גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרופות חדשות לדיכאון ולחרדה? המוצרים שממשל טראמפ רוצה לראות בשוק

שר הבריאות האמריקאי אמר שהוא רוצה תרופה פסיכדלית חדשה בשוק בתוך 12 חודשים, וראש ה־FDA הצהיר כי הוא מוכן להאיץ את מסלולי האישור ● האם זה מספיק כדי להעיף את מניות הסקטור? ● תוצאות משני ניסויים בטיפול בדיכאון ובחרדה עשויות לסמן את כיוון השוק

שר הבריאות האמריקאי רוברט פ. קנדי ג'וניור וראש ה-FDA מרטין מקארי / צילום: Reuters
שר הבריאות האמריקאי רוברט פ. קנדי ג'וניור וראש ה-FDA מרטין מקארי / צילום: Reuters

שר הבריאות האמריקאי רוברט פ. קנדי ג'וניור הצליח להפתיע לפני כשבוע גם את מי שמכירים היטב את דעותיו על טיפול בחומרים פסיכדליים: לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, הוא אמר לאנשי קונגרס שהיה רוצה לראות תרופות מהסוג הזה בשוק בתוך 12 חודשים.

מיליונים חולים במחלה הזו מדי שנה, מחקר חדש עשוי לפתור את התעלומה
השבוע בביומד | תרופת האלצהיימר שמתקרבת לאישור באירופה

הגישה הפתוחה של הממשל האמריקאי הנוכחי לפסיכדליה היא משב רוח מענן לתחום, שספג פגיעה משמעותית בשנה שעברה כשה־FDA סירב לאשר את הטיפול הפסיכולוגי המשולב MDMA של חברת לייקוס. זה היה אז המוצר המתקדם ביותר בשוק, ול־FDA הייתה ביקורת רבה על ניסויי החברה. הוא שלח אותה לניסוי נוסף - צעד שערער חברות נוספות בתחום. הן בחנו מחדש את פרוטוקולי הניסוי שלהן ותהו עד כמה צפוי ה־FDA להערים קשיים בפני התחום הלא־מיינסטרימי.

מענק של 50 מיליון דולר

מאז כינונה של ממשלת טראמפ, נראה שהסנטימנט החיובי כלפי תרופות פסיכדליות מאפיין את כל שרשרת הפיקוד האחראית על הנושא. מרטי מקארי, ראש ה־FDA, אמר בראיון לערוץ NewsNation במאי שהארגון יאיץ את הטיפול בתרופות הללו. הוא הדגיש שהוא לא יודע אם הטיפולים הללו אכן עובדים או אם הם יאושרו, אך הבטיח שהטיפול בנושא הוא בעדיפות ראשונה עבור ה־FDA.

מקארי טען כי לא רק יאיץ את מסלול הניסוי בתרופות הללו, אלא ישקול לשנות את דפוס הניסוי, כך שלא בהכרח יכלול קבוצת ביקורת שלא קיבלה את החומר. גורמים בתחום טענו בעבר שמטופלים כמעט תמיד יודעים אם קיבלו תרופה פסיכדלית או לא ולכן ניסוי מול פלצבו הוא בעייתי.

"אני לא אוהב את כל מה שקנדי עושה, או אפילו את רוב מה שהוא עושה", אומר פרופ' איתמר גרוטו, בעבר סמנכ"ל במשרד הבריאות והיום יו"ר חברת הפסיכדליה פסיירקס הישראלית ויועץ לחברה קנדית בתחום הפסילוסיבין. "אבל כנראה שאין רע בלי טוב".

הרוח החדשה מתבטאת גם במענק של 50 מיליון דולר שנתן ממשל טקסס לחקר השימוש בחומר הפסיכדלי איבוגאיון לטיפול בהתמכרות לאופיואידים ובתסמונת פוסט־טראומטית. זה כנראה המענק הגדול ביותר שקיבל עד היום ניסוי בתחום מממשלה כלשהי, ודווקא לחומר הנחשב לאחד הסמים המוגבלים ביותר לשימוש בארה"ב.

עם או בלי קשר לשינוי בסנטימנט, לייקוס סגרה במאי האחרון גיוס של 50 מיליון דולר בהובלת אנטוניו דרסיאס, הנחשב בן ברית עסקי של אילון מאסק והיה חלק מפרויקט הקיצוצים הממשלתי של מאסק, DOGE. זאת לאחר שהחברה נפגעה קשות מהחלטת ה־FDA בעניינה, כולל עזיבה של מנכ"ל ודירקטורים וקושי לגייס הון להמשך דרכה.

מחכים לתוצאות

אורי הרשקוביץ, מנהל קרן הגידור Bennu Pharma ומי שעוקב מקרוב אחר השוק הזה זמן רב, ממעיט מחשיבות הרוח הנושבת בממשל.

"גם כאשר הניסוי של לייקוס סורב על ידי ה־FDA, לא התרשמתי שזה סוף הסיפור בתחום. אנחנו מדברים על שוקי ענק שבהם שום דבר אחר לא עובד, והתחושה הייתה שה־FDA סירב בגלל עניינים טכניים. אז אמנם כעת ירד החשש שה־FDA יערים קשיים מיותרים על התחום, אבל אנחנו עדיין בעולם שצריך מידע, ולכן אין די באמירות הללו כדי להעיף את מניות התחום מעלה.

