גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודל GPT-5 יצא לשוק. עד כמה הצ'אט השתפר?

OpenAI השיקה את מודל הבינה המלאכותית החדש שלה, והבטיחה ביצועים מהירים יותר, לצד זכירת המשתמש ופיצ'רים כמו מצב אוטומטי, למידה ויכולת כתיבת קוד ● בפועל, השינויים מינוריים למדי

תמונה שיצר GPT–5 כשהתבקש לתאר ויזואלית את גרסתו החדשה / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט
תמונה שיצר GPT–5 כשהתבקש לתאר ויזואלית את גרסתו החדשה / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט

התחרות על הבינה המלאכותית מתעצמת, ובסוף השבוע שעבר הכריזה חברת ה-AI שמובילה את התחום, OpenAI, על המודל החדש ביותר שלה - GPT-5. החברה הבטיחה שמדובר במודל חכם, מהיר ושימושי יותר, בוודאי אם מדברים על כתיבה, קידוד ונושאי בריאות. בנוסף, היא השיקה את המודל לכולם, כולל למשתמשים החינמיים.

בדיקה טכנולוגית | היצרנית טוענת שזה מכשיר הדגל הראשון שלה. אז בדקנו
בדיקה טכנולוגית | האם המתקפל החדש של סמסונג שווה 7,500 שקל?

בדקנו את הכלי החדש בשפה העברית, וחזרנו עם תשובות - האם הוא מציע שיפור משמעותי שמצדיק את העדכון?

החידוש העיקרי: הביצועים, לצד הביקורת

שנתיים חלפו מאז שחרור הדור הקודם, אבל קשה לדבר על ה-GPT-5 ככזה שמביא בשורה אדירה. בדומה להשקות של סמארטפונים מדי שנה, שבהן החברות מבטיחות שהמכשיר כעת הרבה יותר טוב - גם כאן, OpenAI סיפקה מודל שמבחינת הבנצ'מרק ביחס לשוק מציע ביצועים משופרים ומהירים יותר, אבל עבור רבים, באופן לא מאוד מורגש.

בזמן שהמנכ"ל סם אלטמן סיפר כי "ניסיתי לחזור ל-GPT-4, וזה היה די אומלל", ולעומת זאת לדבר עם המודל החדש זה כמו לדבר עם דוקטור, בשוק פחות מסכימים איתו. יתרה מכך, ברשת היו מי שהתחננו לקבל בחזרה את הדור הקודם - מה שהוביל לכך שאלטמן החליט לאפשר למי שרוצה לחזור ל-4o לפחות לתקופה הקרובה.

מי שהשתמש ב־GPT-4o, זוכר את הסגנון החמים והחברי שלו - בין היתר, הצ'אט נהג להחמיא יתר על המידה, וטען כי השאלה ששאלתם היא השאלה המבריקה ביותר שהייתה יכולה להישאל. כעת סגנון השיחה השתנה, ההוא תכליתי ומדויק יותר, ובמידה מסוימת אפילו מרוחק. גם רמת השימוש באימוג'י התמתנה משמעותית, כאילו המודל התבגר. ולא כולם אוהבים את זה.

כאשר שאלנו אותו על כך, הוא הסביר שזה אחד השיפורים שנעשו, ואפשר "לחזור אחורה", רק צריך לבקש. מכיוון שהצ'אט זוכר את השיחות, ההעדפה הזו יכולה להשתמר.

אחד החידושים הוא שהמודל יכול כעת לכתוב קוד, משמע היכולת הזו היא כבר לא רק בידי מתכנתים. כך, לדוגמה, בנינו תוך מספר דקות עמוד נחיתה לאחד מכתבי גלובס - המערכת ביקשה לדעת מהיכן רוצים למשוך את הנתונים, ובנתה את העמוד.

בהשקה הדגימו כיצד המודל בנה אפליקציה ללימוד שפה בקלות, אך כשאנחנו ביקשנו ממנו אפליקציה למעקב אחר קלוריות, הוא הציג תוצאה ראשונה לא מספקת, ונדרשו תיקונים. גם לאחר התיקונים התוצאה עדיין לא הייתה מושלמת, אך זה הגיוני. עם זאת, לא תמיד שמר על ההתקדמות - משמע, אחרי שביקשנו ממנו לתקן משהו אחד, דבר אחר באפליקציה נעלם.

