פאנל ''ההשפעה של AI על עולם הכישורים'' בכנס מיומנויות המחר / צילום: תמר מצפי
חברות גדולות עברו שינוי מהותי - למצב שבו בחודשים האחרונים הן מחפשות באופן ספציפי עובדים עם יכולת להשתמש בבינה מלאכותית - כך עולה מפאנל "ההשפעה של AI על עולם הכישורים" שהתקיים היום (ג') בכנס מיומנויות המחר של גלובס, אפקה וקרן טראמפ, בנושא מיומנויות בהייטק ועמידה בסטנדרטים הבינלאומיים, בהנחיית עורכת הפודקאסטים של גלובס, הילה ויסברג.
● כנס מיומנויות המחר | פרופ' ליאו ליידרמן: "ישראל לא מובילה ב-AI - וזה מה שחייבים לעשות"
● כנס מיומנויות המחר | סמנכ"לית משרד החינוך: הטמעת ה-AI תלויה בשת"פ עם המורים
"העולם משתנה מקצה לקצה. עד לפני חצי שנה-שנה נלחמנו שבמבחני בית לא ישתמשו בצ'אט, וכעת זה דווקא מה שאנחנו מחפשים. תהליך הגיוס השתנה לחלוטין", סיפרה סיגל גילמור, סמנכ"לית HR בצ'ק פוינט. "אנחנו רוצים לראות פרומפטים. אנחנו מחפשים סקרנות, אנשים עם יכולת ניהול, כאלה שמסוגלים לקחת דבר מופשט ולכתוב אותו לפרומפט".

אליעד ויסברג, סמנכ"ל משאבי אנוש גלובלי ב-Fiverr, הוסיף כי אצלם הבינו שצריך לשנות את המועמדים שמחפשים. "התחלנו לחפש אוטודידקטיות של מועמדים שיודעים ללמוד, רוצים סתגלנות, אנשים עם חשיבה ביקורתית ויצירתית שיכולים לתת את האדג', וכישורים אישיים מפותחים. לבחינה כזו צריך לעודד שימוש ב-AI. לעומת זאת, לאחרונה ניסינו לחפש מנהל בכיר, וכדי לבדוק שהוא יודע לעשות זאת ולא יעשה הכול ב-AI, נתנו נתונים שעל בסיסם צריך לבנות אסטרטגיה. נותנים תחומי עניין שלא קשור בהכרח, כדי לבדוק שאפשר ללמוד מאפס".

בבנק ONE ZERO, סיפרה סמנכ"לית משאבי האנוש של החברה, רוני ליכטנשטיין שני, מסתכלים על האוריינטציה הטכנולוגית של המועמדים, Soft Skills, וכן על האוטודידקטיות. "באוריינטציה הטכנולוגית, אנחנו מחפשים עובדים שיודעים לאמץ טכנולוגיות חדשות, ולכן אנו שואלים בראיונות את המועמדים האם הם משתמשים בכלי AI. ב־Soft Skills אנחנו מחפשים יכולות בין-אישיות, עבודת ממשקים מעולה, יכולת הובלה, ויצירתיות. כמו כן, בנושא האוטודידקטים, הכלים מתקדמים מאוד מהר, ולכן כל תוכניות ההכשרה שנעשות לא עומדות בקצב. לכן, צריך אנשים שחוקרים, עובדים סקרנים שאוהבים ללמוד, ומאתגרים אותנו עם כלים שהם מבקשים שנטמיע בארגון".
ליכטנשטיין-שני שיתפה במקרה שבו בחברה הם מצאו דרך לייעל תהליך עבודה משמעותי בעזרת הבינה המלאכותית. "בצוות HR עוסקים בהכשרה של עובדים ואז עושים משוב והערכת ביצועים. כלומר, צריך להכשיר את המנהלים לביצוע משוב. בעבר היינו מקדישים הרבה זמן לתהליכי ההכשרה של המנהלים, עד שאחת מהצוות אמרה שבמקום להכשיר שוב ושוב, נבנה פודקאסט. לקחנו את כל המצגות וחומרי הרקע, ויצרנו פודקאסט בעברית באמצעות AI".

האם ה-AI תחליף את העובדים?
סוגיה שעולה באופן קבוע מהבינה המלאכותית, היא האם היא תחליף את כוח-האדם הקיים. ההסכמה הרוחבית היא שזה יקרה, אבל לא בטווח הזמן המיידי. "יש כמות מסוימת של עובדים שצריך כדי שמערכת תפעל", ציין ויסברג. "אני לא חושב שה-AI מחליפה את העובדים, אלא מאפשרת לעשות עם הקיים יותר. עם זאת, יש אתגרים למשרות ג'וניור, אבל יש אחריות מלאה כחברה לאפיין את צורכי הג'וניור. אם בעבר היינו צריכים ג'וניורים לדברים טכניים, כעת מבינים כי ג'וניור עם יכולת AI גבוהה הוא ברמת מיד-לבל. אצלנו לא מתכוונים להחליף עובדים ב-AI, אבל אנחנו דורשים ונדרשים להיות יותר יעילים".
גילמור סיכמה כי השאלה נובעת גם מהמצב העסקי שבו נמצאת כל חברה. "אני באה מעולם הסטארט-אפים ויודעת שהשוק השתנה. חברות סטארט-אפ שחיפשו צמיחה, עברו לחפש רווחיות. חברות צריכות לצמוח ולהיות רווחיות, ויכולות להשתמש ב-AI כדי לשפר רווחיות. צ'ק פוינט היא חברה גדולה, ואנחנו הולכים להשתמש ב-AI כדי לעשות יותר. עם איך מתמודדים עם הצורך ליצור מוצרים חדשים, ולפתח ולקדם מוצרים קיימים. אלה יכולות על של חברה שיכולה למקד את העובדים.
"צמיחה שווה התייעלות, ויהיו מקצועות שישתנו. לחלק האדמיניסטרטיבי יש ב-AI מענים שמתאימים חלונות לכולם, כמו קביעת פגישות. זו הזדמנות עצומה, וכאן אנו נדרשים לשאול את עצמנו אילו תפקידים לא נדרשים".
*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף אפקה, המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב וקרן טראמפ