גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב לא תוכלו להשתמש ב-chatGPT בעבודה? התקנות המחמירות והמאבק

טיוטת הנחיות חדשה של רשות הגנת הפרטיות עלולה להגביל את השימושים של חברות ישראליות בכלי AI, ולפי המתנגדים היא מחמירה אף יותר מהרגולציה האירופית ● במכתב ששיגר האוצר למשרד המשפטים והגיע לידי גלובס, נטען כי הטיוטה "שולחת איתות שלילי משמעותי לשוק, לרבות לחברות בינלאומיות" ● נשקלת אפשרות לעצור את התוכניות בחוק ההסדרים

עתיד הבינה המלאכותית בישראל / צילום: Shutterstock
עתיד הבינה המלאכותית בישראל / צילום: Shutterstock

מאבק חריף מתנהל בימים אלה בין משרד האוצר והתעשייה הישראלית ובין רשות הגנת הפרטיות, סביב עתיד השימוש בבינה מלאכותית בישראל. רשות הפרטיות מבקשת להחיל הנחיות חדשות שיגבילו משמעותית את האופן שבו חברות ישראליות יטמיעו יכולות בינה מלאכותית בשירותים שלהם עבור לקוחות. טיוטת ההנחיות מעוררות סערה בקרב האוצר, ענף ההייטק והתעשייה, שטוענים כי מדובר ברגולציה מחמירה יותר מזו האירופית, אשר עלולה לפגוע קשות בכלכלה הישראלית ולהרחיק חברות בינלאומיות מהארץ.

בלעדי | המדינה שתשקיע עשרות מיליונים בישראל, למרות המלחמה
החברות שישבתו עם משפחות החטופים, אלו שלא ומי עדיין על הגדר

במשרד האוצר מתנגדים להנחיות, בטענה כי מדובר בהוראות בעלות השפעה משקית משמעותית שלא נבחנה כראוי.

לפי מכתב ששיגר האוצר לרשות להגנת הפרטיות, ושהגיע לידי גלובס, עצם הפרסום של הטיוטה "יש בו כדי לשלוח איתות שלילי משמעותי לשוק, לרבות לחברות בינלאומיות שיש לממשלה התקשרות עימן או ששוקלות התקשרות".

זאת, "באופן שעשוי לפגוע בתועלת שיכולה הממשלה להפיק מהתקשרויות כאמור לטובת קידום האינטרס הציבורי". מכתב האוצר חתום על ידי הלשכה המשפטית במשרד, על דעת לשכת המנכ"ל, החשב הכללי ואגף תקציבים.

מעבר להבעת התנגדות, האם בעצם יש למשרד האוצר כוח לבלום את הנחיות הרשות? לרשות הפרטיות יש סמכות לפרסם את ההנחיות עצמאית חרף התנגדויות הנרחבות. אבל באוצר יכולים לשנות אותן בחקיקה בדיעבד, במסגרת חוק ההסדרים הקרוב. זהו הכלי המרכזי של האוצר לרכז שינויים מבניים, ובמשרד כבר שוקלים צעד שכזה, אם ברשות לא ירככו את ההנחיות עד אז. בינתיים, העבודה באוצר על חוק ההסדרים תקועה יחד עם תקציב המדינה לשנת 2026 - שהעבודה עליו עדיין בשלבים ראשוניים למרות לוח הזמנים הדוחק.

כל גוף יצטרך הסכמה מפורשת מהמשתמשים

לפי ההנחיות שפרסמה רשות הגנת הפרטיות, שנחשפו לראשונה בגלובס באפריל האחרון, חוק הגנת הפרטיות יחול גם על מודלי בינה מלאכותית שאוספים ומנתחים מידע אישי בהיקפים גדולים. הרשות קובעת כי מערכות אלה "לומדות" מהמידע, ולכן הסיכון לפרטיות גדל. המשמעות היא שכל גוף או חברה שעושה שימוש בבינה מלאכותית לטובת עיבוד מידע של לקוחות - כמו בנקים, קופות חולים ועוד - יחויב לקבל הסכמה מדעת מפורשת מצד המשתמשים. החברה תידרש להציג למשתמש את המטרה שלשמה הוא נאסף, ואת אופן השימוש בו.

נקודת מחלוקת מרכזית היא האיסור על "סקרייפינג" - כריית מידע אוטומטית מרשת האינטרנט לצורך אימון מודלים של בינה מלאכותית. ההנחיות קובעות איסור מוחלט על פעולה זו ללא הסכמה מפורשת של בעלי המידע - מרשתות חברתיות, מאתרי חדשות ומפורומים.