"לפני כחודש, חברת Compass Pathways סיימה ניסוי בפסילוסיבין לדיכאון, עם תוצאות מובהקות סטטיסטית אבל לא מלהיבות ברמה הקלינית. זה משפיע על השוק לפעמים יותר מהסנטימנט של ה־FDA. כעת השוק מצפה לתוצאות של חברת Cybin באותה התוויה, ועל פי הניסוי המוקדם שלהם נראה שיש להם סיכוי להציג מידע מלהיב יותר. התוצאות צפויות במחצית הראשונה של 2026. במקביל צפויות תוצאות בניסויים של חברת Mindmed ב־LSD לחרדה. אם המידע יהיה משכנע, השוק יוכל לקפוץ".

דבר אחר שיכול להקפיץ את השוק, הוא אומר, הוא אם ה־FDA יאמר ללייקוס שהיא בעצם לא צריכה ניסוי נוסף. "כל התבטאות של קנדי ומקארי מסמנת כיוון, אבל אני לא מאוד מתרגש מזה כמו שלא התרגשתי מאוד ממה שקרה ללייקוס", אומר גם אברהם דריזין, משנה למנכ"ל חברת נקסטייג' המפתחת תרופות פסיכדליות. ה־FDA כן הוציא מסמך המסדיר את הפרוטוקול הרצוי. ההיפתחות לתחום היא תהליך עמוק יותר, חזק יותר מאשר ממשל מסוים".

לדעת דריזין, הירידה בשוק הפסיכדליה מאז שיאו ב־2021 קשורה להתרוקנות טבעית של בועה יותר מאשר לאירוע נקודתי. "הירידה ניפתה חברות פחות טובות מבין רבות שעשו עוד מאותו דבר", הוא אומר. וכעת, הוא מאמין, השוק בשל לתיקון.

בכל זאת, מעריך דריזין, הכרזות קנדי ומקארי ישפיעו על השוק: הן יובילו להתעוררות של חברות צעירות שחיכו לראות לאן התחום הולך. כעת הן יחלו להגיש את הצעותיהן לניסויים הקליניים הראשונים שלהן.

גרוטו מציין כי לחברות, בעיקר הצעירות, עדיין מאוד קשה לגייס הון בשוק. "המשקיעים לא מעוניינים", הוא אומר. "ולא בגלל רתיעה מהתדמית של התחום. להיפך, התחום מעניין אותם, אבל הם נרתעים מהקושי לרשום פטנטים על תרופות המבוססות על חומרים שכבר מוכרים, וכן בגלל ירידה בהתלהבות מכל תחום פיתוח התרופות בשנים האחרונות", בעקבותיו גם הפסידו משקיעים סכומים גדולים בתחום הביומד בכלל ובפסיכדליה בפרט. "ישנה גם אי וודאות. היום קנדי תומך בפסיכדליה, אבל בשלטון טראמפ, מדיניות מתחלפת במהירות. אם קנדי ומקארי יכתבו פרוטוקול רשמי מאוד ברור ומקוצר לרישום של התרופות הללו, שבסך הכל נמצאות בשימוש כבר אלפי שנים, אז אי הוודאות עשויה לפחות".

יש החוששים שתמיכת קנדי ומקורביו בפסיכדליה תתברר כחרב פיפיות. ריק דובלין, מייסד ההתאחדות הרב־תחומית ללימודים פסיכדליים (MAPS) ומהאנשים המשפיעים ביותר על שוק הפסיכדליה האמריקאי, אמר ל־AP שההסתמכות על תמיכת קנדי, שנחשב גורם אנטי־מדעי, יכולה לגרום לרופאים או למקבלי החלטות אחרים בעולם הרפואה לפקפק באישור שיינתן בהנחייתו. "אנחנו לא רוצים שאנשים יחשבו 'התרופות הללו אושרו רק כי קנדי מחבב אותן'", אומר דובלין בשיחה עם גלובס. "לכן העצה שלי ללייקוס - ואני מדגיש שאני לא מנהל את לייקוס אלא רק בעל מניות - היא לוודא שהמידע שלה חזק ועמיד בפני כל ביקורת ולשתף את כל העולם במידע, אפילו מעבר למה שה־FDA דורש".

הבעיה עם חצי־לגליזציה

קנדי פועל גם ללגליזציה של שוק הפסיכדליה. האם זה יפגע בבידול המוצרים הפסיכדליים המפותחים כתרופות ולכן לא יהיה כדאי להשקיע בניסויים יקרים? דריזין לא רואה מצב שבו אפשר יהיה למכור את החומרים הללו באופן חופשי אבל מציין אפשרות אחרת: חצי־לגליזציה, בדומה לשוק הקנאביס הרפואי בישראל. "אני לא אוהב את זה", הוא מודה. "אבל יש פה עניין של סיכון מול תועלת. אם נראה שהלגליזציה של הפסיכדליה כמוצר פרמצבטי אמיתי לא מתקדמת, אולי עדיף שתהיה גישה פתוחה לחומר. אוכל לבדל אותו דרך טיפול במרפאות".

בינתיים, מדדי פסיכדליה כמו תעודת הסל AdvisorShares Psychedelics, או Horizons Psychadelics רשמו מתחילת השנה עליות של עשרות אחוזים, עדות לכך שהשוק מתייחס בחיוב לפוטנציאל.

עוד כתבות

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד