ההצבעות על חוק יסוד השפיטה במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת
עדכונים שוטפים
22:40 - מוקדם יותר דווח בערוץ הסעודי כי מצרים תקיים פגישות להתייעצות גם עם פתח וההנהגה הפלסטינית על המצב בעזה והאפשרויות לאיחוד העמדה הפלסטינית. המקורות ציינו כי קהיר עומדת בקשר עם סעודיה, איחוד האמירויות וירדן בעניין
22:18 - דיווח בערוץ אל-ערביה: מצרים קיבלה את דרישות חמאס, לקראת הצגתן בפני המתווכות וישראל. חמאס דרש הסכם בכתב עם ישראל שיכלול ערבויות בין-לאומיות לאי-חידוש המלחמה ולעצירת התוכנית הישראלית לכיבוש עזה. על פי המקורות, חמאס הביע נכונות להסיג את כוחותיו - בתמורה לנסיגה של ישראל לנקודות שיוסכמו, והוא הדגיש את מחויבותו לשמירה על חיי החטופים, לטענתם. הם ציינו כי מצרים פועלת לגיבוש עסקה כוללת להפסקת אש בעזה, שמתוכננת ליישום בסוף אוגוסט
20:30 - גורם ביטחוני: "תנאי הסף שהקבינט החליט עליהם לא ישימים"
משלחת חמאס למו"מ הגיעה השבוע לקהיר - אך בישראל מבהירים: "לא נלך לעסקה חלקית". עם זאת, הערב (רביעי) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" את אזהרת הגורם הביטחוני, לפיה התנאים של ישראל לסיום המלחמה עלולים להיות נוקשים - באופן שימנע הגעה לעסקה כוללת.
במצרים ניסו להחיות את מתווה וויטקוף, שכולל עסקה חלקית לשחרור חטופים. למרות שההצעה המצרית טרם הועברה לישראל - בירושלים כבר הבהירו: "סיימנו עם העסקאות החלקיות".
"ישראל לא מתכוונת לחדש את השיחות על הסכם חלקי", הסביר גורם מדיני. "הנושא היחיד שעומד על הפרק הוא שחרור כל 50 החטופים בתנאים של ישראל לסיום המלחמה, כולל פירוק חמאס מנשקו ופירוז הרצועה".
לקריאת הכתבה המלאה
18:24 - חוסל המחבל שחטף שלושה חיילים ב־7 באוקטובר
צה"ל והשב"כ חיסלו מהאוויר בשבוע שעבר מחבל נוח'בה שהשתתף בחטיפתם של החיילים רון שרמן ז"ל, ניק בייזר ז"ל ותמיר נמרודי. המחבל, עבדאללה סעיד עבד אלבגין, שימש כסגן מפקד פלוגת נוח'בה בגדוד מרכז ג'באליה של ארגון הטרור חמאס.
"המחבל פשט לשטח מדינת ישראל בטבח הרצחני ב-7 באוקטובר, לקח חלק בפשיטה לבסיס מת"ק ארז והשתתף בחטיפתם של החיילים רון שרמן ז"ל, ניק בייזר ז"ל ותמיר נמרודי", סיפר דובר צה"ל. "כמו כן, במהלך המלחמה, קידם המחבל מתווי טרור רבים נגד כוחות צה"ל במרחב".
דובר צה"ל חתם: "נמשיך לפעול בעוצמה נגד המחבלים שלקחו חלק בטבח הרצחני ב-7 באוקטובר".
לקריאת הכתבה המלאה
18:19 - חוסל מחבל שהשתתף בחטיפתם של החיילים רון שרמן ז"ל, ניק בייזר ז"ל ותמיר נמרודי
16:48 - חבר הקבינט איתמר בן גביר: "הרמטכ"ל מתנגד באופן אובססיבי לכיבוש עזה"
16:34 - הרמטכ"ל אייל זמיר שוחח אתמול עם יו"ר המטות המשולבים של צבא ארה"ב, גנרל דן קיין, ועם מפקד סנטקום הנכנס, אדמירל בראד קופר. בשיחות דנו על תמונת המצב האסטרטגית בזירות השונות ועל חשיבות שיתוף-הפעולה בין צבא ארה"ב לצה"ל
16:29 - יחידת מתפ"ש (מתאם פעולות הממשלה בשטחים) הגיבה לדיווח בארה"ב לפיו מדד IPC הוריד את הסטנדרטים שלו כדי להכריז על רעב ברצועת עזה, כינתה את התנהלות המדד "מוסר כפול", ואמרה שמדובר בדיווח "מדאיג מאוד"
15:59 - המשטרה עצרה תושב טולכרם החשוד שתכנן פיגוע ברעננה
15:50 - "טענות חסרות בסיס": ממשלת דרום סודאן מכחישה את הדיווח לפיו היא מנהלת מגעים עם ישראל על הגירת עזתים לשטחה.
משרד החוץ של דרום סודאן הוציא היום (רביעי) הודעה ובה הכחיש את הדיווח בסוכנות הידיעות AP לפיו ישראל מנהלת מגעים עם המדינה האפריקנית על העברת עזתים לשטחה. "מדובר בטענות חסרות בסיס שלא משקפות את מדיניות ממשלת דרום סודאן", נכתב בהודעה.
ההודעה של הסודאנים מגיעה בזמן ביקור של סגנית שר החוץ חה"כ שרן השכל במדינה. מדובר בביקור רשמי ראשון של נציג ממשלה ישראלי בדרום סודאן. במסגרת הביקור המדיני תקיים השכל סדרת פגישות במדינה ובהן פגישה עם נשיא המדינה סאלווה קיר מיארדיט ושר החוץ מנדיי סמאיה קומבא.
השכל מסרה: "בזמן שהקהילה הבין-לאומית מרוכזת רק בעזה, דרום סודאן נמצאת במשבר הומניטרי אמיתי וחשש לרעב אמיתי שגובה את חייהם של פליטים רבים מהמלחמה בסודאן. אני ממליצה לכל מומחי הרעב בקהילה הבין-לאומית ובאולפנים להגיע לכאן כדי לראות במו עיניהם מה קורה כשיש רעב אמיתי".
לכתבה המלאה
15:23 - משרד החוץ הספרדי פרסם הודעה המביעה תמיכה בהצעתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון לסיום המלחמה בעזה ולסוגיית "היום שאחרי"
לפי ההצעה של מקרון שפורסמה ביום שני, קואליציה בינלאומית תחת מנדט של האו"ם תנהל את רצועת עזה באופן זמני ותוביל בסופו של דבר לפתרון שתי המדינות.
14:58 - משרד החוץ המצרי הודיע כי שר החוץ בדר עבד אל-עאטי שוחח בטלפון עם מקבילו האיראני ועם ראש סבא"א רפאל גרוסי' במסגרת המאמצים המצריים להרגיע את המתיחות מול המעצמות, לחדש את שיתוף-הפעולה בין טהרן לסבא"א ולחזור למשא-ומתן על סוגיית הגרעין
14:40 - "יהודים הם הרשע": שוב - בית כנסת בקנדה הושחת במסר אנטישמי
חברי הקהילה היהודית בעיר הגדולה ויקטוריה שבקנדה הופתעו לגלות כיתוב מלא בשנאה כלפיהם על קיר בית הכנסת העתיק, "הפלסטינים ישיגו בעתיד את הנקמה שלהם ברוצחי התינוקות", נכתב בין היתר. המשטרה פרסמה תיעוד של חשוד במעשה - אולם טרם בוצעו מעצרים. "אנחנו בהלם", סיפר הרב המקומי. לכתבה המלאה
14:32 - חייל ירה לעבר מחבלים שיידו לעברו אבנים בדומא; דובר צה"ל: מחבלים ניסו לחטוף את נשקו
14:13 - אמו ואחותו של ביפין ג'ושי, הסטודנט הנפאלי שנחטף מקיבוץ עלומים ב-7 באוקטובר, ביקרו השבוע במקום שבו חי ועבד. אימו אמרה ש"ביפין מצא כאן בית שני והתקבל בקיבוץ כבן משפחה". מאז 7 באוקטובר לא התקבלו ממנו סימני חיים, ומשפחתו מנהלת מאבק מתמשך לשחרורו
13:47 - בהיעדר רוב לקואליציה: בוטלה הישיבה בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת לאישור צווי 8
13:39 - שרי החוץ של בריטניה, גרמניה וצרפת: אנו מתמודדים עם סיטואציה שבה איראן חדלה מלשתף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ומפרה את ההתחייבויות שלה. אנו ממשיכים להיות מחויבים לפתרון מדיני, אך עשויים להפעיל את מנגנון ה"סנאפבק" בסוף אוגוסט אם לא יושג פתרון מספק
● כותרות העיתונים בעולם | "אולי כבר בסוף אוגוסט": האם איראן וישראל מתקרבות למלחמה נוספת?
13:32 - נשיא לבנון ז'וזף עאון הצהיר כי לבנון מעוניינת בשיתוף-פעולה עם איראן "במסגרת של ריבונות וכבוד הדדי", אך מתח ביקורת על ההתבטאויות האחרונות של גורמים איראניים. עאון הוסיף כי רק כוחות הביטחון בלבנון רשאים לשאת נשק
13:27 - בדרך להגירת עזתים? סגנית שר החוץ תבקר בדרום סודאן
ביקור מדיני ישראלי ראשון יתקיים במדינה האפריקאית על רקע דיווח על דיון בהעברת עזתים לתחומה של דרום סודאן. סגנית שר החוץ שרן השכל תיפגש עם הנשיא ובכירים נוספים, והפגישות "יתמקדו בקידום יוזמות משותפות בתחומי הפיתוח האזרחי והביטחוני". השכל: "ממליצה לכל מומחי הרעב בקהילה הבינלאומית להגיע ולראות מה קורה כשיש רעב אמיתי". לכתבה המלאה
11:55 - חבר פרלמנט איראני הצהיר כי איראן עלולה לפרוש מאמנת אי-הפצת הנשק הגרעיני אם יוטלו עליה מחדש סנקציות מצד האו"ם
ההצהרה מגיעה בעקבות כוונתן של מדינות אירופה להפעיל מחדש את מנגנון הסנקציות המהירות של האו"ם לפני פקיעתו באוקטובר.
11:16 - אחרי אישור הקבינט ותחילת ההתקפה בזייתון: הרמטכ"ל אייל זמיר אישר את "הרעיון המרכזי" להתקפה בעזה
ההכנות לקראת היציאה למבצע הנרחב לכיבוש רצועת עזה החלו, ועל הפרק גיוס מילואים נרחב לצורך המהלך.
הרמטכ"ל הדגיש את חשיבות העלאת כשירות הכוחות ומוכנות לגיוס מילואים. לצד ההכנות והאישורים: פער של 7,000 לוחמים בכוחות הצבא.
במקביל נעשים מאחורי הקלעים מאמצים גדולים מצד המתווכות כדי לשוב לשולחן המשא-ומתן. לכתבה המלאה
11:08 - לאחר שבלשכת עורכי הדין אפשרו לעובדי הלשכה להשתתף בהשבתת המשק ביום ראשון כחלק ממחאת משפחות החטופים - עו''ד ערן בן ארי, היועץ המשפטי של תנועת "אם תרצו" וחבר המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, פנה ליו"ר הלשכה, עו"ד עמית בכר: "החלטתך לאפשר לעובדי הלשכה להשתתף במחאה ביום ראשון הקרוב מבלי שינוכה שכרם, התקבלה בחוסר סמכות ואיננה חוקית"
10:57 - שלטים שהוצבו בגשר הירקון בתל אביב למען השבת החטופים, הושחתו. על השלטים רוססו כתובות מסיתות נגד משפחות החטופים ונגד המאבק להשבתם
ממטה משפחות החטופים נמסר בתגובה: "קיבלנו את הידיעה על כך בזעזוע עמוק. החטופים הם האחים והאחות שלנו, הם לא כלי פוליטי. כל השחתה כזאת היא בגידה בערכי המוסר והערבות ההדדית שלנו כישראלים".
10:20 - "מניפולציה במדידות": כך עזה הוכרזה אזור מוכה רעב
המדד הבינלאומי המוכר ביותר שינה את השיטה - והכריז על רעב בעזה. לפי הדוח האחרון של המדד, שפורסם בחודש יולי, יש בעזה "רעב רחב-היקף", אך לפי דיווח בארה"ב, הסטנדרטים במדד שונו כך שהמצב בעזה יוכל לעמוד בהגדרה.
בדיווח נטען כי שיעור הסובלים מתת-תזונה הנדרש כדי להכריז על רעב ירד בחצי, וגם שיטת המדידה שונתה.
השגריר האמריקאי מייק האקבי הדהד את הדיווח. "האו"ם משנה את כללי המשחק כדי לקבל את התוצאה הרצויה", אמר עובד לשעבר בממשל טראמפ. לכתבה המלאה
10:08 - מגבירות את הלחץ: משפחות חטופים ומשפחות החברות ב"מועצת אוקטובר" דורשות מפורום העסקים להודיע על תמיכה פומבית בעצירת המשק ביום ראשון הקרוב
10:01 - מחקר שביצע משרד העבודה על השפעת מבצע "עם כלביא" מיפה את הענפים שנפגעו מהיעדרויות ממקום העבודה
מעבר לענף החינוך שבו נעדרו 51 אלף עובדים, הפגיעות החריפות ביותר נרשמו בשירותי הבריאות והרווחה, שמהם נעדרו 34 אלף עובדים; ומענף התעשייה, שממנו נעדרו 30 אלף עובדים.
בנוסף, 57 אלף עובדים נעדרו עקב שירות מילואים - יותר מכפול בהשוואה לחודשים שקדמו למבצע.
09:50 - פרויקט מים נבנה בימים אלה בעזה לאספקת מי שתייה לתושבים באזור ההומניטרי באל-מוואסי. הפרויקט ממומן בתמיכת איחוד האמירויות ועתיד להזרים לאזור 10,000 מ"ק ביום
09:37 - אלוף (במיל') נעם תיבון בתגובה להחלטת פסטיבל טורונטו לבטל את הקרנת הסרט הדוקומנטרי שמבוסס על פועלו בבוקר ה-7 באוקטובר: "פסטיבל טורונטו נכנע ללחצים ואיומים, ובחר להשתיק ולמחוק את ה-7 באוקטובר. הטענה של הנהלת הפסטיבל, כאילו לא ניתן להקרין את הסרט בגלל שלא התקבלו 'אישורי שימוש' בצילומים של מחבלי הנוח'בה מאותו יום נורא, היא אבסורדית והזויה, ומהווה פגיעה נוספת בקורבנות של אותו יום נורא"
08:49 - ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן, עלי לאריג'אני, הגיע לנמל התעופה בביירות והתקבל בידי משלחת חיזבאללה
08:44 - אחרי הדיווח על כך שישראל מנהלת מגעים עם דרום סודאן לקליטת תושבים עזתים בשטחה, סגנית שר החוץ שרן השכל תגיע הבוקר למדינה
08:32 - הסרט של הבמאי הדוקומנטרי בארי אייבריץ', "הדרך שבינינו - החילוץ האולטימטיבי", על פעולות החילוץ של אלוף (במיל') נעם תיבון ב-7 באוקטובר, הוסר מרשימת הסרטים של פסטיבל טורונטו בעקבות לחץ של ארגונים אנטי-ישראליים וחשש מהפגנות ומהומות. הטענה: יוצרי הסרט לא הוכיחו שיש להם זכויות לחומרים שצילמו מחבלי החמאס במצלמות הגו-פרו באותו יום
08:27 - שר החוץ של ארה"ב, מרקו רוביו: "אנו עובדים להגדיר את תנועת האחים המוסלמים כארגון טרור. יש לתנועה המון סניפים, ועלינו להגדיר בנפרד את כולם"
08:20 - שר הביטחון ישראל כ"ץ בצל העימות המתוקשר עם הרמטכ"ל אייל זמיר: בהתאם לחוק, אני הממונה על אישור המינויים מדרגת אל"מ ומעלה, והרמטכ"ל הוא בגדר הממליץ על האפשרויות השונות. הניסיון לשנות כעת נהלים בהם עבדנו, אולי בעצת חבר יועצים אנטי-ממשלתיים הבוחשים בקלחת, ולהחליפם בניסיון לקבוע עובדות בשטח ובפגישות מאולתרות - לא יצלח
07:55 - חמאס אישר: "דנים בקהיר בהפסקת המלחמה"; שר החוץ המצרי חשף את ההצעה שעל הפרק
חמאס הודיע הלילה (בין שלישי לרביעי), לראשונה בהצהרה רשמית, כי משלחת של ארגון הטרור בראשות ח'ליל אל-חיה הגיעה לקהיר, בהזמנה מצרית, "כדי לקיים שיחות עם בכירים מצריים על ההתפתחויות האחרונות הקשורות למלחמה בעזה ולמצב הכללי בגדה, בירושלים ובאל-אקצא".
טאהר א-נונו, בכיר חמאס שנמצא בקהיר, מסר כי "המשלחת החלה בשיחות מקדימות לקראת הפגישות שיחלו מחר ויתמקדו בדרכים לעצירת המלחמה ברצועה, בהכנסת סיוע, בסיום סבלו של העם בעזה, ביחסים הפנים-פלסטיניים להגעה להסכמות לאומיות בכלל הסוגיות המדיניות וביחסים הדו-צדדיים עם מצרים ובדרכים לפיתוחם".
שר החוץ המצרי מסר: "המתווה שנידון - ירידת חמאס מהשלטון וניהול עזה על ידי ממשלה של 15 אנשי מקצוע". לפי ההצעה החדשה, ההסכם יתחיל בשחרור חלקי של חטופים ויהפוך בהמשך לעסקה כוללת, בדומה למתווה וויטקוף. לכתבה המלאה
07:31 - מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, בהודעה למפקדי החיל, לאחר התיעוד שעורר סערה אתמול שבו הוא נראה לוחץ יד לאימהות שהפגינו, ואחת מהן החזיקה שלט "ממשלת אוכלי מוות": "מספר אימהות ללוחמים בעזה עמדו מול ביתי. ניגשתי אליהן, לחצתי את ידיהן והמשכתי. עבורי זה הדבר הפשוט לעשות, מתוך כבוד והערכה ללוחמים ולמשפחותיהם, וללא קשר לשיוך או עמדה פוליטית כלשהי. לא נכנסתי לתוכן השלטים שנשאו, וגם איני מתכוון להיגרר לקיטוב"
06:36 - שר התחבורה של צרפת, פיליפ טבארו, הודיע כי פקח הטיסה בנמל התעופה שארל דה גול בפריז, שקרא "Free Palestine" בקשר עם טייסי אל על, הושעה מתפקידו. טבארו אמר כי ההחלטה הגיעה אחרי בחינת ההקלטות מהתקרית, וכי כעת ייפתח נגד העובד הליך משמעתי
04:19 - מדינות אירופה לאו"ם: מוכנים להטיל מחדש סנקציות על איראן
צרפת, גרמניה ובריטניה הודיעו לאו"ם כי הן מוכנות להטיל מחדש את הסנקציות על איראן, אלא אם כן היא תחזור למשא-ומתן עם הקהילה הבינלאומית בנוגע לתוכנית הגרעין שלה - כך דווח היום ב"פייננשל טיימס".
שרי החוץ של שלוש המדינות, הידועות יחד כ-E3, כתבו לאו"ם כי ישתמשו במנגנון ה"סנאפבק", אלא אם כן איראן תהיה מוכנה להגיע לפתרון דיפלומטי לפני סוף אוגוסט 2025.
הנציגות האיראנית באו"ם לא הגיבה לבקשת תגובה על המכתב. לכתבה המלאה
01:58 - טהר א-נונו, בכיר חמאס שנמצא בקהיר, מסר כי המשלחת החלה בשיחות מקדימות לקראת הפגישות שיחלו מחר ויתמקדו בדרכים לעצירת המלחמה ברצועה, בהכנסת סיוע, בסיום סבלו של העם בעזה, ביחסים הפנים-פלסטיניים להגעה להסכמות לאומיות בכלל הסוגיות המדיניות וביחסים הדו-צדדיים עם מצרים ובדרכים לפיתוחם
00:49 - חמאס בהצהרה רשמית: משלחת של הנהגת חמאס בראשות ח'ליל אל-חיה הגיעה לקהיר, בהזמנה מצרית, כדי לקיים שיחות עם בכירים מצריים על ההתפתחויות האחרונות הקשורות למלחמה בעזה ולמצב הכללי בגדה, בירושלים ובאל-אקצא
00:15 - בניסיון להקים מסדרון הומניטרי: השר רון דרמר ייפגש עם שר החוץ הסורי בפריז
בתיווך השליח האמריקאי לסוריה, השניים ידונו בהסכם שבמסגרתו תספק ישראל סיוע לקהילה הדרוזית בא-סווידא. זו הפעם השנייה בתוך שלושה שבועות שבה דרמר ואל-שיבאני ייפגשו, וההסכם המדובר נחשב לצעד משמעותי לבניית אמון בין הצדדים - לקראת נורמליזציה אפשרית בעתיד.