אלא שכאן האחריות מוטלת גם על בעלי אתרי האינטרנט, שכלל אינם מבצעים את הסקרייפינג, והוא נערך על האתר שלהם על ידי גורמים חיצוניים.

אם ייכרה מידע מהאתר שלהם, חלה עליהם חובת דיווח לרשות הגנת הפרטיות. הרשות מקבלת סמכות להטיל קנסות של עד מיליוני שקלים על חברות שיפרו את החוק.

לפי האוצר, "מדובר בקביעה מרחיקת לכת. כאשר אדם נותן הסכמתו למסירת מידע באינטרנט, למשל ברשתות חברתיות, הוא מסכים לפרסומו ברבים, כך שלא תהיה לו עוד שליטה לגביו. "במשרד טוענים כי הפרשנות של הרשות תוביל לתוצאה אבסורדית: מצד אחד, אדם לא יחזק את הפרטיות על המידע שלו, ומנגד תתחזק היכולת הכלכלית של חברות מסחריות להחזיק במידע אישי ולהפיק ממנו רווח, תוך מניעה מרשויות המדינה להשתמש במידע כדי לקדם את האינטרס הציבורי.

אילן רום, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: ברוך גרינברג

"שינוי הפרשנות יוביל לביטול התקשרויות"

באוצר מלינים על כך שנקבעו בהנחיות נורמות מחמירות יותר מהמקבילות בעולם, ובפרט מאלה של האיחוד האירופי, הידוע ברגולציה נוקשה בתחום הפרטיות. הם מציינים את גילוי הדעת של ה-European Data Protection Board מדצמבר 2024, שדווקא מאפשר כריית מידע במקרים מסוימים גם ללא הסכמה מפורשת, כשמדובר ב"אינטרס לגיטימי".

באוצר מזהירים כי קביעת הוראות מחמירות יותר בישראל עלולה להוביל לפגיעה בשוק הישראלי - שכן חברות רב-לאומיות יקטינו את הפעילות שלהן - או לפגיעה בחברות מקומיות שעוסקות בבינה מלאכותית.

באוצר חוששים גם מפגיעה ביכולת הממשלה עצמה לספק שירותים מתקדמים לאזרחים. "כבר כיום יש לממשלה התקשרויות רבות עם חברות רב-לאומיות למתן שירותי בינה מלאכותית", הסבירו.

"שינוי הפרשנות על ידי רשות הגנת הפרטיות עשויה להוביל לביטול התקשרויות קיימות, להפחית מהרצון של חברות לספק שירותים נדרשים בישראל, או להטיל עלויות משמעותיות להתאמה לפרשנות החדשה".

התנגדות חריפה מצד המגזר העסקי

במיוחד מדאיגה הפגיעה הצפויה במעגל הרחב של הישראלים המשתמשים באופן פרטי במודלים כמו ChatGPT או קלוד: "השפה העברית היא שפה מעוטת דוברים. הדרך היחידה לוודא שטכנולוגיות בינה מלאכותית ייתנו מענה טוב לאזרחי המדינה היא באמצעות אימון מודלים על נתונים מקומיים. הגבלת הגישה לנתונים תפגע בקיומם של מודלים לא מוטים של בינה מלאכותית בשפה העברית", כתבו באוצר לרשות.

התנגדות חריפה להנחיות באה גם מהמגזר העסקי. רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, הזהיר במכתב לשר המשפטים יריב לוין, כי "טיוטת ההנחיה הנוכחית מעלה חשש אמיתי ליכולת ההייטק והתעשייה המקומית לאמץ ולפתח טכנולוגיות AI".

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים / צילום: כדיה לוי

על פי תומר, דרישות המדינה בטיוטה "חורגות מהמקובל בעולם ומרחיבות את תחולת החוק באופן שיוצר חוסר ודאות משפטית ונחיתות תחרותית".

הוא ציין כי תחום הבינה המלאכותית הוא "מנוע צמיחה אסטרטגי וחיוני לעתיד הכלכלה בישראל", ולפי סקר שביצעה ההתאחדות, 58% מהמפעלים בישראל מצויים בשלבי גיבוש אסטרטגיה של שימוש בכלי בינה מלאכותית.

בענף ההייטק הישראלי, כ-60% מחברות הסטארט-אפ משתמשות בבינה מלאכותית, כ-25% מסך החברות בהייטק עוסקות בתחום, וכ-50% מהשקעות ההון בישראל ב-2023 הוקדשו לטכנולוגיות AI.

גם פורום חברות הצמיחה, הכולל כ-25 חברות הייטק מובילות, יוצא כנגד ההנחיות החדשות. מנהלת הפורום, מיכל שריג כדורי, כתבה לרשות כי "המציאות הטכנולוגית אינה סטטית, ונזקקת להכרה בכך שעולם הנגישות למידע ולשירותים משתנה במהירות".

בפורום טוענים, כי נוסח ההנחיות "מנסה לכפות על טכנולוגיה חדשה את ההיגיון של רגולציה שנולדה מתוך עולם של מאגרי מידע ישנים".

פיקוח על בינה מלאכותית ברמה המשקית

הוויכוח הנוכחי הוא למעשה קרב על עתידה של ישראל כמובילת טכנולוגיה עולמית. עד היום לא חוקקה במדינת ישראל חקיקה שעוסקת בבינה המלאכותית. בניגוד לאיחוד האירופי, שאסדר את התחום בעזרת ה-AI Act, במדינת ישראל בחרו לפקח על שוק הבינה המלאכותית ברמה המשקית - לתת לכל משרד ממשלתי או רגולטור לאסדר את השימוש אצלו, מתוך התפיסה שהוא מכיר הכי טוב את האתגרים בשטח.

כך, נוצר מצב שבו יד ימין של הממשלה אינה יודעת מה עושה יד שמאל. דווקא בשעה שבממשלה מקדמים הקמת מטה AI לאומי, ושוועדת נגל לתחום ממליצה להגביל את חוק הגנת הפרטיות כך שניתן יהיה להשתמש בנתונים לטובת בינה מלאכותית - הרגולטור האחראי על הגנת הפרטיות פועל בכיוון המנוגד וקובע עובדות בשטח ללא הסכמות רחבות. השאלה כרגע היא האם ישראל תמצא את האיזון הנכון בין הגנת הפרטיות לשמירה על יכולת החדשנות - או שמא תיאלץ לבחור בין השתיים.

מהרשות להגנת הפרטיות לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

ד''ר רון תומר / צילום: כדיה לוי

נשיא התאחדות התעשיינים: "חייבים לשמור על הגרעין המקומי בתוך עולם גלובלי"

בכנס מובילות בתעשייה הישראלית של גלובס, ד"ר רון תומר הציג תפיסה כלכלית היברידית שהוא מכנה "גלוקאליזציה" ● "העולם גדול, אנחנו מדינה קטנה, ולכן אם נהיה גלובליים, יהיה לנו טוב. אבל כל הזמן שאנחנו גלובליים, אנחנו צריכים לשמור על הגרעין הלוקאלי", הסביר

מיטל וייזברג, ניר קידר, אבי בן אסאייג, דרור בין / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רשות החדשנות: "אנחנו מזהים בייבי בום של סטארט־אפים"

בפאנל מיוחד במסגרת כנס "מובילות בתעשייה הישראלית" של גלובס ואסם נסטלה, שוחחו מנכ"ל רשות החדשנות, נשיא מכללת ספיר ומנכ"ל אסם־נסטלה על גל היזמות החדשה שהמלחמה הביאה ● לדבריהם, העתיד ייבנה בפריפריה, בתעשייה ובחיבור ההכרחי שבין מחקר ואקדמיה לשטח

אורנית בר טל. מונתה לממלאת-מקום מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: איל יצהר

האתגרים של מ"מ המנכ"ל החדשה בקופת חולים כללית

אורנית בר טל מונתה אתמול למ"מ מנכ"ל הכללית, במה שנראה כמו סיומה של הסאגה הנוכחית במאבק בין משרד הבריאות לקופה ● בר טל נחשבת לסמנכ"לית משאבי אנוש עם קבלות שזוכה לאמון וכזו שיכולה להסתדר מצוין עם כלל הגורמים בקופה כולל הוועד, למרות היעדר ניסיון בניהול מערכת בריאות גדולה ● סימן השאלה הגדול: האם תצליח לשרוד גם את המהלכים האופוזיציוניים של משרד הבריאות

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Ole Berg-Rusten

בעקבות הלחץ הציבורי: קרן העושר הנורבגית מכרה את השקעותיה ב-11 חברות ישראליות

קרן העושר הנורבגית הודיעה כי בעקבות הבחינה מחדש, היא החליטה בשבוע שעבר לנפות מהשקעותיה 11 חברות ישראליות "מוקדם ככל האפשר", אך לא ציינה את שמות החברות הללו, ותקיים מחר בבוקר מסיבת עיתונאים בנושא ● לפי הקרן, הסיבה לצעד החריג היא המלחמה בעזה

משרד המשפטים

הרפורמות בדיווחי החברות מעוררות סערה במשק: "עוד סיבה להקים חברות בחו"ל"

פגיעה בהשקעות, הברחת חברות הייטק לחו"ל ועומס על בתי המשפט - אלה רק חלק מהחששות של מומחים בעקבות הרפורמות של משרד המשפטים ורשות המסים בדיווחי החברות, שנחשפו בגלובס ● מנגד, התומכים סבורים כי הגיע הזמן לצעדים שישימו סוף לכאוס

ראש הממשלה בנימין נתניהו חיים חירות ולוין, פוקס ניוז, 13.7.25 / צילום: איל יצהר

האם טווח הטילים האיראניים מהווה עבירה על אמנות בינלאומיות?

ראש הממשלה נתניהו הציב תנאי לאיראן: אכיפת מגבלות בינלאומיות על הטילים הבליסטיים של המדינה ● אלא שהמגבלות שהוא ציין לא קיימות ● המשרוקית של גלובס

השר רון דרמר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

דרמר לנתניהו בקבינט: "לא בטוח שיהיה אשראי לחזור להילחם"

דיווח: משלחת חמאס תדון בקהיר על הצעת וויטקוף - במסגרת עסקה כוללת ● גורמים המקורבים לחמאס: הלחץ המופעל על הנהגת הארגון הגיע לרמות חסרות תקדים; נטען כי המצרים משתפים פעולה עם וויטקוף כחלק מכך ● שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלס: "המלחמה בעזה הופכת מסוכנת יותר משעה לשעה" ● 50 חטופים - 675 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

העסקה התבטלה, המזל שיחק, והמשקיעים בחברה של יצחק תשובה הרוויחו 8 מיליארד שקל

שווי השותפות המחזיקה במאגר לוויתן זינק בכ-150% מאז נחתמה עסקה למכירת מחצית ממניותיה לידי ענקיות האנרגיה BP ואדנוק, וגם ביטול העסקה לא עצר את הראלי ● בראש המרוויחים קבוצת דלק של תשובה, ולצידה בעלי היחידות של ניו-מד מהציבור ● ומי עוד במרוויחים?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

רשות שוק ההון: הושבו 30% מהכספים שנעלמו בסלייס

בתגובה לעתירה לבג"ץ, שהגישו עשרות חוסכים ביחד עם לובי 99, ואשר דרשה משר האוצר להעמיד ערבות מדינה לכ-890 מיליון שקל שנעלמו בקרנות האדומות, ציינה רשות שוק ההון כי 65% מהכספים כבר אותרו על ידי המנהל המורשה של סלייס ● שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', מתנגד להעמדת ערבות מדינה

אתריום / צילום: Shutterstock

הבנים של וויטקוף וטראמפ יוצאים להרפתקה עסקית חדשה

בניהם של הנשיא האמריקאי ושליחו המיוחד למזרח התיכון, אריק טראמפ וזאק וויטקוף, יובילו את דירקטוריון חברת הקריפטו Alt5 Sigma שתגייס 1.5 מיליארד דולר לרכישת מטבע שהושק ע"י הנשיא ומשפחתו ● בעקבות המהלך, מניית החברה צנחה בוול סטריט בכ-30%

יוון, חלה ירידה במחירי הטיסות לאוגוסט / צילום: Shutterstock, New Africa

מחירי הטיסות לשורה של יעדים נחתכו השבוע בחדות

הפגנות פרו-פלסטיניות מרובות ברחבי יוון הובילו לאזהרת מסע לישראלים, אך לא לביטולים המוניים ● מחירי הטיסות ליוון וליעדים נוספים באירופה ירדו בעשרות אחוזים, זאת גם בעקבות חזרת חברות התעופה הזרות לישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; טראמפ דחה את דד-ליין המכסים על סין ב-90 יום

הנאסד"ק ירד בכ-0.2% ● טסלה עולה במעל 2%, אינטל במעל 3% ● מניות הקנאביס קופצות בחדות ● לקראת מדד המחירים לצרכן מחר בארה"ב, אנליסטים מזהירים מפני סטגפלציה • בלומברג: הסוחרים נוטשים מניות שנמצאות בסיכון לנוכח הבינה המלאכותית, ויש ישראלית ביניהן