היתרון הבולט: ההתאמה האישית

אחד היתרונות המרכזיים של OpenAI הוא שהמודל זוכר את המשתמש, יכולת שגם גוגל הכריזה עליה השבוע. המשמעות היא שלא בכל שיחה "מתחילים מההתחלה", ושהמודל זוכר את ההעדפות ואת השאלות הקדומות, וכך מספק מענה הרבה יותר טוב.

היכולת הזו מצטרפת לשיפורים הנוספים בצ'אט: קודם כל, אפשר לעצב את הצבעים שלו, וגם לכוונן את ה"אישיות" שלו - משמע, לבקש ממנו להיות מתחשב ותומך, סרקסטי, ציניקן, רובוטי, חנון ועוד. יש גם שיפורים בקול של הצ'אט.

שיפור נוסף שעתיד לחזק את ההתאמה האישית למשתמשים הוא חיבור יומן הגוגל וחשבון ה־Gmail שלכם, כך שהצ'אט יוכל לענות על שאלות בלוח הזמנים שלכם, ולהציע לכם דברים. כמובן של־Gemini של גוגל כבר יש את החיבור המדובר, ואפילו בקלוד של אנתרופיק יש חיבור למוצרי גוגל.

אחד הפיצ'רים החדשים ש-OpenAI הכניסה הוא מצב Auto. בדרך כלל יש שתי אפשרויות: מצב מהיר, שבו מתקבל מענה מהיר מהמודל, ומצב חושב, שמתרחש במשימות שלוקחות זמן רב יותר, דורשות מחקר או קידוד. עד כה הייתם צריכים לבחור בין האפשרויות השונות, כדי שהמודל יבין מה אתם רוצים. במצב Auto המודל מבין לבד מתוך השאלה באיזה מודל עליו להשתמש - תגובה מהירה או חשיבה עמוקה.

מצב למידה: תסביר שלב-שלב

פיצ'ר חדש נוסף הוא מצב למידה. הרעיון הוא שאפשר לבקש מהמודל לענות על שאלה תוך שהוא עובר שלב־שלב בפתרון הבעיה, ומציג את הרציונל מאחורי התשובה שלו.

כך, לדוגמה, נתנו למודל שאלה ברמת 5 יחידות במתמטיקה, וביקשנו שיפתור את התרגיל במצב למידה. המודל קבע שבכל מענה ייפתר סעיף בודד, כדי לאפשר הבנה עמוקה יותר. בפועל, המודל ענה על הסעיף הראשון הפשוט באיטיות רבה יותר מאשר בתשובה מהירה, אבל סיפק מענה נכון. עם זאת, כשהגיע לסעיף השני, אף הוא פשוט ולא דורש המון חשיבה, לקח לו הרבה יותר זמן.

בסך הכול, הוא ענה על כמעט כל הסעיפים בפעימה אחת, ואף דילג על חלק משלבי הפתרון. המשמעות היא שהוא לא המשיך במצב למידה כפי שהתבקש. לצד זאת, וכנראה בגלל התאימות לשפה העברית, המודל הציג חלק מהתשובות בצורה הפוכה.

בחנו את GPT-5 גם בתרגיל מילולי שקשור בהבנת הטקסט מתוך מבחן אוניברסיטאי. המודל ערבב בין הפרטים, מה שהוביל לכך שהוא פתר את השאלה בצורה לא מדויקת. הדוגמאות האלו נקודתיות, אבל הן עדיין מראות את הפער שיש בהבנת המודל. הוא עדיין לא שולט היטב בשפה העברית, ובמקרה אחר הוא אף היפנה לעמודים לא נכונים. בקצרה, הרעיון מעולה, אבל הביצועים עדיין לא.

המחיר והמגבלות: מה תוכלו לקבל?

ב-OpenAI מאפשרים לצרכנים לעשות שימוש חינמי מוגבל, כך שבשלב מסוים הם יעברו למודל מיני חלש יותר. מי שמשלם למסלול
ה-Plus 02 דולר בחודש יקבל מגבלת שימוש גבוהה יותר, ומי שמשלם 200 דולר בחודש עבור מודל הפרו יקבל גישה בלתי מוגבלת, ואף גישה למודל חזק יותר.

בחברה מדברים על כך שהמודל השתפר מאוד בכל הנוגע להטיות או לתשובות לא נכונות. עם זאת, בשימוש הקצר שעשינו עד כה, לא הרגשנו דרמטית את השינויים האלו. המודל עדיין עשה טעויות ועדיין הציג "הזיות", לפחות בשפה העברית.

באופן כללי, בלא מעט מקרים שהמודל נדרש לתקן טעות שלו, הוא הפעיל באופן עצמאי את החשיבה העמוקה כדי למצוא פתרון הגיוני וטוב יותר. כמובן שזה לקח יותר זמן, אבל לפחות זה תיקן את הטעות.

עוד כתבות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

קצב האינפלציה השנתי ירד ביולי ל-3.1%; מחירי הדירות יורדים חודש רביעי ברציפות

האינפלציה עלתה בחודש יולי ב-0.4%, בהתאם לצפי בשוק ● השינוי במחירי השכירות ובמחירי הטיסות אחראי לחצי מהעלייה החודשית באינפלציה ● מחירי הדירות ירדו ב-0.5% ומחוז תל אביב בלט בירידות

דירת גן עם 5 חדרים בטבריה / צילום: שניאור בר

שבוע על המדף: בכמה נמכרה דירה עם נוף לכנרת?

ברחוב מורן בשכונת שיכון עובדים בטבריה, נמכרה דירת גן בת 5 חדרים עם נוף לכנרת, בשטח כולל של 183 מ"ר, תמורת 3.25 מיליון שקל ● "מדובר בשכונה מאוד מבוקשת שפונה לקהל צעיר. הבניין עצמו נבנה ברמה גבוה מאוד ובדירה רמת הגימור גבוהה, מעל הסטנדרט המקובל" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

גרסה מוגדלת של טסלה Y / צילום: יח''צ

שישה מושבים ב-3 שורות: הטסלה החדשה שנחשפה בסין

טסלה השיקה בסין גרסה מוגדלת של מודל Y ודגם לואו־קוסט, ועל פי הערכות הדגמים צפויים להגיע לישראל עוד השנה ● ההסתדרות ונמל אילת מתכוונים לקדם חקיקה שתחייב את יבואני הרכב בישראל לפרוק בנמל אילת כלי רכב שמיובאים מהמזרח ● ושני דגמים של המותג הסיני לינק אנד קו הושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

טראמפ ופוטין בפסגת אלסקה / צילום: ap, Jae C. Hong

פסגת אלסקה הסתיימה באופן מפתיע. מה צפוי עכשיו?

טראמפ אומר שהוסכמו ״הרבה, הרבה נקודות חוץ מאיזו אחת או שתיים גדולות״. הוא אומר שעסקה לסיום המלחמה תלויה בזלנסקי, והוא מייעץ לו ״לחתום על עסקה״ ● לפי שעה הוא מסיר לפחות את האיום לגרום ״תוצאות חמורות״ לכלכלת רוסיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה ביציבות; אמזון זינקה ב-3.5%, אינטל ב-7%

בורסות אירופה עלו זה היום השלישי ברציפות ● בלומברג: ממשל טראמפ שוקל להשקיע באינטל ● המניה הסודית של וורן באפט תיחשף הלילה - ההימורים נוטים לקטרפילר וללוקהיד מרטין ● בעקבות הדוחות: נייס ואלוט נופלות, סלברייט מזנקת  ● הביטקוין יורד בכ-4% לאחר שהגיע הלילה לשיא כל הזמנים ● הורדת הריבית תידחה? האינפלציה הסיטונאית בארה״ב הואצה ביולי בקצב הגבוה ביותר מזה שלוש שנים ●  ירידה מפתיעה במספר המובטלים החדשים בארה"ב

שמעון הולי. פוטנציאל לגעת בכוכבים / צילום: מתוך הסרט ''מחפשים את חיפה''

מה קרה לשמעון הולי: אגדת הגיטרה זוכה לכבוד מחודש

אשף גיטרה חיפאי אבוד, עם אצבעות מכושפות וסיפור מלא תהפוכות, עומד בלב הדוקו המוזיקלי שמקודם בימים אלה בהדסטארט ● הבמאי איתן שריד יצא בחיפוש אחר המיתוס הלוקלי שלא התממש

הכרובית של אביבית / צילום: גיא אשכנזי

המסיבה הקולינרית הטובה בעיר מתרחשת כבר 13 שנה בשוק לוינסקי

אביבית פריאל עושה כבר 13 שנה ב"אוזריה" שלה אוכל משוחרר ונטול מניירות, מזמין וצבעוני, עם דגש ניכר על אלכוהול טוב

פיל נייט, מייסד נייקי / צילום: NIKE Inc

שני מיליארד דולר לחקר הסרטן: התרומה הגדולה אי פעם לאוניברסיטה

המייסד השותף של נייקי הודיע כי יתרום סכום ענק של 2 מיליארד דולר לחקר הסרטן באוניברסיטת אורגון ● מדובר בתרומה הגדולה ביותר שהוענקה לאוניברסיטה או מוסד בריאות בארה״ב

הדיי עפאים. הלל לארץ ישראל / צילום: דן פרץ

אשרי האיש שזהו מקומו: הדיי עפאים חי את האדמה, הפעם דרך היין

הדיי עפאים הוא חקלאי, טבח, גבן, מוזיקאי, כותב, ובשנים האחרונות גם יינן ● ביקב החדש שלו "מקומי" - המקום שלי, הוא שואף "לעשות יין בהיר, כזה שאפשר לשתות ב–10 בבוקר, ולהמשיך לעבוד"

מערכת הלייזר של חברת EOS האוסטרלית / צילום: צילום מסך מיוטיוב

המדינה שמצליחה לעקוף את ישראל ביצוא מערכות לייזר

בעוד שמערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר, מגן אור, צפויה להפוך למבצעית ברבעון האחרון של השנה, חברת EOS האוסטרלית סגרה חוזה בגובה כ-80 מיליון דולר למדינה באירופה ● אוקראינה פיתחה מערכת לייזר קלת־משקל ליירוט רחפנים ● סטארט־אפ ישראלי בתחום סימולציות האימונים מתרחב לתחום הגיימינג ● ודנמרק יוצאת למסע רכש בתחום ההגנה האווירית, מבלי לכלול את ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סוכריות מנטוס / צילום: Shutterstock

היכן המציאו את סוכריות המנטוס?

מי האישה הראשונה והיחידה ששירתה בשייטת 13, מה המציאה מריון דונובן, ומיהו הכדורסלן בעל קריירת היורוליג הקצרה ביותר בהיסטוריה? ● הטריוויה השבועית

השופט יוסף אלרון. דומיננטיות יוצאת דופן בפסיקה הפלילית / צילום: שלומי יוסף

כך הצליח שופט עליון אחד להפוך מגמה שלמה של הקלה בענישה

גלובס צלל ל-450 פסקי דין פליליים בעשור האחרון ומצא: שיעור ערעורי המדינה שהתקבלו בעליון זינק ב-130% ברבעון הראשון השנה לעומת הרבעון המקביל ב-2020, וגם בחומרת גזר הדין נרשמה עלייה ניכרת ● על המגמה הזאת מנצח השופט יוסף אלרון, האם היא תימשך אחרי פרישתו בחודש הבא?

בודקים את המיתוס. פסלוני בודהה / צילום: Andrew Moore

יש בעולם יותר מבודהה אחד, אז למה במערב מבלבלים ומערבבים ביניהם?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: יש בעולם יותר מבודהה אחד, אז למה במערב מבלבלים ומערבבים ביניהם?

מאיה שוורץ / צילום: עדו לביא

המרוץ לנשיאות התאחדות התעשיינים נפתח, וזו המועמדת החדשה

מנכ"לית איגוד ההייטק, מאיה שוורץ, תתמודד במרוץ לנשיאות התאחדות התעשיינים, כאשר מדובר בפעם הראשונה שאישה מתמודדת על התפקיד ● השף שגב משה ישיק בשבוע הבא את מסעדת SEGEV DINER הכשרה בפתח תקווה ● ויאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, מצטרף לאוניברסיטת רייכמן כעמית מחקר בכיר ● אירועים ומינויים

פנחס פוזיילוב / צילום: פוטו ניסים

הוא הגיע ממשפחה עשירה שפשטה רגל ובנה אימפריה בגיל 97 הוא מדבר על הכל

"כשעזבתי את בית הספר התחלתי לעבוד כשוליה של יהלומן. הייתי צריך ללטש יהלום במינימום נזק, ומהרגע הראשון התברר שאני מסוגל לעשות את זה כמו מישהו עם 20 שנות ניסיון" ● שיחה קצרה עם פנחס פוזיילוב, ממייסדי תעשיית היהלומים בישראל

הצד הפחות נוצץ של טרנד הקפה שכבש את המדינה / צילום: Shutterstock

המציאות מאחורי הטרנד: "זה מגניב ויש המון תורים. אבל לא נשאר כסף"

הטבע, התפריט הקליל, הנגישות לילדים והחוויה הלא מחייבת הפכו את עגלות הקפה לבילוי שסוחף את הישראלים, והן צצות בזו אחר זו ● אלא שמאחורי התורים נערמים קשיי רגולציה, שבהרבה מהמקרים הופכים את העסק ללא רווחי ● כך, למרות עלויות התפעול הנמוכות, חלקן נסגרות ● בכמה נאמדת ההשקעה, ואיך בכל זאת אפשר להצליח?

ניצן לביא, מנכ''ל סופר פארם / צילום: יח''צ

רכישת הענק שטלטלה את מותגי האופנה ונתנה פייט לאימפריות היוקרה

רכישת ורסצ'ה ע"י פראדה שינתה את הכללים בשוק האופנה, בו שולטות קבוצות־על ● ניצן לביא, מנכ"ל סופר־פארם, מסביר למה העסקה היא מעבר לאיחוד בין מותגים איקוניים ● מדד המותגים 2025

ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני / צילום: Reuters, Domenico Cippitelli

אחרי גרמניה: האם גם הידידה הזו של ישראל תתהפך עלינו?

איטליה הפגינה עד כה מדיניות פרו־ישראלית יחסית, כולל השקעות בארץ ● אך בשבוע האחרון החל הטון להשתנות, ושר הביטחון אף קרא "להטיל סנקציות" ● לאן הולכת מדינת המפתח האירופית שתושביה הם הביקורתיים ביותר כלפי ישראל

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

מניית אינטל זינקה לאחר דיווח שממשל טראמפ שוקל רכישת חלק בחברה

העסקה עשויה לסייע לאינטל במאמצי החברה להרחיב את הייצור המקומי ● הבית הלבן לא הגיב מיידית לבקשות לתגובה ● מניית אינטל זינקה במעל  7% והוסיפה לעלות במסחר המאוחר

חזית ההסברה / צילום: Shutterstock

המוחות הכי מבריקים והכלים הכי מתקדמים נמצאים כאן, אז איך ישראל בכל זאת מפספסת בחזית ההסברה

התעמולה האנטי־ישראלית הפכה לאפקטיבית במיוחד במלחמה. החל מקמפיין ההרעבה שזכה לחשיפה רבה ועד הטענות לטבח מכוון נגד תושבי עזה ● על היעדר ההסברה מחפים חברות ויזמי הייטק מתחת לרדאר, בין היתר באמצעות מערכות להפצת מסרים בעולם, ניטור רשתות בוטים וניסיון להשפיע על הנרטיב השלילי שנוצר לישראל ● אז למה המדינה לא ממנפת את העליונות הטכנולוגית להסברה?