בכירים אמריקאים וישראלים אמרו כי הפגישה נועדה לנסות ולהגיע להסכמה על האופן שבו יוקם המסדרון ההומניטרי. לכתבה המלאה
21:54 - דיווח: ישראל דנה עם דרום סודאן על העברת עזתים לשטחה
ישראל מנהלת מגעים עם דרום סודאן לבחינת האפשרות להעברת תושבים עזתים לשטחה - כך דווח בסוכנות הידיעות AP. הדיווח נסמך על שישה גורמים המעורים במגעים, אך לא מפרט מה מידת ההבשלה של המגעים בין המדינות. לפי סוכנות הידיעות האמריקאית, ישראל כבר העלתה הצעות דומות בפני מדינות אפריקאיות נוספות.
● פרשנות | דרום סודאן כארץ מקלט לפליטי עזה: פנטזיה עם נוסטלגיה
במשרד החוץ בירושלים ובדרום סודאן סירבו להגיב לפרסום, ודובר במשרד החוץ האמריקאי אמר כי הממשל אינו מתייחס לשיחות דיפלומטיות פרטיות.
ג'ו סלביק, מייסד חברת לובינג אמריקאית שעובדת עם דרום סודאן, אמר כי הוא תודרך בידי גורמים רשמיים על השיחות. לדבריו, משלחת ישראלית מתכננת לבקר במדינה כדי לבחון אפשרות של הקמת מחנות לפלסטינים בשטחה, אך טרם נקבע מועד לכך. הוא הוסיף כי ישראל היא זו שככל הנראה תממן את המחנות שבה העזתים ייושבו.
עוד נכתב כי במצרים פועלים לסכל את המהלך. לכתבה המלאה
21:20 - הרמטכ"ל זמיר הגיע ללשכת כ"ץ ונבלם: "אתה לא תוכל להיכנס"
לעימות הפומבי שפרץ אמש בין שר הביטחון ישראל כ"ץ לרמטכ"ל אייל זמיר קדמה תקרית מביכה שבסופה נמנעה כניסתו של הרמטכ"ל לחדר של שר הביטחון בקריה. בלשכת הרמטכ"ל נעשו כמה ניסיונות בימים האחרונים לקבוע פגישה עם כ"ץ ולאשר את המינויים, עד שלבסוף הגיע זמיר לפגישה ונאלץ לעשות "סיבוב פרסה", לאחר שסורב להיכנס ללשכת השר.
בלשכת השר כ"ץ אמרו לזמיר: "יש לו"ז, והוא לא ייפגש איתך". לתקרית בין השניים קדמו ניסיונות לקביעת פגישה שלא צלחו. לכתבה המלאה
20:13 - ישראל שוקלת לשגר משלחת לשיחות בקטאר - עוד השבוע
מקורות המעורים בנושא אמרו כי אם אכן תצא משלחת לחידוש השיחות, היא תדון בעסקה כוללת בתמורה לסיום המלחמה. במקביל, משלחת חמאס במצרים עורכת שיחות עם בכירי המודיעין המצרי, והשליח האמריראי סטיב וויטקוף נפגש בסוף השבוע עם ראש ממשלת קטאר כדי לגבש עסקה כוללת.
כל הגורמים המעורבים רוצים לחדש את המשא-ומתן - ולמנוע את כיבוש העיר עזה. שר החוץ המצרי: "משקיעים מאמץ גדול". לכתבה המלאה
פורסם לראשונה ב-N12