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

המחקר שגילה דרך מפתיעה לעורר את מערכת החיסון

מחקר חדש ממליץ לצפות בסרטונים של אנשים משתעלים כדי לא להידבק במחלות, הבכיר שפוטר חוזר לנהל את תחום החיסונים ב-FDA, משרד הכלכלה יעניק תמיכה מיוחדת לתחום המכשור הרפואי, ויורוג'ן מפרסמת תוצאות חזקות ערב השקת המוצר השני שלה ● השבוע בביומד

ערן זינמן ורעי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

הדוחות עקפו את התחזיות, אז למה המניה הישראלית צנחה בכ-30%?

מניית מאנדיי צנחה בוול סטריט, למרות שברבעון השני צמחה ב-27% וב-5 מיליון דולר יותר מתחזיות השוק ● הרווח הנקי הסתכם ב-58.3 מיליון דולר, גבוה משמעותית מתחזיות השוק ● החברה אף עדכנה כלפי מעלה את התחזית השנתית

משפחות חטופים ופעילי מחאה בצומת מעוז אביב, תל אביב / צילום: אודי סלמנוביץ Udi Salmanovich

יו"ר ההסתדרות לא יצטרף לשביתה: "למרות שהלב שלי מתפוצץ מעצבים, אין לזה תוחלת"

נציגי משפחות החטופים והמשפחות השכולות נפגשו עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ועם בכירי פורום העסקים, בהם מנכ"לית מטא ישראל עדי סופר־תאני ומנכ"ל פוקס הראל ויזל ● מטה ההייטק הודיע על הצטרפות לשביתה ב־17 באוגוסט ● בהסתדרות מבהירים: "הכאב מוצדק, אך שביתה לא תשנה פעולה צבאית"

אלון דוידי, ראש עיריית שדרות / צילום: כדיה לוי

אלון דוידי: "אנחנו לא רוצים רק לחזור, שדרות צריכה לגדול ל־80 אלף תושבים"

ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, סיפר בכנס מובילות בתעשייה הישראלית על התוכנית להכפיל את אוכלוסיית העיר בתוך חמש שנים ● את הסיוע מהממשלה הוא מגדיר כתקדימי, ולדבריו הידידה הכי גדולה של שדרות היא חברת אסם: "ייסדנו קרן משותפת לבני ובנות העיר"

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יקרבו הורדת ריבית? תחזיות מנוגדות לקראת פרסום האינפלציה בארה"ב ובישראל

השבוע יתפרסמו מדדי המחירים לצרכן לחודש יולי ● למרות סימנים להמשך אינפלציה גבוהה, בשתי המדינות מופעלים לחצים כבדים להורדת ריבית ● באמריקה נתוני תעסוקה חלשים עשויים לזרז את המהלך, בעוד אצלנו מחירי השכירות והמלחמה מרחיקים אותו

דוכן אלביט בסלון האווירי בפריז / צילום: Reuters, Le Pictorium via Reuters Connect

המלחמה סידרה לחברת הנשק הישראלית עסקאות במעל 3 מיליארד שקל

משרד הביטחון חתם על עסקאות נשק בשווי של כ־900 מיליון שקל עם אלביט, בנוסף לשורת הזמנות נוספות מתחילת השנה ● אילו חימושים בולטים החברה מספקת לצה"ל, ואיך הגיבה המניה?

אבישי קרואני, מנכ''ל פעילים ניהול תיקי השקעות / צילום: גיא הכט

מנהל ההשקעות שחושש: "מניות הפיננסים בת"א עלו קצת גבוה מדי"

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים, טוען כי רמות התמחור הגבוהות בשווקים "משאירות מרווח קטן לחדשות רעות" ● למרות התמחור הגבוה לדבריו של מניות הבנקים והביטוח, הוא ממשיך להאמין בשוק הישראלי, וממליץ "לא להמר נגד השקל - שצפוי להמשיך להתחזק בטווח הארוך"

צילום: Shutterstock, leolintang

בני 50 ומעלה? מחקרים מגלים - מה השרב בחוץ עושה לגוף שלכם

גל החום הקיצוני שאנו חווים בימים אלה יגיע לשיאו ביומיים הקרובים, ומדד עומס החום צפוי להגיע לרמתו הגבוהה ביותר אי־פעם ● למי זה מסוכן במיוחד, אז איך נזהרים ואיך נערכים? ● גלובס עושה סדר