צילום: שרון גולדברג

מנהל ההשקעות שמסמן מניה ישראלית שתעלה ב-40% "בקלות"

שמואל בן אריה, סמנכ"ל השקעות בפיוניר ניהול הון, לא חושש מהשיאים בשווקים: "אין דאגה — הם יישברו מחדש" ● בטוח שהשוק בתל אביב לא מיצה את העליות, מאחר שהכסף הגדול של המוסדיים עוד לא חזר לארץ, וגם מסמן מניה ישראלית אחת שצפויה לעלות עד 40% בשנה

טקס פתיחת המסר בבורסה / צילום: הבורסה בתל אביב

אלוף האגרוף שתומך בלוחמי צה"ל הגיע לבורסה בתל אביב

פלויד מייוות'ר, אלוף העולם לשעבר באגרוף, פתח את המסחר בבורסה בת"א לצד לוחמי ולוחמות צה"ל שנלחמו בזירות השונות מאז ה-7 באוקטובר ● הישראלי השני שהגיע לחלל, איתן סטיבה, מונה לקנצלר (נשיא של כבוד) החדש של אוניברסיטת החלל הבינלאומית (ISU) ● אירועים ומינויים

רז רודיטי, מנכ''ל רייזור לאבס / צילום: ישראל פררה

הפעם יצליחו יותר? מייסדי רייזור לאבס רוצים להנפיק חברה ביטחונית בת"א

ארבע שנים שנים אחרי שהנפיקו את רייזור, מייסדיה ינסו להנפיק חברה נוספת בבורסה -אקסון ויז'ן המספקת פתרונות AI המוטמעים בכלים צבאיים ● האם הפעם התוצאה תהיה שונה?

כנס Future Skills של גלובס

כנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה: איזה כישורים יידרשו לשוק העבודה?

הכנס, שבו ישתתפו בכירים מענף החינוך, האקדמיה, צה"ל והמגזר הפרטי, יעסוק בכישורים והמיומנויות הנדרשים להשתלבות מיטבית בשוק העבודה ● במהלך האירוע יוצגו נתונים וניתוחים שגובשו במיוחד עבורו

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי מונה ליו"ר ועדת הכספים, למרות החשד באונס

היום קיבל המינוי אישור מוועדת הכנסת, וכעת נותר שלב נוסף בהליך: הצבעה בוועדת הכספים עצמה, כאשר הרוב הקואליציוני בוועדה מבטיח כמעט בוודאות את השלמת המינוי ● החשדות המיוחסים לח"כ מילביצקי כוללים אונס, מעשים מגונים והדחת עד

הפסקת החשמל הגדולה בספרד, אפריל האחרון / צילום: ap, Manu Fernandez

עלטה בישראל? מה שקרה בספרד יכול לקרות גם כאן

את כל החשמל שאנחנו צורכים אנחנו מייצרים בעצמנו ● המשמעות ברורה: כל פגיעה בתחנת כוח, באסדת גז או ברשת הולכה עשויה להוביל לעלטה לאומית ● מה שדרוש עכשיו הוא לא עוד ניסוי – אלא החלטה

ד״ר הישאם טאהא (מנכ״ל) וד״ר אבי ישראל (CTO), מייסדי טרמאונט / צילום: Perry Mendelboim

מעבודות בניין לתחרות עם אנבידיה: היזם שמגייס 50 מיליון דולר מסמסונג ו-AMD

למרות תאריו בפיזיקה מהאוניברסיטה העברית, ד"ר הישאם טאהא התקשה למצוא עבודה בהייטק ● היום הוא מגייס עבור טרמאונט כ-50 מיליון דולר מסמסונג ו-AMD לשבב אופטי מתוחכם שמתחרה באנבידיה ● לדבריו, החברה מייצרת מקום ש"לא יפתור את הבעיות במזרח התיכון אבל מפגיש אנשים מרקעים שונים כדי לפתור בעיה בתחום הדאטה, פיזור החום והעברת האור"

מירב זרביב, סמנכ''לית ומנהלת מינהל חדשנות וטכנולוגיה במשרד החינוך, בשיחה עם כתבת גלובס מיטל וייזברג בכנס מיומנויות המחר / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"לית משרד החינוך: "הטמעת ה-AI תלויה בשת"פ עם המורים"

מירב זרביב בכנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה: "ההשפעה של ה-AI כל-כך עמוקה, שזה הדבר החשוב ביותר שקורה היום במערכת החינוך. זה שינוי סיזיפי ועמוק, וזה יקרה" ● עוד לדבריה, "אין סיבה אמיתית לפער המגדרי בין בעלי בגרות טכנולוגית"

התחזית הבלתי נתפסת למניית אנבידיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

התחזית הבלתי נתפסת למניית אנבידיה

לאחר שעשתה היסטוריה וחצתה את רף ה-4 טריליון דולר במונחי שווי שוק, ענקית השבבים ממשיכה לככב בכותרות ● האנליסטים בוול סטריט צופים כי אנבידיה תמשיך לטפס ואף תגיע לשווי שוק של 20 טריליון דולר בתוך חמש שנים בלבד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה ירוקה באירופה; עליות קלות בחוזים העתידיים בארה"ב

דאקס עולה ב-1.5% ● ניקיי ירד בכ-0.8% ● הסכמי הסחר של טראמפ מפזרים אופטימיות בשוקי המניות ברחבי העולם ● בשוק ממתינים לדוחות ענקיות הטכנולוגיה שיתפרסמו השבוע, יחד עם החלטת הריבית של הפד ● איזה סקטור דפנסיבי בוול סטריט מפתיע עם ביצועים חזקים? ● וגם: התחזית הבלתי נתפסת על מניית אנבידיה

פאנל ''ההשפעה של AI על עולם הכישורים'' בכנס מיומנויות המחר / צילום: תמר מצפי

"בעקבות כניסת ה-AI, תהליך גיוס העובדים השתנה לחלוטין"

בפאנל "ההשפעה של AI על עולם הכישורים", שנערך היום בכנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה, סיפרו המשתתפים - מנהלי משאבי אנוש בחברות הייטק כמו צ'ק פוינט, Fiverr ועוד - כי בחודשים האחרונים הם מחפשים באופן ספציפי עובדים עם יכולת להשתמש בבינה מלאכותית

פרופ' עמי מויאל, נשיא אפקה, בכנס מיומנויות המחר / צילום: שלומי יוסף

נשיא אפקה: "הקניית מיומנויות היא לא עניין רק למהנדסים, אלא לכל מקצוע ולכל מערכת החינוך"

פרופ' עמי מויאל, נשיא מכללת אפקה ויו"ר ות"ת הנכנס, בכנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה: "ה-AI מחייב להעצים את המיומנויות, ובראשן חשיבה עצמאית וביקורתית" ● לדבריו, "יש לעבור מרצף חינוכי מבוסס הקניית ידע לרצף חינוכי מבוסס הקניית מיומנויות" ● "אני מאוד מוטרד מהמיצוב של מערכת ההשכלה הגבוהה בקרב החברה הישראלית"

מטוס של חברת בואינג / צילום: Reuters, Peter Cziborra

בואינג צמצמה את ההפסדים ברבעון השני של השנה, המניה מגיבה בחיוב בטרום

יצרנית המטוסים שחוותה מספר שנים קשות מציגה דוחות חיוביים בהם צמצמה משמעותית את הפסדיה ● בנוסף, החברה מכרה הרבעון את מספר המטוסים הרב ביותר מאז 2018 ● המניה מגיבה בחיוב לתוצאות בטרום המסחר בוול סטריט

''סבחה'' מתקן התפלת מים של מקורות באילת / צילום: אתר החברה

מתקן התפלה שיכפיל את אספקת המים לאילת יוצא לדרך

חברת בלוג'ן זכתה במכרז להקמת "סבחה ד'", שיגדיל את היצע המים לעיר מ-18 ל-38 מיליון מ"ק בשנה ● ההרחבה תאפשר פיתוח נוסף של תיירות, מגורים וחקלאות באזור ● עלות הפרויקט: 425 מיליון שקל

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

תמיר מנדובסקי מזהיר: הרגולציה החדשה "תשאיר רק את הנוכלים במגרש"

מייסד קהילת "השקעות לעצלנים", שמונה מעל 200 אלף משתמשים, טוען כי מאמצי החקיקה להגביל את משפיעני הרשת בתחום ההשקעות עשויים לפגוע בציבור: "הכוונות של רשות ניירות ערך טובות, אבל היא חייבת לשחרר את השיח האינטרנטי ולחפש את הפושעים על־מלא"

יואב סגלוביץ', יש עתיד חדשות היום, רשת 13, 23.7.25 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

בכמה מדיוני ועדת חוץ וביטחון על חוק הפטור מגיוס נכח בועז ביסמוט?

כמה יו"ר ועדת חוץ וביטחון המיועד מעורב במתווה לגיוס חרדים? בדקנו נוכחות ● המשרוקית של גלובס